Изборите на 2 април

Социологически агенции преди вота: Битка на върха за половин процент повече

"Алфа рисърч" прогнозира нищожна преднина за ГЕРБ, а "Галъп" дава същото минимално предимство за ПП-ДБ. И двете агенции сочат почти изравнени резултати между ДПС и "Възраждане"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Разликата на върха е твърде малка, за да се каже категорично кой ще е победител.
  • София, където ПП-ДБ имат силни позиции, може да реши крайния резултат, смятат от "Алфа рисърч"
  • Резултатите от чужбина ще са ключови за битката за третото място между ДПС или "Възраждане"

*Статията е обновена в 14:34 ч с данните и на "Галъп".

Два дни преди изборите победителят в тях остава неясен. Битката на върха между ПП-ДБ и ГЕРБ се води за половин - един процент повече, но подобно минимално предимство за едната или другата политическа сила е в рамките на социологическата грешка и на практика гласовете на няколко хиляди души могат да променят класирането. Все още има много колебаещите се избиратели, които могат да повлияят значително на подреждането и то не само на върха. Такива са интерпретациите на социолозите след публикуваните в четвъртък изследвания - на "Алфа рисърч" и на "Галъп", на финалната права преди вота на 2 април.

Според данните на "Алфа рисърч", събрани в периода 25-29 март, ГЕРБ води с около половин процент пред ПП - ДБ, но пък социолозите на агенцията смятат, че реформаторската коалиция има шанс да мобилизира периферията си със силен финален спринт - особено в София, където тя има силни позиции. Проучването на "Галъп" пък, правено малко по-рано - между 18 и 26 март, дава същото минимално предимство от половин процент, но за ПП - ДБ.

В сряда "Маркет линкс" също прогнозира малко по-голяма преднина от около процент и половина в полза на коалицията между "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

"И на финала на кампанията, както и на старта, победителят на изборите е неизвестен. Не можем да кажем категорично кой ще бъде той", казва социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". При подобни малки разлики социолозите разбираемо предпочитат да се презастраховат от твърди изводи. И двете агенции отбелязват, че победителят в изборите ще се решава тепърва с гласовете на вземащите решение в последния момент, които никак не са малко - около 15% от решилите да гласуват, и това подсказва възможни обрати в рамките на самия изборен ден, казват от "Алфа рисърч".

Същата неопределеност се вижда и при третото място, за което ще спорят ДПС и "Възраждане". И двете агенции предвиждат нищожна разлика от едва 0.2 - 0.3% в полза на Движението, но на крайния резултат ще влияят засега неизмерими фактори като вота от чужбина или връщането на хартиената бюлетина.

Слаба кампания

Според "Алфа рисърч" посланията на партиите са били насочени основно към твърдите партийни електорати и не са успели да мотивират по-широк кръг от избиратели да отидат до урните. Кампанията е променила мнението за кого да гласуват на едва 11% от решените да отидат до урните. Така състезанието се свежда до битка "за няколко процента повече", които няма как да променят радикално нито политическата картина в страната, нито състава на 49-ото Народно събрание, казват от агенцията.

Предизборните обиколки в страната все пак са довели до известна мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ, главно в по-малките населени места. Но ПП - ДБ - по-голяма електорална периферия, особено в столицата. Може да се окаже, че София ще реши изборите, пишат от "Алфа рисърч".

Данните на "Алфа рисърч" и "Галъп", както и тези на "Маркет линкс" ден по-рано, също сочат пет сигурни партии за парламента. И според двете нови проучвания "Възраждане" е реално с почти изравнен резултат с ДПС и битката за третото място ще е сериозна. Ръстът в подкрепата за "Възраждане" е една от ясните тенденции от предизборната кампания, отбелязват социолозите - партията привлича както разочаровани от сходни партии, така и известен наказателен вот срещу партиите, които не успяха да сформират правителство. Победителят в този сблъсък вероятно ще се реши от вота от чужбина, смятат от "Алфа рисърч".

И според двете агенции БСП е пета сила. Данните на "Алфа рисърч" й отреждат малко над 8%, а тези на "Галъп" - процент по-малко.

Противопоставянето между първите две политически сили и съсредоточаването на обществения фокус върху тях поставя в по-неизгодна ситуация малките формации. Според новите проучвания теоретичен шанс да прескочи бариерата има най-вече "Български възход", в по-малка степен и "Левицата". Дали това ще се случи зависи и в много голяма степен от способността на тези партии да убедят своите избиратели защо си струва да отидат до урните, смятат социолозите.

Избирателна активност според двете агенции ще е близка или малко по-висока от тази на предходните избори - 39% според данните на "Алфа рисърч" и 40.1% според "Галъп". Около 13% продължават да се колебаят дали да гласуват, като е възможно да вземат решение в самия изборен ден, казват от "Алфа Рисърч".

Умората, разочарованието и нервността на избирателите от безплодността на последните няколко парламента правят много несигурни техните нагласи и поведение, обобщават от агенцията. Дори да има евентуални размествания на върха и по-надолу в подредбата, те не могат да променят основните параметри на парламентарната картина. Съставянето на правителство ще бъде все така сложно, както и в предния парламент, а правителство и премиер ще продължат да бъдат в рубриката "търси се".

Изследването на "Алфа рисърч" е проведено в периода 25 - 29 март 2023 г , публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна.

Изследването на "Галъп интернешънъл болкан" е правено за Българското национално радио (БНР). То е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    С калкулатор политика не се прави.

    Практически никакво значение няма кой ще е пръв и кой втори, защото при тези прогнозни резултати един без друг никой от тях не е в състояние да състави правителство.

    Вариантите са политически и са два:
    1. Новото НС да е като познатите ни: късо, нервно, безсмислено, уреждащо набързо някакви тактически промени в законодателството и в Изборния кодекс - естествено, и
    2. Кръвосмесителна "евроатлантическа" коалиция на войната, която веднъж съставена, ще управлява пълен мандат, защото суверенът, ако че е гласувал за Ин и Ян поотделно, всъщност е овластил партиите на войната да му пратят децата в окопите по чуждите степи.

    И тук е заровено кучето на демокрацията, защо когато на избори гласуваш за партия Х, която е антипод на партия У, след изборите Х и У забравят, че са се попържали жестоко и си лягат във властовото ложе!
    Що за форма на демокрация е този политически абсурд!

    И е от значение, защото единственоВъзраждане, БСП и Левицата открито се обявиха против въвличане на БГ във войната. От което можем да заключим, че всички останали: Герб, ПП и т.н, ДПС и С.Яневите са ЗА участие на БГ във войната. Поне не се чу друго.:

    Голямата загадка след тези избори е дали политическите противници от Герб и ПП и т.н. , които се демонстрираха пред електората като алтернатива един на друг (всъщност изключително некадърна алтернатива на некадърна основа) под натиска от Замъка на хълма няма да си кажат "горчиво"...

    И това ще е позор, нямащ никаква допирна точка с демокрацията във всякаквите ѝ тълкувания.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 5
    • + 1

    Докторе, ако мислиш че някой ще праща българи да воюват в окопи в Украйна... просто не си добре. Като на приятел ти го казвам, макар че нито те познавам, нито сме се виждали. Дори и джуджето да не се удави в Украйна като Фридрих Барбароса, а то ще се удави, пак нито един българин няма да отиде да се бие там. Освен доброволно, разбира се. Но ако смяташ че някой ще праща български войници да се бият в Украйна, просто не си добре. Слез малко в реалния свят, моля те. Умен човек си... може би.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Видимите резултати на ГЕРБ: Вълка прибрал в лична сметка 46 милиона от необслужвания 150 милиона кредит от ББР, отпуснат от Стоян Мавродиев.
    Купил си и луксозна моторна яхта струваща над 1 милион евро.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161453912231189

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    И стабилната и топла връзка Цацаров/Прокуратура - ГЕРБ:
    https://www.facebook.com/atchobanov/posts/10167293927220510

    Нередност?
  • 5
    weiss avatar :-|
    Weiss

    Tе така преди време едни други си мислели, че можеш да си играеш на война, без да се опариш, щото, нали, едните ще ни пазят, пък другите са далече, пък и кой ни знае нас. После над София започнали да падат бомби...Сега чат -пат се срещат из страната паметници на летците от бомбардировачите. Кой се сетил, се сетил.

    Нередност?
Нов коментар