🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първи разговор за обединение на прогресивните сили в София след 17 години управление на ГЕРБ

"Екипът на София" събра партии, лидери, граждани и експерти с идеята за обединение около обща кандидатура за кмет и обща листа. Забеляза се отсъствието на Борис Бонев

Политици, експерти, представители на неправителствения сектор и кварталните общности се обединиха около необходимостта от прилагането на нов модел за управлението на София
Политици, експерти, представители на неправителствения сектор и кварталните общности се обединиха около необходимостта от прилагането на нов модел за управлението на София
Политици, експерти, представители на неправителствения сектор и кварталните общности се обединиха около необходимостта от прилагането на нов модел за управлението на София    ©  Надежда Чипева
Политици, експерти, представители на неправителствения сектор и кварталните общности се обединиха около необходимостта от прилагането на нов модел за управлението на София    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • "Екипът на София" събра партии, граждани и експерти с идеята за обединение за местните избори наесен.
  • Това е първата официална среща, която поставя началото на поредица разговори за общи приоритети.
  • Засега продължават преговорите за обща кандидатура за кмет.

"Трябва да си дадем сметка, че докато корумпираните имат обща цел да се държат един за друг, другите хора с кауза трябва да се усетим, че каузата ни е обща. Мисля, че думичката "заедно" е истината. Трябва да спрем да се делим на това кой откъде е, с кой цвят е, с коя група е." Това послание за обединение отправи бившият премиер от "Продължаваме промяната" Кирил Петков по време на конференцията за нов модел на управление на столицата, организирана от новосформираната гражданска организация "Екипът на София" на арх. Любо Георгиев (повече за нея в карето долу). Целта ѝ е да събере партии, експерти, граждани и организации "на една маса", за да може след местните избори наесен градът да има различно управление, обединено около общи приоритети.

Заявките за това бяха отправени днес - в залата се събраха представители на различни политически сили, сред които ПП и "Демократична България, които посочиха предизвикателствата и предложиха начини за промяна. С това на практика се сложи началото на един дълъг разговор, който тепърва ще продължи. В същото време присъстваха и много "нови" лица - експерти от различни сектори и граждани.

Предвид историческия опит на България с политическите разцепления очаквано основното притеснение, което се долови в настроението, бе дали така желаното обединение ще се случи наистина. Публиката няколко пъти и по различен начин зададе въпроса "Ще бъде ли различно този път?" и "Каква е гаранцията?". България е виждала много примери за политическо разцепление - особено в "дясната" и демократичната общност по различни причини - его, разочарование, разногласия, влияния, интереси.

Сега обаче залогът е сериозен - местните избори тази година са ключови както за бъдещото развитие на страната и столицата, така и за бъдещето на самите партии от антистатуквото. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" от месеци говорят за обща кандидатура на местните избори, като вече зададоха тона за това и за предстоящите преди това извънредни парламентарни избори, на които е силно вероятно да се явят в коалиция.

В сметката за обединение в София е включена и новоучредената партия "Спаси София". Нейният председател - Борис Бонев, обаче не присъстваше на конференцията във вторник - от името на партията се включи нейният член арх. Иван Караджов.

Между лицето и целта

По неофициална информация вече са започнали разговори за обща кандидатура за кмет между "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София". Идеята на "Екипът на София" обаче излиза извън "избора на лице" - те предлагат включването и на експерти (от каквито се състои самият "Екип") и граждани, включително квартални организации и различни общности. Идеята е техни представители също да влязат в общата листа на една евентуална коалиция.

В подкрепа на предложения подход за предизборна коалиция от реформаторски настроени политици, граждани и експерти с ясен план за действие се изказаха членове и лидери на политическите партии - Кирил Петков и Калина Константинова от "Продължаваме промяната", Виктор Чаушев от ДСБ, Тома Белев от "Зелено движение", общинският съветник от "Да, България" Бойко Димитров, Иван Караджов от "Спаси София" и представители на неправителствени организации, квартални общности и експерти ("Антикорупционен фонд", "За Манастирски ливади-запад" и др.).

Важността на местните избори често се пренебрегва и диалогът за града сякаш беше позабравен покрай дългия предизборен маратон на национално ниво. Но е очевидно, че градът има нужда от системна промяна, която ще бъде много трудна - София реално се управлява от ГЕРБ от 2005 г. (с кмет Бойко Борисов) и от 2009 г. досега с начело с Йорданка Фандъкова от ГЕРБ. Изборите за кмет и общински съвет тази година всъщност дори имат по-голямо значение от парламентарните за "Продължаваме промяната" и "Демократична България" именно защото те ще им позволят да подкопаят основата на електоралната пирамида на ГЕРБ. В случая със София става дума за двумилиарден бюджет и сериозна власт, концентрирана в кмета.

Основните приоритети - всички са съгласни

"Екипът на София" организира дискусия, разделена на общо шест панела по най-наболелите софийски проблеми. Експерти и политици пък се обединиха около общите решения.

  • Добре управляван град

София да бъде "умен" град, който знае с какви ресурси разполага, знае как да ги впрегне, за да постигне целите си и наблюдава ефекта от това, което прави, за да го прави по-добре. Това е една от целите, които "Екипът на София" постави на масата днес. "Задачите са много - първо трябва да оправим системите и процесите в общината, които не отговарят на времето, в което живеем. Втората голяма задача е да въвлечем хората, да извлечем от тях познанието, да им позволим да помогнат, да ги ангажираме. Но задачата, която я поставям на фокус, е дигитализацията, защото тя ни позволява да постигнем много по-бързо и лесно останалите задачи", коментира Жоро Пенчев от "Екипът на София".

Калина Константинова, бивш вицепремиер по ефективното управление също изброи редица стъпки, които трябва да се случат в това отношение - стратегическо планиране, централизиран подбор, край на партийните назначения в администрацията и загубата на мотивация заради липса на ефективност. А Веселин Кръстев от гражданското сдружение "За Манастирски ливади-запад" обясни, че е време общината да работи с кварталите, а не да приема активните граждани като "някакви досадници, които нищо не разбират", защото и двете страни могат да са си полезни взаимно.

  • Зелен град

Тома Белев от "Зелено движение" припомни много наболели проблеми, свързани със зелената система - липсваща канализация, запечатване на почвите, проблеми с градските реки. "Проблемите са много - имаме документи, стратегии, но нито едно от съществуващите неща не ни върши работа", заяви той, като заяви, че трябва да се почне с промени в нормативната база.

  • Богат град, без корупция

"Това значи образование, иновации, предприемачество, иновации в управлението на ресурсите", заяви Елена Николова от "Екипът на София". Даниела Пенева от Антикорупционния фонд пък заяви, че е нужна отчетност и интегритет на местно ниво - а институциите често не споделят дори стратегии и документи на сайтовете си. "Строители не искат да участват в процедурите на общината, защото мислят, че са нагласени", обърна внимание Бойко Димитров, общински съветник от "Демократична България".

  • Сплотен град

Общината има нужда от партньор, а местните квартални общности са един от основните потенциални двигатели на промяната. "В момента, вместо да работи систематично с тях, местната власт или ги игнорира, или реагира кампанийно и в краен случай. А може да е различно", заяви Емил Христов от "Екипът на София".

  • Красив град

"Нужни са ни привлекателни публични пространства, облагородяването им включително от центъра към кварталите. Това означава да има къде да поиграем с децата си, а не всеки път да ходим до Южния парк с колата", коментира Калоян Карамитов от "Екипът на София", който е участвал в обособяването на "Капана" в Пловдив.

Арх. Иван Караджов от "Спаси София" също се съгласи, че кварталите са тотално занемарени, и припомни, че именно те са основен фокус в програмата на новата партия. "Целта е да създадем градски оазиси чрез интегрирано планиране", обясни той.

  • Достъпен град

Познатите болки на София - неудобен градски транспорт, липса на велоалеи, обвързване с микромобилността, недомислената билетна система и др., отново бяха припомнени. За "решението" обаче са нужни много реформи. "Ключът е в маршрутната схема, която е последно променяна през 1991 г.", припомни Виктор Чаушев от ДСБ и транспортен експерт към комисията в общински съвет. Други стъпки са обединение на транспортните оператори и отчетност в Центъра за градска мобилност.



"Екипът на София" се състои от над 60 души към момента, предимно експерти и граждански активисти. Голяма част от тях се познават от "Лаборатория за градско развитие", а после и благодарение на работата по "Визия за София" (2017-2019 г.). Начело на тези инициативи е арх. Любо Георгиев, който е бивш директор на общинското дружество "Софпроект" (после преименувано на "Софияплан"). "Видяхме как може да трансформираме едно общинско звено ("Софияплан") и си зададохме въпроса защо да не можем да трансформираме и общината. Искаме и общината да се управлява по същия начин - чрез диалог и на база информираност. Докато в момента се работи на парче и се лекуват симптоми", заяви арх. Георгиев.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    toshiro avatar :-|
    Lazar Petrov
    • + 2

    движат се в правилна посока!

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2

    Тук са "прогресивните сили", преди бяха "здравите сили", днес са "добрите сили", утре кой знае какви ще са :(. Да ви се и полезните идиоти които ги манипулирате ...
    Гледайте какво се случва с държавата последните две години и вижте какво ще се случи със София ако "прогресивните" ви сили докопат кметското място!

    Нередност?
  • 3
    ivobrasil avatar :-P
    Brasil

    До коментар [#2] от "scuby":

    Ще го "докопат". Не се притеснявай. Дните на герПовци в управлението на София са преброени.

    Нередност?
  • 4
    ogp03622986 avatar :-|
    Al Tatzov

    Без да са космически и дръзки, тез въпроси мира не ми дават:
    - Интересно, защо почти всички лидери на ДБПП, както и техните активисти, издигани за кандидати в местните избори, мнозинството са все ВНУЦИ или РОДНИНИ на АБпФК, или на Слугите на АБпФК, или на КДС/КГБ агентурата.
    Сигурно е фатална случайност...ха-ха-ха

    Нередност?
  • 5
    ogp03622986 avatar :-|
    Al Tatzov

    До коментар [#2] от "scuby":

    Веднага отговарям:
    отвсякъде по улиците ще ни гледат ликовета на джендър-герои като Емили Троринетката. Левичарството и неомарксизма ще нахлуят във великия град и ще го превземат.

    Нередност?
Нов коментар