Шенген през крив макарон

Холандия официално раздели България и Румъния за влизането им в европейската зона без граничен контрол

Темата накратко
  • В решителният вот на 8 декември трябва пълно единодушие, но Нидерландия блокира България.
  • В последните седмици други гласове се надигнаха също - Австрия и Швеция - но те са по-тихи и вероятно ще заглъхнат, но за Румъния. Австрия също покдрепя разделяне на двете държави за Шенген.
  • Важна задача е да се обясни на другите членки на ЕС, особено на несъгласните и колебаещите се, че системната изолация на България задълбочава, а не решава корупционния проблем.

Една седмица. Точно толкова време остава до гласуването на Съвет на вътрешните министри на ЕС за присъединяването на Хърватия, България и Румъния в Шенген. Шенгенските правила премахват контрола по вътрешните граници, като същевременно хармонизират и засилват защитата на външните граници на зоната. Но всъщност реалните икомически, социални, а и чисто имиджови ползи са много повече (четете в Какво е Шенген и защо е важно да сме част от него).

Всъщност гласуванията,ако се стигне до тях, ще бъдат две - за по-младият член Хърватия и отделно за България и Румъния. Загреб вече си подсигури подкрепата на всички, докато София и Букурещ повече от десетилетие се опитват да станат част от истински свободното движение в ЕС.

Моментът е ключов - Европейският парламент гласува резолюция с голямо мнозинство за присъединяването, Европейската комисия се ангажира не само чрез положителни технически оценки, но и чрез активно лобиране пред колебаещите се държави. Официално бе прекратен мониторингът за Румъния и България (след като доклади за София спряха да излизат през 2019 г.); Франция и Германия, двете основни страни, чийто глас тежи в Брюксел, са категорично на страната на България и Румъния. Силна подкрепа идва и от Испания, Люксембург и Унгария. Това не беше факт само преди няколко години.

В решителния вот обаче трябва пълно единодушие. Тук България все така се изправя срещу несъгласието на Нидерландия (за причините прочетете повече в интервюто с вътрешния минситър Иван Демержиев). В последните седмици други гласове се надигнаха също - Австрия (защо мигрантите все пак слабата теза срещу приемането на България в Шенген -тук) и Швеция - но те са по-тихи и вероятно ще заглъхнат дотогава. Сега цялото внимание е насочено към Хага. Но холандците вече активизираха най-унизителния сценарий и блокираха само България.

Защо е важно

Шенген е повече от просто гишета по границата. Транспортът е огромна част от причината, но влизането в него е важно както търговски, така и регионално. Членството в шенгенското пространство подсигурява две от основните свободи в ЕС, а оставането извън - дали самостоятелно на България, което ще е най-кошмарният сценарий, или в пакет с Румъния - ще означава поредното черно клеймо върху международната репутация на страната. Фактът, че за оправдание на позицията си (провокирана в голяма степен от вътрешни причини) Нидерландия използва аргументите за корупция и върховенство на закона, прави този спор още по-срамен за София.

Каква е ситуацията в момента

Допреди няколко дни в Швеция имаше несигурност дали ще подкрепи България и Румъния. Шведските социалдемократи, които са от решаващо значение за мнозинството в националния им парламент, заплашваха да блокират подобно решение.

Това се промени само за седмица. "Бяхме активни по всички възможни линии - в разговорите с колегите си в ЕП, на форумите на ПЕС и др. Както знаете, допреди малко повече от месец председател на ПЕС беше Сергей Станишев. Убедена съм, че когато усилията са общи и преследват конкретна, справедлива цел, ще имат положителен резултат", коментира пред "Капитал" българският евродепутат Елена Йончева.

Според нея от Шведската социалдемократическа партия вече са информирали българските си колеги в Европейския парламент, че са променили позицията си и са положително настроени към разширяването на шенгенското пространство.

Тази операция обаче засега не работи в Австрия и Нидерландия. "Продължават да постъпват сигнали и коментари, че се колебаят. Затова е необходимо политиците в България активно и спешно да потърсят колегите си от сестринските партии в ЕС, пред които да заявят, че страната ни отдавна е изпълнила всички изисквания за Шенген", коментира още Йончева.

Позицията на Австрия е в огромна степен лицемерна. Тя също така надали е толкова твърда. Според изданието Kurier вицеканцлерът Вернер Коглер, лидер на Зелената партия в управляващата коалиция на Австрия, е отхвърлил в същия ден ветото, обявено от министъра на вътрешните работи относно присъединяването на България и Румъния.

Нидерландия и рискът да остане сама

Ако се стигне до гласуване - нещо, което чешкото председателство трябва да реши - ситуацията ще е изключително сложна за Хага. Обикновено решения, за които се знае, че някой ще наложи вето, не стигат до гласуване, но ако Прага реши да предприеме тази крачка, това ще е знак, че огромна част от държавите в съюза не одобряват позицията на Нидерландия и искат да я посочат с пръст.

Изолацията принципно не е добра позиция в съюза, както България добре знае покрай казуса със Северна Македония. Според нидерландския вестник "Алгемен дагблад" вече се вижда първият страничен ефект - възможно е Нидерландия да не получи ръководния пост на европейската агенция за граничен контрол Фронтекс. Вестникът цитира Елена Йончева, която потвърди и пред "Капитал", че са възможни "контрареакции в други области".

Позицията ѝ се споделя и от румънския евродепутат от групата "Обнови Европа" Драгош Тудораче. "Ако нидерландското правителство изиграе цинично решението за Шенген, съществува риск това решение за Фронтекс също да стане политическо, въпреки че няма съмнение относно качествата на кандидата", казва той.

Какво ще се случи

Активност най-накрая се вижда от страна на София. "Аз и министърът на външните работи Николай Милков бяхме в Хага в началото на седмицата, за да разговаряме с колегите там и да ги убедим, че България е готова за присъединяването към шенгенското пространство, още повече след две доброволни проверки и от последните месеци, които водят до положителни доклади и потвърждаване на тази готовност и изпълнение на всички изисквания на шенгенското законодателство. Мисля, че сега Нидерландия е по-склонна да се вслуша в аргументите за присъединяването ни и да ги вземе предвид при окончателното си решение", твърди пред "Капитал" вътрешният министър Иван Демерджиев.

Но самият той признава, че оттук нататък няма много повече лостове, които могат да бъдат натиснати от българска страна. Все още изглежда много по-вероятно България и Румъния да не бъдат приети на 8 декември, въпреки че вече се говори за резервни варианти - отлагане на гласуването, приемане "на части" (например само по въздух в началото) или дори разделяне на двете страни. Богдан Ауреску, министър на външните работи на Румъния, коментира пред местни медии: "Не е нужно да имаме предвид определен срок за влизане в Шенген. Много важно е да предприемем всички стъпки, на всички нива, доколкото зависи от нашата страна."

По информация на "Капитал" на последните работни срещи на съвета преди гласуването на 8 декември Нидерландия (но и в известна степен Австрия) все по-настоятелно искат разделяне на България и Румъния в гласуването. Правителството на Нидерландия предложи в петък (2 декември) подкрепа за Хърватия и за Румъния, но не и за България - "главно заради опасения за върховенството на закона и корупцията в България, което може да повлияе на гладкото функциониране на Шенгенското пространство и управлението на границите.", смятат от холандското правителство. Едва когато бъде налична актуализирана информация за политиките за върховенство на закона и антикорупция и тяхното прилагане, холандското правителство ще може да разгледа информацията за изпълнението на всички изисквания от страна на България за присъединяване към Шенген, посочват холандските власти в позицията си.

На разделянето на двете държави категорично се противопоставя Унгария.

"Перспективите за влизане на България в Шенген не са добри, това е очевидно. Особено тревожно е, че вече активно се коментира разделяне от Румъния", казва евродепутатът Радан Кънев. Според него риск от такова разделяне още тази година няма, но той ще се увеличава. Това ще е кошмарен вариант.

За всички е ясно, че "поредица от български правителства не са си свършили нито дипломатическата работа с държавите, които се противопоставят на членството ни в Шенген, нито вътрешната работа за пресичане на "каналджийството", казва Кънев и това ще продължи да се изтъква в бъдещи дебати, ако изпуснем шанса на отворената врата в момента. Но той посочва нещо, което рядко се казва, а е особено важно. "Важна задача е да се обясни на другите членки на ЕС, особено Австрия, Нидерландия, Швеция, че системната изолация на България задълбочава, а не решава корупционния проблем."

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 3

    Шенген ... ама ще си го гледаме през крив макарон!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161194010416189
    Скандалната "златна лаборатория" на Капитан Андреево „Евролаб 2011” и Таки-Маки си остават в помещенията на границата!
    Отговорността е на новото ръководство на БАБХ назначено от служебното правителство на президента Радев.
    С определение от 30.11.2022 АССГ отхвърля жалбата на БАБХ заради невнесена 70 лв. държавна такса!

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 3

    Таки-Маки-Брюксел:
    "Капитан Андреево не отговаря на минималните изискванията за контролно пропусквателни пунктове!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160943869261189

    Нередност?
  • 3
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • - 2
    • + 2

    България е най-важната държава в ЕС. Много хора не знаят това.
    Нидерландия и Франция са хлъзгави държави по ред причини. Видяхте как Франция изпързаля нещата за Северна Македония. Нидерландия има също насочена стратегия към България. Тези две държави се считат близки с една друга държава, която не е член на ЕС и там има синхрон.

    Нередност?
  • 4
    vhv31612799 avatar :-|
    ефрейтора
    • - 1
    • + 2

    България е външна граница на ЕС и никога нема да ни пуснат ни в Шенген , ни в Еврозоната , каквото и да направим .

    Нередност?
Нов коментар