Подкрепяме застрахователите. А какво ще реши Европа... квот реши

Мненията на Румен Гечев, Йордан Цонев и Александър Иванов, чиито партии бламираха приемането на промените в Кодекса за застраховането

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мненията на тримата депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП - Александър Иванов, Йордан Цонев и Румен Гечев, са част от темата на броя на "Капитал", в която разказваме как трите партии заедно с "Възраждане" и "Български възход" бламираха приемането на промените в Кодекса за застраховането в последните дни от работата на парламента. Въпросът е изключително важен, защото приемането на европейските правила за застраховката "Гражданска отговорност" е един от ангажиментите, които страната ни е поела и трябва да изпълни, за да влезем в еврозоната. Бламирането на законодателните поправки, освен че поставя на карта влизането ни в монетарния съюз, създава усещането и за тежък лобизъм от страна на ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" в полза на една от застрахователните компании - "Лев инс".

В темата на броя на "Капитал" може да прочетете още:

Продаден ли е мачът за еврото

Мартин Димитров: Не съм виждал досега такава координация между ГЕРБ, БСП, ДПС, "Възраждане" и БВ срещу влизането ни в еврозоната

Румен Гечев, БСП

Като народен представител винаги съм бил против ние да сме уникални в лошия смисъл на думата и да правим законодателство, което го няма в другите европейски държави и е само за България. Това, при положение че статистическите данни категорично доказват, че делът на България като задължения през последните 3 години намалява, а на "Зелена карта" от други държави расте. Българските застрахователни дружества искат нещо много простичко - ако е платена компенсация на някой пострадал извън територията на България, да се покаже документ, че той или юридическо лице са получили компенсацията. Какъв е проблемът? Те обаче искат да крадат - в Италия и в други страни с измислени пътно-транспортни произшествия грабят с милиони евро българската застрахователна индустрия, което ние като депутати не би трябвало да допуснем. Да обобщя: искаме нещо много простичко, залегнало във вътрешните правила на "Зелена карта", където пише, че плащането става, когато се представи първо документ за направено плащане и второ, ако няма съдебна процедура. Всеки, който твърди, че изискването да има законодателство само в България касае еврозоната, е един долен лъжец. Аз чета на английски, на руски и на български с лекота. Преподавал съм ги тези неща в САЩ и няма такова нещо. Лъжат.

МФ може да са поемали ангажимент за изпълнението на това условие, за да станем членове на еврозоната, но никой не им е разрешил. Защото те са поели устен ангажимент, идват тук в парламента и казват ние поехме ангажимент. Поели сте, но той е незаконен. Ние не ви разрешаваме. То затова има парламент.

Йордан Цонев, ДПС

Когато целият бранш, в това число и западните компании, които оперират на нашия застрахователен пазар, не са съгласни и предложиха компромисен текст, трябваше всички да се обединим около този текст. Аз говорих с тях и те ми казаха, че това е текстът, който подкрепят. Става въпрос за текста, предложен от Асоциацията на българските застрахователи. Това не е текст на една, две или три компанийки, а на всички. Ние винаги сме се придържали към това - когато правим едно добро нещо за България - еврозона или каквото ще да е, то не бива да е в конфликт с бранша. С целия бранш. А какво ще реши Европа - квот реши. Моето мнение е, че ние нищо не проваляме. Ще си извървим процедурата за еврозоната и който твърди, че с това се проваля членството ни в еврозоната, лъже.

Александър Иванов, ГЕРБ, пред комисията по икономическа политика

Припознали сме текста, внесен от Асоциацията на българските застрахователи, и ако на вас това ви се струва укоримо, ние сме хората, които ще бранят интереса на българските граждани. А той е да не плащат повишена цена за задължителна гражданска отговорност. Народните представители от ГЕРБ внесохме едно към едно текстовете на Асоциацията на българските застрахователи, включително Националното бюро "Зелена карта". Миналия четвъртък бяхме поканили г-жа Велкова на работна група, за да се обсъдят консенсусни текстове, които да не застрашават приемането на България в еврозоната, но и да не застрашават повишаването на застраховката "Гражданска отговорност". Работа на институциите е да намерят работещи текстове, които да запазят интереса на българските граждани, защото повишаването на застраховката ще се отрази на джоба на всеки българин и на бизнеса, особено на транспортния бранш, който също плаща "Гражданска отговорност".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala

    Преекспонирането на уж шиканирането на пътя към еврото говори, че залогът с прилапването ни в ЕЗ е изключително важен за богатите. На мига ще бъдем принудени да инвестираме едни милиарди в кредитни инструменти на четирите "прасета" (PIGS), за да гасим пламъците на задълженията им към банки.
    За какво викат бедните в дома на богатите? Да станат ортаци ли? Не - да почистят и да изхвърлят боклука.

    Нередност?
Нов коментар