🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Продаден ли е мачът за еврото

Само ДБ и ПП останаха извън широката коалиция, която саботира Кодекса за застраховането

   ©  Иван Куманов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Понеделник, 30 януари, заседанието на икономическата комисия в парламента, която ще съществува още по-малко от седмица, така и не може да започне. Кворум няма. Липсват четирима депутати от ГЕРБ, присъства само един, а друга негова колежка наминава за малко. Няма ги и хората на БСП, ДПС, "Възраждане", както и депутатът от "Български възход". Присъстват само представителите на ДБ и ПП. Всъщност това е вторият опит в рамките на три дни да се свика заседание на комисията, за да се приеме Кодексът за застраховането. Специален нормативен акт, като в случая обаче залогът е пътят на България към еврозоната. Отсъстващите цели партии на практика го минираха. В първите седмици на 48-я парламент две партии заложиха на стратегията да натъртват на "евро-атлантическата" си ориентация. В поредица свои публични изяви представители и на ГЕРБ, и на ДПС обилно разказваха за западните си възгледи. През ноември миналата година заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев каза, че движението ще подкрепи евро-атлантическа коалиция, ако подобна сглобка реши да предложи кабинет. Готовност за участие в "евро-атлантическо" правителство изрази и Бойко Борисов още в първата си изява след изборите през октомври.

Един от аргументите и на двете формации беше влизането на България в еврозоната.

В края на същия този парламент двете най-кресливи на тема "евроатлантизъм" партии на практика спънаха европейското развитие на България. Най-кратко описа ситуацията от парламентарната трибуна председателят на икономическата комисия Мартин Димитров (ДБ). "На думи много хора в това Народно събрание се изказваха какви горещи привърженици са на влизането на България в еврозоната, на дела - "продадоха мача", каза той през изминалата седмица. А повод за констатацията му беше поредното умишлено забавяне на на вид малка и техническа промяна в Кодекса за застраховането, която обаче има потенциал да се окаже фатална пречка за приемането на България в еврозоната през 2024 г. В изтичащите часове на този парламент поправката беше бламирана от координираното звучно отсъствие на пет партии от икономическа комисия, което я остави без кворум да го прокара. И така два пъти.

Политическият отговор защо се случва това беше даден от съпредседателя на ДБ Христо Иванов. "България трябва да приеме изменения в Кодекса на застраховането, които да отговорят на очакването на нашите партньори в ЕС и не го прави заради интересите наАлексей Петров", каза политикът. Тази му реплика по адрес на съоснователя и считан за реален собственик на застрахователя "Лев инс" не получи почти никакъв медиен отзвук.

За да бъде прието еврото като официална валута у нас от 1 януари 2024 г., правителството и БНБ трябва да поискат извънреден конвергентен доклад от ЕЦБ и ЕК сравнително скоро - през пролетта на тази година. Но истинската дипломация е преди това и до тази формална стъпка се стига, когато в общи линии неофициално се знае, че оценката ще бъде положителна. А тя зависи наред с числови критерии, нормативно съответствие и с изпълнение на поети през 2020 г. при влизането в ERM II на няколко ангажимента. Един от тях е справянето с проблема "Зелена карта" в българското автозастраховане - натрупани задължения по претенции от чужбина към българското бюро, които се коренят почти изцяло в лидера при полицата "Гражданска отговорност" - "Лев инс".

След дебати и обсъждания се стигна до уж компромисен текст, който практически единствено казваше, че българското бюро в международната система просто трябва да спазва правилата, които и без това трябва да спазва. Тя обаче срещна лют отпор - първо с опит да се допише, а после и с пълното блокиране на промените. С това шансовете на България за влизане през януари 2024 г. доста се свиват. А най-вероятно след това ще бъде още по-трудно. В момента има политическа воля да се направи компромис за част от критериите, на които България не отговаря (най-вече инфлацията), но не и за останалите, чието решение зависи само и единствено от парламента.

Парламентът (и то най-вече ГЕРБ) обаче предпочете да защити интересите на "Лев инс". Защо се случи това - дали заради лобизъм или от страх (Алексей Петров има своята бурна история с ГЕРБ и е казвал публично, че Бойко Борисов се страхува от него), вече няма особено значение.

Но детайлите на историята ясно очертават всички пороци на българската политика: пълно разминаване между думи и дела, съмнителни обвързаности от миналото и нерегламентирани връзки "бизнес - партии". Ако пък някой опита да потърси сметка за случващото се, следва залп от лъжи и популизъм - такова беше обяснението за поведението на повечето партии: "Не приемаме Кодекса за застраховането, защото застраховката "Гражданска отговорност" ще се оскъпи, а оттам и цените на храните, защото те се превозват с камиони". За протокола - нито едно от тези заключения не е вярно. Но пък всички, освен ДБ и "Продължаваме промяната" заеха ясна позиция, че са срещу измененията.

Защо останалите или лъжат открито, или тихо саботират текстовете? Всеки има различна мотивация. "Възраждане" са изразявали ясно позицията си срещу влизане на България в еврозоната, а БСП - полугласно. "Български възход", изглежда, че получи немалко рамо в определени избирателни райони от бизнесмена Христо Ковачки, който има дял от застрахователна компания и съответно има и интерес от блокирането на текстовете, внесени от Министерство на финансите.

По-интересен е случаят на ДПС. През годините партията на Доган и Пеевски винаги е защитавала стабилността на държавните финанси и е заставала на проевропейски позиции по важни въпроси. За еврозоната обаче реалните действия на ДПС са по-различни. Когато през 2020 г. България трябваше да влиза в "чакалнята на еврозоната" - валутният механизъм ERM II, трябваше да се преодолее един сериозен проблем, а именно капитализацията на ПИБ. За целта беше измислена една спорна схема за увеличаване на капитала на банката, за което беше нужно одобрение от комисията по финансов надзор (КФН). Тогава тя беше под директния контрол на Делян Пеевски и на практика блокира целия процес. Два независими източника разказват пред "Капитал", че това е щяло да опропасти пътя към еврото още на този етап. Според тези източници преценката на ДПС е била, че свързаните с нея бизнеси ще пострадат от влизане в еврозоната заради по-големия контрол върху банките и ограниченията за финансиране на съмнителни компании - дори схеми като тези в държавната Българска банка за развитие, през които отиват пари към фирми, свързвани с Пеевски, и лица като Румен Гайтански, или Георги Гергов, биха станали много по-трудни. В крайна сметка обаче тогава КФН одобрява увеличението на капитала на ПИБ (на завишена цена и отново с пари от ББР) след изричното настояване на Бойко Борисов.

Затова и най-необяснима изглежда позицията на ГЕРБ, чийто лидер неведнъж е изтъквал сам ролята си за влизането на България в ERM II. На този фон именно ГЕРБ да се окаже спънка за продължаване по пътя към еврото изглежда най-малко нелогично. Нелогично е и в очите на самите съпартийци на експремиера, които по информация на "Капитал" под различни форми са се опитвали да въздействат на лидера си. Той обаче е бил непреклонен: ГЕРБ не трябва да позволява текстовете в Кодекса за застраховането да минат. Запознати твърдят, че в разговори в партията той дори е ползвал доводи, изказвани публично от Алексей Петров и Съюза за стопанска инициатива, работодателска организация чийто изпълнителен директор е той.

Вместо да говори за по-голямата цел - че предлаганите изменения ще ни приближат към еврозоната, за която именно сега има отворен прозорец, бившият премиер е твърдял, че става дума за "лобизъм в името на европейски застрахователи". По неофициална информация от ГЕРБ Борисов е дал ясно да се разбере, че партията ще се придържа строго към тезите на Съюза за стопанска инициатива и застрахователите и ще възпрепятства по всякакъв начин всички останали предложения, които биха променили съществуващото положение.

Резултатът е спиране пред отворената врата на еврозоната в доста ключов момент и риск България да остане маргинализирана и изолирана в тъмния ъгъл на Европа. Заедно с това няма да се случи и онзи така нужен за страната контрол на финансовите потоци, чийто разхлабен режим в момента позволява на политиката да се случва Пеевски, на енергетиката - Ковачки, на застраховането - Алексей Петров.

Къде е проблемът

Проблемът с Кодекса за застраховането не е нов и не е "домашен", а засяга 50 държави, сред които и целия ЕС. Затова и Министерството на финансите инициира поправки.

С тях трябваше да гарантира спазването на правилата в системата "Зелена карта" и най-вече на основополагащия принцип "първо плащаш, после оспорваш" - нещо, което беше заложено в ангажиментите, поети от България след влизането на лева в ERM II.

В основата на проблема е нежеланието на лидера при полицата "Гражданска отговорност" в България "Лев инс" да изплаща претенции по щети в чужбина, тъй като се счита за жертва на застрахователни измами. Проблемът е стар и от години постепенно се изчиства, а поправките важат само занапред, но въпреки това законодателната инициатива срещна силна лобистка съпротива.

Еднакъв лобизъм, еднакви правописни грешки

Деклариралите, че са за "евроатлантизма", партии, първо в икономическа комисия, а после и в пленарна зала на първо четене приеха оригиналните текстове на МФ, но с уговорката между четенията да се направят редакции. Това се случва на 18 януари, а "за" избрания подход гласуват 120 народни представители. Те са от ГЕРБ, ПП (с няколко въздържали се), ДПС и ДБ, докато "Възраждане", БСП и "Български възход" гласуват с против. Разделението към онзи момент е разбираемо, защото горе-долу такова е съотношението на привържениците и противниците сред формациите на влизането ни в еврозоната през 2024 г.

Първата червена лампа светна, когато мнозинството (този път с ГЕРБ и ДПС) необяснимо защо отхвърли предложението на председателя на икономическата комисия Мартин Димитров да се дадат само три дни за предложения преди второ четене. Предвид готовия текст от работната група и краткия оставащ живот на парламента такава идея имаше своите основания.

Стандартният срок в случая е едноседмичен. И избирането му на фона на важността на промените в кодекса, с която са наясно всички, буди съмнения. Втората червена лампа светва, когато въпреки 14-дневния срок ГЕРБ са готови със своите идеи за изменения още в деня, когато законът се приема на първо четене. Така петима депутати от партията на Борисов внасят текст, с който на практика обезсмислят предложенията на Министерството на финансите.

Ден по-късно това прави и депутатка от "Български възход", чието виждане е дословно същото като това на колегите й от ГЕРБ. Двете предложения, както и мотивите към тях са абсолютно идентични, като дори и правописните грешки в тях се повтарят - например разделното изписване на думата "встъпва" като "в стъпва".

Текстовете са идентични с исканията на близката до "Лев инс" работодателска организация Съюз за стопанска инициатива. Неин изпълнителен директор е бившата барета Алексей Петров, който е и сред основателите на застрахователната компания, като е сочен и за неин реален собственик.

Депутатско вдъхновение

Всичко това създава усещането, че народните представители не са реалните автори, а по-скоро пощенски кутии за предложенията. От МФ обясняват пред "Капитал", че в рамките на работната група "това допълнение беше предложено от отделни представители на заинтересовани организации (Съюз за стопанска инициатива), но беше отхвърлено от останалата част на работната група с мотивите, че то противоречи на правилата за функциониране на системата "Зелена карта" и вместо да реши настоящите проблеми, ще ги задълбочи".

Че депутатите са свършили "една работа" на Алексей Петров, на практика признава и народната представителка от "Български възход" Лилия Недева. В интервю за "Труд" тя без смущение разказва, че е внесла "от свое име текст, който предлагат Националното бюро на българските автомобилни застрахователи и Съюзът за стопанска инициатива".

Тъй като Недева твърди, че това са текстове на Съюза за стопанска инициатива и Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, а тя само ги е внесла от свое име, то може да се направи обосновано предположение, че и ГЕРБ са взели техните текстове. Причината вече беше спомената - дори правописните грешки са идентични.

Старата дружба между Борисов и Алексей Петров

Отношенията между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и Алексей Петров са с дългогодишна история. В зората на прехода те дори имат обща фирма - "Будоинвест", като и според двамата тя е била създадена с цел да носи приходи на федерацията по карате, но никога не е работила.

Петров е бивша барета от Специализирания отряд за борба с тероризма, където е служил заедно със Златомир Иванов - Златко Баретата. Една от важните фигури в застраховането от ранните години на прехода, сътрудник на НСС. След осветяването му е назначен за специален съветник в Държавна агенция "Национална сигурност".

В началото на първия управленски мандат на Борисов бившата барета в качеството си на "лоялен гражданин" занесе един секретен доклад за корупция в кабинета "Станишев" на Бойко Борисов. Този доклад беше ползван от Борисов като оправдание за всевъзможни политически маневри срещу опонентите на ГЕРБ.

Впоследствие отношенията между Борисов и Петров се обтегнаха, а ексбаретата беше арестуван по шумното дело "Октопод". То стана повод медийно да се припомни, че двамата каратисти невинаги са били в добри отношения. Алексей Петров коментира публично, че има сериозни съмнения, че именно Бойко Борисов "стои зад атентата" срещу него през 2002 г.

В крайна сметка обаче от всички коментари по делото "Октопод" почти безсмъртна остана една реплика на Петров. Описвайки отношенията си с тогавашния министър-председател и заместника му - вътрешен министър, той обясни: "Цветан Цветанов е говорителят на Борисов, а Борисов е човекът, който се страхува от мен (...) Цветанов в един момент реши, че аз не трябва да съм толкова близък с премиера, защото на него това му се полага след толкова време".

След отстраняването на Цветанов от ГЕРБ Борисов вече не е близък с бившия си заместник. Дали отново е стоплил отношенията си с Алексей Петров не е ясно. Видимо е обаче, че партията му пренесе в жертва влизането на България в еврозоната в името на интерес на бившата барета.

И малко Ковачки за разкош

И въпреки че Алексей Петров е официализирал позицията си срещу поправките в Кодекса за застраховането, внесени от Министерство на финансите (с интервю също в "Труд"), не само той има интерес. По думите на депутатката от "Български възход" Лилия Недева, текстовете, които е внесла, са били предложени освен от Съюза за стопанска инициатива, и от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

Изпълнителен директор на НББАЗ е Стефан Софиянски, бивш изпълнителен директор на "Лев инс". Според източници от застрахователния бранш то е практически отдадено във владение на големите местни играчи, които сумарно държат лъвския пай в "Гражданска отговорност" и най-вече на "Лев инс" (другите големи са "Евроинс", "ДаллБогг: живот и здраве", "Бул инс" и ОЗК). Обяснението е, че "западните" застрахователи просто нямат интерес да се занимават с губещата полица и я продават основно в пакет с "Каско". По подобен начин и Асоциацията на българските застрахователи е практически подвластна на местните играчи, но в неформални разговори и техни представители обясняват, че развяваните заплахи за фалити и поскъпване на "Гражданска отговорност" са драматично преувеличени.

Но докато "Лев инс" и присъдружните му организации подеха публичната защита, своя роля е изиграла и контролираната от Христо Ковачки ОЗК. Между бизнесмена и "Български възход" има различни връзки. Но най-директната е, че на миналите парламентарни избори партията на Стефан Янев буквално повтори резултатите на бившата партия на Ковачки "Лидер" в определени райони на страната. "Български възход" се класира на седмото, последно място в 48-то Народно събрание, но в секциите в Самоков и селата около града, както и в част от секциите в Бобов дол излезе втора или трета политическа сила. Точно там силна беше и "Лидер" на Ковачки, като там са концентрирани и много свързани с него дружества.

Съдбата на очевидно лобистките текстове

Въпреки че част от застрахователите и политиците, лобиращи от тяхно име, опитаха да обяснят действията си с това, че всъщност случващото се прави за "народа" (за да не скочи "Гражданската отговорност"), скандалът вече беше факт. Още повече че представителите от ДБ ясно назоваха името на Алексей Петров, като "идеолог" на промените и беше ясно, че настояванията на ГЕРБ и БВ целят да обслужат бизнеса му.

Затова двете партии изведнъж престанаха да искат разглеждане на промените. Този път заедно с ДПС, БСП и "Възраждане" започнаха да саботират заседанията на икономическата комисия в парламента, за да не могат да бъдат приети "оригиналните" текстове, внесени от Министерството на финансите.

Широката коалиция, предвождана от ГЕРБ, провали две заседания на специализираното звено с ясното съзнание, че парламентът приключва и ако той не успее да промени закона, то в сила ще останат старите правила. От една страна, те ще продължат да облагодетелстват българските застрахователи, а от друга - спират пътя на България към еврозоната.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mminchev avatar :-(
    Милен Минчев
    • - 4
    • + 12

    Много тъжно, много - олигофрените, гласуващи за Тиквата и Копейката, плюс комунисти и етнически, явно България е тяхна, не моя :(

    Нередност?
  • 4
    harribbo avatar :-|
    harribbo
    • - 3

    С това шансовете на България за влизане през януари 2024 г. доста се свиват.

    *А най-вероятно след това ще бъде още по-трудно.*

    Може ли допълнителна аргументация за горното твърдение? Защо ще бъде по трудно?

    Нередност?
  • 5
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • - 1
    • + 11

    До коментар [#2] от "scuby":

    Не би трябвало да може да си такъв идиот - да вярваш на Думите на Борисов, а не на действията му. Но ето - можело.
    Неявяването в комисия не е "написаното тук", а е факт.

    Нередност?
  • 6
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • - 1
    • + 9

    До коментар [#3] от "scuby":

    Буквално нито едно изречение, което си написал не е вярно. Ни-то-ед-но!
    "Промяната", която все се споменава с пяна на уста, остави по-МАЛЪК дълг когато напусна управлението, отколкото, когато го намери. Това е факт. Другото са глупотевини "кой какво казал" и приписване на аукционите по времето на гълъбарника, кой знае защо на "промяната".

    Ако имаш възражения спрямо гълъбарника - питай тетко ти Борисов, защо свали правителството и даде властта на Рублен.
    Ако даже и не не виждаш връзката между политическата криза, започнала със свалянето на редовното правителство (вот внесен и гласуван от ГЕРБ) с повишаването на лихвите за България - не мога да ти помогна.

    Нередност?
  • 7
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 15

    Оставете го Скуби, стане ли дума за мутрите - пръв е да защитава. Кой, знае, може да е братовчед на Буци...

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 10
    • + 1

    До коментар [#6] от "enterfornone":

    Някакъв източник за това, че "Пипам парапета" и ДБ-илите са намалили дълга или е "една жена каза"?

    Въпросът е риторичен - не очаквам да посочиш източник. Характерно а избирателите на ПП и ДБ е неумението да боравят със статистическа информация.

    Не, че избирателите на ГЕРБ са по-добре - но при тях поне ги няма необоснованите претенции за интелектуално превъзходство.

    Но да се върна на глупостите, които си изпляскал.

    ГЕРБ с всичките си кусури (а те не са никак малко) остави БГ с рекордно нисък бюджетен дефицит. Което дори агитпропът на Прокопиев през зъби призна:

    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/danaci-osiguriavane/2021/04/22/4201838_bjudjetniiat_deficit_po_evropeiskite_pravila_e_34_ot/

    През април 2021 ГЕРБ остави БГ с третия най-нисък бюджетен дефицит в ЕС (след Швеция и Дания).

    "Пипам парапета" и ДБ-илите заложиха за 2022 съществено по-висок дефицит - 4.1% от БВП.

    Добре, че тази измет оттече - ИТН може да са всякакви, но поне имат заслуга, че ги свалиха от власт.

    През втората половина на 2022 бюджетния кошмар намаля и така годината приключи с по-малък дефицит от планирания.

    Но не е само слабата бюджетна дисциплина - ПП и ДБ причиниха рязък спад в чуждите инвестиции.

    През първата половина на 2022 чуждите инвестиции са с 2-кратен спад в сравнение със същия период на 2021 - а тогава изригна Ковид.

    На кратко - ПП и ДБ бяха начело на най-некадърното управление на БГ от Виденов насам.

    И, не, не мисля, че ГЕРБ са кой знае колко кадърни. Просто не са такива откровени ДБ-или.

    Нередност?
  • 9
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 6
    • + 2

    До коментар [#8] от "Николов":

    "През първата половина на 2022 чуждите инвестиции са с 2-кратен спад в сравнение със същия период на 2021 - а тогава изригна Ковид.
    "

    Имах предвид, разбира се, 2020-та, не 2021-ва.

    През 2021-а имаше спад на чуждите инвестиции в сравнение с ковидната 2020 (мазните ръчички на Кокорчо и Парапета си казаха думата) - този спад през първата половина на 2022-а се ускори.

    Нередност?
  • 10
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#8] от "Николов":


    Като имате претенции, че сте прави, поне проверявайте фактите си.

    ГЕРБ остави България с 2.4 млрд. дефицит през 2020 г.
    https://www.nsi.bg/bg/content/11478/ %D0%BE%D0%B1%D1%89-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82-%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D1%88%D1%8A%D0%BA

    Да не забравяме, че ГЕРБ също така вдигна ударно пенсиите и заплатите на държавните служители, точно преди да пускат властта в началото на 2021 г.

    Отделно, в държавният дълг не се включват дълговете за разни държавни дружества като БЕХ, ББР, ТЕЦ-овете, които бяха натрупани, точно заради действията (т.е. кражбите) и бездействията на ГЕРБ.

    3 млрд. само в Турски поток потънаха, вие сте седнали да гледате ПП какво били направили

    Нередност?
Нов коментар