Адв. Даниела Доковска: Всяко искане на депутатски имунитет от Иван Гешев е лишено от легитимност

Имунитетът на народните представители не е тяхна привилегия – той гарантира на гражданите, че техните избраници ще могат да упражняват своите правомощия, обяснява юристката

Даниела Доковска    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Във вторник вечерта стана ясно, че Софийската градска прокуратура (СГП) е предложила на главния прокурор Иван Гешев да поиска снeмането на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с разследването "Барселонагейт". От съобщението става ясно, че разследващите са намерили достатъчно данни, за да уличат бившия премиер в "пране на пари".

В сряда Борисов коментира, че няма даде имунитета си. А от ГЕРБ припомниха на журналисти, че още при казуса с имунитета на Делян Добрев през миналата седмица, групата е решила да не даде нито една депутатска защита срещу наказателно преследване докато тече опитът за съдебна реформа.

Преди дни потърсихме адвокат Даниела Доковска за интервю. Тя отговори на въпрос за имунитета на Добрев и аргументира позицията си защо поисканите сега от този главен прокурор имунитети на парламентаристи са лишени от легитимност.

Поради важността на ситуацията публикуваме част от интервюто на адв. Даниела Доковска в сряда. Пълният текст на разговора с нея можете да прочетете в седмичното издание на "Капитал" на 2 юни, петък.

*Адв. Доковска, след публикуването на записа с Йордан Стоев, в който Гешев допуска, че може и да се "бие", прокуратурата предприе действия за искането на имунитета на Делян Добрев. Това ли е начинът, по който главният прокурор се "бие"? Къде е границата между злоупотребата с един легитимен инструмент за търсене на справедливост и рекета?

Изказването на главния прокурор, че трябва да се измете от парламента "политическият боклук", лишава от легитимност всяко негово искане за снемане на имунитета на който и да било депутат. Главният прокурор не отговаря на основното изискване за един представител на съдебната власт - да бъде безпристрастен, независим и подчинен само на закона. Той обяви война на парламента, който показа, че съществува воля за реформиране на неговия статут, и се обяви се за единствен пазител на Конституцията, който няма да позволи тя да бъде "пипана с мазни ръце". Прокуратурата се заяви като единствения гарант за законност, като единствената институция, която работи за Отечеството и за българските граждани. Народното събрание не бива да допуска такова издевателство над държавността.

Имунитетът на народните представители не е тяхна привилегия - той гарантира на гражданите, че техните избраници ще могат да упражняват своите правомощия в съответствие със своята съвест и убеждения. По силата на Конституцията народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ.

Аз адмирирам решението на парламентарната група на ГЕРБ. Нито един народен представител не бива да се поддава на шантаж. Нито един депутат не бива да се съгласява да му бъде снет имунитетът просто защото е постъпило искане от главния прокурор. Исканията на главния прокурор, внесени в тази политическа обстановка, се нуждаят от авторитетно валидизиране - те следва да бъдат разгледани от Народното събрание, което да разреши или да откаже възбуждането на наказателно преследване срещу народния представител, както предвижда чл. 70, ал. 1 от Конституцията. В противен случай е възможно отделни депутати да бъдат подложени на произволна репресия, което накърнява не само личната им неприкосновеност, но и престижа на парламента.

*Интервюто е правено ден преди СГП да предложи на главния прокурор да поиска имунитета на Бойко Борисов.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 10

    За мен са смущаващи тезите на уважаваната адв. Доковска, както за нелегитимността на действия на действащ главен прокурор, така и за депутатския имунитет.

    Адв. Доковска не може да не е наясно, че правото не се персонализира . Лош човек = лошо право!?
    Та независимо дали някой го смята за лош, а друг - за добър, лицето Иван Гешев заема длъжността главен прокурор на РБ, отговарял е на изискванията за заемане на тази длъжност и е избран на основание Конституцията и закона от пленума на ВСС като единствен кандидат за поста, предложен от министъра на правосъдието в кабинето Борисов 3.0 и е гласуван на два пъти от ВСС поради отказа на президента Радев да утвърди назначението му.

    Същият този състав на прокурарската колегия на ВСС на три пъти отхвърля мотивирани искания от двама министри на правосъдието - Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, както и на президента Радев за предсрочно освобождаване на гл.прокурор.

    Да, част от същите тези хора от прокурорската квота преди седмица-две рязко смениха позицията си и внесоха във ВСС искане за предсрочното освобождаване на гл.прокурор.

    Как стават тия катарзиси уважаваната адв. Доковска, допускам, е съвсем наясно.

    Съвсем наясно е и, че стартираната процедура по предсрочното освобождаване по никакъв начин не прекратява дейността на главния прокурор или на която и да е висша държавна фигура в подобна ситуация до постановяване на решение.

    В този смисъл съм притеснен от твърдението в заглавието, приписвано на адв. Даниела Доковска: "Всяко искане на депутатски имунитет от Иван Гешев е лишено от легитимност"

    Морална легитимност - да, защото Гешев като продукт на Борисовия управленски модел бе назначен, за да го пази, а сега го атакува. Всъщност това неморално ли е?
    Правна легитимност - не може да нямат действията му, защото няма акт, който да му я отнема.
    Правист не може да твърди подобно нещо.
    Както и да персонализира правото.

    Що се отнася да т.нар. депутатски имунитет, той е функционален имунитет и брани народните представители от преследване заради техни изказвания/действия в битността им на такива, с които действия биха накърнили интереси на силните на деня и могат да станат обект на репресии от тяхна страна.

    В случая с Борисов става въпрос за разследване за престъплението "пране на пари" , дело по което е заведено отпреди три години. Т.е. диренето не касае дейността му на народен представител в това НС, а разглежда период, в който неговите действия не са били предмет на закрила.

    И в края на краищата ми е откровено неудобно да опонирам на уважаваната адв. Доковска, че събраните от държавното обвинение доказателство отиват в съда, където обвиняемият ще е защитаван от друг уважаван правист - адв. Менко Менков, и според Конституцията се смята за невинен до доказване на противното с присъда.

    Така че, ако не вървим напред с презумпцията, че българсият съд е зависим/нечестен/нелегитимен, няма драма българските граждани да очакват да получат справедливост от него.

    Или адв. Доковско смята друго?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    P.S. И тъй като не мога да принуждавам никого да чете дългите ми коментари, пък и тъй като малцина във форума четат с разбиране, и за да си спестя вулгарни реплики по принцип
    които газетата не санкционира, когато са отправени към моите убеждения, ще обобщя написаното от мен по-горе:
    смятам, че уважаваната правистка адв. Доковска е употребена в мръсна политическа баталия.

    Нередност?
  • 3
    nxy48610609 avatar :-@
    amidala
    • - 1
    • + 4

    Оставам с впечатление, че откакто Боко приклекна на ПП-ДБ, вече е напълно изпран и всякакво търсене на отговорност за политическата корупция, за търговия с влияние, за злоупотреба с власт и по-дребни престъпления като пране на пари и елементарни кражби не са препоръчителни!
    Какво ви става?! Ами кюлчетата? Ами авторитарното управление? Ами автомагистралите, дето ги има само на екран, а иначе е платено дори и на ланшафните?!
    Небивало лицемерие проповядвате!
    Не знам с какви очи след месец-два ще виете срещу Боко!

    Нередност?
  • 4
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 1
    • + 3

    Парадокси на живо! Започна чистенето на ББ имиджа от тези, които му бяха най-яростни критици. Тази пералня се завъртя тук на върхови обороти от месец.

    Нередност?
  • 5
    selofia avatar :-|
    Селофия

    Доковска, защитник на умрелия вече диктатор Живков, спомогна с неосъждането му за каквото и да е
    / разбира се, в сътответствие с договорките между комунистическата номенклатура ДС относно дизайна за биене шут отзад на социализма/
    да се укрепи и развие 30 г. модел на полит-олигархичната фасадна демокрация, заедно с намесените мутри.. Е, сега модела се разпада, и тя и хора и от адвокати на крадократи - Ина Лулчева напр, крадократ Караджов, 5 М щип от Теленор - изглежда, ще им се наложи да защитават определени дебили като Каскета и откровени мутри като бившия гаваз на диктатора... и цяла галактика подобни креатури, калинки, откровени корупционери, намагнитени или укрити по света..
    Докова много добре е запозната с мръсните договорки и факти за съществуващия тюрлъгювеч България и какви са основополагащите причини за това...
    Въпреки това извън защита на сгазили лука меринджеи и политици... нишо не е направила, за да промени с нещо .. нещичко... зловещата правна система на две нива - една, приятелска за правилните АБПФК, и жестока за аборигените.. и не говорим за наказателно право само...
    Доковска с това мнение ни продава змийско олио.. същото от очите на боата на снимката...
    Дайте 10 лв за погребение - Ето 100, погребете 10 адвоката..

    Нередност?
Нов коментар