Поне три сценария и два златни пръста, без да броим ДПС

Най-вероятното развитие на патовата ситуация са нови избори

Бойко Борисов се обяви за кабинет "анти-Путин", в който включи всички наред с ДПС и "Възраждане"
Бойко Борисов се обяви за кабинет "анти-Путин", в който включи всички наред с ДПС и "Възраждане"
Бойко Борисов се обяви за кабинет "анти-Путин", в който включи всички наред с ДПС и "Възраждане"    ©  Юлия Лазарова
Бойко Борисов се обяви за кабинет "анти-Путин", в който включи всички наред с ДПС и "Възраждане"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В книгата си "Енциклопедия на руската душа" журналистът Виктор Ерофеев заключва, че "като на болен - на Русия никой не ѝ казва истината". Колкото повече време минава у нас от изборите на 2 октомври, толкова повече оригиналната забележка на Ерофеев може да бъде адаптирана за България.

В последната седмица избирателят е третиран като след терминална диагноза - иска да научи за случващото се с него, но получава ударна доза хомеопатия. Този път под формата на "евроаталантически ценности".

Избори на една ръка разстояние

След вота миналата неделя не се намира партия, която да съобщи очевидните факти. Те пък все по-вероятно отвеждат държавата към нови предсрочни избори през зимата, защото току-що отминалите не промениха генерално нищо извън не особено съществения детайл, че на мястото на "Има такъв народ" в 48-ия парламент влезе "Български възход" (БВ) на Стефан Янев.

В крайна сметка в новия парламент има две почти равни по големина групи - ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Още четири с известни уговорки могат да бъдат приравнени до средни по размер - ДПС, "Възраждане", БСП и "Демократична България". В допълнение има и малка парламентарна група, която се е самопредставила като "универсална" и готова на разговори с всички - БВ.

С тази картина причината за вероятния нов вот е видима: парламентът е фрагментиран, избирателите не са дали ясна формула на мнозинство (дори и коалиционно), а разделителните линии между партиите са твърде дълбоки и непреодолими.

Всички са показали в миналото, че трудно се понасят, и единственият начин да се съберат в коалиция е с много компромиси, които почти сигурно няма да бъдат толерирани от гласоподавателите. Причината пък е, че основната разделителна линия е корупцията, която десетилетия разяжда обществото.

Кой от коя страна на корупционната бразда е лесно установимо. Докато ПП и ДБ говорят за съдебна реформа, изчистване на службите и регулаторите, ГЕРБ и ДПС веднага взеха на въоръжение горещата тема с войната в Украйна и заговориха за създаване на "евроатлантическа коалиция", в която поне според обясненията на Бойко Борисов се оказа, че трябва да влязат всички партии. В това число дори и антизападната "Възраждане", с която ГЕРБ намери пресечни точки в екологичната или здравната политика. Съдебна и антикорупционни реформи се оказват възможни на думи, но без да се споменава името на Иван Гешев.

Статукво vs. Промяна

Преди изборите социолози и политолози говореха, че сблъсъкът в кампанията ще бъде между два основни блока - статукво и промяна. Резултатът от въпросния сблъсък е паритет. От едната страна стоят ГЕРБ и ДПС, чийто общ брой депутати е 103, а от другата - трите партии, останали зад кабинета "Петков": ПП, ДБ и БСП с общо 98 народни представители.

И понеже смятането до 240 не затруднява особено никого, невъзможността за съставяне на кабинет беше ясна ако не още преди изборите, то непосредствено след тях. Проблемът е обаче, че ако партиите не успеят да съставят правителство, върху им ще се сгромоляса рисуваният от тях апокалипсис по времето на цялата предизборна кампания: ескалацията на войната в Украйна, енергийна криза, инфлация.

Ето защо в предстоящите седмици все пак ще видим опити за съставяне на правителство. Ако те бъдат неуспешни, каквито са първите индикации, в петите за година и половина избори ще победи онази партия, която разкаже най-умело защо са виновни другите.

Евроатлантици и контактьори

След изборите лидерът на ГЕРБ направи заявка, че като първа политическа сила ще организира преговори за "анти-Путин" мнозинство (което реферира към ПП и ДБ). Оказа се обаче, че в типичния си стил Бойко Борисов всъщност отправи оферта към всички на терена. От думите му се разбра, че към възможните за разговори за кабинет с "евроатлантическа ориентация" се причисляват и БСП. В кръга от евроатлантици са включени и ДПС, чийто депутат Делян Пеевски е санкциониран от САЩ за корупция.

Въпреки няколкото натъртвания, че ПП са леви и че са оставили дупка в бюджета, Борисов обяви, че "ще им подкрепи" социалните разходи. Наред с това спомена и името на вицепремиера по еврофондовете на служебното правителство Атанас Пеканов, което може да е намек за бъдеща негова роля, т.е. за реверанс и към президента Румен Радев.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че "сглобката" ще става под надзора за "контактна група", оглавявана от бившия президент Росен Плевнелиев и бившия министър на външните работи в кабинета на НДСВ - Соломон Паси. Двамата, разбира се, са подбрани, защото са "най-големите евроатлантици".

Контактната група ще трябва да ходи "при всяка една от седемте парламентарно представени партии". В това число проруската "Възраждане" и "Български възход".

Пазителят на Гешев

Заедно с това Борисов направи анонс за отстъпки към ДБ за съдебната реформа, но с важното уточнение, че не бива да се говори с конкретни имена. Причината за тази вметка е настояването на ДБ, че съдебната реформа започва от отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Подобно уточнение от страна на Борисов както и фактът, че неофициалната коалиция между ГЕРБ и ДПС датира от години, е голяма предупредителна лампа, че вероятният развой на събитията ще бъде същият като вече известния "исторически компромис". Става дума за поредица маневри на ДПС и Борисов, които уж застанаха зад проекта на съдебна реформа, изготвен от Христо Иванов. Впоследствие го "редактираха", така че да запазят част от правомощията на главния прокурор, а накрая дори не приеха и този вариант, наречен "исторически компромис". (Вижте повече тук.)

Какви са сценариите

След изявите на ГЕРБ в седмицата след изборите възможните сценарии изглеждат ясни. На първо място, за да не изглежда, че бяга от отговорност, Бойко Борисов ще опита да направи крачки към кабинет, който да бъде разказан като "анти-Путин коалиция", но в която място могат да намерят всички - в това число и "Възраждане". Това ще се случи само ако ПП или ДБ склонят да участват.

ПП и ДБ от своя страна отхвърлят възможността за коалиция с ГЕРБ, но не са отказали да отидат на разговор с "контактната група", оглавявана от Плевнелиев и Паси. По информация на "Капитал" и двете партии най-вероятно ще изпратят свои представители, за да не бъдат обвинени в безотговорност.

И двете формации обаче казват, че мандат на ГЕРБ няма да подкрепят.

Според конституционните разпоредби, ако се провали първият мандат, втория получава втората по големина парламентарна група. Това е партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Веднага след изборите те демонстрираха скептичност, че биха успели да съставят кабинет в парламент, в който мнозинство ще имат ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

По неофициална информация обаче с мандата на ПП се обмисля възможен вариант. И това е кабинет на малцинството, зад който да застанат ДБ, БСП и ГЕРБ, без да имат свои министри. А правителството да изпълни ясна програма, в която да влизат недвусмислени действия в подкрепа на Украйна, реформиране на съдебната система и отстраняване на Гешев, както и продължаване на курса на България към приемане на еврото и приемане на нужните законови промени, които ще гарантират средствата по плана за възстановяване.

ДБ и БСП са готови на подобен вариант. Част от "Продължаваме промяната" - също, а друга част от партията е твърдо против. Това всъщност е ходът на партиите на промяната, с който ще опитат да обърнат разказа за това чия е отговорността за липса на правителство.

Универсалният Янев

Ако и това не се случи, според основния закон президентът сам преценява на коя парламентарна група да връчи третия мандат. Досега той винаги го даваше на БСП, но влошените отношения с Корнелия Нинова могат да бъдат разглеждани като пречка.

На терена пък се появи и "Български възход" на Стефан Янев - бившия служебен премиер, назначен миналата година от Радев. Към този момент Янев е декларирал, че би колаборирал с всички партии. Което е го прави удобен изход за президента.

И от ПП, и от ДБ, а и от ГЕРБ и БСП твърдят неофициално обаче, че няма ли правителство с някой от първите два мандата, следващите избори са сигурни.

Поне два златни пръста и ДПС

На пръв поглед заплетената ситуация обаче може да получи и изненадващ изход. Още от седмицата преди изборите различни представители на ГЕРБ твърдят, че коалиция с ДПС не е невъзможна. И макар че тя имиджово да навреди на Борисов, двете партии са доказали, че си партнират добре. Така че не се изключва възможността ГЕРБ и ДПС да участват в кабинет с БВ. Трите формации имат общо 115 депутати.

"Възраждане" от своя страна макар и декларирали, че няма да подкрепят друг кабинет освен техен собствен, показаха в предишния парламент, че успешно си партнират с Борисов и партията на Ахмед Доган - свалянето на кабинета "Петков" беше само перлата в короната на това партньорство.

Така всъщност "Възраждане" и Стефан Янев могат да се окажат златните пръсти на официализирана коалиция между ДПС и ГЕРБ.

В последна сметка дори и някой от тези варианти да се реализира и да бъдат избегнати нови избори през зимата, всякаква конструкция в рамките на 48-ия парламент би издържала максимум до местните избори наесен. Затова и всички партийни представители, с които "Капитал" разговоря, поставят въпроса: Струва ли си да ядосаме избирателите?

Това съмнение ще бъде и лайтмотивът на преговорите за съставяне на правителство във всички варианти, защото по-вероятно е преговорите да не са нищо повече от нова предизборна кампания.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 3

    Примерът с хомеопатията и терминалното състояние на БГ политическото е неточен.
    Икономедиа и сателитите й, стипендианти на Ам за БГ, от години ни поднасят хапчета панацея, на които пише "евроатлантизъм".

    Убеждават ни, че тая панацея ще ни донесе:
    а) благоденствие, заради членството в ЕЗ;
    б) сигурност, заради членството в Шенген;
    в) икономически просперитет, заради Плана за възстановяване.

    А всъщност всекидневно се убеждаваме, че нямаме нито благоденствие, нито сигурност, нито просперитет.

    Мощното говорене за "евроатлантически ценности" реално съдържа програмата на партията на войната, която на всяка цена трябва да се сформира в това НС, за да гарантираме българско пушечно месо на новите си господари в техните войни.

    Това е много видимо от избутвенато от Герб като контактьори на крайните евроатлантически ястреби Плевнелиев и Мони Паси. Което ясно говори какви валетности ще се търсят в другите партии: готовност за вземане на активна страна в чужд военен конфликт. Христос Иванов вече го обяви с призива за изпращане на тежко оръжие за Украина

    Къде в "евроатланическите ценности" са упоменати грижите на българите от демографската криза, от обедняването, от кризите в образованието и здравеопазването?
    Атлантиците това не ги интересува! Реалната цена на пребиваването във властта на т.н. евроатлантически партии е подготовката за участие на БГ във войната.

    И за да опазим децата си, единственото решение е никакво редовно правителство на тази основа, никакъв траен парламент и избори до дупка!

    Нередност?
  • 2
    basilicum avatar :-|
    basilicum
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    *Анти-Христо Иванов !

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3

    До коментар [#2] от "basilicum":

    Да!
    Анти съм партията на войната.
    Анти съм синовете ни да мрат по чужди бойни полета.
    Анти съм разказите на дядо ми за бомбардировките над София да станат реалност.
    И защото това са целите и следствията от политиките на Христос Иванов, да - анти съм Христос Иванов.
    Какво неясно има?!

    Нередност?
  • 4
    basilicum avatar :-|
    basilicum

    До коментар [#3] от "D-r D":

    не бе човек, актуалното му прозвище е Анти-Христо :))

    Нередност?
  • 5
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    С употребявания неправилен основен метод за публични финанси е невъзможно устойчиво успешно държавно управление. Сгрешената финансова политика е водеща причина за сегашната инфлация.
    Правителството взима заеми за да плати щети от допусканата слабост. Ресурсите за плащане на щетите са ограничени. Трудностите се увеличават. Поради държавната грешка – правителството има сегашните дългове. След достатъчно време възниква стопански крах.
    Защо продължава да понасяме щети от лошия финансов метод?
    Възможна е полезна промяна. С подобрен основен метод за публични финанси е постижимо устойчиво успешно държавно управление.

    Нередност?
  • 6
    pi4a avatar :-|
    pi4a
    • + 1

    Срамно е човек да е на години, т.е.да не е тинейджър и да се манипулира от елементарни изявления на политици! Президентът: няма да подписвам декларацията единствен, за да не вкарвам РБ във войната, или смешните политици като Нинова и Копейкин, които твърдят, че ако пратим оръжие на Украйна сме във война с Русия...22държави изпращат оръжие на Украйна и не воюват с Русия, вкл.неутрална Швейцария! БЪЛГАРИ, МИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ!!!

    Нередност?
Нов коментар