"Маркет линкс": На финалната права ПП - ДБ увеличава малко преднината пред ГЕРБ

10-15% колебаещи се могат да предопределят победителя на вота в последния момент, казва социологът Добромир Живков

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" остава първа политическа сила и увеличава леко преднината си пред ГЕРБ - СДС с 1.4 процентни пункта. Това показват данните от новото проучване на "Маркет линкс" за bTV - тя е първата от водещите социологически агенции, която публикува електорални нагласи на финалната права преди вота на 2 април. Според резултатите ПП/ДБ събира подкрепата на 23.7% от твърдо решилите да гласуват, а ГЕРБ - на 22.3%. В предходното проучване на агенцията от средата на март ПП - ДБ водеше с половин процент.

Запазва се прогнозата на "Маркет линкс", че със сигурност в следващия парламент биха влезли общо 5 формации. Трета политическа сила е ДПС с 13.6% подкрепа, а на четвърто място се нарежда "Възраждане" с 11.4 на сто. Пета остава БСП с най-ниския си досега прогнозен резултат - 7.3%, което обаче все пак е повече от първата прогноза на агенцията за партията на Корнелия Нинова - едва 6.6%.

Няколко малки формации остават над границата за получаване на субсидия, но под 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание - това са "Левицата!", която увеличава резултата си с около процент, "Има такъв народ" - с 2.3%, както и "Български възход" - с едва 2.1%.

Кой ще реши вота

Проучването показва, че 10-15% от решилите да гласуват в неделя все още не са избрали коя формация да подкрепят и именно те ще решат победителя в изборите в последния момент, смята социологът Добромир Живков от "Маркет линкс".

В сегашното проучване на агенцията 54% са заявили, че със сигурност ще гласуват, което според Живков означава, че може да се очаква 42-45% от имащите право на глас да излязат до урните. Той прогнозира, че "Продължаваме промяната - Демократична България" могат да оберат повече гласове от колебаещите се, тъй като при тях се очаква да има хора, които да гласуват протестно срещу ГЕРБ.

Данните са от национално проучване, поръчано от bTV. То е проведено в периода 21 - 27 март сред 1014 лица над 18 години по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Имали пари , платили проучване ...

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 4
    • + 1

    Топла връзка Цацаров/Прокуратура - ГЕРБ
    https://www.facebook.com/atchobanov/posts/10167293927220510

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 4
    • + 1

    Връзките на ГЕРБ с Таки-Маки на Капитан Андреево, нямат край!

    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161451223286189
    #ЗлатнатаЛаборатория на #КапитанАндреево има солидни връзки в #БАБХ и в #ГЕРБ, показват нови данни проучени от BIRD. Връзката в БАБХ е шефката на дирекция “Правна” Анита Пашова. Нейната дъщеря Моника Пашова живее на семейни начала с Павел Петков, сочен за “дясна ръка” на Размиг Чакърян - #Ами и е била парламентарен съветник на #депутата Георги Станков от #ГЕРБ.
    Анита е и роднина на задържания и обвинен от Европейската #прокуратура на #Кьовеши петрички общинар Илия Пашов.

    Нередност?
Нов коментар