Рисковете от политическия хаос

През следващите месеци най-вероятната перспектива за България е да затъне още по-дълбоко в периферията на ЕС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Има голяма вероятност България да остане единствената континентална държава в ЕС извън "Шенген".
  • Прозорецът за влизане в еврозоната също се затваря, след година и половина бездействие на три правителства.
  • Парите от плана за възстановяване са под въпрос, заради фрагментирания парламент и липсата на убедителна алтернатива на ГЕРБ.

В будна политическа кома. Това е състоянието, в което се намира България през последната година и половина. Поредицата от избори, която започна от април 2021 г., доведе до много сериозна ротация на хора по върховете на държавата. Опитите да се свърши нещо в токсичната атмосфера след 12 години доминация на ГЕРБ и ДПС приличат на гасенето на АЕЦ "Чернобил" през 80-те. Тогава на покрива на взривения реактор са били качвани дълга редица войници, всеки от които е имал време колкото да хвърли една-две лопати с пясък, преди да поеме максимална доза радиация и да трябва да си тръгне. В България четири правителства и три парламента много повече задаваха въпроси, отколкото да дават отговори.

Изборите преди седмица, по всичко личи, няма да сложат началото на политическа стабилност, с компетентни политици, които са водени от желание за реформи и прогрес. Фрагментираният парламент, дори и да излъчи някакво правителство, ще бъде блокиран от провеждането на прогресивна и модерна политика. Това скоро ще доведе до проблеми.

В текстовете от темата на броя ще прочетете за по-важните последствия от политическото зацикляне:

Изводът от всичко това е, че през следващите месеци най-вероятната перспектива за България е да затъне още по-дълбоко в периферията на ЕС и да плаща цената на пропуснатите възможности. Положителни сценарии, разбира се има, но повечето от тях са заключени от поредица партийни неуспехи. Доброто предстои, но лошата новина е, че ще бъде след още известно време.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi

    Аналогията е интересна, но аз бих предложил една друга от един филм Годзила. Там чудовищата се хранеха с радиация. Така и сега, няма опция да не се "намира и бори корупция" и същевременно всичко остало е на заден план тъй като е пълно фиаско. Лошото за борците е, че вече доста време мина и токсините намаляха и видно от изборните резултати "боренето" не захранва листите. Идва време, в което европейските пари няма да ги има и вече някои биха алармата. Ако се съчетае и с рецесия ще лъсне вече тоталния колапс на последната година и половина. Очаквам подготовката за новите оправдания (по-скоро старите) за ниския растеж (ако въобще го има) и безработицата със световното положение, корупцията, Гешев, войната и разположението на планетите. Тука пак обаче има подводен камък - сродните нам икономики. Как ще оправдаем разликата... Ще разчитаме на чугуна и медийната истерия - първото е с ограничен потенциал, а второто вече се изтърка...

    Нередност?
Нов коментар