Те пак надделяха: Фарсът на Румен Радев показа, че проектът за кабинет на ПП-ДБ вече няма никаква подкрепа

В момента единствената проевропейска формация, която имаше шанс да извърши някакви реформи, вече е в пълна изолация

Президентът Румен Радев връчи с видимо отвращение мандата на Денков
Президентът Румен Радев връчи с видимо отвращение мандата на Денков
Президентът Румен Радев връчи с видимо отвращение мандата на Денков    ©  Георги Кожухаров
Президентът Румен Радев връчи с видимо отвращение мандата на Денков    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство по скандален начин - с коментар, че той не трябва да изпълнява мандата.
  • В момента ПП-ДБ е практически сама.
  • Срещу нея са ДПС, ИТН, БСП, от онзи ден - ГЕРБ, а от днес и президентът.

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на номинирания от втората политическа сила в парламента ПП-ДБ акад. Николай Денков, но това стана по скандален начин - с коментар, че той не трябва да изпълнява мандата. По подобен начин през 1997 г. Петър Стоянов посъветва Георги Първанов - тогава лидер на БСП, да не предлага правителство, въпреки че има това право. По това време обаче страната е на ръба на гражданска война - практически фалирала и с масови бунтове срещу властта. В понеделник вечерта Румен Радев повтори тази история като, разбира се, фарс.

Провокиран от изтеклите записи от заседанието на националния съвет на ПП, където се обсъжда смяната на ръководителите на службите, когато дойдат на власт, а съпредседателят на ПП Асен Василев обяснява, че имената им вече са съгласувани с "посолствата", президентът реши да се прави на обиден от това. Преди официално да връчи с папката с мандата на Денков, Радев заяви, че намира за "нецелесъобразно" да му връчи мандата и да повери съдбините на България в ръцете на лидерите на ПП след изтеклите записи. "Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация и дискредитирането на лидерите на европейски институции", каза Радев. Добави обаче, че по силата на конституцията е длъжен да връчи мандата, и призова ПП-ДБ "да преосмислят изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат", който според Радев вече бил "дискредитиран".

Какво означава всичко това?

Това е поредното действие от разиграващата се напоследък креслива политическа оперета - поредица от празни ходове, които блокират създаването на редовно правителство. Рисковете от това са пропускане на шансовете за еврозоната, "Шенген" и като цяло допълнително маргинализиране на България. Думите на президента го позиционират в лагера на противниците на ПП-ДБ. Коалицията в момента се озова единствената възможна да предложи про-европейско правителство и с някакви шансове за реална борба с корупцията, промяна в съдебната система и като цяло връщане на България върху релсите на прогреса. В момента обаче ПП-ДБ е практически сама. Срещу нея са ДПС, ИТН, БСП, от онзи ден - ГЕРБ, а от днес и президентът. За да е съвсем ясно за какво става дума, днес прокуратурата образува проверка срещу ПП дали в изтеклия запис има данни за "престъпления срещу републиката".

Този ход на президента беше подгрят от негов критичен коментар към ПП по темата още сутринта. От полигона "Ново село", където се провежда учението "Отбранителен щит 23", Радев изтъкна, че миналата година ръководството на ДАНС е получило от САЩ наградата "Джордж Тенет", която се дава само "веднъж в годината и само на една служба от целия свят". "И сега тези хора искат да обезглавят това ръководство, базирайки се на някакви посолства. Това са абсолютни глупости", заяви президентът. Нещо повече - на въпрос дали не трябва да свика КСНС по случая със записите, президентът отговори така: "На КСНС се водят заседанията при закрити врата и се работи с класифицирана информация. От изтеклите записи става много ясно, че аз много трудно ще допусна някои хора да седнат на масата, където да се обсъжда класифицирана информация", визирайки очевидно съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, въпреки че като депутати те имат достъп до класифицирана информация, а и не е работа на президента да казва кой може да присъства на тези заседания и кой не, защото там се събират лидерите на парламентарно представените партии.

Първата какво?

След него отношение по темата взе и съпругата му Десислава Радева, която в първия му мандат активно се изказваше по редица политически въпроси, като многозначително пускаше от профила си във фейсбук различни песни според ситуацията, но от края на първия му мандат престана. Днес тя обаче отново използва социалната мрежа, като пусна видео на песен на турския певец Таркан, придружено от многозначителен коментар: "Знаете ли, че в Османската империя за главни ибрикчии са избирали главно еничари?! Сигурно и любов е пламвала." В думите ѝ сигурно има някакво послание - в смисъл, че съгласувалите с посолствата са едновременно "ибрикчии" и "еничари". Важното е случая е не толкова интелектуалното ниво, а градусът на емоциите в президентското семейство.

След изтичането на записите миналия петък думите на Асен Василев пред съпартийците му, пак да повторим - казани по време на онлайн заседание и без знанието, че в това време Радостин Василев записва колегите си и казаното от тях ще стане обществено достояние, вече бяха коментирани многократно. Първо самият съпредседател на ПП каза, че не става въпрос за това, че едва ли не шефовете на службите ще се назначават от чужди посолства, а за съгласуването им с евроатлантическите партньорски служби, поради необходимостта хората на тези постове да имат допуск до високите нива на класифицирана информация, която трябва да получат от тях. Същото за пореден път повтори и съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов след меко казано скандалната ситуация, в която ги постави президентът по време на кратката церемония по връчването на проучвателния мандат за съставяне на правителство. "Съгласно българското законодателство преди да бъде назначен който и да е било в службите, особено за ръководител, би трябвало да бъде проучен за надеждност, включително за такава към нашите партньори от НАТО", каза Атанасов и обясни, че ако някой заеме ръководна служба и в него партньорките и съюзническите служби нямат доверие, това би било проблем за България.

Фръцването на ГЕРБ

Безпрецедентният начин, по който президентът си позволи да връчи втория мандат, идва на фона на другия политически ефект, който постигна оповестяването на този запис. В събота ГЕРБ, които преговаряха с ПП-ДБ за излъчването на общо правителство с втория мандат и бяха договорили премиерите в него да се сменят на ротационен принцип, обявиха, че замразяват преговорите. А като условие за възобновяването им поставиха предоговаряне на управленската формула и съставяне на правителство само от експерти. Във вече уж договорения кабинет обаче влизаха освен експерти и ярки партийни фигури от ПП. Различни представители от ръководството на ГЕРБ лансираха и идеята първият ротационен премиер да не е Денков, а номинираната от ГЕРБ Мария Габриел.

Оттогава, по неофициална информация, до връчването на проучвателния мандат от президента в понеделник комуникацията между ГЕРБ и ПП-ДБ беше прекратена. Прекъсването на всякаква връзка между първата и втората политически сили в парламента дойде на фона на необяснимото бавене от страна на президента на връчването на втория мандат, въпреки че още от началото на миналата седмица ГЕРБ и ПП-ДБ обявиха, че са се договорили за сформирането на правителство и така се стигна до изтичането на записа и замразяването на преговорите от ГЕРБ. Интересното е, че ден след това президентът обяви, че ще връчи мандата в понеделник. (Хронология на това какво се случи през миналата седмица, докато Радев бавеше мандата може да прочетете тук.)

Втората политическа сила в парламента сега има срок от седем дни да изпълни мандата, т.е. да посочи структура и състав на правителство, или да върне на Радев папката празна, което означава, че той трябва да реши на коя от останалите сили да връчи третата и последна възможност за съставяне на правителство в този парламент.

В коментара си след връчването на проучвателния мандат съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов заяви, че двете партии от коалицията ПП-ДБ са обявили намерението си за промени в законодателството, които да отнемат от държавния глава правото да подписва указите за назначаването на ръководителите на службите, след като те бъдат одобрени от Министерски съвет още в предишния парламент. Атанасов предположи и че поведението на президента при връчването на мандата се дължи "на желанието му да запази контрол върху службите за сигурност".

Интересното в случая е, че малко след като беше назначен от Радев, едно от първите неща, които направи служебният кабинет на Стефан Янев, беше именно да смени шефовете на всички служби.

В мотивите си за твърдението, че Денков не трябва да изпълни мандата си, Радев посочи и заявката на Асен Василев за чистка в администрация, когато правителството дойде на власт, но точно служебните кабинети на президента за времето, в което управляват, проведоха поголовна чистка по всички нива на държавната администрация, която засегна дори управителите на редица държавни фирми.

Ала-бала-ница

Твърде вероятно е Радев да се е засегнал и от още две теми от изтеклия запис. Едната е обяснението на Кирил Петков, че са правили "ала-бала" с президента в контекста на твърдението на съпредседателя на ПП, че интелектуалците в страната са 7% до 10% и ако всички избиратели гласуват, то резултатът на ПП и ДБ заедно би бил 10%. Точният цитат е: "Направихме леко ала-бала през президента, вкарахме един кон" - без да е ясно какво точно означава това. В понеделник Радев отказа да коментира думите на Петков, като заяви, че "алабализмите не са негов прийом", и препрати за отговор към автора на изказването, но е редно президентът все пак да каже имало ли е такова нещо и дали е имал "ала-бала" и с други политически сили, което ако е така, ще означава, че има пряка намеса в политическия процес.

Освен това президентът трябва да даде и отговор на още един въпрос, обсъждан на въпросното заседание и станал обществено достояние чрез записите, и той е дали има интерес от местните избори. В записа Асен Василев казва следното: "Правителството няма да падне преди местните избори. Борисов не иска Радев да прави местни избори, местните избори са 6 месеца отсега. Не знам дали гледахте откриването на залата в Бургас. Кметът на ГЕРБ покани президента и не покани Бойко и нито един човек на ГЕРБ, защото ще е независим кандидат към Радев. Защото Радев е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка Копринков. И с едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва. И това в момента се случва на абсолютно всички герберски кметове. И вместо да имаме ГЕРБ 25%, ще имаме ГЕРБ 15% и прокремълска партия на Радев с местните кметове. Тези хора, които кметовете ги държат, няма да дойдат при нас. Те вървят като крепостни с кмета и Радев е тръгнал да си пазарува кметовете на ГЕРБ един по един. Някои от тях съвсем очевидно се асоциират с него, а не с ГЕРБ."

Между другото по времето, когато се връчваше мандатът на ПП-ДБ, пред сградата на президентството имаше малобройна групичка протестиращи, оглавявана от известния с проруските си позиции ген. Шивиков. Ден преди това той отправи призив за защита на "националния суверенитет от задкулисието и чуждото брутално вмешателство". "Аз ще бъда пред президентството, за да опазя от предателските лапи моето Отечество", завършваше призива си Шивиков.

24 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    bkc501174931 avatar :-|
    bkc501174931
    • - 21
    • + 21

    Най-слабият материал, който съм чел в Капитал...

    Нередност?
  • 4
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 21
    • + 12

    Атаката е най-добрата защита. Когато няма какво повече да се губи, се тръгва и на обречена атака.
    В Капитал интернет ползват ли? Да им линкна ли откровенията на началниците на ПП от петък? Вероятно ги знаят, но си мълчат като мишоци в мелница. Защо така? От вярност ли?

    Нередност?
  • 5
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 7
    • + 24

    Радев взе да набира много самочувствие. Явно след неуспеха с ИТН и изхабяването на ГЕРБ, задкулисието се ориентира към него. Руското влияние очевидно настъпва в пробитата ни държава.

    Нередност?
  • 6
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 7
    • + 24

    До коментар [#1] от "D.r D":

    Докторе, ама по-добре на ръчно управление от Козяк, отколкото от Лубянка, колкото и да ти се иска да ни управляват от там. Разбира се, най-добре да се управляваме сами, ама Стефан Стамболов е отдавна в гроба.

    Нередност?
  • 7
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • - 21
    • + 13

    Най-смисленият коментар до тук е на доктора. Отново. А личностните нападки още повече подчертават правотата му.

    Нередност?
  • 9
    xaq36646886 avatar :-|
    xaq36646886
    • - 10
    • + 11

    "формация, която имаше шанс да извърши някакви реформи"

    Да отстраниш "законно и незаконно" цялата администрация и да си назначиш партийни кадри, да поставиш одобрени от "Посолството" директори на службите за сигурност, да овладееш полицията за да спечелиш изборите и пр. незаконни действия "реформи" ли го наричаме вече?

    "Направихме леко ала-бала през президента, вкарахме един кон" - без да е ясно какво точно означава това"

    Престрували са се на радев проект за да спечелят от високия му рейтинг. Подкрепиха го на президентските избори и му се подмазваха, заблуждавайки симпатизантите му. Правеха се и на "леви" дори, както признават. И след като употребиха Радев като ракета-носител, бързо показаха истинското си лице и го обявиха за враг номер 1 на жълтопаветна селищна система, нищо че той ги вкара в политиката и им се довери. А Борисов - довчерашният главатар на "мафията" вече е удобен, защото бидейки шантажиран от Посолството с Магнитски, може да ги вкара във властта. Ето тази долнопробна помиярщина и лъгане на гласоподавателите е "ала-бала". Нула морал и драпане за власт с всички средства - законни и незаконни.

    Нередност?
  • 10
    pavlik5 avatar :-|
    pavlik5
    • - 5
    • + 17

    Радев си мисли ,че сме забравили че за да му издигне кандидатурата за президент Курнелия нинова го води за одобрение при генерала от КГБ - Решетников ???

    Нередност?
Нов коментар