В защита на "Газпром" прокуратурата обвини енергийния министър от кабинета "Петков"

Държавното обвинение твърди, че отказът да се плаща за руския газ в рубли е престъпление

Бившият енергиен министър Александър Николов и бившият шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов (вдясно) вероятно ще останат в ролята на обвиняеми с години
Бившият енергиен министър Александър Николов и бившият шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов (вдясно) вероятно ще останат в ролята на обвиняеми с години
Бившият енергиен министър Александър Николов и бившият шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов (вдясно) вероятно ще останат в ролята на обвиняеми с години    ©  Цветелина Белутова
Бившият енергиен министър Александър Николов и бившият шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов (вдясно) вероятно ще останат в ролята на обвиняеми с години    ©  Цветелина Белутова
На 28 февруари "Капитал" организира форума Energy and Power Conference, като основни теми ще са:

  • Енергийна карта на Европа и мястото на България;
  • Включване на мерките на REPowerEU в националния план за възстановяване;
  • Регулаторни реформи, подобряване на конкуренцията и ефективността на разходите;
  • Европейският газов пъзел - какво следва;
  • Енергийна ефективност и независимост;
  • Добри практики и успешни проекти;
  • Инвестиции във възобновяема енергия, мрежи и инфраструктура;
  • Диверсификация на доставките на ядрено гориво и нови ядрени електроцентрали.




Сред участниците са представители на ЕК и Европейския парламент, анализатори от Baringa и Kinstellar, директори на ключови енергийни дружества, регулатори, партийни експерти и други.

За регистрация и билети - тук.
Темата накратко
  • След месеци на разследване, прокуратурата реши да обвини бившия енергиен министър за схеми с газа
  • Обвинението стъпва на твърденията на ГЕРБ от миналата година, че е плащано на посредници след спирането на руските доставки
  • Но всъщност се посочва като провинение само отказа да се плаща в рубли

Българската прокуратура вижда престъпление в това, че Министерството на енергетиката и ръководството на "Булгаргаз" са отказали да изпълнят нарежданията на руския президент Владимир Путин за едностранна промяна в договора за доставки на газ и смяната на валутата. Това става ясно от предявените обвинения срещу бившия министър на енергетиката в кабинета "Петков" Александър Николов и на двама души от екипа му - бившия му заместник Данаил Николов и ексшефа на "Булгаргаз" Людмил Йоцов.

Твърди се още, че отказът да се плаща в рубли е довел до щети за 88 млн. лв., които представляват разликата между цената на "Газпром" и тази на алтернативните доставки след спирането на руския газ на 27 април 2023 г.

В същото време обаче държавното обвинение не отчита, че към онзи момент и в следващите месеци българската страна правеше преводи в долари към "Газпром", така както е според договора, но средствата се връщаха и заявките не се изпълняваха. Показателно е дори, че миналата есен служебният кабинет на Гълъб Донев беше готов да започне да плаща в рубли и отчаяно търсеше начин да се разбере с "Газпром", но това така и не се случи. А в края на миналата година самият Путин промени указа си, така че да може да получава плащания и във валута.

Важно е, че в обвинението на прокуратурата липсват конкретни критики за това как са избрани алтернативните на "Газпром" доставчици, което всъщност беше големият въпрос тогава. Казва се само, че като е отказал да се плаща в рубли, зам.-министърът Данаил Николов е действал "с цел да набави облага" за МЕТ, но не и че е предпочетена тази оферта при налични по-добри, което всъщност би било нанасяне на щета. Няма и сравнения с борсовите цени на газа към онзи момент, за да се прецени доколко адекватни са били плащанията от страна на "Булгаргаз" към новите доставчици.

Освен че имат ясен политически оттенък - по сигнали на ГЕРБ се атакува министър от кабинета на Кирил Петков, макар и предложен от ИТН, действията на прокуратурата сега може да се окажат в интерес на "Газпром" при бъдещ арбитражен спор с "Булгаргаз".

В тази ситуация силно впечатление прави липсата на обвинения срещу директора на Българския енергиен холдинг Иван Андреев. Той всъщност е пряко отговорен за действията на дъщерното дружество "Булгаргаз" и дори назначението на шефа на газовия доставчик - Людмил Йоцов, формално стана с негово решение. Иван Андреев влезе в борда на БЕХ в края на управлението на ГЕРБ и после беше близък до служебния кабинет на президента Румен Радев, като ноември 2021 г. стана и изпълнителен директор на енергийния холдинг.

Политически връзки

Отсъствието на свързания с ГЕРБ Андреев от обвинението естествено насочва вниманието към партията на Борисов. Впечатление прави, че държавното обвинение сякаш се е ръководило от изявите на Делян Добрев - бивш министър на енергетиката във втория кабинет на ГЕРБ и основен говорител по темата. Освен правителството и министър Александър Николов миналия ноември Добрев атакува и заместник-министър Данаил Николов, твърдейки, че е обслужил интересите на МЕТ. Добрев подаде и сигнал в прокуратурата. А твърденията на партията бяха, че държавният интерес е ощетен с 30% - изчисление, което сега се възприема и от обвинението.

Че има разследване по темата, стана ясно през октомври миналата година, когато на среща с парламентарната група на ГЕРБ хората на Борисов се поинтересуваха какво се е случило с техните сигнали, а Иван Гешев отговори, че по темата се работи. Без преувеличение може да се каже, че "работата" по темата се е заключила до възприемането на твърденията на ГЕРБ.

От публично ясните обвинения се вижда, че към тях няма добавена особена нова информация, което поставя и въпроса защо прокуратурата изчака четири месеца откакто обяви, че разследва случая.

Една от възможните интерпретации е, че моментът не е избран случайно, също както и моментът за оповестяването на "уникалното разследване" за NEXO. Общото в двете събития е, че с поредица от действия, без да го прави директно, прокуратурата опитва да дискредитира партиите, които се обявяват за реформа на съдебната власт - ПП и ДБ.

Обвиненията към Николов и екипа му

Александър Николов е обвинен, че в качеството му на длъжностно лице "умишлено не е упражнил достатъчен контрол" върху работата на директора на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. Йоцов пък е обвинен, че не е положил достатъчно грижи за опазване на повереното му имущество (като не е платил на "Газпром" в рубли).

Според твърденията на държавното обвинение Йоцов е изпълнил указания на заместник-министър Данаил Николов да не изплаща в рубли газа на "Газпром", без по повода да е взето решение на Министерския съвет на редовно заседание на кабинета. Претенцията към бившия министър е, че не е проконтролирал това, а към неговия заместник, че не е имал правомощията да го стори.

Заместник-министърът Данаил Николов е обвинен също, че е действал в услуга на фирма, назована от прокуратурата като "М." ЕАД, като очевидно става дума за МЕТ. Сюжетът за "писмото, с което зам.-министър" се разпорежда, е познат от края на миналата година, когато беше разказан в интервю за "Гласове" от бившия министър на енергетиката в кабинета на ГЕРБ Делян Добрев.

В обвинението се твърди, че в резултат на разпореждане на заместник-министър Данаил Николов (чрез въпросното писмо) "Булгаргаз" не е предприело действия, за да изпълни искането на "Газпром" за изменение за условията на договора между двете дружества, така че да се плаща в рубли.

Така е възникнала "значителна щета" за "Булгаргаз" в общ размер над 88 милиона лева. Според прокуратурата тя е формирана от платената в повече сума за доставките на газ за периода от последните три дни на месец април и целия месец май миналата година спрямо това, което е било предвидено в договора с "Газпром".

Прокуратурата изчислява, че ако "Булгаргаз" беше изпълнило едностранното изменение на договора с руснаците за трите дни от април, е щяло да плати с 8 млн. лева по-малко. За месец май пък обвинението изчислява, че "Булгаргаз" е платило със 79 млн. лева повече за природен газ, отколкото ако плащаше в рубли на "Газпром".

Невидимите щети

Около твърдението за тези щети обаче има няколко важни момента. Първо, от междинните финансови отчети на "Булгаргаз" се вижда, че към края на март 2022 г.., когато договорът с "Газпром" все още се изпълняваше, компанията е била на загуба 2.8 млн. лв., а към края на юни, след прекъсването на руските доставки и описаните от прокуратурата схеми, е отчетена печалба малко над 6 млн. лв. С други думи, от финансовите документи не се вижда по никакъв начин да е увреден интересът на "Булгаргаз", камо ли да са загубени пари.

Тук идва и вторият момент - дейността на газовия доставчик е регулирана от Комисията за енергийно и водно регулиране, като именно този орган определя цената, на която се продава газът в страната. При промяна на доставната цена, както се е случило след замяната на "Газпром" с други доставчици, регулаторът е отразил това в крайната тарифа на "Булгаргаз" и реално дружеството не е продавало на загуба, като е купувало по-скъп газ, а разликата е била поета от потребителите.

От решенията на КЕВР се вижда, че докато през април газа се е продавал на нива 143 лв./мВтч, то през май тарифата е била 162.6 лв./мВтч. Трябва да се уточни обаче, че дори тогава българската цена беше по-ниска от тази на газовите борси в Европа и по-конкретно TTF, докато през последните два месеца е обратното - тук се плаща повече, отколкото в Европа.

Предвид всичко това, да се твърди, че са настъпили щети за 88 млн. лв. за "Булгаргаз", е повече от несъстоятелно. Да, българските потребители със сигурност са плащали по-скъп газ през май, отколкото ако бяха продължили доставките от "Газпром", но това е съвсем друго нещо.

Какво точно се случи

Още в края на март 2022 г., след като цената на природния газ започна да поевтинява след първоначалния шок от войната, руският президент Владимир Путин издаде указ всички доставки на газ от "Газпром" да се разплащат в рубли, а не както е в договорите - в евро или долари.

Тогава първоначалната позиция на ЕК бе, че плащането в рубли ще представлява нарушение на въведените от общността санкции и е недопустимо, макар конкретно върху покупките на руски газ санкции да няма и до днес. Към онзи момент нямаше яснота как точно действа правителството на Кирил Петков, но последвалите събития показаха, че е била направена подготовка за евентуално прекъсване на руските доставки, така че потребителите да не останат без газ.

Идването на посредниците

Едва на по-късен етап се разбра, че без конкурси и до голяма степен непрозрачно са били направени договори с различни търговци на газ за спешни доставки. Един от тези търговци се оказа именно МЕТ, чийто бивш директор бе настоящият към онзи момент шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. Другите доставчици бяха гръцката "Мителинеос" и румънската WIEE.

От публикувани от депутата от ГЕРБ Делян Добрев фактури през лятото се видя, че "Булгаргаз" е плащал на тези доставчици по 102 евро/мВтч за май при средна борсова цена тогава от 90.2 евро/мВтч. В същото време, ако договорът с "Газпром" бе продължил да се изпълнява, цената по него за месец май би била 80 евро/мВтч. Именно оттук идва и разликата с 30%, за която говори прокуратурата.

Колкото до това дали въпросните търговци на газ са продавали на "Булгаргаз" същия руски газ, който държавното дружество не е купило директно от "Газпром" на по-ниската цена - това е доста трудно да се докаже. От една страна, твърденията бяха, че МЕТ е запазил предварително капацитет на LNG терминала в Ревитуса, като е имал вътрешна информация (предполага се от Людмил Йоцов), така че да може да продава на България. Ако това е вярно, то доставеният втечнен газ няма как да е руски. От друга - "Газпром" продава количествата си в Гърция на ДЕПА, която обаче на по-късен етап стана доставчик на "Булгаргаз".

Всъщност и след идването на служебния кабинет миналия август същите тези доставчици продължиха да осигуряват газ за България, като това се случва и сега.

А що се отнася до цените - погледнато ретроспективно, дори след пускането на газовата връзка с Гърция през октомври и получаването на пълните количества азерски газ на ниската цена тарифите на "Булгаргаз" станаха по-високи от пазарите в ЕС, докато през пролетта беше обратното, въпреки включването на посредниците.

Дори след значителното намаление от началото на февруари, регулирана цена в България е по-висока от борсовата в Европа.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 2
    • + 10

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Много поздрави на Буци да пратиш, докторе, ако въобще си доктор...

    Нередност?
  • 3
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 2

    Егати държавата!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 10
    • + 4

    Сега схвнАхте ли защо се рие кал по държавното обвинение?
    И цитат:
    "По повод тези твърдения от прокуратурата съобщиха следното.

    Във връзка с появили се интерпретации и неверни твърдения от обвиняеми лица и техните защитници, свързани с повдигнати от Софийската градска прокуратура обвинения във връзка с нанесена щета на „Булгаргаз“ ЕАД за над 88 млн. лв., Пресслужбата на Прокуратурата на Република България разяснява следното:

    НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА, че обвинението е за неприемането на новата схема за плащания за целия оставащ срок на договора до 31.12.2022 г. между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром експорт“ в руски рубли.

    НЕ Е ВЯРНО ТВЪРДЕНИЕТО, че е взето решение на Министерския съвет по въпроса за приемането на предложената нова схема за плащане от ООО „Газпром експорт“, тъй като:

    НЕ Е ПРОВЕДЕНО заседание на Министерския съвет, съгласно Глава втора от Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация, където е записано, че:
    „В изпълнение на своите конституционни функции Министерският съвет разглежда въпроси, които са му изрично възложени със закон или следват от ръководното му място в системата на изпълнителната власт“ и още: „Министерският съвет решава въпросите от своята компетентност на заседания“.

    НЕ Е ПРИЕТО решение на МС по този въпрос - т.е. не е издаден надлежен акт - прието решение на Министерския съвет, съгласно раздел II „Подготовка, съгласуване и внасяне на проекти на актове за разглеждане на заседание на Министерския съвет“ от Глава трета „Организация на работа на Министерския съвет“ на Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация.

    ОБВИНЕНИЕТО Е ЗА ТОВА, ЧЕ след узнаването на новите обстоятелства по договора, т.е. от 1.4.2022 г. до 26.4.2022 г., съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар.

    Същото започва да се извършва едва в деня на спирането на доставките на газ - т.е. на 26.04.2022 г. - за следващите дни до края на април 2022 г., както и за май 2022 г., което е поставило в риск изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ ЕАД да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната. Сключените в последствие договори за доставка на газ са на значително по-високи цени, което е довело до ощетяване на „Булгаргаз“ ЕАД.

    Нещо повече, в хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник ООО „Газпром експорт“.

    Голи факти, подкрепени с документи.

    Нередност?
  • 5
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 3
    • + 1

    Не знам @КОЙ какво е крал от АМ Хемус(няма осъдени), Защо беше арестуван чичко Бойко и негови хора(незаконен арест), АМА май от ПП ще има 'изгорели'... Бай Ставри ги чака....

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#5] от "dobadoba":

    И тези ще се откупят. Щом в САЩ е на мода откупуването ще не и у нас. Дали с нарисувани самолети, опс магистрали, дали с нарисувани други държавни разходи.

    Нередност?
  • 7
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Обвиненията на прокуратурата следват медийните изяви на остриетата на ГЕРБ, със скромни усилия да бъдат систематизирани в професионално-правни рамки. Както Данчу Цонев и гербаджийският му побратим Делян Добрев (Диду Газпромо) са ги диплили в сутрешните блокове, така и прокуратурата го пише в обвинителния акт. Когато стане за смях, звънят в ГЕРБ и ДПС да се съгласуват, какво точно са имали Йордан Цонев и Делян Добрев предвид, че да си го поправят.

    Нередност?
  • 8
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • - 3

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Голите факти ще влезнат в съда в даден момент докторе и тогава винаги се оказва, че няма факти, а само....голи...прокурори.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#8] от "anihilator_jack":

    jack, хайде да се ограничим до известните факти, а прогнозите да оставим на съда.
    За да не го преразказвам, ще копирам отново онази част от съобщението на държавното обвинение, за което се знае отдавна и аз самият съм писал тук:
    НЕ Е ПРИЕТО решение на МС по този въпрос - т.е. не е издаден надлежен акт - прието решение на Министерския съвет, съгласно раздел II „Подготовка, съгласуване и внасяне на проекти на актове за разглеждане на заседание на Министерския съвет“ от Глава трета „Организация на работа на Министерския съвет“ на Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация.

    Много ясно са изброени текстовете, които са нарушени.

    Нередност?
  • 10
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack

    До коментар [#9] от "D-r D":

    А защо е нужно решение на МС при положение, че веднага след като Путин публикува указа си ЕК веднага съобщи, че плащането в рубли ще бъде санкционирано като нарушение на приетите санкции?

    Нередност?
Нов коментар