Политическият покер: Радев връчва мандата в понеделник, ще получат ли ГЕРБ повече?

Бойко Борисов заговори за експертно правителство, от ПП-ДБ не приемат промяна на формулата, но са склонни към отстъпки за по-малко политически фигури

Кандидатът за ротационен премиер Мария Габриел и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов замразиха разговорите с ПП-ДБ и поискаха експертен кабинет
Кандидатът за ротационен премиер Мария Габриел и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов замразиха разговорите с ПП-ДБ и поискаха експертен кабинет
Кандидатът за ротационен премиер Мария Габриел и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов замразиха разговорите с ПП-ДБ и поискаха експертен кабинет    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Кандидатът за ротационен премиер Мария Габриел и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов замразиха разговорите с ПП-ДБ и поискаха експертен кабинет    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ден след като депутатът от "Продължаваме промяната" Радостин Василев разпространи близо петчасовия запис от националния съвет на партията, в събота ръководството на ГЕРБ и номинираната за ротационен премиер Мария Габриел дадоха брифинг, на който обявиха, че замразяват преговорите за общо правителство с ПП-ДБ, но в същото време допуснаха като възможност за възобновяването им евентуалното съгласие за предоговаряне на бъдещия кабинет като експертен.

В неделя пък, след като през седмицата не пожела да връчи втория мандат за правителство въпреки обявената договореност за него, от пресслужбата на президента съобщиха, че Румен Радев ще връчи мандата на номинирания от ПП-ДБ за премиер в понеделник, 29 май, в 17 часа - в края на работния ден. При новата ситуация най-вероятно акад. Николай Денков ще получи мандата сам, ако до този час преговорите с ГЕРБ не се размразят и не се постигне окончателно съгласие за формулата с ротационното участие на Мария Габриел.

В неделя представителите на ПП-ДБ заявиха, че преговорите трябва да продължат, за което ще имат вече срок от една седмица преди мандатът да бъде върнат - изпълнен или не. От думите им стана ясно, че договорената формула не може да се промени, но може да бъде намален броят на политическите лица от ПП в проектокабинет с ротационни премиери, който ще бъде предложен. При отказ на ГЕРБ от подкрепа за такъв кабинет най-вероятно Денков ще предложи правителство на малцинството.

Как се стигна до "фризера"

Във въпросния запис от разговора в широко ръководство на ПП, чиято истинност от партията не оспорват, се говори за чистки в администрацията от евентуалното ново правителство, смяна на шефовете на службите, съгласувани с "чужди посолства". Споменава се и името на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в контекста на евентуалното ни членство в еврозоната и Шенген. Участниците в заседанието анализират политическата ситуация около предстоящите през есента местни избори и предимствата на това партията да има министър на вътрешните работи. В разговора се засяга и темата за емоционалното състояние на Мария Габриел, когато е разбрала, че няма да е премиер, както и на влиянието на членове на семейството й върху ЕНП, където членува ГЕРБ.

След като в петък самият Борисов заяви, че "нерегламентирани" записи не трябва да се коментират, каквото и да съдържа раздаденият на медиите от Радостин Василев файл, в събота ГЕРБ използваха именно част от коментарите в заседанието на ПП, за да оправдаят решението си за замразяване на разговорите за общо правителство. Изказванията на брифинга могат да се тълкуват и като оказване на натиск най-вече върху лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев да преосмислят позицията си в евентуалното бъдещо общо правителство да участват партийни фигури. Това ще е и едно от условията, ако преговорите с ПП-ДБ се подновят - да се съгласят за сформиране на експертен кабинет.

Кратка хронология на хаоса

Поредният обрат на политическата ситуация около вероятността да се сформира правителство с втория мандат идва на фона на все по-труднообяснимото бавене от страна на президента Румен Радев на връчването на мандата на втората политическа сила - ПП-ДБ. Първият беше върнат от номинираната за премиер Мария Габриел още в понеделник и тогава държавният глава каза, че ще даде втория в "близките дни". Какво означава това обаче засега не е ясно. За изминалите шест дни оттогава се случиха поредица от събития с различни сюжетни линии, свързани с войната в прокуратурата и хода на преговорите за кабинет, които внесоха още по-голям хаос и направиха ситуацията още по-труднопредвидима:

  • Във вторник прокуратурата обяви, че ще поиска имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев по възобновено досъдебно производство от времето, когато той беше министър в първото правителство на Борисов, но до края на седмицата главният прокурор все още не беше внесъл официалното искане в парламента.
  • В четвъртък в южноафриканския град Кейптаун беше застрелян близкият до бившата силова групировка ВИС-2 Красимир Каменов-Къро, когото неотдавна главният прокурор Иван Гешев обяви като едно от лицата, заподозрени за заговор за сваляне на полицейски началници от постовете им и дори на самия него.
  • Същия ден ВСС допусна искането за отстраняване на Гешев от поста на шестима свои членове от прокурорската квота.
  • В четвъртък ГЕРБ и ДПС бламираха по-голямата част от ключовите промени в НПК и закона за съдебната власт в правната комисия, които въвеждат механизъм за разследване на главния прокурор, но в петък повечето от тях бяха окончателно одобрени в пленарната зала най-вече с гласовете на ПП-ДБ и ГЕРБ.
  • Същия ден Радостин Василев обяви от страницата си във фейсбук, че не приема бъдещото партньорство между ГЕРБ и ПП-ДБ и има намерение да даде пресконференция.
  • В петък бившият спортен министър от кабинета "Петков", който тогава беше от ИТН, представи извадки от заседанието на националния съвет на ПП, което се проведе миналата неделя - часове след като ГЕРБ и ПП-ДБ се договориха за правителство с премиер на ротационен принцип, а по-късно разпространи и целия запис.
  • На този фон в кулоарите на парламента вървяха различни слухове, че ревизията на първоначално обявения кабинет "Денков" ще е по-голяма и ще обхваща между 5 и 6 нови имена на министри, както и че от ГЕРБ настояват да имат и други представители в него освен Мария Габриел, която през първите 9 месеца щеше да бъде вицепремиер и външен министър, а след това премиер.
  • Късно вечерта в петък в сайта "Биволъ" изтече информация, че наказателното производство за снимките с кюлчетата и пачките на Борисов е прекратено на 10 май, а в събота главният прокурор Гешев потвърди това. Интересното е, че първоначално главният прокурор твърдеше, че заместникът му Борислав Сарафов е оказвал натиск досъдебното производство да бъде прекратено, а се оказва, че това е станало още преди 17 дни. Гешев каза също, че случаят с прекратяването на делото се проверява, но въпреки че тогава беше в САЩ, трудно може да се повярва, че не е знаел за това.
  • Пак късно вечерта в петък председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова написа статус в социалната мрежа по повод разпространения запис:"След всичко, което чух днес, единственото, което ще им кажа е: "вратата е ей там".
  • В събота ГЕРБ събра ръководството си да обсъжда ситуацията и излезе с решение да замразяване на преговорите.
  • Пак в събота отношение по въпроса взе и вицепрезидентът Илияна Йотова, но изказа само възмущението си от чутото в записа, което според нея руши държавността и отказа да каже кога президентът ще връчи мандата.

Според конституцията няма срок, в който Радев да направи това, но при положение че още към понеделник беше обявена договорката между ГЕРБ и ПП-ДБ за съставяне на правителство, той няма никакви легитимни основания да забавя връчването на мандата.

Мотивите за замразяване на преговорите

"Всичко си има граница, моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на основата на лъжа и неспазване на основни принципи на републиката. Оставям настрана лъжите за моята личност, проблемът е, че може да става дума за начин на управление, който е в разрез с демократичните управленски практики", заяви Мария Габриел по време на пресконференцията. Тя обяви за неприемливи изразените от лидерите на ПП виждания за промените в службите и това, че те се съгласуват с посолства, както и намерението за "партизация на администрацията".

Габриел заяви, че не са достатъчни извиненията, а от ПП трябва да дадат и отговори на въпросите, които възникват от записите. В събота съпредседателят на ПП Кирил Петков отправи извинение към нея от страницата си във фейсбук.

Бойко Борисов пък заяви, че ГЕРБ са направили много компромиси, като са отстъпили премиерския пост, и са спазили договореното в законодателната програма, като даде пример с приемането на промените, свързани с домашното насилие и съдебните закони. "Нашите хора се почувстваха много обидени. Срещнах един човек, който ми каза дай да се снимам с теб, докато Асен Василев не е станал премиер, защото няма да съм с вас", разказа Борисов. Лидерът на ГЕРБ сравни недоволството в партията от решението за подкрепа на кабинет с втория мандат без в него да участват министри от ГЕРБ със световния шампион по футбол. "Това е все едно както Аржентина стана световен шампион, Меси да вземе купата и да я даде на Франция", каза Борисов.

По думите му с изтеклите разговори за подкрепа на смяна на шефовете на службите от чужди посолства ПП са дискредитирали страната пред евроатлантическите ни партньори. Добави и че никога в в дългогодишната му практика, включително и като главен секретар на МВР, не е имало съгласуване за тези длъжности.

И Габриел, и Борисов обаче дадоха да се разбере, че замразяване на преговорите за съвместно правителство не означава тяхното прекратяване. Габриел заяви, че формулата за експертно правителство продължава да има "най-голяма подкрепа".

"Ще бъдат размразени, ако видим в тях експертно правителство", каза и Борисов. Той на няколко пъти се позова на една от партиите в ДБ - "Да, България", чиято позиция също е за сформиране на експертен кабинет. Нещо повече - от партията заявиха, че няма да излъчват свои представители в кабинета, ако в състава му има ярки партийни фигури. Същата позиция има и ДСБ.

По време на пресконференцията Габриел каза, че преди това е имала разговор с акад. Николай Денков и го е уведомила за решението на ГЕРБ преговорите да бъдат замразени. По неофициална информация от депутати от ПП-ДБ Габриел е посочила, че замразяването е за срок от два дни.

На този етап от ПП-ДБ не са коментирали официално изявлението на ГЕРБ. Преди то да бъде обявено Лена Бориславова изключи възможността за предоговаряне на вече постигнатите договорки между първата и втората политическа сила в парламента. "Няма как да стане, защото ние много ясно сме заявили докъде сме в преговорите. Имаше постигнато съгласие. Ние не можем да рестартираме преговорите от самото им начало на този етап", каза тя пред БНР.

Изненадващо в коментарите около изтеклите записи се включи и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. От пресцентъра на движението разпространиха негова позиция, в която се казва, че "всяко посегателство срещу председателя на ДПС е посегателство срещу ДПС и неговите избиратели". Поводът е, че във въпросния запис глас, за който се твърди, че е на депутата от ПП Настимир Ананиев, казва, че на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ "ще му вземат главата" и до 4-5 седмици движението ще има нов председател.

Отговорът на ПП-ДБ

В "Неделя 150" на БНР съпредседателят на ДБ Христо Иванов призова преговорите да се подновят в понеделник и да продължат без да се променя формулата за кабинета. Той предположи, че може да е късно за сформирането на чисто експертно правителство, имайки предвид липсата на време за това, ако вторият мандат бъде връчен в най-скоро време, както впоследствие се оказа. По думите му "президентът Румен Радев държи политическия процес в неизвестност", което прави невъзможно планирането му. "Този маниер на действане от засада по най-важните конституционни процедури е сам по себе си проява на нещо не много отговорно", каза Христо Иванов. Затова според него "при тази реалност вече нямаме време да приложим по-сериозни ревизии във формулата".

Пред бTV Николай Денков посочи, че "Продължаваме промяната" няма да се съгласят и с евентуалната размяна на местата на премиерите в ротационната формула, според която той трябва да е премиер в първите девет месеца. Той заяви, че причината за това е "съдържателна", а именно - ако целите, за които е поет ангажимент, и на първо място съдебната реформа, не вървят както трябва, сегашното разпределение дава гаранция, че правителството ще подаде оставка.

На въпрос за евентуалните компромиси по състава на кабинета кандидат-премиерът на ПП-ДБ каза, че повече политически фигури в него не може да има, а по-скоро може да се намали сегашното политическо представителство в него, основно от "Продължаваме промяната".

В понеделник се очаква тези въпроси да бъдат обсъдени на лидерска среща на ПП и ДБ, след която вероятно ще бъде съобщено за оттегляне на някои от номинираните в първия проектокабинет "Денков" министри, които са и политически фигури.

Междувременно в медиите представители на ГЕРБ лансираха и други версии за кабинет. Деница Сачева заяви, че най-голяма подкрепа би имал експертен кабинет с премиер Мария Габриел. Делян Добрев пък излезе с идеята за "дясно правителство на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН".

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 4
    • + 9

    "Ротацията" с Мутрата от Банкя стана токсична още преди дори да е започнала. Това очевидно е бил и замисълът на ГЕРБ още от самото начало. Колко дни би изкарало едно правителство на ПП-ДБ, което ще бъде саботирано от всевъзможни милиционерски мероприятия ежедневно? Единствените печеливши тук са кремълският президент на България и кремълската партия Възраждане, която, в подобна бъркотия, ще успее да измами още повече шарани на следващи избори.

    Нередност?
  • 2
    xaq36646886 avatar :-?
    xaq36646886
    • - 3
    • + 6

    Настимир Ананиев: Имаме ли договорка (с ГЕРБ), че ще натикаме ДПС в ъгъла? Имаме мнозинство в Народното събрание, ще държим изпълнителната власт, ще натикаме ли ДПС в ъгъла?

    Асен Василев: Отсега ти казвам, че това няма да се случи, защото Христо! (Бойкикев) Не заради ГЕРБ, заради нашите мили коалиционни партньори, които искат да правят конституционна реформа.

    Настимир Ананиев: Христо е ял тая хурка 2017 ...

    Асен Василев: Аз те разбирам, но ти казвам, че Христо днес се обади на Карадайъ за да си говорят за конституционни промени.

    Нередност?
  • 3
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 1
    • + 2

    Вижда се, че има условия за промяна, но гледаме че всеки различно я разбира... Едни искат да махнат Гешев, защото ги натискат отвън, други пък мечтата им била да направят конституционна реформа като са готови на сделка с ДПС, а трети искали да си натресат калинките навсякъде ("пълно политизиране на администрацията"/ цитат от записа)... И по някое време идва и прозрението, че това е последния прозорец... Не съм сигурен, че избирателите точно така си представят промяната - със колосално увеличаване на парашутистите в администрацията та явно ще има рестарт на коалицията тъй като изходните точки се промениха коренно...

    Нередност?
  • 4
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 6
    • + 5

    Не се ли намира кой да дефинестрира тоя тулуп,, со все калинките му... даже може да оцелее - при пражкото един се е спасил, понеже паднал в един куп конски фъшкии..
    Брюкселската калинка е сменила екип от 19, някои от тях описват кошмари - пращала ги да и купят цигарки, кола, сандвичи... решила тя да замразява.. А другата незадоволена танаска сочи изхода...
    Цялата ктадократска върхушка прави всичко възможно, за да саботира мандата на ПП/ДБ.. със стари милиционерски мушангии. То записи, декларации, късане на ризи...
    Ми как няма пък да сменят хора в администрациите - ми там е пълно с калинки на герп, назначени и обслужваши схемите за кражби и корупция... то и те са, които гласуват за Герп и ДпС и бсп... Слушайте пазговорите на Осман Октай, който разкрива как стават назначенията от задкулисието - с усмивката на Доган, предложени от Свиню, ББ, патреоти, позитано... и пассоля... Много ясно, и аз да съм МП, ще им секвестирам житцето на такива... Политиката не е фирма, че да я управляваш като йерархична система.. В бизнеса няма демокрация... нито се избира началника от служителите, нито могат да държат сметка на собствениците.. освен стачки..
    Политиката и властта са субекти на доверието, интересите, проверки и баланси.. морал и етика... противно тва, което библиотекарите разиграват - театро с мъгла, кал и мътна вода, че да може да издевателстват над аборигенното население.
    И ако за премахването им могат да помогнат приятелски за нас партньори от чужбина / не Рассия или Китай или Еритрея/, аз съм за... БГ е така проядена и корумпирана, разграден окензан двор чалга, че дори мангалите вече се срамуват...
    Китай за 30 г стана икономическа сила от нищото.. да, с модела Чаймерика, който сега се разпада.. Япония, в ерата мейджи, от феодална страна става източна империя за 50 г, разгромявайки Руската империя.. Дори след ВСВ става сила за ,, 20 г....
    ...БГ, за 35 г... от долу горе технологична и уредена страна... пропадна дълбоко и продължава да копае в гранитното дъно на крадокрацията и ъндърачийвмънта... за тях няма понятие за дъно.. Това са законодателна, изпълнителна, съдебна, медийна власт.. МВР тип милиция и кат,.. служби, каси.. агенции.. за да се прикриват кражби, корупция и престъпления, и да се заплашват конкурентите... или отстраняват физически..
    Кво вадис.. БГ.. ЕС и НАТО ... и курс зад путлер.. ББ зайчар-жентълман.. дето тряа да гледаш къде е слънцето, кат каже ДД..
    Ето Осман Октай
    https://youtu.be/yX6ou5PzrDY

    Нередност?
  • 6
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 1
    • + 1

    P.S. И впросният запис на словоизлиянията на "лидерите" на ПП:
    https://www.facebook.com/watch/novinite.bnt/
    Ако някой го е пропуснал.
    Моля, отделете няколко минути, за да чуети неприкрит политичиски цинизъм.

    Нередност?
  • 8
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 3
    • + 3

    Да, тук се опитват да завоалират стъписващите противозаконни "откровения" на Кирил П и Асен В просто като откритост.
    Ето как Асен В обяснява в прав текст как се прави нов 9-ти септември на ренегата от БСП Явор Божанков:

    https://www.facebook.com/kr.szkwarek/videos/265704559269316/

    А ето и анализът на Калина Андролова за случката:

    https://infacto.bg/drzhavni-predatelstva-i-kabinet-na-absurda/

    Просто сази смрад няма дак да се замете под килима. Колкото и да държателите на меглата!

    Нередност?
  • 9
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • + 1

    Интервю на Иван Костов по БНР за ПП:
    https://bnr.bg/horizont/post/101829539/ivan-kostov-stana-nevazmojno-da-se-izbere-pravitelstvoto-koeto-beshe-pochti-sglobeno

    Нередност?
  • 10
    rwn31589484 avatar :-|
    rwn
    • + 3

    В текста по-горе бе споменато интервюто на Христо в БНР.

    Това интервю на Силвия Великова от днес:

    https://bnr.bg/post/101829611/hristo-ivanov-nama-opcia-da-ne-prodaljim-razgovorite-i-da-ne-stignem-do-pravitelstvo

    Трябва да е нещо като еталон за журналистите на Дневник/Капитал.

    Силвия Великова е може би в топ 3 на най-добрите журналисти в България в момента.

    Няма значание, че отсреща е Христо Иванов. Задават му се неудобни въпроси до дупка.
    Оспорват му се заучени тези/ клишета и се прекъсва когато е необходимо и отново му се задават неудобни въпроси.

    Разбира се, Христо е стара пушка, лесно не се дава, но определено не му беше приятно днес да спасява ПП-тата , щото Кирил Петков видя кашата в която се забърка и отказа уговореното интервюто в БТВ и излетя по спешност...за Братислава, че трябвало да се отвори офис на партията там...

    Предполагам, че Найо Тицин го е посъветвал да стори това, защото вече и за децата стана ясно, че Кирил не съумява да се владее и емоцията често взима връх при него и че ако го подхване Цънцарова... Кирил сигурно ще ги забатачи още повече нещата.

    На другата пък плоскост е Лора в Нова.
    Явно доволна, че Асен Василев днес е избрал да даде интервю пред нея, тя очевидно реши да си запази контактите си си с него и занапред, и интервюто се получи зле, защото просто... беше много мека с него.

    Много, много слабо интервю.
    При такъв събеседник, и с такъв материал, направо да се чуди човек как е възможно да е толкова слабо.
    Но добрите журналисти са кът.

    Силвия Великова е абсолютен еталон.
    Без значание дали ми допадат гостите и, тезите им, уклона им, или пък нейните въпроси, интервютата и винаги са на висота.

    Нередност?
Нов коментар