Два проблема с отстраняването на Явор Божанков от БСП

Депутатът е предлагал на левицата сам да напусне групата ѝ

Явор Божанков    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Парламентарната група на БСП изключи единодушно в петък народния представител Явор Божанков. Причината - различната му позиция по въпроса за изпращането на военна помощ за Украйна.

По време на дебата по темата в Народното събрание Божанков каза, че Русия е агресор и "няма да спечели тази война". За да тушира изказването му, лидерът на партията Корнелия Нинова каза, че в парламентарната група на партията "има хора с различно мнение", като посочи поименно Божанков, но отбеляза, че трябва да се гледат "колективните политически решения".

Решението на БСП да не подкрепи изпращането на военна помощ за Украйна е вследствие позиция, приета от Националния съвет на партията. Това е и аргументът, който социалистите ползваха, за да прекратят членството на Божанков в парламентарната си група.

В прессъобщение от левицата цитират вътрешния си правилник. Според член 26 от документа "всеки народен представител е длъжен да изпълнява решенията на ръководството и Общото събрание. Може да изразява несъгласие на Общото събрание, но след вземане на решение, е длъжен да го изпълнява".

Според същия правилник парламентарната група може да изключи свой член "при значителни нарушения на политиката на БСП и коалиционното споразумение. Решението се приема с мнозинство от две трети от членовете на парламентарната група."

В изключването има поне два съществени момента. Единият е вътрешнопартиен за БСП, а другият по-скоро общо политически проблем.

Какво значи това за левицата

Отстраняването на великотърновския депутат от групата на левицата е поредното потвърждение на констатацията, че Корнелия Нинова не търпи инакомислещи.

В годините тя успя да изключи или изолира от партията всички, които не споделят вижданията на лидерката. Всеки път оправданията, които Нинова ползва са сходни: позициите на актуалната неудобна персона се оказват в разрез с политиката на БСП.

И ако отстраняването на Георги Гергов и Кирил Добрев се приемаше като вид "пречистване" за БСП и освобождаване от хора, които целят сближаваното на партията с ГЕРБ, то реалните мотиви зад подобни ходове винаги са били по-скоро лични. Аргумент в тази посока е фактът, че и Гергов, и Добрев бяха от близкото ѝ обкръжение в началото, когато тя пое партията. От тази гледна точка възгледите им не са били изненадващи за нея.

Наред с представяните като идеологически разриви с "ГЕРБ крилото в БСП" лидерката на социалистите на практика изтласка от съществени политически позиции и Янаки Стоилов (настоящ констититуционен съдия), и Крум Зарков (настоящ служебен министър). Сходна съдба имат бившите депутати Дора Янкова, предшественикът на Нинова - Михаил Миков, социологът Юрий Асланов и други.

"Сега просто дойде редът на Божанков, който доскоро беше любимец на шефката", коментира пред "Капитал" социалист от групата на БСП.

Божанков никога не е бил член на левицата, той беше от т.нар. "гражданска квота" на партията. Че е възможно да бъде изключен от групата па партията, беше ясно отдавна, а според информация на "Капитал" самият той е предлагал на социалистите да напусне групата. От БСП обаче не са му давали отговори дали очакват от него подобно нещо, въпреки че същата позиция в подкрепа на Украйна депутатът е изразявал публично многократно.

В интервю за "Капитал" в началото на ноември народният представител посочи, че той защитава позициите на Киев в този военен конфликт.

Депутатът не гласува с групата си в правна комисия и по друго знаково решение на БСП: връщането на хартиената бюлетина. Не закъсняха и ответните мерки: социалистите го извадиха от състава на правната комисия в парламента и го замениха с друг "правилен" глас там.

И тогава, и сега решенията на БСП бяха очаквани, в това число и за самия депутат. Сега от БСП настояват той да напусне Народното събрание, като искането на левицата е било съобщено на народния представител днес от колегите му. Никой от тях обаче не го е предупредил, че изключването му ще бъде светкавично.

А конституцията?

Дали Божанков ще напусне парламента или не все още не е ясно. Това би следвало да бъде негово лично решение.

Изключването му от групата на БСП извън сериозният проблем в левицата разрива и още един проблем, но той по-скоро е общ за партиите. Често от парламентарната трибуна се чува фразата, че групата на дадена партия е взела "политическо решение за гласуване по определен начин".

Такова е и основанието, заради което социалистите изключиха младия юрист. То обаче повдига въпроса дали чисто формално не противоречи на на конституцията.

Според член 67, ал. 2 на основния закон "народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения".

Съществен е въпросът какво се случва, когато политическото решение на дадена партия е в конфликт със "съвестта" на депутата?

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 4

    Само за съпоставка:
    1. ПГ на ДБ ще изключи ли Мирчев например, ако каже, че е безсмислено да се увеличават жертвите, защото Украина и така, и така ще загуби войната?
    2. ПГ на ПП ще изключи ли еди кой си (не им знам имената), ако каже същото?

    Тук същественият момент, който убегва на авторката, е че отдавна в НС с партийните квоти влизат безлики политически марионетки, които нямат собствено мнение. И на техния фон с нищо неинтересният преди това изказване Явор Божанков, оръженосецът на Кралицата, вече минава за неподражаем фрондьор.

    Ами, трудно ми е до повярвам в политическата реинкарнация...

    Нередност?
  • 2
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • + 11

    Не пречете на Нинова, супер е! Под нейно ръководстви БСП има само една посока - НАДОЛУ! :-). Още 5 години начело - и БСП ще е под 4% - какво по-хубаво? :-)

    Уважавам социалистите-има място за тях в политиката. Но когато са професионални, а БСП не са, ретроградна партия с Кремъл няма бъдеще в БГ ...

    Нередност?
  • 3
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 6

    Божанков допреди да отиде на "обучение" в САЩ носеше пазарската торба на Нинова.Сега се е еманципирал.
    Да не го е подлъгал някой, че е новият Кирил Петков? Като неблагодарник - да!

    Нередност?
  • 4
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 6
    • + 2

    Хайде, хайде, тъкмо групата на ПП ще се сдобие с още един ценен глас. КироАсен смайващо бързо се ориентираха в правилата на тази игра(или по-скоро липсата на такива) още в миналия парламент, когато отлюспиха останките от ПГ на ИТН. Естествено миналия път представителите на градската интелигенция квичаха от радост и приемаха възгласите за #121Независими като интелектуални наркомани, чието възприятие за парламентарната демокрация се опира до това да изберем правилните според визията/захранката на някои медии(и полит-комисари като Полин Паунов) политици, а не да разсъждаваме адекватно за делата им. Естествено критичното мислене и елементарно познаване на историята в последните 10 години би насочило към факта, че именно Бате Бойко използваше подобни методи за отлюспване на депутати преди години, но това е друга тема.

    Та защо е този рев сега за горкия Божанков? Защото е един от малкото по-млади депутати от БСП? Или защото започват да прозира евентуалната визия за гласуване на кабинет с участие на БСП чрез кворумна игра или пък третия мандат на Янев, а която и да е от двете конструкции би изключвала Промяната и ЛГБТДаБългария ли и би била синонум на отпочване на мащабно чегъртане в обратната посока ли?

    Извън това, винаги е опция и Божанков да си подаде оставката и за бъде заменен от някой друг, което би било и моралното, но нека да не се заблуждаваме, че ще поднесат моралния за масата избор, а не практичния на индивидуално ниво...

    Нередност?
  • 5
    suhi avatar :-|
    suhi
    • + 1

    Вожда при комунистите е винаги прав

    Нередност?
Нов коментар