Правителство с ГЕРБ?

С досегашните си откази да сформира управление със съюзниците си в парламента като ДПС и ИТН Борисов изчакваше момента, в който да неутрализира най-опасните си противници с партньорство

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Взаимодействие между ПП - ДБ и ГЕРБ след изборите се обсъжда като единствен вариант за излизане от политическата стагнация.
  • Смяната на властта на президента Радев с правителство на проевропейско мнозинство е фактор за подкрепа.
  • Успехът или провалът на очакваните реформи ще определи коя от двете водещи сили ще плати по-голяма цена.

След като партиите на промяната трябваше да се съюзят с президента Радев, за да обезсилят управлението на ГЕРБ и Борисов, дойде времето да се съюзят с ГЕРБ и Борисов, за да обезсилят управлението на Радев. Сегашният исторически момент роди този афоризъм и той наистина синтезира ключовите моменти от въпроса, който остава висящ и преди тези поредни предсрочни избори в неделя. За едни той гласи: ще има ли редовно правителство, излъчено от проевропейско мнозинство в парламента, с което да се прекрати продължителното управление на президента Радев. За други по-същественото е: има ли шанс това управление да извърши торпилираните до този момент реформи, ако в него пряко или непряко участва ГЕРБ.

Социологическите проучвания дават изравнени шансове за победа на коалицията на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", както и на ГЕРБ. Макар прогнозите да са за минимална преднина на победителя в изборите, изходните позиции в преговорите за правителство ще се определят и от това кой е пръв.

Този път всеобщото мнение е, че сформирането на кабинет не може да мине без някаква форма на взаимодействие между архиопонентите през най-новия политически цикъл - ГЕРБ (със споделената с ДПС управленска биография) и ДБ - ПП, които през последните две години изнесоха политическата битка с техния модел. Сега и лидерите на промяната признават, че дори да спечелят изборите, подкрепата на ГЕРБ е незаобиколима, ако на тях се падне да предложат правителство. Предвижданата конфигурация с пет сигурни политически сили в новия парламент не предоставя други възможности. БСП, бореща се за оцеляване, зави напълно към реториката на "Възраждане" и взриви мостовете към предишните си коалиционни партньори. Опцията с ДПС и "Възраждане" е изначално изключена.

Подобни са съображенията и на ГЕРБ, за които е особено важно, ако успеят да комбинират досегашната си идентичност ("Да направим България стабилна отново") с политическо прераждане в противниковия лагер под бранда "евроатлантици".

Влизането в парламента и на някоя от гравитиращите около 4-процентовата бариера формации може да наклони везните за това кой да е победител, но едва ли би променило условията за излъчване на редовна власт. Малките партии не изглеждат нито подходящи за партньори, нито са достатъчни за мнозинство.

Съществен фактор в сметките е и дилемата, свързана с продължителната власт на президента Радев, която все повече изолира страната от западните си партньори и я тласка в опасна зона на здрача. През последните месеци Радев публично заема за Украйна позиции, които се доближават повече до тези на Китай, отколкото на повечето държави в ЕС. Освен това създава впечатление, че по-скоро търси аргументи как да блокира разширяването на ЕС на Западните Балкани, отколкото да му помогне, което, погледнато откъм Брюксел, също изглежда успоредно с руските интереси на Балканите. Заедно с това служебното правителство на практика се отказа от парите по Плана за възстановяване, за да запази въглищните централи, което създава впечатление за силно разминаване с консенсусния европейски курс към зелена икономика. Всичко това постави Радев, а оттам и България в сериозна изолация и пречи на по-силната интеграция в ЕС, включително по теми като еврозоната и Шенген.

Разбира се вариантът за правителство ПП - ДБ+ГЕРБ не е единственият възможен. Остава валиден и другият, макар и по-малко вероятен - ГЕРБ да направи правителство с ДПС +/- БСП, както и по-вероятният от него - да има още едни предсрочни избори. (Интересен момент е, че някои социолозите ги предричат така или иначе през следващите 12 месеца.) Някъде по средата е опцията с експертно правителство.

Как би изглеждало помирението

Взаимодействието между ПП - ДБ и ГЕРБ, обсъждано като единствения изход от стагниралата ситуация с властта, връща и усещането за двуполюсен политически модел, по думите на социолога от "Маркет линкс" Добромир Живков. Според Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" при оспорваната надпревара между оформилите се два политически блока "вариантите са или те да се редуват във властта, както беше през 90-те години, или да си сътрудничат".

Това, което затруднява всички обаче, е да си представят това сътрудничество. В началото на прехода, към което препращат аналогиите с двуполюсния модел, двата противостоящи блока - на БСП и на СДС, договориха на "кръгла маса" мирния преход от диктатура към демокрация. Сега залогът е преход от олигархична система към правова държава, в която законите се прилагат еднакво за всички, започвайки от прокуратурата.

Мирното му протичане означава ГЕРБ да плати немалка част от цената на реалната борба с корупцията, която би трябвало да последва. Но ако няма такъв резултат, ПП и ДБ вероятно ще платят тежка политическа цена с обвинения за договорки. И това ще е така, дори ако междувременно могат да бъдат взети важни и правилни за страната решения, които да я реинтегрират и приближат до ядрото на ЕС, включително в еврозоната и Шенген.

Какво точно правителство

Съставът на бъдещото управление с подкрепата на ПП - ДБ и ГЕРБ е най-неясната част от това сочено като все по-вероятно развитие. Във варианта, обявен от двама от лидерите на ПП-ДБ - Асен Василев и Христо Иванов, в предизборния видеподкаст на "Капитал" и "Дневник" във вторник, става въпрос изключително за правителство на малцинството, което те ще предложат, ако бъдат първа сила на изборите. Това на практика означава политически състав на кабинета, излъчен от партиите в коалицията, с министър-председател най-вероятно един от лидерите й (и най-вероятно Асен Василев).

И двамата категорично отричат, че може да влязат в официална коалиция с ГЕРБ, докато в същото време изразяват висока степен на убеденост, че партията на Борисов ще ги подкрепи. Неясният отговор на въпроса "срещу какво" роди и крилатата фраза от разговора с Василев за очакваната от ПП - ДБ "платонична" подкрепа от ГЕРБ.

По-късно същия ден Борисов заяви от Ямбол, че ГЕРБ няма как да подкрепи управленска конструкция, без да има контрол над нея. Той обвини Василев и Иванов, че се държат като "богоизбрани" и изискват подкрепа без участие във властта - "за да може Асен Василев да източва държавния бюджет". На следващия ден зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев обяви в подкаста на "Капитал", че шансовете да бъде съставено изобщо правителство са 58:42. И също повтори, че ГЕРБ не може да подкрепи правителство, в което не участва, като после добави нюанси - зависи от вида на правителството, кой е премиер и приоритетите му. Единствената по-конкретна граница, която Дончев посочи, е, че няма да подкрепят кабинет, в който Асен Василев "има нещо общо с финансите на държавата". Тази линия всъщност е доста "червена", тъй като за ПП пък именно опазването на държавния бюджет от източване е "неснижаем" приоритет. Така условието Василев да няма нищо общо с финансите е нещо като условието, което ПП доскоро поставяха - Борисов да не е лидер на ГЕРБ.

На въпроса как ще постъпят от своя страна ПП-ДБ, ако ГЕРБ излезе победител на изборите, от коалицията казват, че такъв вариант не е обсъждан. Опцията с експертно правителство засега е допускан вариант само от ГЕРБ, и то с уточнението за неговата изключителна трудност.

Въпреки предизборния си стил кодовите послания, които двете страни си разменят в последните дни на кампанията, могат да се приемат и като потвърждение на неофициалната информация, че между двата лагера все пак тече комуникация, макар и през посредници. И въпреки че според източници на "Капитал" Борисов дава положителни знаци за най-чувствителните реформи, тезата за "платонична" подкрепа на кабинет само на ПП и ДБ остава неоправдана от логиката. Освен в един случай - ако Борисов е сигурен, че реформите няма да го засегнат лично.

Съдебната - пети път, майка и баща

Без да броим показното бламиране през 2016 г. на единствения реален опит за промени в правосъдието, които да направят системата по-малко зависима от силните на деня, тази реформа и борбата с корупцията бяха рефренът на серията избори от април 2021 г. досега. Любителите на статистиката установиха, че и четирите парламента, които те произведоха, бяха скоропостижно проваляни, когато се стигаше до предложения, засягащи функциите на главния прокурор и на КПКОНПИ.

Програмата за новия парламент е същата, но все пак с една съществена разлика - мечтаните пари от ЕС са обвързани с приемането тъкмо на тези реформи. Миналата година ГЕРБ и ДПС също заговориха за промени в конституцията в частта "съдебна власт". Досега те са били основните защитници на прокуратурата. В последния парламент дори възприеха вижданията на главния прокурор Иван Гешев как да изглежда реформата, без забележки към държавното обвинение.

В края на това Народно събрание ГЕРБ и ДПС осуетиха приемането на проекта за НПК на правосъдното министерство, който дава възможност за разследване на главния прокурор. Но след поредица критики от Брюксел и новото подсещане от САЩ по "Магнитски", проектът в крайна сметка може и да бъде приет. Въпросът е какво още ще трябва да се промени, за да проработи реално.

Остава проблемът с конструирането на Висшия съдебен съвет и с правомощията на главния прокурор да упражнява надзор за законност над останалите власти, което му позволява да се меси във всяка сфера, когато поиска. Ще се върне темата за квотите във ВСС, заради които през 2016 г. ДСБ излезе от коалицията на Реформаторския блок с ГЕРБ, а Христо Иванов подаде оставка като правосъден министър. Сега пред "Капитал" той каза, че нужните промени в конституцията са все същите - повече граждански контрол в прокурорската колегия и повече самостоятелност в съдийската колегия.

Тези промени - и това се разбира все повече, но по трудния начин - са ключови за прехода към по-справедлива и честна система. Без нея и пазарната икономика, и демокрацията си остават неконсолидирани, както редовно пишат в докладите за България.

Какво ще покажат резултатите от изборите

С връщането на хартиената бюлетина и отрязването на машинния протокол от официалните данни за вота се върнаха и опасенията от дългогодишното настройване на крайния резултат с различни похвати - с купени или контролирани гласове, с производство на невалидни бюлетини в секциите и т.н. Изобилието от примери само банализира тези практики и ги превръща в норма. Преди дни вътрешният министър Иван Демерджиев дори обяви, че цената на един глас вече достига 150 лв. - инфлация на демокрацията.

Експертите са единодушни, че подобни измами трудно могат да променят крайния изход от изборите, но могат да разменят местата в класирането при близки позиции. На каквито според прогнозите са ПП-ДБ и ГЕРБ.

В този случай от това кой ще е пръв ще проличи стратегията на ГЕРБ дали да има правителство или още едни избори. Ако партията на Борисов получи първия мандат за кабинет, няма особен проблем да бъде изпълнен - стига да пожелае подкрепата на ДПС и БСП. Но по много причини това ще е от лошата страна на неизбежните договорки. В три от четирите предишни вота Борисов можеше също да състави правителство с гласовете на ДПС и ИТН, но не го направи, чакайки момента, в който може да неутрализира най-опасните си противници с партньорство. Ако не се случи на тези избори, за следващите ще е в още по-изгодна позиция, защото ще продължи да ги обвинява за всички проблеми в държавата, включително и за тези, които дългогодишното му управление е породило. Както и за продължаващото управление на президента Радев с всички произтичащи последици за геополитическата позиция на България.

За ПП-ДБ тази ситуация изглежда като капан. Със сигурност всичките им поддръжници биха приветствали шанса да има редовно правителство вместо служебното, но проучвания на коалицията показват, че симпатизантите й се разделят на две по въпроса за включването на ГЕРБ в евентуалния кабинет.

В обобщен вид - наистина е много важно в този критичен по много начини период да има ясна в действията си власт, подкрепена от проевропейско мнозинство в парламента. Това, което би могла да направи, си заслужава риска от едно нежелано политическо взаимодействие, но, разбира се, само ако успее да постигне поне трите си най-важни цели - съдебната реформа, еврозоната и Шенген. Сами по себе си те ще са вид гаранция за принадлежността и развитието на страната.

Казано в предизборни лозунги - ако наистина има как България да стане стабилна, но не отново, а по нов начин.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 14
    • + 15

    Варенето на жабата/електората започна!
    Хладната предизборна вода започва да се подгрява постепенно, за да не изскочи от казана жабата/електорат от жегата.

    Три текста в Капитал вече работят по темата колко непротивоестествена е коалицията на войната Герб -ПП и т.н!

    Да продължаваме да помним ли, че ПП се появиха като (единствена) алтернатива на крадците от Герб? На оня неукия от джипката, дето хвърляше през прозореца ѝ пачки и фалшиви обещания? И на присъдружната му мафия, която ошушка БГ? Защото до вчера те продължаваха да твърдят абсолютно същото!

    Или пък да забравим на мига подкрепените с документи твърдения на Герб за светкавичните далавери на харвардците, които ударно - за 6-7 месеца обезкостиха Булгаргаз, обрекоха АЕЦ и въглищните централи?

    Медията забърсва с парцал паметта на електората, за да го подготви за поредното политическо салто мортале - сливането на Герб и ПП и т.н. във властта.
    Отново ще се случи БГ класиката: ако гласуваш за баце - гласуваш за Киро, ако гласуваш за Киро - гласуваш за баце...Защото това са двете страни на партията на войната, тласката към кръвосмешителство от Козяк. И защото българската политика е редена там и няма никакво значение ние какво искате - овластените от изборите политици ще направят (отново!) това, което им казват на американски английски.

    А мазните приказки за "проевропейско мнозинство" всъщност са кувертюра на горчивото хапче, че същите тия "проевропейски" политици ще изпратят синовете ви на война.

    Вие да ни би да смятате, че тексасци и вашингтонци ще отидат да мрат по руските степи?! При наличието на толкова много аборигени във васалните територии!

    Гласът ви за партиите на войната е стъпката, с която приближавате войната към децата си!
    Помнете!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 11
    • + 11

    И една илюстрация към какви "евроатлантически" и "неолиберални" ценности ни влачат за косата.
    При това речта на Байдън е само 3-4 дни след като транссексуален/на изби с автомат три деца и трима учители в християнско училище в Тенеси:

    https://www.whitehouse.gov/briefing-room/presidential-actions/2023/03/30/a-proclamation-on-transgender-day-of-visibility/

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 3
    • + 6

    Видимите резултати на ГЕРБ: Вълка прибрал в лична сметка 46 милиона от необслужвания 150 милиона кредит от ББР, отпуснат от Стоян Мавродиев.
    Купил си и луксозна моторна яхта струваща над 1 милион евро.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161453912231189

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 4
    • + 6

    И стабилната топла връзка Цацаров/Прокуратура - ГЕРБ:
    https://www.facebook.com/atchobanov/posts/10167293927220510

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 4
    • + 6

    И Копейкин с имотни шмекерии - не е декларирал гараж и пристройка на вилата, купена с кредит, който се изплаща предсрочно с необяснимо темпо.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161393857576189

    Нередност?
  • 6
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • - 4
    • + 7

    А бе, къде е Киро бе? Що го няма в картинката, нали е лидер :)

    Нередност?
  • 7
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 4
    • + 8

    Безпринципната властова коалиция ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ ни се представя като "неутрализиране"?! Доста политкоректно название предателството. Защото за когото и да гласуваш, ще стане това, което каже Козяк. Обезсмисля се вотът. Демокрацията - също.

    Нередност?
  • 8
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 3
    • + 8

    Видяхме какво стана, когато се прави коалиция с компромиси. ИТН решиха да разрушат правителството.

    Борисов каза, че ГЕРБ могат да направят коалиция с всеки. Да правят с ДПС и Възраждане тогава.

    Мандатът на ПП-ДБ е ясен - борба със същите тези мафиоти.

    Нередност?
  • 9
    petko_kiriakov avatar :-|
    petko_kiriakov
    • - 4
    • + 4

    Едва ли ще има правителство. Всички ние платихме и плащаме още цената за тежката психиатрична патология, наглостта и скудоумието на тиквата. Стига толкова! Вижте видеото:
    https://vimeo.com/787637053

    Нередност?
  • 10
    edin_balgarin avatar :-@
    Един Българин
    • - 1
    • + 6

    "симпатизантите й се разделят на две по въпроса за включването на ГЕРБ" --> разделяме се на две , но не по равно. 0% подкрепяме правителство с ГЕРБ и 100% предпочитаме нови избори на есен за да изметем МАФИЯТА и от местната власт до колкото е възможно!!!

    Нередност?
Нов коментар