🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Яж, моли се и обичай "Семейството": За какво е Молитвената закуска и с кого се срещна Гешев

"Приятелите" на главния прокурор са крайни социални консерватори

Тази година официалната част на Молитвената закуска с речта на президента бе със силно ограничен достъп, а събитието има нова организация
Тази година официалната част на Молитвената закуска с речта на президента бе със силно ограничен достъп, а събитието има нова организация
Тази година официалната част на Молитвената закуска с речта на президента бе със силно ограничен достъп, а събитието има нова организация    ©  Reuters
Тази година официалната част на Молитвената закуска с речта на президента бе със силно ограничен достъп, а събитието има нова организация    ©  Reuters
Темата накратко
  • Закуската е създадена преди 70 години от силно консервативна християнска организация и легитимира политическото й влияние в иначе секуларната държава
  • В по-модерно време тя е мащабно лобистко събитие, особено търсено от хора с традиционно християнски, а в последните години - и с православни "ценности"
  • Скандал през 2018 г разкри "заден вход" към събитието, който са ползвали дори и руски агенти. Сега администрацията на Байдън промени правилата

"Националната молитвена закуска създава приятелства в интерес на семейството на демократичните държави." Цитатът на главния прокурор Иван Гешев по повод предизвикалото сериозен медиен интерес негово посещение в САЩ може и да звучи бланкетно, но в него има две символни думи: семейството и приятелствата.

Малко контекст: "Семейството" или "Братството" (The Family/The Fellowship) са мощна религиозна организация в САЩ, която изповядва "консервативни християнски семейни ценности" - тя се бори срещу ЛГБТИ правата, абортите, политиките за противодействие на климатичните промени, подкрепя оръжията и т.н. Нейните влиятелни лидери създават Молитвената закуска още през 50-те години на 20 век, и оттогава са нейни неизменни организатори, като имат водеща роля в избора на гостите.

Тази година обаче е различно. Закуската принципно е съпътствана от много противоречия, но когато през 2018 г. става ясно, че на нея са прониквали и руски агенти, чашата прелива. Сега организацията й е иззета от The Fellowship и поверена на чисто нова фондация. Срещата миналата седмица протече в много по-тесен кръг от преди. The Fellowship пък направиха паралелно събитие - "Събирането", като близо 1500 гости наблюдаваха президентската реч на екрани и участваха в двудневен конгрес. Именно на второто събитие бе и Иван Гешев.

Ключово е и кои са "приятелствата", които той демонстрира. Срещите му бяха с двама крайно консервативни републикански конгресмени, които се борят против абортите, гей правата и зелената икономика, и безусловно подкрепят свободата да притежаваш оръжия. За кампанията на единия е дарявал руски олигарх, другият пък е участвал открито в анти-ЛГБТ кампания в Румъния и като цяло посещава активно региона на Балканите, финансиран от The Fellowship.

Всъщност официалният повод за посещението на Гешев в САЩ изглежда е участие във форум за сигурността, организиран от двамата конгресмени. Възможно е те да са му отворили вратите и към "Събирането", предвид тесните връзки на поне един от тях - Робърт Адерхолт, с организаторите. Или не. Но ако българският главен прокурор наистина се е свързал ценностно с едно "Семейство", дали то е на "демократичните държави"?

В името на Христос: Какво е Молитвената закуска и откъде води началото си

Националната молитвена закуска на САЩ е в голяма степен парадокс: тя се провежда вече близо 70 години в политическото сърце на първата в света секуларна държава, организирана от силно консервативна и доста потайна религиозна група - The Fellowship, позната още като The Family, и прилежащата й Fellowship Foundation.

Организацията е създадена през 30-те години Ейбръхъм Верейде - свещеник-методист, имигрант от Норвегия. Силно амбициозен фундаменталист и теократ, той стига до идеята за молитвени закуски, на които политическият, социалният и бизнес елит да гради взаимовръзки и приятелства на основата на християнските ценности и с цел "да се коригират ексцесиите и недъзите на обществото". Първите подобни събития се случват в Сиатъл, а през 40-те години Верейде прави и Закуски за конгресмени във Вашингтон.

Шансът да стигне до върха се отваря, когато през 1953 г. е избран Айзенхауер - първият републикански президент от 20 години. Той не се помни като силно религиозен лидер, но пък е израснал в "здраво християнско семейство" и неговият съветник и влиятелен евангелист Били Греъм го убеждава, че е правилен ход да подкрепи събитието. Същата година се случва първата Президентска молитвена закуска, която през 70-те години е преименувана на Национална молитвена закуска.

През 2009 г. журналистът от New York Times Джеф Шарлет публикува книгата "Семейството: Тайният фундаментализъм в сърцето на американската власт" и насочи прожекторите към евангелската организация, чиито практики и методи доста напомнят на секта (на историята е посветен и документалният сериал The Family по Netflix). Авторът споделя личния си опит с организацията, в която е прекарал известно време, и разказва за противоречивия, меко казано, начин, по който тя разпространява и налага "ценностите си". Шарлет например твърди, че за "Семейството" битката срещу ЛГБТИ общностите е световна мисия и че те имат сериозна роля и вина за преследването и смъртните присъди на хомосексуални в Уганда.

Според журналиста Верейде е вярвал безусловно, че силни, ориентирани към Христос мъже трябва да управляват страната, а крайната му цел е била да създаде "управляваща класа от посветени мъже, обвързани в общност на помазаните". До смъртта си през 1969 г. той е ментор на много политици и бизнесмени, след което "Семейството" се поема от неговия наследник Дъг Коу - не малко влиятелен, харизматичен и амбициозен фундаменталист.

Кои са "приятелите" на Гешев

Една от срещите на Гешев бе с Пийт Сешънс - конгресмен от Тексас, член на най-консервативните републикански среди, подкрепян от противници на абортите, защитници на правото да се притежава и носи оръжие и противници на борбата с климатичните промени. През 2016 г. той мина в лагера на Доналд Тръмп (близък е с Руди Джулиани) и до ден днешен настоява, че изгубените от него президентските избори са били откраднати. Друга любопитна подробност е, че предизборната му кампания за Конгреса е приела сума от руски олигарх.



Втората среща бе с конгресмен Робърт Адерхолт - републиканец от Алабама, член на "Чаеното парти". Той също е сред най-консервативните конгресмени с профил и "ценности" подобни на тези на Сешънс и също смята, че Байдън не е избран законно за президент. Подкрепя консервативната християнска организация "Коалиция за традиционните ценности".

Адерхолт е един от героите в книгата "Семейството" на Джеф Шарлет. Конгресменът е много близък до организацията, която многократно финансира негови пътувания до Балканите. В Румъния преди няколко години например той е подкрепял публично кампаниите на крайнодесни християнски групи за референдум за промяна на Конституцията (които за малко не успяха), така че бракът да се дефинира като ексклузивен съюз между мъж и жена.



Видно от публичните регистри за частните пътувания на сенаторите и конгресмените в САЩ, между 2008 и 2018 г. Адерхолт - финансиран от The Fellowship Foundation, е посещавал неколкократно всички страни от региона ни, особено Западните Балкани. В България - по-точно в Пловдив, той е идвал веднъж през май 2017 г.

Адерхолт е приятел и на други в България. Срещи с него е провеждал някогашният втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, който също години наред бе редовен гост на Закуската.

Международен базар за търговия с влияние

Националната молитвена закуска с годините става важно политическо събитие. Пиковите й моменти, разбира се, са когато на власт са републиканци, но ползи от нея извличат и демократи. Насред сексскандала "Моника Люински" Клинтън например отправи молитва да се "издигне страната ни на по-високо ниво".

Нито един президент досега не е събирал смелост и да отмени събитието, въпреки спорната репутация на организаторите, фундаментално-религиозните речи, които често се чуват там, и откровената реторика срещу правата на различни групи. Също Клинтън слуша безучастно, когато през 1995 г. Майка Тереза там осъди аборта.

Разбира се, по време на Закуската са се провеждали и много позитивни и градивни срещи и такива, довели до важни и положителни промени. The Fellowship например кани там през 2001 г. президентите на враждуващите Руанда и Демократична република Конго, които година по късно подписват мирно споразумение.

Но в последните десетилетия Закуската е и мащабно лобистко събитие, на което хиляди участници от цял свят - вече не само с християнски профил, но и евреи и мюсюлмани, търсят достъп до политически контакти на високо ниво, услуги и подкрепа за своите интереси и цели - не задължително безкористни и благородни.

А журналистически разследвания разкриха, че от години "посветени" посредници и консервативни лобисти развиват бизнес с достъп до събитието и уреждане на срещи срещу стотици хиляди долари. Един от тях казва пред NYTimes, че "някои се надяват за двеминутна среща с президента извън протокола, други - най-вече чужди лидери, използват имиджа на събитието за политически цели в собствените им страни". Някои описват събирането като Световния икономически форум, но с патрон Исус Христос. Повечето посетители имат политически цели, а вярата отдавна е на по-заден план, но пък "правилните ценности" помагат на противоречиви хора да се озоват на Закуската - журналистическо разследване например показа как там през 2021 г. се оказва цяла делегация от 25 анти-ЛГБТИ активисти от Украйна - уж поканени от конгресмени демократи, но всъщност това е станало чрез намесата на организаторите.

Кои българи са били на Закуската

Този списък е дълъг. Вратата към събитието още от 90-те години отварят пловдивско семейство медици, емигранти в САЩ, които работят в Харвард - д-р Мария Каназирска и проф. Петър Василев. Те са влиятелни, религиозни, с близки познанства в най-висшите републикански среди и са участвали в самата организация на Закуската. Те са тези, които канят първите българи на събитието и правят подбора в следващите години - за България има квота от 5 души, но как точно се подбират поканените не става ясно. Видно от имената, които се срещат в медиите, групата най-често е сбор от актуални политици, бизнесмени и представители на религиозни организации, медици.

Българското семейство във Вашингтон организира първата визита на президента Желю Желев в Харвард през 1991 г. Канят го и на Закуската, но той не отива лично, вместо това изпраща българския посланик Огнян Пишев и депутата Елена Поптодорова.

В годините сред това поканените на закуските политици са Филип Димитров, Йордан Соколов, Васил Гоцев, Соломон Паси, Антон Станков, Ремзи Осман, Бойко Борисов (като кмет на София), екс военните министри Николай Цонев, Веселин Близнаков и Николай Свинаров, Жельо Бойчев и Филип Попов от БСП, сегашният лидер на ДПС Мустафа Карадайъ и още. Закуската са посещавали и солидна група от ГЕРБ - Цветан Цветанов, Пламен Нунев, Лиляна Павлова, Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Иван Тотев и др. "Търсят се винаги хора от действащата власт със специално предпочитание към министри на отбраната, на вътрешните работи, като целта е да се търси съгласие, взаимна подкрепа и разбирателство по най-острите проблеми на сигурността", казва пред БТА по темата Елена Поптодорова.



Събитието е посещавал и отец Николай Георгиев (сега говорител на Синода).

През 2009 г. пък с Бойко Борисов там е бил един интересен характер - Красимир Момчев, заклет враг на Истанбулската конвенция, председател на "Българска християнска коалиция", бивш депутат от СДС, а на последните местни избори - кандидат за общински съветник в Бургас от "Възраждане".

През годините и доста хора от Пловдив намират път към Закуската. Гост през 2001 г. е бившият кмет на Пловдив Иван Чомаков, а през 2013 г. - сегашният кмет Здравко Димитров. Лидерът на ВМРО в Пловдив Борислав Инчев е сред готите през 2020 г. С визита там през се хвали през 2015 г. и известното лекарско семейство Гюрай и Нарцис Ходжеви от Пловдив.

Задна врата към американската власт

През 2018 г. идва най-големият скандал в историята на Закуската - 30-годишната руска агентка Мария Бутина е арестувана в САЩ и осъдена за шпионаж в полза на Москва. Бе доказано, че тя е посещавала Закуската с цел да свърже и "установи заден канал за комуникация" между влиятелни руски личности и американски политици. И евентуално да издейства среща между руския и американския президенти. От делото стана ясно, че път към събитието през 2018 г. са намерили над 50 руснаци - политически съветници на Путин, президенти на университети, кметове, бизнесмени. Самата Бутина е протеже на бившия депутат от "Единна Русия" и бивш зам.-председател на руската Централна банка Александър Торшин, който от години работи активно за установяване на връзки между руски фигури и американски политици. Твърди се, че той самият през 2017 г. почти успява да си издейства среща с Тръмп по време на Закуската.

Така и не стана пределно ясно какво отваря вратата за тях към събитието и кога за пръв път се е случило. Според една версия това е благодарение на членството на двамата в Националната оръжейна асоциация на САЩ (NRA). Според друга обаче те имат по-отдавнашни връзки със сътрудници и координатори на самото "Братство", базирани на "традиционните семейни ценности", които споделят. Kакто казва източник на Washington Post - консервативен адвокат лобист, който твърди, че е свързал самия Торшин с Оръжейната асоциация: "Ценностната система на южните християни и ценностната система на руснаците са много близки".

Тази обща ценностна система можеше ясно да се види и в истериите в България около Истанбулската конвенция и Стратегията за детето, които обединиха русофили, "патриоти", ултраконсервативни евангелисти и православната църква.

Както отбелязва и самата Бутина в един от благодарствените си и-мейли към организаторите на Закуската: "Новите отношения между две страни винаги започват по-добре, когато започват с вяра".

Всичко това доведе до безпрецедентния ход на Белия дом тази година да избере нов организатор и нов формат на събитието. Сега нещата са ясно разграничими: в залата на Конгреса са 200-300 политици, техните най-близки до сърцето и душата (съпруг, ментор, пастор, друг ключов доверен човек); а в хотелската зала, в която бе и Гешев, пък са всички останали посетители, дошли да лобират, да градят имидж, да търсят "приятели" или такива с правилна идеологическа християнско-консервативна постройка.