🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Арестът на Иван Димов: Чуждото правосъдие застигна "преторианеца" на ДПС в съдебната система

Задържането на бившия член на ВСС е по искане на австрийските власти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Арестът на Иван Димов по искане на Австрия е по подозрение за пране на пари в размер на 170 000 евро.
  • Димов беше депутат от ОДС и член на Висшия съдебен съвет.
  • Докато заемаше тези постове, около името му имаше поредица от скандали.

Окръжната прокуратура в Пловдив потвърди ареста на бившия политик, съдия и член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов. Той беше задържан в петък вечерта на автомагистрала "Тракия" по европейска заповед за арест от прокуратурата в град Велс, Австрия, по подозрение за пране на пари в размер на 170 000 евро. За ареста на бившия политик и бивш висш магистрат първо съобщи "24 часа" в петък вечерта, а в понеделник задържането му беше потвърдено и от Окръжната прокуратура в Пловдив. Пред "Сега" зам.-председателят й и говорител Галина Андреева заяви, че прокуратурата ще поиска Димов да остане в ареста, докато магистратите не се произнесат по искането на австрийските власти, според които престъплението е извършено в периода март - май 2022 г. А Окръжният съд в Пловдив уважи искането и го остави в ареста.

От лобист на Филчев до ВСС

В момента Иван Димов е председател на т.нар. международен арбитражен съд при Сдружение "Алианс за правно взаимодействие", като през годините името му беше съпътствано от немалко скандали.

Докато беше депутат от парламентарната група на ОДС в периода 1997 - 2001 г., Димов се числеше към парламентарното лоби на тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Лобито беше известно като "сините преторианци", които в началото на мандата на Филчев лансираха законодателни промени в услуга на прокуратурата, чиято цел беше да засили наказателната ѝ репресия. Много често прокарването на тези законодателни промени в полза на оглавяваната от Филчев прокуратура ставаха без санкцията на партията СДС, чийто член тогава беше Димов. Още повече че през последните две години от мандата на правителството на ОДС, оглавявано от премиера Иван Костов, беше във фактическа война с тогавашния главен прокурор. Другият виден представител на това лоби беше Димитър Абаджиев, който след партийната си кариера в СДС премина в редиците на партията на Яне Янев - РЗС, след това беше консултант на фалиралата банка КТБ, а след това беше назначен от правителството на Борисов за посланик в Саудитска Арабия. Мандатът му там приключи през март 2022 г. Оттогава Абаджиев е заедно с Иван Димов в "Алианса за правно взаимодействие".

Още докато Димов беше депутат, около името му гръмна скандал, свързан с предишната му месторабота преди да влезе в парламента - на съдия в Окръжния съд в Сливен. Той беше свързан с решението на съда да одобри решение на общото събрание на миноритарния собственик на сливенското предприятие "Декотекс" - "АКБ корпорация", който блокира искане за увеличение на капитала на мажоритарния собственик - американската компания "Каппа текнолоджи" ООД, а впоследствие смени и ръководството на дружеството. Това беше класически опит за корпоративно рейъдърство - превземане на компанията от миноритарния акционер без правни основания, но с помощта на корумпирани държавни институции. Случаят стана скандално известен заради обвиненията на американския инвеститор в корупция и вмешателство в работата на частната фирма, отправени към ръководството на сливенския съд и лично към Иван Димов. Със случая тогава се ангажираха парламентарната комисия "Антимафия" и комисия на Министерството на правосъдието, които обаче не излязоха със становище.

Ако прочетете текстовете от двата линка по-горе, ще си отговорите на много актуални и сега въпроси - като например защо чуждите компании спряха да инвестират в България и защо икономиките на другите страни от бившата източна Европа в момента са чувствително по-силни от българската.

Лоялността на Иван Димов към Филчев, както и скандалът с "Декотекс" провалиха политическата му кариера, но за сметка на това му отвори пътя към висшите етажи на съдебната власт. След като не попадна в листите на СДС на изборите през 2001 г., Димов оглави Сливенския окръжен съд, а през 2007 г. беше избран за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на ДПС в парламента, които тогава бяха в управляващата тройна коалиция заедно с БСП и НДСВ.

Във визитката си като председател на т.нар. международен арбитражен съд при сдружение Алианс за правно взаимодействие" Димов е посочил, че от 2010 г. досега е председател на академичния съвет на "Българското водородно общество". Преди повече от 10 г. почетен член на сдружението стана почетния председател на ДПС Ахмед Доган, заради специалните си интереси в тази област.

През следващите години движението на Доган превърна наемането на политици, около които е имало корупционни скандали, в съвсем рутинна практика. Така там се озоваха и други политици от СДС като Христо Бисеров и Йордан Цонев, както и някогашният депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов.

В тефтера на Красьо Черния

Две години по-късно обаче около Димов се разрази нов скандал, след като името му се оказа в списъка от имена в тефтерче на лобиста Красимир Георгиев (Красьо Черния). Плевенският бизнесмен стана известен с това, че срещу пари е осигурявал гласове на членове на ВСС за назначаване на различни позиции в съдебната система. В откритото при разследването тефтерче фигурираха имена на различни политици и висши магистрати. Сред тях беше и това на Димов, който се оказа, че се е срещал с Георгиев и е контактувал с него по телефона многократно.

Заради скандала Димов подаде оставка като член на ВСС, но вместо да бъде наказан, беше върнат отново като съдия в Окръжния съд в Сливен. Малко по-късно обаче беше уволнен за нарушения на правилата за етично поведение на магистратите. Димов оспорва уволнението, но ВАС не прие възраженията му срещу решението на дисциплинарната комисия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zoroaster avatar :-|
    zoroaster
    • - 3
    • + 8

    Поради това че сте изпуснали част от биографията на "другият виден лобист" на Филчев я допълвам:

    През 2004 г. Димитър Абаджиев е един от групата народни представители от СДС начело с Иван Костов, които се отделят в парламентарна група на ОДС, а по-късно основават нова партия – Демократи за силна България. ДСБ е сред 22-е партии, регистрирани за участие в парламентарните избори през 2005 г. и получава 6,5% от гласовете. На 25 юни Абаджиев става депутат в XL народно събрание (с мандат от Велико Търново), а от 26 август е един от 18-те български наблюдателя в Европейския парламент.

    Фактът, че сте изтрили тази част от биографията му говори повече, отколкото самия факт има значение. Нивото пада, все повече се доближавате до ПИК.

    Нередност?
  • 2
    puck_futin avatar :-|
    puck_futin
    • - 1

    До коментар [#1] от "zoroaster":

    Когато има Статия за Арабаджиев, поста ти "може" и да е актуален. Сега не е!

    Нередност?
Нов коментар