Подкаст с Радомир Чолаков: ГЕРБ може да разчита на гласове от ДПС и "Възраждане" ако има избран кабинет

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Първа точка" е видеоподкаст на "Капитал" с водещ Полина Паунова. Включва поредица интервюта по съществените актуални и политически теми. Разговорите можете да следите всеки четвъртък на живо от 16 часа на сайта на "Капитал" и във фейсбук страницата на "Капитал". Съдържанието е достъпно и на подкаст страницата ни, както и във всички аудиоплатформи: SoundCloud, Spotify, iTunes и Google Podcasts.

Въпреки че поканиха всички политически сили на разговори за съставяне на правителство на този етап ГЕРБ нямат отговор какъв тип кабинет биха предложили - широка коалиция или такава доминирана от формацията на Борисов. Това стана ясно от думите на избрания за народен представител от партията Радомир Чолаков пред "Капитал".

"По-важно е можем ли да започнем разговор по същество и дали можем да стигаме до определени решения. Ако се окаже, че можем да стигаме до консенсусни решения със сигурност след това ще намерим и формата", каза той.

Чолалков коментира отказа на Бойко Борисов да бъде депутат. "Ето, нали много хора не искаха да е в политиката", каза той. Но впоследствие обясни, че именно бившият премиер ще определя политиката на ГЕРБ. На въпрос дали това не прави решенията вземани на тъмно и не предполага зависимости, избраният за депутат отговори отрицателно.

Мнозинства и с ДПС, и с Възраждане, но при кабинет

Чолаков смята, че ГЕРБ не би направил формална коалиция с ДПС или БСП. Той обаче не изключи вариант формацията да разчита и на гласовете на ДПС, и на тези на "Възраждане", но само ако има "ясно мнозинство".

Чолаков заяви, че ГЕРБ искат да "завършат съдебната реформа", но от отговорите му стана ясно, че формацията по-скоро не приема идеята на ДБ, че разговорите за реформиране на съдебната система "започва от оставката на главния прокурор". "Искам да чуя как ще сменим Иван Гешев", каза Чолаков и напомни, че "правосъдният министър на ДБ се провали в този си опит и ВСС отхвърли искането ѝ".

На въпрос дали причината за отказа от страна на ВСС не се крие в начина на избор на настоящия ВСС - под диктовката на главния прокурор от една страна и с общо гласуване на ГЕРБ, ДПС и БСП от друга, Чолаков отвърна, че тогава не е бил народен представител.

Зависим ли е Борисов от Гешев?

Избраният за депутат се съгласи, че с поредица инструменти прокуратурата може да държи като заложници и граждани и политици. Но отхвърли вариант това да се случва и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за когото държавното обвинение спря разследването, свързано снимки на пачки и кюлчета от спалнята в правителствената резиденция.

На въпрос дали е поставял въпроса на лидера на ГЕРБ за евентуални неговори зависимости и как самият той си обяснява, че прокуратурата не разследва и коя е наречената от Борисов "Мата Хари" (евентуалната авторка на снимките от спалнята), Чолаков отговори отрицателно. По думите му тази тема била обидна.

Вината, следващите избори и Радев

Чолаков не е попитал също лидера на партията, от която беше издигнат за депутат, дали наистина е знаел, че по "Турски поток" няма да тече газ за България, както се твърди в изтекъл доклад на ДАНС. "

Избраният за депутат каза, че служебното правителство на президента Румен Радев върши работа. "Нека да не слизаме толкова ниско", отвърна Чолаков на въпроса дали твърди подобно нещо, защото служебният кабинет връща на възлови места в администрацията кадри на ГЕРБ.

Според Чолаков ако се стигне до нови предсрочни избори "хората сами ще видят кой е виновен" да няма кабинет.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    При запазване употребата на създаващия инфлация основен метод за публични финанси – правителството е отговорно за щетите от държавната финансова грешка. Последицата е политически провал.

    Кратко за ситуацията:
    Възможни са различни причина за инфлация.
    Правителството употребява основен метод за публични финанси с лошо влияние за покупателната способност на националната валута. Неправилната финансова политика е водеща причина за сегашната инфлация
    Централната банка няма компетентност за прекратяване на причината за сегашна инфлация.
    Сгрешеният основен метод за публични финанси сътворява неограничени щети. Правителството взима заеми за да плати щети от допусканата слабост. Ресурсите за плащане на тези щети са ограничени. Трудностите се увеличават.
    Ако не съществуваше грешката при държавните финанси, правителството нямаше да има сегашните дългове.
    Запазването на създаващия инфлация основен държавен метод за публични финанси принася нови щети. Правителството е с подсигуряван политически провал.
    Защо понасяме щети от лошия финансов метод?
    Полезна е промяна. С подобрен основен държавен метод за публични финанси, националното стопанство е с устойчиво развитие.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Eдин час слушане на безсмислици!
    Радомир е много задно колело в Perpetuum mobile-то на Герб, за да има някакво значение говоренето му. И затова се чудя защо точно неговото безсмислие трябва да се чуе и какво към пейзажа добавя то?

    Да, той - доста недъгаво - отново озвучи "евроатлантическите ценности", пусна 2-3 понтона към Христос Иванов и чрез него към холограмите му от ПП. И толкова! Защото от Козяк са им спуснали насоката, че евроетлантизмите трябва да са обединителния център за партиите на войната. И трябва да започнем в прав текст да ги определяме именно като партии на войната, защото при (ако се случи) обединението им, критичната маса от натискачите на бутони в НС много скоро ще върже БГ към чужда военна колесница.
    Самият факт, че крайни атлантици като Плевнята и Мони Паси от страна на баце са търсачите на единство, говори много видимо за това точно какво единство търсят - военно.
    И ще припомня, че както онзи декември 1941 г, депутатите в НС с аплаузи посрещат обявяването на символичната война на САЩ и ОК, ако се сформира търсеното от Козяк евроатлантическо правителство, неговото парламентарно мнозинство ще направи същото по отношение "символична" война с Русия.
    Притеснявам се, че ефектът от нея няма да се изчерпи просто с терористични бомбардировки над София, както тогава, а просто с нов 9-ти септември, донесен на руските танкове. И ще се върнем в развитието си 4 поколения назад.
    Назад! Отново!

    Уловката лидерите на партиите да се оттеглели! Че той баце управлява като дон Корлеоне - чрез трети/пети посредник, за да се прикрие пряката връзка. Няма необходимост да го прави от телевизора. Пусти мафиотски мурафети!

    Но ако Христос Иванов вземе да се оттегли, няма различима особа от Да,БГ, която да го замести. Ами няма! Кой?
    Както няма и второ ниво след Киро и Асен. Лорерите ли? Баджанака? По-надолу са абсолютни анонимници.

    Затова призивът на капо ди тути капи от Банкя доновете да минат в сянка има резон само за вече изградени "семейства", каквото е гербаджийското. Останалите още са на ниво НПО - някаква анархистична мешавица от непризнати в селото си гении.

    Ялов е и този парламент!
    Да си ходи с мир!

    Нередност?
  • 3
    woe16650880881144354 avatar :-|
    Веселина Димитрова
    • + 1

    Опържи го на бърз огън😄

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал