С машина, или с хартиена бюлетина? Как се гласува на изборите за парламент

Какво е важно да се знае за вота в неделя

На тези избори избирателят може да избира дали да гласува с машина или с хартиена бюлетина
На тези избори избирателят може да избира дали да гласува с машина или с хартиена бюлетина
На тези избори избирателят може да избира дали да гласува с машина или с хартиена бюлетина    ©  Надежда Чипева
На тези избори избирателят може да избира дали да гласува с машина или с хартиена бюлетина    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На втори април българските избиратели отново ще застанат пред избирателните урни, за да гласуват за депутати на извънредните парламентарни избори - пети за последните две години. Във вота участват общо 21 партии и коалиции, а избирателите ще могат да упражнят правото си на глас в 11 818 секции в страната и 738 в чужбина.

Какви промени бяха направени в Изборния кодекс

Последния парламент прие промени в Изборния кодекс, с които отново се върна смесеното гласуване - с машини и с хартиени бюлетини. За разлика от предишните избори, когато в секциите с над 300 избиратели се гласуваше само с машини, на този вот гласоподавателят може да избира как да гласува - дали с устройство или с хартиена бюлетина. В секциите с под 300 избиратели си остава само един начин на гласуване - с хартиени бюлетини.

Същото ще важи и за секциите в чужбина като с машини и с хартиени бюлетини ще може да се гласува в 245.

На тези избори отново най-много ще са секциите в Турция - 162. Българските граждани във Великобритания ще могат да гласуват в 118 секции, в Германия - в 74, в Испания - в 64, а в САЩ - в 56.

Избирателите в България могат да проверят в коя секция ще гласуват на интернет страницата на ГРАО или чрез SMS на номер 18429 за всички мобилни оператори. Тези в чужбина могат да видят адреса на най-близката секция на интернет страницата на МВнР. За разлика от избирателите в България, които могат да гласуват само по постоянен или по настоящ адрес, избирателите в чужбина могат да упражнят правото си на глас в която секция решат. Изборният ден започва в 7 часа сутринта и приключва в 20 часа. Ако до този час пред секциите има все още желаещи да гласуват, изборният ден може да бъде удължен с още един час.

С промените в Изборния кодекс бяха премахнати и т.нар. тъмни стаички, в които избирателите влизаха, за да отбележат на хартиената бюлетина формацията, за която гласуват. Те ще бъдат заменени от паравани, които също ще гарантират тайната на вота. Целта на промяната е да се предотврати заснемането с мобилен телефон на бюлетината като по този начин даден избирател отчита вота си, ако е продал гласа си.

В Изборния кодекс беше направена и още една промяна. След приключването на изборния ден по време на преброяването на гласовете от секционните избирателни комисии ще има видеонаблюдение. То ще се излъчва онлайн на интернет платформата evideo.bg и всеки може да проследи резултатите от гласуването в дадена секция в реално време.

Как се гласува с машина

Тези избиратели, които решат да гласуват с машина, първо трябва да получат от член на секционната комисия карта. След като я поставят в устройството на екрана ще се появи електронният вариант на бюлетината. На нея отляво са изписани номерата на партиите и коалициите в квадратчета и техните имена, а отдясно в кръгчета са номерата на кандидатите за депутати от листата на партиите, за които може да се гласува преференциално. Номерата започват от 101 и изобразяват поредността, в която кандидатите са подредени в листата на съответната партия.

Гласуването става чрез докосване на екрана на квадратчето с предпочетената партия и съответния номер в кръгчето за предпочитания кандидат за депутат от съответната партия. Имената на формациите са на две страници и, ако избирателят не открива предпочината от него партия на първата страница, с бутона "следващ" отива на другата страница. След като отбележи вота си, избирателят трябва да натисне бутона "преглед" и на екрана ще се появи името на партията и името на кандидата, за които е гласувал. Ако това е изборът му, избирателят трябва да натисне бутона "Гласуване". С натискане на опцията "Промени избора" избирателят може да промени вота си. След като гласоподавателят гласува, машината отпечатва разписка, на която е изписано името на формацията и името на кандидата за депутат, за които е подаден гласа. Избирателят сгъва разписката, на която от секционната комисия поставят печат, и след това я пуска в избирателната урна. На предишните избори машината отпечатваше протокол с резултатите от вота, но след промените в Изборния кодекс, разписките от машинното гласуване ще се преброяват ръчно от членовете на секционната комисия заедно с хартиените бюлетини.

Предимството на гласуването с устройствата е, че разписката, която се нарича бюлетина от машина, не може да бъде невалидна. Така един от най-разпространените методи за фалшификация на предишни избори - бюлетина за нежелана партия да се надраска някъде от член на секционната комисия и така да стане невалидна е невъзможно.

На електронната бюлетина за изборите в чужбина са изобразени само номерата и имената на партиите. Избирателите зад граница не могат да гласуват преференциално за кандидат от листа, защото няма изборен район "Чужбина", а подадените гласове се прибавят към резултата на съответната партия в България.

Как се гласува с хартиена бюлетина

Хартиената бюлетина изглежда по същия начин, като тази, която се зарежда на екрана на машината - отляво са изписани в квадратче номерата на партиите и техните имена, а отдясно в кръгчетата са номерата на кандидатите за депутати от листата.

При гласуването избирателят отбелязва избора си за партия и за кандидат за депутат със знак "Х" или "V" с химикалка със син цвят. Ако цветът е различен, бюлетината се счита за недействителна. Тя е такава и ако отбелязването със знаците е излязло извън очертанията на квадратчето с номера на партията или кръгчето с преференцията за кандидат за депутат.

И електронната, и хартиената бюлетина имат опцията "Не подкрепям никого". Подадените гласове с нея не влияят на резултата на партиите, а участват само при определянето на избирателната активност.