Колко пъти се открива културен център "Ахмед Доган" в Турция

Председателят на ДПС преряза червената лента на културния център на името на почетния председател, който функционира от 10 години

По време на предизборната си обиколка в края на миналата седмица председателят на ДПС Мустафа Карадайъ преряза лентата на културния център "Ахмед Доган", който работи от 2013 г.
По време на предизборната си обиколка в края на миналата седмица председателят на ДПС Мустафа Карадайъ преряза лентата на културния център "Ахмед Доган", който работи от 2013 г.
По време на предизборната си обиколка в края на миналата седмица председателят на ДПС Мустафа Карадайъ преряза лентата на културния център "Ахмед Доган", който работи от 2013 г.    ©  yalovagazetesi.com
По време на предизборната си обиколка в края на миналата седмица председателят на ДПС Мустафа Карадайъ преряза лентата на културния център "Ахмед Доган", който работи от 2013 г.    ©  yalovagazetesi.com
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Може ли културен център да се открие близо 10 години след създаването му? Оказва се, че може. Стига да има избори и това да се използва в предизборната кампания. Нещо подобно се случва с културния център "Балканска къща Ахмед Доган" в турския град Ялова.

Червена лента с 10-годишно закъснение

В рамките на предизборната си обиколка в Турция в края на миналата седмица председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, придружен от заместника си в партията и кмет на Кърджали Хасан Азис, както и организационния секретар Ахмед Ахмедов, присъстваха на официалното откриване на културния център, носещ името на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. По повод събитието от партията пуснаха обширен репортаж от откриването на центъра заедно с богат снимков материал. В него се обяснява, че културното средище е основано през 2012 г. като Балканска къща "Д-р Ахмед Доган" с идеята да бъде връзка между побратимени общини в Турция. В помещенията има експозиции, които пресъздават живота в различните краища на България и освен това се изучава и български език от децата на българските изселници в Турция.

В Ялова живеят много изселници, пристигнали в града през няколкото изселнически вълни до 1989 г., а тези с двойно гражданство - българско и турско, са около 10 000 души. От ДПС посочват и, че дейността на Балканската къща през годините се е "разширила" и по тази причина вече е прераснала в Културен център "Ахмед Доган".

От публикуваната информация на сайта на ДПС за събитието се разбира още, че Карадайъ е говорил за дейността на бившия лидер на ДПС, сега почетен председател, но заедно с това е агитирал присъстващите да гласуват за движението на предстоящите парламентарни избори.

От снимки, публикувани в турски сайтове по повод събитието, се вижда как Карадайъ, заедно с домакините си от Ялова - кметът и валията на града, както и представители на едно от най-големите изселнически дружества "Балгьоч", дори прерязват червена лента.

Кога всъщност е построен центърът

Във всичко това, разбира се, няма нищо укоримо, въпреки странния подход културния център приживе да носи име на даден човек, в случая на Доган. Интересното обаче е друго.

Първо, строителството на въпросния културен център е започнало през 2012 г. И е завършено година по-късно. Според информация в сайта "yalova.edu.tr" на първата копка на сградата са присъствали тогавашният зам.-председател на ДПС Рушен Риза, депутатът Джевдет Чакъров, кметове от движението, както и представители на изселническата организация "Балгьоч".

Спорно изглежда и кога е възникнала идеята Балканската къща да се казва Ахмед Доган. Според информацията оттогава в същия сайт още при първата копка е обявено, че Балканската къща ще носи името на Доган, който към онзи момент все още беше председател на ДПС.

Според статус във фейсбук на бившия кмет на Ялова Якуб Кочал, по чието време се осъществява идеята за изграждането на културния център и който присъства на "официалното" откриване миналата събота, идеята е възникнала през 2013 г. В социалната мрежа той е разказал, че е присъствал на националната конференция на ДПС през същата година, когато по време на изказването си пред делегатите Доган беше нападнат с газов пистолет. По думите на Кочал след това той е говорил в залата от името на 15-те кметове от Турция, които са били гости на форума и е предложил Балканската къща да носи името на Доган. "Помолих Ахмед Доган да позволи името му да бъде дадено на Културния дом, който изградихме в Ялова", пише бившият кмет на Ялова.

Според публикации в турската преса официалното решение на общинската управа на Ялова културният център да носи името на Доган е взето през 2015 г.

Deja vu

Разминаване има и в наименованието на въпросния център. Според информацията на ДПС това вече е само културен център "Ахмед Доган". В турските сайтове, отразили "официалното" откриване, това все още е културен център "Балканска къща Ахмед Доган". Още повече, че в сградата няма нещо, което да е по-различно отпреди години, освен поставената на входа й табела с надпис "Културен център Ахмед Доган", която стои над надписа "Балканска къща". По време на предизборната кампания за предишните парламентарни избори през октомври миналата година Карадайъ също е посетил центъра. При това в компанията отново на кмета на Кърджали Хасан Азис и Ахмед Ахмедов. Дори публикуваните на сайта на ДПС снимки от сега и тези от преди година си приличат. Например като тази от една от стаите, в които има изложени народни носии, които са носили българските турци от началото на миналия век. И на двете председателят на ДПС и колегите му са седнали по турски около синия (малка масичка).

Трябваше ни време

Пред "Капитал" председателят на Дружеството на балканските изселници Лютфи Йозгюр, което се помещава също в сградата на Балканската къща, разказа, че откриването на културния център през годините се е бавило по различни причини. Първо е трябвало да съберат вещите за експозицията, които са отпреди век като идеята е била по този начин "да се покаже и съхрани за поколенията битът на българските турци отпреди сто години". Той дори се похвали, че имат експонат - синия, която е на 125 години. След това е трябвало общината в Ялова да даде разрешение за името на центъра, в който освен курсове на български език, се провеждат и други занимания. "За това време се сменяха различни кметове и нямаше как да го открием. След това дойде и пандемията от ковид, а и трябваше да съобразим откриването с програмата на председателя на ДПС, за да може да присъства", каза той. "Затова при сегашното му идване в Ялова казахме, че не можем повече да отлагаме откриването", добави Йозгюр.

Тази година център - догодина институт

Тези уточнения обаче не звучат много убедително особено на фона на дългите години работа на културния център и факта, че Карадайъ е посетил Балканската къща и миналата година например. "Кое откриване е това. Въпросната балканска къща се открива преди всеки избор", е коментирал под публикация със снимки от събитието на потребител във фейсбук Зюлфетин Хаджиоглу от Федерацията на балканските турци в град Бабаески, област Къркларели.

Подобен намек, че събитието в културния център в Ялова е с предизборна цел прави в социалната мрежа и председателят на НДПС Гюнер Тахир. "Информирах ви, че в гр. Ялова, Турция са открили тържествено поредния културен център, носещ името на почетния председател на ДПС - Ахмед Доган. Бях останал с впечатлението,че това е 3-ият поред културен център в южната ни съседка.Оказа се обаче,че това е един и същ център.На изборите през 2021 г. са открили само една стая,на следващите - разширение, а сега - целия етаж!", пише иронично Тахир, който сравнява "откриването" на културния център с отриването на завода за полупроводници от комунистическия диктатор Тодор Живков през 1965 г., който казва, че "догодина ще се открие и завод за цели проводници".