🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Портрет на българската младеж: опасно много не учат, не работят, не им пука

Проучване сочи, че много от младите хора в страната бездействат, имат слаба гражданска активност и куп вредни навици

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Всеки втори младеж познава свои връстници, които нито учат, нито работят и често са на издръжка на родителите си, сочи проучване
  • Нивата на гражданско и политическо участие сред младите хора в България са ниски, а вредните навици - изобилни
  • Възможностите и поведението на младежите в големите и малките градове се различават значително, а данните рисуват картината на "двете Българии"

Много от младежите в България не учат, не работят и не се развиват, малка част от тях имат досег с младежки организации или са ангажирани с каузи, а вредните навици далеч не са им чужди - особено алкохолът и цигарите. Това показват резултатите от изследване на "Галъп" по поръчка на Министерството на младежта и спорта. То е проведено през октомври 2022 г и е представително за младежите в страната между 15 и 29 г.

Изследването обхваща различни сфери от живота им - обучение, заетост, личностно развитие, политическо участие, хранене и употреба на вредни вещества. Става дума повече за нагласи, отколкото за обективни данни, които могат да се проверят - много от въпросите, например, са под формата на "познавате ли ваши връстници, които", тъй като анкетираните са по-склонни да прикриват истината, ако въпросите са директно зададени към тях. И все пак резултатите са притеснителни - всеки втори казва, че познава свои връстници, които попадат в групата на нито учещи, нито работещи (т.нар. NEETs - not in employment, education or training), а нивата на гражданска активност са изключително ниски.

Данните разкриват проблем с маргинализацията на огромна част от младите хора, особено тези в по-малките населени места. "Където резултатите са по-позитивни, става дума за младежи, които живеят в столицата или в големите градове и имат по-благоприятни условия за живот", коментира пред "Капитал" авторката на изследването Яница Петкова. "Младежите в риск от социално изключване са най-често от по-малки населени места и с по-ниски доходи. Тези фактори оказват своето влияние и върху гражданското участие, и върху употребата на вредни вещества", казва тя.

Групата на NEETs

Над 48% от младите хора в България познават свои връстници, които в продължение на поне една година са били в категорията NEETs, като разбираемо този дял е по-висок в групата 24-29 г - 65% от тях познават хора на своята възраст в тази ситуация. Да си част от NEETs не се определя от образованието или етническата принадлежност. Хора от различни етноси и с различно образователно равнище също се намират в тази група, посочва Яница Петкова.

За да изследват проблематиката, социолозите им задават два въпроса - индиректен (познавате ли свои връстници в NEETs) и директен (попадали ли сте в тази група). Когато трябва да дадат оценка на поколението си, младежите най-често посочват, че познават поне един-двама, а често и повече връстници в такава ситуация. Данните показват, че често тези младежи имат добър стандарт на живот, осигурен от издръжка от семейството, въпреки че не се развиват.

При личната оценка участниците са много по-сдържани - едва около 13% признават, че са били в ситуация от над година, в която не са работили или учили и са били (или още са) на издръжка на семейството си. Дори така този дял е сериозен - това са над 110 хил от общо 854 хил. младежи в България според последното преброяване на населението.

За Петкова най-изненадващо в проучването са причините, които младежите откриват зад явлението NEETs. "Над 50% казват, че връстниците им попадат в тази група заради мързел или безотговорност. Това ме изненада, защото очакванията са да се търси причина извън личността". Следващите най-често посочвани фактори са точно такива - липса на работа, малко възможности за реализация, ниско заплащане или прекалена грижа от страна на родителите. Добрата новина е, че явно и "самите младежи припознават отговорността и ролята на личността, а да бъдеш част от NEETs започва да се възприема като нещо срамно", добавя Петкова.

Активни граждани ли са младите българи?

Що се отнася до нивата на гражданско и политическо участие сред младите хора в България, то те остават доста ниски. Най-често анкетираните посочват, че са участвали в благотворителни дейности (32%) и доброволчески акции (27%). "Сравнено с предишни изследвания има все пак ръст на ангажираността в такива инициативи. Основната причина вероятно са кризите в последните две години - пандемията и войната в Украйна. Тези събития повлияха на доброволчеството и благотворителността и стимулираха ангажираността и на младежите", казва Петкова. Не е сигурно обаче дали тази тенденция ще продължи или е моментно явление.

Същото важи за политическата ангажираност. "Протестите през 2020 г. имаха по-силен младежки облик, което доведе до повишено участие на млади хора в изборите през април 2021 г. Оттам нататък обаче видяхме разочарование, умора и невъзможност партиите, които младежите подкрепиха, да представляват техните интереси и да задържат властта. Това доведе до повторно отдръпване на младите от политиката", добавя Петкова. Под 10% е нивото на участие на младежи в протести, а едва около 4% взаимодействат с политически организации. Това затвърждава традиционно ниските нива на интерес на младите хора в България към политиката.

Повече активност има в "лесните" начини за изразяване на гражданска позиция - през социалните мрежи, над 21% (основно тези между 25 и 29 г) са ги използвали с тази цел. Сравнително високо (над 16%) е и нивото на участие в природозащитни акции, което се запазва като традиционно младежки тип гражданска активност.

"Във всички категории прави впечатление, че младите жени са малко по-склонни да бъдат активна част от гражданското общество - и чрез благотворителна дейност, и в младежки обучения, и в природозащитничество", казва Петкова.

Проучването обръща внимание и на ангажираността с дейностите на младежките организации: близо 80% от респондентите никога не са участвали в събитие на организация, която развива дейности за млади хора. "Очакванията ни бяха по-ниските възрастови групи да са взаимодействали повече с подобни организации. Напротив, младежите над 25 г по-често казват, че са имали досег с тях", обяснява Петкова.

"Двете Българии" и проблемите в младежката политика

"Това, което минава като нишка през цялото изследване, е фактът, че имаме два типа младежи в България. Младежите от семейства с по-високи доходи в столицата и големите градове като че ли са по-малко застрашени и от употреба на вредни вещества, и от изпадане в ситуация на маргинализация, оставане без работа и доходи. Тези в по-малки населени места, с по-неблагоприятни житейски перспективи и с по-ниски доходи са в по-голям риск по всички показатели", обяснява социоложката. "Това разделение на две Българии, на две групи младежи, е доста видно и в тяхното взаимодействие с младежки организации и гражданското им участие."

Тази тенденция на разделение в младото поколение остава системна, но все пак има определени показатели, които се променят в сравнение с предишни изследвания. Макар и минимално се разширява досегът с младежките организации и различните форми на гражданско и политическо участие, което е положителна промяна. "Надявам се това да е устойчива тенденция, а не нещо временно, продиктувано от обстоятелствата на криза", казва Петкова.

Изследователката от "Галъп" припомня, че последната действаща Национална стратегия за младежта е изтекла още през 2020 г. Едва сега, в едно от последните заседания на настоящия парламент, бе приет новият документ. Той е важен, за да могат младежките организации да ангажират все повече младежи в своите дейности и да подпомагат тяхното участие в обществените процеси. "Какво правят младите хора със свободното си време е много важна тема. Ако има повече организации и пространства, които да ги насърчават да се развиват, е по-малко вероятно те да изпаднат в социална изолация", казва Петкова.

Цигари, тесто, райски газ: навиците на младежите

Консумацията на храни, алкохол и наркотични вещества също е предмет на изследването сред младежите. Резултатите показват, че близо 40% от тях са редовни пушачи, над 75% консумират тестени изделия на ежедневна база.

При по-чувствителните теми, свързани с употреба на алкохол и наркотици, авторите на изследването подхождат както с NEETs - задават един директен и един индиректен въпрос. Това позволява по-голяма свобода и откровеност в отговорите, но не изключва възможността част от респондентите да са спестили информация. Според резултатите над 40% от младежите познават свои връстници, които пият твърд алкохол всеки ден.

Над 20% пък имат познати, които употребяват райски газ на ежедневна или седмична база. При употребата на марихуана този дял е близо 25%, а при синтетични и по-тежки наркотични вещества процентите рязко намаляват.

"Изненада е, че в голяма част от младежите - дори непълнолетните - не се притесняват да споделят, че употребяват определени вещества", споделя Яница Петкова. По думите ѝ употребата на наркотици и цигари сред младите е трайно висока и са нужни още усилия за адресирането на този проблем. Особено внимание трябва да се обърне и на райския газ, чиято употреба се е повишила от лятото на миналата година.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavelan avatar :-@
    Павел Антонов
    • + 10

    Изненадани има ли, след три десетилетия под знамената на пазарния фундаментализъм, отричане на каквито и да било ценности, различни от правенето на пари, при това бързо и много, систематично отслабване на образованието и унизително ерозиране на всички професии - учители, полицаи, държавни служителии, адвокати, съдии и прокурори - всички сведени до прислуга на "успелите предприемачи" с "Бентлитата" и кюлчетата злато.... Всъщност ако млад човек мечтае за нещо различно от това да бъде "предприемач" или "селебрити", тя/той все по-често е принуден да търси образование и реализация извън България. "Вредни навици" е доста несполучлив ефемизъм за целенасоченото "зарибяване" на младите хора от всевъзможни индустрии на зависимостта - от тютюнева, до хазартна, с пълното съдействие на държавата, с нейните лобистки закони и беззъби институции. Младите хора са третирани от управляващия държавата елит като пушечно месо и ресурс за експлоатиране и забогатяване. Всеки опит за съпротива се мачка и осмива от псевдопатриотичен, "традиционалистки" медиен и политически дискурс. А единствения начин младите да избегнат това е ... да напуснат България, където обаче вече се превръщат в "българи от чужбина", от които се очаква не акъл, а пари. https://www.bluelink.net/dokumenti/nezdrava-vrazka-otnoshenieto-na-mladite-hora-kam-upotrebata-na-tyutyunevi-izdeliya.html

    Нередност?
  • 2
    isf1551879015601086 avatar :-|
    NotAvailable
    • + 3

    До коментар [#1] от "Павел Антонов":

    Всъщност тези с бентлитата, са особенна прослойка близка и облизваща облаги от властта, трябва към аудитата да се целим

    Нередност?
  • 3
    aty16483639801110124 avatar :-|
    Gosho Georgiev
    • - 3
    • + 3

    С изключение на райският ,газ ,наркотиците и алкохола ,мога само да аплодирам младежите ,и да окуража да продължават в същия дух.И аз ако имах възможност така щях да правя.Защо ли ?Ами много просто защо трябва да работя в тая с.аоана държава ,дето е пълно с пенсионери ,и държавни служители на хранилка.Половината пенсионери си живяха по соца в държ.предприятия ,а на вас се падна честта в тоя социалистически капитализъм ,с такова лошо наследство да работите за по горните привилегировани групи ,за без пари на новите робовладелци ,и то до дълбока старост с памперсите .Приветствам ви младежи ,u ако нямате избор моят съвет е да напускат тая о.вр.т.т.лна държава .Да видим откъде ще вземат пари да плащат на хр.нту.ници.е ,дето чакат наготово от държавата заплати и пенсии.Като чуя някой пенсионер да ми казва ,ама да знаеш колко съм се блъскал ,колко съм работил ,и ми става смешно .Като толкова много са работили ,какво стана ,цъфна и върза България .От 5,5млн.население от тях 2,5млн.пенсии и 1млн.държавни службички.Само така продължавайте младежи ,както дядовците ви си живяха по соца по канапа ,така и на вас пожелавам само канап .Всичко се връща на тая земя .Едно време бяха много тарикатите ,и бъдете така ,Нека да затъва тая тоалетна Бг !Браво на вас !Бунаците да работят тук за без пари и стимул.А вие се спасявайте на запад!Тук скоро няма се оправят нещата .Търсят балъци да платят цената на едновремешният хубав живот ,които да изплащат пенсии,и държавни заплати.

    Нередност?
  • 4
    wtj16530777871121051 avatar :-|
    Ирена Вълкова
    • + 2

    Поздравления,отгледахте си едни завършени дебили-мисията изпълнена!

    Нередност?
  • 5
    eksperta55 avatar :-|
    иван фильов

    Гошко #3, бива ли да си толкова умствено празен? Не усещаш ли, че страшно си неподготвен по темата ? И как от твоя коментар лъха не, а смърди на мокър памперс.
    Стой си на село и не се прави на умен, не ти се получава!

    Нередност?
Нов коментар