По пътя към предсрочните избори ГЕРБ номинира неврохирурга Николай Габровски за премиер

Партията на Борисов ще направи опит да предложи правителство на малцинството

От името на ГЕРБ в понеделник проф. Николай Габровски получи проучвателния мандат за съставяне на правителство
От името на ГЕРБ в понеделник проф. Николай Габровски получи проучвателния мандат за съставяне на правителство
От името на ГЕРБ в понеделник проф. Николай Габровски получи проучвателния мандат за съставяне на правителство    ©  Цветелина Белутова
От името на ГЕРБ в понеделник проф. Николай Габровски получи проучвателния мандат за съставяне на правителство    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Габровски ще има една седмица да предложи структура и състав на правителство или да върне на президента мандата неизпълнен.
  • Въпреки заявката на номинирания за премиер, че ще говори с всички партии в парламента, евентуален кабинет с първия мандат трудно би получил подкрепа.
  • Засега само ДПС и "Български възход" са заявили, че ще се отзоват на покана за разговори за съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ.

Два месеца след парламентарните избори и след безуспешните опити на спечелилата изборите през октомври ГЕРБ да предизвика по-сериозни разговори за съставяне на правителство, партията на Борисов получи в понеделник мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

Изненадващо папката взе известният неврохирург проф. Николай Габровски, а не както се очакваше, партийна фигура от редиците на ГЕРБ. "България в момента е на кръстопът на твърде много кризи - на социална, икономическа и енергийна криза. Виждаме, че има много сериозен мигрантски натиск. Една от водещите причини за това е политическата криза през последните години. Това нещо трябва да спре по някакъв начин. Надявам се изборът ми като личност, еднакво отдалечена от всички партии, ще даде възможност за един нов тон в политиката", каза Габровски малко след като получи мандата. Той заяви още, че "ще държи отворена вратата за всички политически сили" и ще положи усилия за съставяне на кабинет, който да е "по-далеч от политическото говорене" и "по-близо до експертното".

Габровски ще има срок от една седмица да предложи състав на правителство и да изпълни мандата или да върне на президента папката празна, което означава втората политическа сила в парламента - "Продължаваме промяната", да получи следващия мандат.

Номинацията на Габровски дойде на фона на изявленията на Борисов и на различни представители от ГЕРБ предишния ден, че "няма по-подходящ за поста за премиер" от Борисов. В неделя, по време на среща с младежката структура на ГЕРБ във Враца Борисов сведе вариантите за кандидата за министър-председател на ГЕРБ до два - или той, или неутрална фигура. Това създаде впечатлението, че лидерът на ГЕРБ ще бъде отново кандидат за поста. А от партийното ръководство до последно пазеха в тайна кой ще отиде в президентството, за да получи папката с мандата.

Депутати от ГЕРБ разказаха, че по време на заседанието на парламентарната група в понеделник сутринта, малко преди мандатът да бъде връчен, Борисов обяснил, че до последно се е колебаел кой от двата варианта да избере. Първият - със собствената му кандидатура за премиер, би бил сигурен провал и едва ли щеше да стигне до гласуване в пленарната зала, защото малко вероятно беше някоя от останалите политически сили в парламента да подкрепи правителство начело с Борисов. Вторият вариант - неполитическа и фигура за премиер, също изглежда обречен, но все пак ГЕРБ най-вероятно ще направи опит да внесе в Народното събрание състав на кабинет. Той ще бъде предложен като правителство на малцинството - с неясен до минимален шанс да получи парламентарна подкрепа.

Кой е кандидатът на ГЕРБ за премиер

Професор Габровски е дългогодишен заместник-директор по медицинската дейност на "Пирогов" по времето, когато болницата се управляваше от проф. Асен Балтов, който беше депутат от ГЕРБ в предишния парламент. Проф. Габровски е известен неврохирург с огромна пациентска практика, притежава множество международни награди за въвеждане на иновации в неврохирургията. Досега името му многократно е било споменавано като потенциален кандидат за здравен министър на ГЕРБ.

Освен работата си в "Пирогов" проф. Габровски притежава амбулатория за индивидуална практика в извънболничната помощ, както се регистрират частните кабинети на лекарите. Той е собственик на две фирми за търговия и е управител на "Инвестор пулс", което издава медицинския сайт puls.bg. Там той е съдружник с една трета с групата, която движи изданията и медийните активности на "Химимпорт".

Трудно ще събере подкрепа за кабинет

Въпреки заявката на кандидат-премиера на ГЕРБ, че планира разговори с всички политически сили в парламента, задачата да събере подкрепа за евентуалното му правителство на малцинството изглежда сложна. Засега само от ДПС дадоха заявка, че биха се отзовали на разговори за кабинет с ГЕРБ. "ДПС има програма и физиономия. В ситуация на криза ДПС винаги е поставяла националния интерес над партийния. Разбира се, че правителството трябва да е евроатлантическо", каза евродепутатът и член на ръководството на движението Илхан Кючюк пред БНТ в неделя. Готовност за разговори за съставяне на кабинет с мандата на ГЕРБ изрази и председателят на най-малката парламентарна група в парламента - на "Български възход", Стефан Янев. Трите партии имат общо 115 депутати, които са недостатъчни за сформиране на мнозинство в Народното събрание.

Сигурно е, че нито втората политическа сила - ПП, нито "Демократична България" ще подкрепят предложен от ГЕРБ кабинет. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също отхвърля възможността социалистите да гласуват за предложено от партията на Борисов правителство. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов веднага след изборите декларира, че формацията му няма да влиза в коалиция с нито една политическа сила в парламента.

Опитите на Борисов да излезе от изолацията

В рамките на година това ще е поредния опит на Борисов да предложи кабинет на фона на изолацията, в която се намира партията му. След изборите през април миналата година, когато ГЕРБ отново спечели вота, за премиер беше номиниран зам.-председателят на партията Даниел Митов. Тогава също беше предложен състав на кабинет, който обаче не стигна до гласуване в пленарната зала. След юлските парламентарни избори като втора политическа сила ГЕРБ отново излъчи Митов за кандидат-премиер, но номинацията също беше проформа. В сегашния парламент Борисов се опита да води разговори с останалите политически сили чрез посредници. Мисията на натоварените с тази задача - бившия президент Росен Плевнелиев и бившия външен министър от правителството на Сакскобургготски Соломон Паси, обаче се провали. На разговорите се отзоваха само ДПС и "Български възход".

Какво предстои

Габровски има една седмица да предложи състав на правителство или да върне на президента Радев празна папка с неизпълнен мандат. Ако все пак предложи кабинет, той трябва да се гласува в Народното събрание. При неуспех мандатът ще бъде връчен на "Продължаваме промяната", които също ще имат една седмица или да предложат кабинет, или да върнат мандата. И при двата случая президентът не е обвързан със срок. Ако се стигне до връчването на третия мандат обаче Радев ще трябва да направи това в 7-дневен срок след връщането на втория - на избрана от него парламентарна група.

За разлика от първите два мандата, които се връчват на посочен кандидат за премиер, третият се дава на председателя на групата, която трябва в "разумен срок" да излъчи кандидат за премиер. Ако и с третия мандат не се състави правителство, президентът ще трябва да разпусне парламента и да насрочи датата на извънредните парламентарни избори. Радев вече заяви, че намерението му е те да са в средата на март следващата година.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Кандидатът на ГЕРБ за премиер свързан с ТИМ

    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161201986691189
    Номинираният от #ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски до преди дни (30.11.2022 г.) е бил съдружник във фирма заедно с дружество, в собствеността на което се проследяват акционери свързани с #ТИМ.
    Бойко #Борисов и #Пашата са продали фабриката за цигари в Крайморие на Иво Каменов (#ТИМ).

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational

    Явно има доста хора, които смятаме за професионалисти, но не сме наясно в какви схеми са въвлечени.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Недоумявам защо му беше на Габровски този удар в празното!
    Не че ще му вържат златните ръце.

    Нередност?
Нов коментар