Имунитетът на Борисов: нов епизод в прокурорско-политическата сага

Държавното обвинение смята, че има достатъчно данни, за да обвини лидера на ГЕРБ в пране на пари

Партиите в парламента от седмица чакат Иван Гешев да поиска имунитета на лидера на ГЕРБ
Партиите в парламента от седмица чакат Иван Гешев да поиска имунитета на лидера на ГЕРБ
Партиите в парламента от седмица чакат Иван Гешев да поиска имунитета на лидера на ГЕРБ    ©  Георги Кожухаров
Партиите в парламента от седмица чакат Иван Гешев да поиска имунитета на лидера на ГЕРБ    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софийската градска прокуратура поиска имунитета на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, който в момента е депутат, стана ясно от съобщение, публикувано във вторник вечер на страницата на държавното обвинение.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като "Барселонагейт". По него според обвинението са събрани доказателства за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител Борисов. Текстът от Наказателния кодекс е за пране на пари.

Само преди ден на разпит в прокуратурата беше извикан близкият до ГЕРБ бизнесмен Александър Сталийски. Още през 2009-та година тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев обяви, че около Борисов има кръг от "котараци", и назова именно Сталийски като централна фигура в него.

Изглежда, че имунитетът на Борисов е само част от цялостната активизация на прокуратурата. Досега на разпит бяха викани също лидерите на ПП, обвинението започна да проверява дали някой не е заплашвал бившия депутат от ПП Радостин Василев, а изненадващо беше възобновено и делото срещу близкия до Борисов бивш шеф на ловното стопанство "Паламара" край Шумен - Бейзат Яхя.

Всичко това се случва на фона на "замразените" преговори за кабинет между ГЕРБ и ПП-ДБ, които анонсираха курс към съдебна реформа. И, разбира се, случващото може да промени политическата ситуация.

Според съобщението на държавното обвинение от вторник от доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, които обаче са били придобити в резултат на извършено престъпление.

Какво е "Барселонагейт"

"Барселонагейт" е разследване за къща в Барселона, в което се проверява схема за пране на пари, свързвани с бившия премиер Бойко Борисов.

Съмненията за връзка на Борисов с т.нар. къща в Барселона датират още от 2016 г., когато бяха провокирани от тайните записи на разговори между двете бивши съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова със столичния адвокат Момчил Мондешки. В тях се чуваше бившата председателка на Софийския градски съд да казва, че Борисов е купил къща на жена, към която имал "положително отношение".

През февруари 2020 г. каталунското издание "Периодико" съобщи, че местните власти разследват предполагаема връзка на Борисов с пране на пари по този случай. След това българската прокуратура също започна разследване, което все още е висящо. За последно Гешев каза в края на януари, че то трябва да приключи до "месец, месец и нещо".

Развитието от последните месеци

Когато ГЕРБ поискаха оставката на Гешев, а във ВСС беше дадено началото на процедура по отстраняването му, главният прокурор се закани да "измете политическия боклук". От изявлението му тогава стана ясно, че Гешев получава информация по делото от "свой съученик" - прокурор, който му докладва неформално.

Преди две седмици главният прокурор съобщи, че в негово отсъствие заместващият го на поста Борислав Сарафов е оказвал натиск за прекратяването на делото. А преди дни стана ясно, че отново в отсъствието на Гешев е прекратено друго разследване, свързано с Борисов - това за пачките и кюлчетата от премиерската спалня в Бояна. След проверка от Софийската апелативна прокуратура в началото на тази седмица то беше възобновено.

Преди седмица в кулоарите на Народното събрание неофициално се говореше, че се очаква прокуратурата да поиска имунитета на лидера на ГЕРБ и настоящ депутат Бойко Борисов. Това обаче не се случи - вместо това обвинението "предложи" на главния прокурор да поиска имунитета на Делян Добрев от ГЕРБ.

Тогава партията се закани да не даде нито един имунитет на свой депутат, докато тече съдебната реформа. Всичко това обаче се случваше в контекста на разговори за съставяне на кабинет между ГЕРБ и ПП-ДБ. След като бившият депутат от ПП Радостин Василев пусна запис от Националния съвет на партията, ГЕРБ замрази преговорите.

В записа се чува как Асен Василев разказва на своите съпартийци, че явно разговорите за евентуално по онова време искане на имунитети е съществувал между двете формации. Дори Христо Иванов, по думите на Василев, е измислил "схема" как да не бъде даван имунитетът на Борисов - с въвеждане на европейски правила: комисия, която да разследва дали прокуратурата не обвинява даден политик на партийно основание.

"Капитал" опита да се свърже с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но той не отговори на телефонните позвънявания.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 6
    • + 9

    Чак сега, когато Каскета се бори да спаси собствената си кожа! Всеки тук прави всичко само за личния си интерес, а иначе всички са патрЕоти. Жалка пародия на държава!

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 13
    • + 9

    ПП приключиха курса окончателно.
    Дали ДБ ще режат опашката на гущера или ще се предпочетат смъртта (политическата) с любимите, като в Ромео и Жулиета, остава да видим тия дни.

    Някой много силно си повярва, че Гешев е извън играта. А покрай него и институцията Прокуратура на РБ с все конституционните ѝ функции.

    При това (заради самозаблудата, че Гешев е свършен) не се обърна достатъчно внимание на искането му за тълкувателно решение от КС за легитимността на този ВСС с изтекли мандати да взема определени решения. А че искането на гл.прокурор не е просто махане на ръце на удавник, говори фактът, че КС го допусна за разглеждане.
    Всъщност, каквото и да е тълкувателното решение, силите, които натискат за смяна на гл.прокурор в момента имат такива космически проблеми, които при това трябва да решат за броени дни по един-единствен начин, че вече най-малко ги е грижа за Гешев, чийто казус видимо ще остане в режим stand-by, докато стане ясно как ще се развие съвкупността от ситуации.

    Веднага след президента и службите (на които Асен В обещаваше пълно разкостване) взеха страна и обявиха днес в НС, че има достатъчно доказателства за престъпления от страна, както на началничката на кабинета на бившия премиер Киро П - Лена Б, така и срещу външнополитическата му съветничка (и реално външен министър) Весела Чернева и, че ще предадат събраното на прокуратурата.
    При доказване на обвинението Лена Б я грози затвор от 2 до 15 г в зависимост от алинеята, която си харесат прокурорите.

    Прокуратурата също избърза да се заяви като страна в процеса за делегитимация на ПП (и на ДБ покрай тях, ако не предприеме действия), като "събуди" Барселонагейт и поиска имунитета на единствения, който може да спаси ПП от затриване и има за време за това само до понеделник, като ги приласкае - баце.

    Всъщност преди да стане ясно, че ПРБ иска имунитета на ББ, Мария Г и Томислав Дончев бяха лаконични и твърди: лидерите на ПП трябва да изчетат и демонстрират пред тях притчата за блудния син (rwn).

    Не вярвам след луксозния медиен балон, в който свикнаха да пребивават над земята 2-3 години, двамата да могат да влязат в реалността. Допускам, че ще продължат да го играят синовете на лейтенант Шмидт, като в ролята на героя ще е Къщата на хълма до Правителствена. Остава и посланика да цитират по памет...

    А, ДПС също тръгна силно срещу ПП след изцепките в записа, че ще сменят набързо и председателя ѝ.

    Прекалено много и прекалено сериозни врагове си създаде детската градина ПП в рамките на един уикенд.
    Просто да не повярваш, как едни пръскани от балона надежди могат да се окажат просто сапунени мехури...А тия на земята, дето се скачали към тях, сега да са гола вода! И пяна...

    Нередност?
  • 3
    uzy39646887 avatar :-(
    uzy39646887
    • - 9
    • + 6

    Сега ще го перем ли Борисов, имунитет ли ще му пазим, какви инструкции дава Посолството по въпроса?

    Нередност?
  • 4
    ozt51509633 avatar :-|
    ozt51509633
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#2] от "D.r D":

    Я провери решението на Кон. съд за съдебния инспекторат и ще разбереш каква ще е бъдешото решение. Т.е. Каскета духа супата...

    Нередност?
  • 5
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 5
    • + 5

    До коментар [#4] от "ozt51509633":

    Верно пиша дълго, ама като ще се репликираме, поне да се четем с разбиране.

    Ето пак какво съм написал горе по темата:
    "Всъщност, каквото и да е тълкувателното решение, силите, които натискат за смяна на гл.прокурор в момента имат такива космически проблеми, които при това трябва да решат за броени дни по един-единствен начин, че вече най-малко ги е грижа за Гешев, чийто казус видимо ще остане в режим stand-by, докато стане ясно как ще се развие съвкупността от ситуации."

    Нередност?
  • 6
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 4

    Бойко е разпънат между Магнитски и Барселонагейт (засега) и определено по го страхува американската Темида. Барселонските 4-5 млн.€ ги е преточил, пък и обвинението трябва да доказва заметеното отдавна.
    Американците нищо не доказват. Просто му блокират сметките с многото нули по света.
    Така че решението му е ясно...

    Нередност?
  • 7
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    КОЙ плаща за лобистите на Гешев в САЩ !!?
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161591587201189
    От най-новите декларации на лобистката фирма Ambrose Partners LLC става ясно, че тя е била наета от българско сдружение, известно с публичните си позиции в защита на Гешев.

    Нередност?
  • 8
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Прокуратурата държи на трупчета доклад за престъпления с изхарчени 1 милиард лева по времето на ГЕРБ!

    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161587065001189
    Засекретен от #Прокуратурата одитен доклад на #СметнатаПалата констатира драстични нарушения и данни за #престъпления в държавната #Монтажи при ремонтите на #язовири, строителството на нов #ПравителственКомплекс и на авариен водопровод до #Перник. BIRD откри бизнес връзка на шефа на фирмата с Цветелина Бориславова. Половината от милиарда отива във фирма, свързана със строителния бизнес на #Пеевски.

    Нередност?
  • 9
    oat25583454 avatar :-|
    oat25583454

    До коментар [#1] от "Любопитната Съседка":

    У ГУНЬОВСКО е такова положението, серсем до серсем и туй то!

    Нередност?
  • 10
    oat25583454 avatar :-|
    oat25583454

    Арест, Съд и Присъда Веднага за всички серсеми, които разковаха тази държава, като Текезесарска щайга.

    Нередност?
Нов коментар