🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой наднича зад служебната власт

Повечето кадрови промени в правителството минават през президентския секретар Николай Копринков и пловдивския бизнесмен Георги Гергов

Николай Копринков беше неотлъчно зад президента Румен Радев в нощта на изборите, когато той спечели за втори път
Николай Копринков беше неотлъчно зад президента Румен Радев в нощта на изборите, когато той спечели за втори път
Николай Копринков беше неотлъчно зад президента Румен Радев в нощта на изборите, когато той спечели за втори път    ©  Цветелина Белутова
Николай Копринков беше неотлъчно зад президента Румен Радев в нощта на изборите, когато той спечели за втори път    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • В последните месеци служебният кабинет назначава хора, които са били близки до ГЕРБ, БСП и ДПС.
  • Повечето кадрови промени минават през президентския секретар Николай Копринков и почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов.
  • Фокусът е насочен към ресурсни структури като пътното строителство, ВиК и енергийните дружества.

По време на консултациите на президента Румен Радев с парламентарните партии преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство впечатление направи един детайл. Сред присъстващите заедно с други представители на президентската администрация беше и един от секретарите на държавния глава - Николай Копринков.

Макар че като такъв той отговаря за вътрешната политика на президента и участието му в разговорите с парламентарните партии изглежда съвсем логично, при консултациите за връчването на мандатите в предходните четири кратки парламента за последните две години Копринков липсваше в тези официални срещи.

В последните месеци обаче името му изскачаше зад не една или две кадрови промени и се споменаваше, макар и неофициално, при вземането на някои решения в служебния кабинет. Което в представите на много хора го превърна в ключова фигура на президентското управление.

Осветеният "сив кардинал"

Поставянето му сега под прожекторите не изглежда случайно. Първо, защото (основателно или не) той най-често е сочен от представителите на различни политически сили за един от "кадровиците" на служебните кабинети, през когото минават ключови назначения по различните нива на изпълнителната власт. Нещо повече - при обявяването на състава на сегашното правителство на Гълъб Донев част от министрите твърдяха в неофициални разговори, че не са имали възможност да избират своите заместници и екипите си, а те са им били посочени от президентската администрация и по-специално от Копринков.

Назначенията, особено в т.нар. ресурсни ведомства, показват, че освен ярки партийни кадри от опозиционното крило на лидера на БСП Корнелия Нинова на ключови позиции влизат и хора, заемали различни постове и по време на правителствата на Пламен Орешарски и Бойко Борисов, които минават за кадри на ГЕРБ или ДПС. Това обаче не означава, че Борисов и Доган имат влияние върху президента. Всъщност това са представителите във властта на определени схеми за усвояване на публични ресурси и независимо кой точно е на върха на държавата - Румен Радев или Бойко Борисов, те винаги са там.

Как става

Неотдавна бившият служебен зам.-министър на регионалното министерство от първото правителство на Стефан Янев Тодор Стоянов освети начина, по който са ставали назначенията в тогавашния служебен кабинет. Пред различни медии той разказа, че Копринков е "кадрувал" в регионалното министерство, като е разнасял папка със CV-та. И дори го определи като "политически гръб" на бившия зам.-министър на регионалното развитие Захари Христов, който подаде оставка в началото декември "по лични причини", но напускането му дойде след разкритията на Стоянов, че е искал комисиони от строителни фирми срещу това да урежда плащанията на държавата по спечелени от тях обществени поръчки и президентът е бил уведомен за това по време на среща с рекетираните строители. Никой досега - нито от президентството, нито от служебния кабинет, не е опровергал думите на Стоянов.

В този смисъл изкарването на светло на Копринков, който не обича публичните изяви и за вече шестте си години престой в президентството няма нито едно участие в медиите, може да се изтълкува като знак от страна на Радев, че стои плътно зад секретаря си и той има неговата пълна подкрепа.

А случаят със Захари Христов е христоматиен - по време на служебния кабинет на Янев той напусна заместникминистерския си пост заради скандала с искания подкуп, след това в правителството на Гълъб Донев отново беше назначен на същата позиция и също напусна. Веднага след това бе назначен в борда на директорите на държавното дружество "Автомагистрали", което разпределя милиарди за пътно строителство.

Имам човек

Със сигурност Христов не е чак такъв ценен кадър, че регионалното министерство да не може да се лиши от него. Обяснението за присъствието му в служебната изпълнителна власт въпреки репутационните щети, свързани с обвиненията срещу него, е връзката му с пловдивския бизнесмен Георги Гергов и със самия Копринков.

Христов е от селото, в което е израснал Гергов - Ягодово. Бил е младежки лидер на БСП в община Родопи по времето, когато областен партиен лидер на социалистите в Пловдивска област беше Гергов.

Гергов е бил и партиен шеф на Копринков, който пък е бил лидер на БСП в друга пловдивска община - "Марица".

От кръга близки до бизнесмена има и други фигури, които са на високи позиции в служебната изпълнителна власт. Такъв е зам.-министърът на културата Пламен Славов, който от една година е и секретар на президента по духовността и културата. Той е бивш депутат от БСП и бивш лидер на социалистите в Карлово.

В началото на януари, покрай опита на Гергов да овладее изцяло Пловдивския панаир, като получи и акциите на държавата, депутати от "Демократична България" лансираха идеята панаирът да бъде обявен за паметник на културата с местно значение, за да не може да бъде съборен. Засега плановете на Гергов да получи пълния контрол над панаира се провалят, но ще е любопитно, ако се стигне до обсъждане на въпроса дали да бъде обявен за паметник на културата, как ще реагира министерството, защото това е в ресора на Пламен Славов.

Към тази група пловдивски кадри на Гергов в служебната изпълнителна власт се числи и министърът на транспорта Христо Алексиев, който дължи кариерата си в държавната администрация на бившия транспортен министър от правителството на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев Петър Мутафчиев, считан също за близък до пловдивския бизнесмен.

И докато тези назначения на кадри на Гергов заедно с поставянето на министерски позиции на други опозиционни фигури от БСП като Крум Зарков и Весела Лечева са донякъде обясними и са свързани с вътрешнопартийното разчистване на сметки между сегашното ръководство на социалистите и отстранените от Нинова бивши висши партийни функционери, то назначенията на една немалка част в ресурсните министерства и държавните дружества изглеждат в зоната на здрача. Въпросните избраници са заемали ключови позиции както по време на управлението на Борисов, така и по време на правителството на Пламен Орешарски, излъчено от БСП и ДПС.

В зоната на здрача

Такъв е случаят с новия председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Венцислав Ангелов, който беше назначен на поста от служебния регионален министър Иван Шишков в средата на декември. По време на управлението на ГЕРБ той беше директор на областното пътно управление на Велико Търново и заемаше този пост през последните четири години. Докато управляваше държавната структура в областта, големите обществени поръчки за ремонта и поддържането на пътищата печелеше една фирма - "Пътни строежи - Велико Търново". Нейните собственици Велико Желев и Григор Иванов бяха толерирани по време на управлението на ГЕРБ.

Депутати от региона допускат, че назначението е минало през кмета на Велико Търново Даниел Панов, с когото според тях президентът поддържал добри отношения. Панов е кмет от ГЕРБ вече трети мандат, но поддържа добри отношения и с ДПС. По време на парламентарните избори през ноември 2021 г., когато Делян Пеевски оглавяваше листата на ДПС за региона, Панов го прие в кметския си кабинет заедно с покойния Камен Костадинов.

Миналото лято, само седмица след като встъпи в длъжност, служебната власт назначи без конкурс за шеф на Националното тол управление Георги Темелков, който от дълги години гравитира около партията на Бойко Борисов. В първия мандат на партията, когато председателството на Народното събрание беше поето от Цецка Цачева, Темелков беше неин съветник и част от политическия ѝ кабинет. После той беше назначен в дирекция "Протокол", а след това беше и съветник на Димитър Главчев. При създаването на тол системата Темелков премина на работа там.

Кохортата на Радев като тази на Борисов и Орешарски

В регионалното министерство има и още едно показателно назначение - на юристката Ивелина Крушкова. Тя влезе в борда на директорите на "Автомагистрали" през август миналата година, когато Шишков смени изцяло директорите на държавното дружество, назначено от предшественика му Гроздан Караджов. Крушкова има дълго CV със заемани различни длъжности в различни регулатори - КЗК, КФН, както и в Българската банка за развитие. В продължение на две години, от 2018 до 2020 г., по време на управлението на Борисов тя е била член на управителния съвет на националната компания "Индустриални зони", а след това за кратко (от март до октомври) е председател на съвета на директорите на "Индустриален и логистичен парк - Бургас".

Крушкова има докторска степен от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ). Съпругът й Петър Крушков е първи секретар по търговията и икономиката в посолството на България в Молдова, а по времето на управлението на Борисов е бил главен специалист в дирекция "Външноикономическа политика" в икономическото министерство.

Братът на Петър Крушков - Николай, беше началник на кабинета на Пламен Узунов, когато настоящият секретар на президента беше служебен министър на вътрешните работи в първото правителство на Румен Радев през 2017 г. По това време около името му имаше скандал, свързан с предоставянето на достъп до цялата информационна система на летище София на частна фирма. Тогава се оказа, че малко преди това дружеството е било собственост на Крушков, а за неясната дейност на фирмата не е бил сключен договор.

Твърде вероятно е ракетата носител на Крушкова в борда на "Автомагистрали" да е Пламен Узунов.

В момента в регионалното министерство се провежда конкурс за назначенията в директорския борд на "Автомагистрали", в който Крушкова участва.

А междувременно министър Шишков възобнови плащанията за стотици милиони към строителните фирми, с които ГЕРБ работеше в последните години и около чиито договори имаше скандали и проверки през 2021 и 2022 г.

Още ГЕРБ и ДПС кадри

Необясними назначения бяха направени и в още едно дружество на регионалното ведомство - "ВиК холдинг". Мегаструктурата, под чиято шапка са ВиК дружества в страната, беше създадена в края на управлението на ГЕРБ и в нея бяха налети 1 млрд. лв. В началото на август 2022 г. регионалният министър Иван Шишков смени целия директорски борд на холдинга, назначен от предшественика му Гроздан Караджов, а четирима от общо петимата нови членове са свързани с ГЕРБ.

Избраната за изпълнителен директор Ирена Георгиева е отговаряла за обществените поръчки на холдинга по време на управлението на Борисов и е била съветник на бившия шеф на дружеството от времето на ГЕРБ Илиян Илиев. Избраният за председател на борда на директорите Божидар Спасов е бил в листата за общински съветници на ГЕРБ в Благоевград през 2007 г. Три години след това за кратко е назначен за управител на ВИК - Благоевград, а през 2019 г. вече е кандидат за общински съветник от листата на ДПС.

Третото назначение - на Теодора Пакулева, също се свързва с ГЕРБ. Тя е оглавявала отдела "Управление на проекти" към ВиК холдинга по време на управлението на Борисов. Другото назначение - Пламен Манолов, пък е заемал управленски постове в дружества на спортното министерство, когато министър беше Красен Кралев от ГЕРБ.

В момента в МРРБ също тече конкурс за избор на нови членове на управителния орган на холдинга.

Енергийни въртележки

Служебната власт направи и куп промени в държавните енергийни дружества, но също така запази немалко кадри от времето на ГЕРБ. Например директорите на едни от най-богатите фирми като "Булгартрансгаз" и Електроенергийния системен оператор Владимир Малинов и Ангелин Цачев, които бяха назначени още при управлението на Бойко Борисов, запазват постовете през всички служебни кабинети и дори този на Кирил Петков.

Живко Динчев, който е директор на ТЕЦ "Марица-изток 2" от осем години, също остава несменяем.

За сметка на това пък още в първите дни на това служебно правителство беше сменено ръководството на "Булгаргаз". Начело на компанията застана Деница Златева. Тя има политическа кариера в ръководството на БСП и също е част от вътрешната опозиция на Корнелия Нинова. Миналата година след третите парламентарни избори през ноември Златева беше сред членовете на широкото ръководство на БСП, които поискаха оставката на Нинова като лидер на партията.

В първото служебно правителство на Румен Радев през 2017 г. Златева беше вицепремиер и отговаряше за подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС. По време на тройната коалиция и кабинета "Станишев" беше началник на кабинета на тогавашния вицепремиер за еврофондовете Меглена Плугчиева. От 2009 до 2013 г. беше евродепутат от БСП, а след това - депутат в 42-ото НС.

През 2019 г. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов многозначително коментира, че в БСП имало само един човек, който разбира нещо от европейска политика, и това била Деница Златева. Година по-късно - в края на третото правителство на Борисов, се разбра, че тя е назначена да ръководи администрацията в "Булгаргаз".

В АЕЦ "Козлодуй" също настъпи пълна промяна. Още през август начело на ключовото дружество застана Георги Кирков, който дотогава беше заместник на избрания от ГЕРБ кмет на Козлодуй Маринела Николова. Въпреки множеството спорни моменти в биографията му, включително висящите към онзи момент дела, служебният кабинет застана твърдо зад него и дори преди дни официално го преназначи след проведен на тъмно конкурс.

Интересно е и превъплъщението на Андрей Живков, който беше енергиен министър в служебните кабинети през 2021 г. Сега той е назначен без конкурс в ръководството на Българския енергиен холдинг. А преди е бил в надзорния съвет на ЕСО, където влиза по времето на кабинета "Орешарски" и се задържа там до третия кабинет на Бойко Борисов.

В енергийните среди се смята, че зад голяма част от рокадите в сектора стои близкият до Георги Гергов опозиционер на Корнелия Нинова в БСП Кирил Добрев - чрез зам.-министър Еленко Божков. Но също така се споменава и името на Николай Копринков като последна инстанция за одобрение на назначенията. Неофициално президентският секретар се свързва и с всяка по-голяма сделка в сектора като спогодбата между АЕЦ "Козлодуй" и фирми от групата на Христо Ковачки за 25 млн. лв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bviv avatar :-|
    bviv
    • + 2

    Така нареченият “Пътят на Копринката”.
    Описали сте го но не в пълният му вид.
    Забравили сте шефът на НАП и много други!

    Нередност?
  • 2
    pliska99 avatar :-(
    Анна Ботева
    • + 1

    Така нареченият “Пътят на Копринката”.
    Описали сте го но не в пълният му вид.
    Забравили сте шефът на НАП и много други!

    Нередност?
Нов коментар