Теодор Тодоров: Когато си добър, знай си цената!

Създателят на безплатната академия за обучение на специалисти в сферата на информационните технологии GrowIT в Плевен има амбиция да създаде 300 нови работни места за следващите пет години

Теодор Тодоров, създател на безплатната академия за обучение на специалисти в сферата на информационните технологии GrowIT в Плевен
Теодор Тодоров, създател на безплатната академия за обучение на специалисти в сферата на информационните технологии GrowIT в Плевен
Теодор Тодоров, създател на безплатната академия за обучение на специалисти в сферата на информационните технологии GrowIT в Плевен    ©  Цветелина Белутова
Теодор Тодоров, създател на безплатната академия за обучение на специалисти в сферата на информационните технологии GrowIT в Плевен    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • На 1 март 2023 г. в Плевен започна второто издание на безплатната академия за обучение на IT-специалисти GrowIT
  • Участниците са 16 души, избрани измежду близо 70 кандидати
  • Дългосрочната цел на академията е развитието на Плевен като притегателен център за софтуерни експерти

"Моето правило е, че ако решиш проблем, парите ще дойдат. Затова никога не гоня пари, а се опитвам да помогна." Това казва собственикът на IT компанията ClearWare Теодор Тодоров, създател и на безплатната академия за обучение на специалисти в сферата на информационните технологии GrowIT в Плевен.

На 1 март 2023 г. в плевенската бизнес сграда "Мания тауър" започна второто издание на безплатната академия, което ще предложи задълбочени познания в едно най-търсените в момента звена на IT - продуктовият мениджмънт. Миналогодишното пилотно издание на академията започна на 14 септември и завърши в края на годината, а след края й трима от общо деветимата участници от Плевен и региона започнаха своята първа работа в сектора - в компанията ClearWare, която работи върху създаване на прототипи на технологични решения за български и европейски стартиращи компании.



Лектори във второто издание на GrowIT са специалисти с дългогодишен опит в областта. Бизнес анализаторите Цветина Кирева и Десислава Солакова, дизайнерът Даниела Тодорова, както и основателят на академията Теодор Тодоров ще засегнат теми като: "Жизнен цикъл на разработка на софтуер (SDLC)", "Идентифициране и управление на заинтересованите страни", "Класифициране на изискванията" и други. Обученията се реализират в хибриден формат - присъствено и онлайн, за да се гарантира по-добър достъп. Програмата се провежда два пъти седмично между март и май.

Участниците във второто издание са 16 души, избрани измежду близо 70 кандидати. Организаторите споделят, че не са очаквали такъм наплив от кандидати, при това качествени, което прави подбора много труден.

"С новия курс продължаваме да следваме целта си за развитието на Плевен като притегателен център за софтуерни експерти. Новото издание на академията ще предложи на участниците специфични знания в области като бизнес анализ и дизайн, които са сред ключовите за създаването на успешни софтуерни продукти. За екипа ни беше изключително важно да направим програма, която е в крак с водещите тенденции в областта, така че от GrowIT да излизат специалисти, релевантни за пазара на труда", споделя Тодоров.

Но неговите амбиции са много по-големи и визионерски: "Целта на академията в дългосрочен план е да превърне Централна Северна и Северозападна България в новия софтуерен хъб у нас, като създаде над 300 нови работни места през следващите пет години", казва той.

Медиите непрекъснато съобщават, че Северозападна България е най-бедният район в страната, а не трябва да е така, казва Тодоров. Същевременно информатиката не изисква особено големи инвестиции в машини и в заводи, а след ковид пандемията даже и офисът не е задължителен. Това е в основата на идеята за академия в Плевен, в рамките на която да бъдат обучавани подбрани хора, за да могат в бъдеще да се реализират на пазара на труда. А част от тях директно да станат част от екипа на ClearWare, компанията на Тодоров. Ако този процес се развива експоненциално, с времето само наетите в ClearWare специалисти ще станат 300 души, което за Западна България е значителен брой, независимо дали са концентрирани в Плевен или в Монтана, Видин или другаде. Това може се случи без особен проблем, а за Плевен би било важен ресурс, смята Тодоров.

Моделът

Теодор Тодоров дълги години е работил в една от големите IT корпорации - SoftServe, основно украинска, която има офиси на много места в света и над 10 000 служители. Нещо като завод за софтуер, определя го Тодоров. Попаднал там случайно. През 2014 г., когато украинците решили да се диверсифицират след конфликтите и да излязат от централизацията в Украйна, отворили офиси на много места, в България - също. Тодоров бил седмият нает служител. "В началото бяхме една шепа хора, сега в българския офис работят 500 души. Ръководех софтуерни архитекти в Полша и тук, като същевременно обучавахме кадри. Първите стажанти, с които работех, също станаха софтуерни архитекти и видях, че мога за помагам на тези хора да се развиват. Но вярвам, че това трябва да стане там, където има повече смисъл и ще има реален принос за местната икономика, не само в София", разказва той.

Той смята, че в момент, когато кадрите на пазара са изчерпани, най-добре е да се подкрепят младите таланти. "Казах си, че след като мога да развивам таланти в тази организация, значи мога да ги развивам навсякъде", разказва Тодоров. Миналата година решил да пристъпи към реализиране на своята идея..

В помощ на стартъпи

Идеята му обаче не е да развива в Плевен още една IT фирма като хилядите по света, а да помага на стартъпи с новосъздадения екип. "Ако развивам стажанти, които да разработват софтуер, те имат нужда да влязат в IT индустрията и да минат по стълбичката - junior/intermediate/senior и т.н. Никой обаче няма да иска да наеме цял екип от джуниъри, но пък ако говорим за един гъвкав екип от добре обучени и мотивирани специалисти, той може да е много подходящ за стартъпи, които имат нужда да бъдат заобиколени от хора, които да работят с тяхното темпо, спрямо техните нужди и да гледат в една посока. Спецификата при стартиращите бизнеси е, че имат идеи, но техните средства са ограничени и в повечето случаи притежават малък бизнес опит, затова повечето компании избягват работата от тях. Аз се насочвам именно в тази посока - да консултирам и да предлагам качествени технологични решения за успешното бъдещо развитие на продуктите на тези компании", казва Тодоров. А прототипни решения, за малки проекти, които доказват ценността на дадена стартираща компания, биха могли да бъдат разработени и от балансирани екипи с участието на повече стартиращи в професията инженери, ръководени от опитен специалист като Тодоров и екипа му извън Плевен.

Освен това ClearWare не е поредната компания, която се занимава с бодилизинг (бел. ред. - отдаване на специалисти под наем), а има амбицията да се реализира като 360-градусов партньор и консултант, който може да подпомага разработването на една идея стъпка по стъпка и да осигури необходимите специалисти, които да бъдат доверен партньор, водейки стартиращите бизнеси до желания успех.

И нова култура на работа

Проектът му обещава да създаде нова култура на работа - нещо, което също е наблюдавал при работата си преди. В Украйна информатиката и информационните технологии са нещо като национален спорт, а разликата между кадрите тук и там е огромна, казва Тодоров. Смята, че е имал късмет да попадне на такова място и да види този модел на работа, защото трудовите навици и подходът към работата на двете места са коренно различни. У нас има виц - че България е единственото място в света, където, докато си на работа, се чудиш откъде да изкараш пари. А там хората са дошли да свършат си работата - качествено и с желание да създадат успешен продукт, казва той

Но сега и цените на IT услугите на украинските фирми са грандиозно високи, защото те наистина са много добри. Те бяха евтини и добри, но успяха да се наложат в световен мащаб и сега не се налага да разчитат на това да бъдат ценово ефективни, казва Тодоров. Това е нещото, което бих искал да постигнем в Плевен - да обучим специалисти на изключително високо ниво, които да бъдат добре платени, а това да има и реално отражение върху нивата на заплащане в района и съответно - върху местната икономика. Вярвам, че какъвто и да си, ако си добър, не е нужно да си евтин.