🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Какво става в държавата

Политическите драми - какво и защо се случва

Близо месец България се намира в зона на много голяма турбуленция. Вижте ясни обяснения как се стигна до тази ситуация и какво означават те

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Близо месец България се намира в зона на много голяма турбуленция. Вижте ясни обяснения как се стигна до тази ситуация и какво означават те.
  • Случват се много големи размествания в политиката и ъндърграунда, особено драматично е в зоната, където те се пресичат.
  • Съставянето на правителство може да помогне за стабилизиране на ситуацията, въпросът е в чия полза.

Ситуацията е особена - никога досега в новата история на България концентрацията на драматични събития и публични скандали не е била толкова голяма. Тайни записи, политически интриги, драматични разкрития, взривове и убийства - само за три седмици се разтресоха всички етажи в държавата. До момента няма никакъв реален резултат. Нито е избрано правителство, нито има например персонални промени в съдебната система, но всъщност на различни нива се случват големи размествания. Това се усеща от политиката до ъндърграунда и особено драматично в зоната, където те се пресичат.

Всички тези сюжети са не само много, но и се развиват бързо. В тази динамична ситуация е много лесно човек да се обърка. По-долу ще може да прочетете как се подрежда тази ситуация според журналистите от "Капитал", които през последните седмици следят на моменти денонощно какво се случва. Вижте описания на най-важните процеси, отговорите на основните въпроси и какви са интересите на ключовите играчи от последните седмици:

Ще има ли правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Накратко: По-скоро да*

В последните десетина дни отговорът на въпроса ще се сформира ли наистина кабинет беше като в детската игра "топло - студено - топло". Към момента на обявяването на съгласието за излъчване на кабинет положението беше по-скоро "топло". Освен договорката за ротационен премиер имаше съгласие и ГЕРБ да подкрепи първоначално предложения от ПП-ДБ кабинет, в който освен експерти има и ярки политически фигури от ПП. Към оня момент очакванията на първата и втората политическа сила в парламента бяха президентът да връчи мандата миналия петък и дори планираха още при вземането му да го върнат изпълнен. Връчването на мандата обаче така и не се случи. Вместо това същия ден изтече записът от заседанието на националния съвет на ПП, пуснат от бившия депутат от партията на Кирил Петков и Асен Василев - Радостин Василев, който преобърна политическата ситуация на 180 градуса. В събота, възмутени от съдържанието на записа, от ГЕРБ дадоха брифинг, като обявиха, че замразяват преговорите за правителство. Заедно с това поискаха и предоговаряне на вече постигнатото съгласие с ПП-ДБ за правителство, като настояха да се преосмисли съставът му и в него да влязат само експерти, както и първият ротационен премиер да е Мария Габриел, а не Денков. Освен това изтеклият запис послужи за координирана атака главно срещу ПП от различни институции - президентство, служби за сигурност, прокуратура и политически сили в парламента, между които най-остри бяха от ДПС и ИТН. Формалният председател движението Мустафа Карадайъ заплаши с граждански бунтове, ако ГЕРБ и ПП-ДБ сформират правителство. Тошко Йорданов от ИТН пък призова всички парламентарни партии без ПП да се обединят и да излъчат експертен кабинет. Тон за тази атака срещу ПП даде президентът, който при връчването на мандата на Денков в понеделник го "посъветва" да не го изпълни.

На този фон ГЕРБ размразиха разговорите с ПП-ДБ за правителство, като в сряда се проведе среща на номинираните за ротационен премиер от ГЕРБ и ПП-ДБ заедно с лидерите на двете формации. Така към сряда отговорът на въпроса дали има шанс за съставяне на правителство с втория мандат е по-скоро "топло". По неофициална информация поставяната преди това като проблемна от страна на ГЕРБ кандидатура на Асен Василев за финансов министър засега остава в проектокабинета. А след отказа на първоначално номинирания за министър на вътрешните работи адвокат Андрей Янкулов, който се оттегли по собствено желание, се обсъжда да бъде предложен кандидат, назначен в структурата на министерството по време на правителството на Кирил Петков, за когото се приема, че е равноотдалечен от ГЕРБ и ПП-ДБ. На този етап останалите политически фигури от ПП, които бяха номинирани, остават и в редактирания вариант на първия състав на проектокабинета "Денков" без по неофициална информация Даниел Лорер, предложен за министър в Министерството на иновациите.

* Към редакционното приключване на броя - сряда вечерта.

Кой и защо активира бившия депутат от ПП Радостин Василев и кой има интерес от пускането на записа от заседанието на ПП?

Накратко: Интерес имат Гешев, Радев, Борисов

На въпроса "Кой" е трудно да се отговори еднозначно, защото публикуваният запис от Националния съвет на "Продължаваме промяната" обслужи почти всички освен ПП-ДБ.

При почти договорен кабинет между ПП-ДБ и ГЕРБ почти петчасовият запис даде аргументи на партията на Бойко Борисов да замрази преговорите и да поиска промени в персоналния състав. Чуващите се реплики, че администрацията трябва да бъде уволнявана от министрите "законно или не", послужиха като основание на ГЕРБ да обявят, че ротационните им партньори ще планират да злоупотребяват с власт.

Друга реплика - че ПП има номинации за шефове на специалните служби, които ще бъдат подменени, а имената им са синхронизирани с "посолството", пък даде аргумент на президента Румен Радев да направи изказване, което веднага привържениците на ПП-ДБ свързаха с прекрачване на конституционни правомощия. Той поиска формацията да не изпълни мандата. С тези си думи Радев ясно показа, че записът му е от полза, а целта му е повече от прозрачна - да се осуети съставянето на редовен кабинет с втория мандат (възможността с третия при това положение става нищожна) и той да продължи да управлява през служебно правителство.

Публикуваният запис обслужи и интересите на главния прокурор Иван Гешев, който няма никаква полза (даже напротив) от колаборация между ПП-ДБ и ГЕРБ. Ако съставянето на кабинет между тези формации не се случи, Гешев всъщност ще е сред основните облагодетелствани, тъй като отстраняването му виси буквално на косъм.

Каква е ролята на службите и прокуратурата в политическата ситуация около съставянето на правителство?

Накратко: Голяма

Прокуратурата в момента се намира в особена ситуация, защото в нея се борят две крила. Едното е около Иван Гешев, а другото е групата, която остана лоялна на ДПС и ГЕРБ и се опитва да отстрани главния прокурор. Крилото на Гешев в момента заплашва, че ще започне сериозни разследвания срещу ГЕРБ и лично срещу Бойко Борисов. Това вече се случва като особена гласност започна да получава разследването по сюжета "Барселонагейт". Гешев се опитва да създава впечатление, че ще започне война по всички фронтове с Борисов, който поиска публично отстраняването му като знак на добра воля към ПП-ДБ за съставяне на правителство. Софийската градска прокуратура дори предложи на Гешев да поиска от парламента да се свали имунитетът на бившия премиер. Той засега не го е направил, а самият Борисов каза, че няма да се откаже сам, защото това е натиск да няма правителство. И двете крила в прокуратурата нямат интерес от коалиция ПП-ДБ, която ще се опита да направи съдебна реформа и така да промени сегашния баланс на силите вътре, който е основно в полза на ДПС. Самото движение също открито се изказа срещу подобна коалиция, като заплаши с граждански протести и нахлуване в парламента, ако тя се случи. Парадоксално обаче войната на Гешев с Борисов всъщност може да помогне за правителство с ПП-ДБ. Съставянето на това мнозинство може да гарантира имунитета на бившия премиер - ако парламентът не го гласува за свалянето му, прокуратурата не може да го хване за кюлчетата.

Горе-долу същата е ситуацията и със службите. В момента те се управляват от лоялни на Румен Радев хора. Президентът е в сериозен конфликт с някогашните си министри Кирил Петков и Асен Василев. Тази седмица Радев в прав текст заяви, че те не трябва да съставят правителство. Ден по-късно парламентът организира изслушване на шефовете на службите, на което те казаха, че има разследвания срещу двама съветници на бившия премиер - шефката на кабинета му Лена Бориславова (ключова фигура в ПП) и Весела Чернева, която беше външнополитически съветничка. Разследвания срещу хора от други партии не бяха споменати. Очевидната употреба на службите за политически цели обаче отново изигра парадоксален резултат - ПП-ДБ получиха допълнителни аргументи за съставяне на коалиция сега.

Каква е целта на войната Борисов - Гешев и срещу кого още се цели главният прокурор? Искането на имунитета на Борисов промени ли ситуацията?

Накратко: Промени я

След публикуването на записа от заседанието на ПП ГЕРБ веднага намериха основания да "замразят" преговорите за правителство. Знакът, който дойде дни по-късно от прокуратурата - че се подготвя искането за имунитета на Бойко Борисов, накара ГЕРБ да размразят разговорите, а позицията им да бъде много по-смирена. Причината: ако има кабинет, а оттам и ангажимент за съдебна реформа и конституционни промени, които да не са само ситуационни, ПП-ДБ биха били много по-отворени към идеята да не подкрепят свалянето на имунитета на Бойко Борисов в този момент.

Колкото до целта на войната Борисов - Гешев - очевидно е. И става дума буквално за битка за оцеляване. От една страна, Иван Гешев виси на косъм, от друга обаче, докато той е на поста има всички лостове (и дела на трупчета), с които да разобличи Борисов. Всичко това естествено опубличава и друго - дълбоката обвързаност между ГЕРБ и държавното обвинение. Докато доскоро прокуратурата бдеше за интересите на партията, се оказва че ако се придържа към закона, е възможно да се окаже палачът и на ГЕРБ, и на Борисов.

Ще има ли "прегрупиране" в съдебната система, за да запази мафията позиции?

Накратко: Зависи дали ще има същностна съдебна реформа

Дали ще има прегрупиране в прокуратурата е трудно да се прецени на този етап. В момента институцията е буквално на парчета. А причината е не само фактът, че преобладаващото мнение сред партиите е, че е необходима съдебна реформа.

Противопоставянето между Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов извади на показ зависимости, за които до момента само се предполагаше. От друга страна, битката между двамата с възможностите и достъпа до информация, които им дават постовете, извади на показ мръсни тайни на държавното обвинение. Последвалото замеряне със свидетели, които да уличават ту Сарафов, ту Гешев в задкулисни и корупционни схеми, завлича след себе си и членове на ВСС, и магистрати. Последният такъв пример е бившата административната ръководителка на градската прокуратура на София - Емилия Русинова.

На този етап едно е сигурно: историята в прокуратурата няма да продължи така. Не е ясно какво точно означава това, защото ако дългоочакваната съдебна реформа се случи, има шанс (макар и не неголям) за прочистване. Ако това не стане - прегрупирането зад същите практики е неизбежно.

Русия ли пречи на сформирането на кабинет или политическо-прокурорската омерта?

Накратко: Омертата, но това не пречи на Русия да се възползва

По време на замразените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ публичните коментатори и анализатори сякаш забравиха, че общественият взрив от скандали в последните седмици започна с искането на оставката на Гешев от страна на неговите доскорошни партньори ГЕРБ и ДПС.

С изтичането на записа от заседанието на ПП хората на Бойко Борисов получиха възможност да поискат предоговаряне на условията за кабинет. А изпуснатата реплика на Асен Василев, че потенциални шефове на службите са синхронизирани с посолството, буквално взриви крехката политическа ситуация. Срещу ПП-ДБ се изправи фронт от "Възраждане", президента Румен Радев, БСП и самите служби за сигурност. Ожесточената обстановка даде основания на защитниците на ПП-ДБ да обявят (стъпвайки само на последните събития), че срещу тях се изправя "евразийски враг".

Всъщност обаче разместването на пластовете започна скорострелно след като ГЕРБ дадоха знак, че не стоят зад главния прокурор. Това даде основание и Иван Гешев да спре да поддържа ГЕРБ, държейки делата им за злоупотреби на "трупчета".

Разбира се, от случващото неминуемо се възползваха и всички защитници на руските интереси у нас, които виждат в едно правителство, което да защитава европейския път на България, заплаха за своите собствени интереси, свързани по един или друг начин с Москва.

Каква е играта на Борисов?

Накратко: 1). Да не бъде арестуван отново 2). Да бъде във властта, дори и да не я контролира цялата

За Бойко Борисов дори и да бъде съвсем периферно във властта заедно с ПП и ДБ ще бъде огромно политическо постижение. Все пак преди две години и половина площадите в цялата страна бяха пълни с хора, които викаха "Мутри - вън", имайки предвид основно ГЕРБ и ДПС заедно със съдебните и медийните им крила. Преди малко повече от година по лично настояване на тогавашния премиер Кирил Петков Борисов беше арестуван от полицията за 24 часа. Да бъде коалиционен партньор с ПП и ДБ сега му дава възможност да изпере, омекоти, ароматизира и изглади публичния си образ. Не го гарантира, но при всички положения му дава такава възможност. Нещо повече - съюз с ПП-ДБ и подкрепа за съдебната реформа му осигурява както международна подкрепа (а в средите на ГЕРБ мислят, че и защита от санкции), така и гаранции, че прокуратурата не може да го арестува, защото мнозинството няма да даде неговия имунитет. Алтернативната коалиция - с ДПС, ИТН плюс който още се съгласи, също го спасява от прокурорите, но го вкарва в капана да изглежда, че прави коалиция на санкционираните по "Магнитски".

Освен всичко това, тактически Борисов получава шанс да отстрани Гешев. Приетите промени в НПК, намаляват необходимия минимален брой гласове във ВСС за отстраняването на главния прокурор - от 17 на 13. Неслучайно поправките в НПК бяха гласувани от парламента светкавично - само за седмица, а за съкращаването на процедурите по приемането им най-много настояваха от ГЕРБ. Сега евентуалното бързо махане на Гешев ще зависи от издаването на указа за обнародването им в Държавен вестник от президента (срокът за това е 14 дни), разположението на силите във ВСС, както и от действията на Конституционния съд, където Гешев е депозирал питане дали евентуалната му смяна може да стане от този членовете на този ВСС, които са с изтекли мандати.

По тези причини на лидера на ГЕРБ освен депутатски имунитет му е необходимо и участие в изпълнителната власт, което на практика би му осигурило и по-голямо политическо влияние. Освен това чрез сформирането на евентуално редовно правителство ще се отнемат властовите лостове на президента Румен Радев, който успя да овладее всички ключови структури в държавата, докато назначени от него правителства управляват вече близо две години - като се започне от службите за сигурност и се стигне до държавната администрация и големи държавни дружества в ключови сектори. Така Борисов ще може да получи частичен реванш във войната си с Радев, която започна още от времето, когато беше на власт в последния си мандат като премиер. Евентуалното участие на ГЕРБ в редовен кабинет би осигурило по-лесно финансов ресурс за общините и кметовете на партията с оглед на предстоящите през есента местни избори.

Каква е ролята на президента?

Накратко: Голяма

Скандалният начин, по който президентът връчи мандата на номинирания от ПП-ДБ за премиер Николай Денков, като го посъветва да не го изпълнява, изглежда като лично отмъщение на Румен Радев към ПП в стил "аз ви създадох, аз ще ви унищожа". Но то на практика е част от по-голямата му игра за създаване на алтернативен политически център. За да го запази, Радев има интерес от слаби партии, които се карат помежду си и не могат да сформират мнозинство в парламента, което да излъчи редовно правителство. Този процес по обезсилването на партиите започна още в първия му мандат с разрива между него и лидера на БСП - партията, която го номинира за президент - Корнелия Нинова. После продължи със заемането на страна във вътрешнопартийното разцепление в БСП и подкрепата му за опозицията на ръководството на партията. Чрез служебните си кабинети пък осигури на тази опозиция излаз към властта чрез назначенията на различни постове. Разбира се, за драстичния спад в подкрепата за БСП вина има и самата Корнелия Нинова, но не по-малък е и приносът на Радев.

По подобен безпрецедентен начин Радев постъпи и с ПП. Докато партията беше на власт, той нарече нейните съпредседатели Кирил Петков и Асен Василев "шарлатани", а след това една от формациите в четворната управленска коалиция - ИТН, напусна и така стана възможно правителството на Петков да бъде свалено чрез внесения тогава от ГЕРБ вот на недоверие. Сега "отмъщението" на Радев към ПП продължава чрез използването на службите за сигурност, чиито ръководители президентът назначи. Тази седмица те също се включиха в атаката срещу ПП. Все още е трудно да се каже дали с това поведение амбициите на президента са да запази позициите си в изпълнителната власт чрез служебни правителства, или те се простират и по-далеч - до излаз и към местната власт чрез негласна подкрепа за кандидати за кметове, каквито слухове циркулират из кулоарите на парламента.

В същото време досегашните ходове на президента показват, че той трудно успява да направи стабилни политически приятелства. Без сериозна мрежа от хора на различни етажи и места ролята му в българската политическа драма ще бъде само на антагонист.

Къде в цялата сложна политическа ситуация е ДПС?

Накратко: Тихо и отзад

Преди три години лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни публично, че ДПС винаги "действа тихо и отзад. Тази ситуация не е изключение.

Към момента ДПС подкрепи публично идеята за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев веднага след изказването на Мария Габриел в тази посока. Впоследствие ДПС анонсираха, че биха подкрепили и промени в конституцията. Любопитно обстоятелство е, че Иван Гешев коментира по повод движението само, че се чувства предаден, но след това спря да забелязва формацията точно както години наред прокуратурата не забелязва нищо, свързано с уличения в корупция от САЩ Делян Пеевски.

След записа, публикуван от Радостин Василев, ДПС се обявиха за правителство, но без ПП-ДБ в него. Едновременно с това е ясно, че движението е търсено от партиите на промяната за разговори за сформиране на конституционно мнозинство.

Всичко това поставя ДПС в твърде интересната ситуация с валенции към всички посоки - и към ГЕРБ, и към Гешев, и към ПП-ДБ. Или иначе казано, на задкулисен балансьор.

Какви са рисковете и възможностите за ДБ и ПП?

Накратко: Имат шанс за сериозни промени, но и за голям провал. Нещо по-средата е най-малко възможно

Ако излъчат правителство, първите две политически сили ще имат мнозинство от 132-ма депутати, което е достатъчно, за да прокарат всякакви законодателни промени и важни управленски решения. Приетите сега промени в НПК и закона за съдебната власт на практика отварят пътя за получаването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, които досега бяха блокирани заради отказа на предишните кратки парламенти да ги приемат. В краткосрочен план една от най-важните задачи пред редовното правителство ще бъде членството в Шенген и изпълнението на критериите за приемането на еврото, които бяха посочени от бъдещите ротационни премиери Денков и Габриел сред основните приоритети на двете формации. Постигането на реален резултат по тях би бил успех за бъдещото правителство и ще даде солиден аргумент на ГЕРБ и ПП-ДБ да твърдят, че си е струвало партньорството между двете формации, обявяването на което предизвика разочарованието на част от членовете и симпатизантите им. Прокарването на другия амбициозен приоритет - промени в конституцията, свързани с реформата в съдебната система, обаче ще е по-трудно, защото за това ще са им необходими гласовете на ДПС. От движението също се обявиха за конституционни промени и дори в предишния парламент представиха свой проект, но с ДПС винаги съществува риска тези промени да бъдат бламирани, като се има предвид влиянието на движението в съда и прокуратурата.

Разбира се, съвместното управление между ГЕРБ и ПП-ДБ крие и огромни рискове основно за двете формации от коалицията. Първо, от вероятността в изпълнителната власт да влязат кадри на ГЕРБ, които да се опитат да пренесат корупционните практики от дългогодишното управление на Борисов и в бъдещия кабинет и това да се превърне в източник на постоянни скандали. Другата линия на напрежение може да се окаже парламентът, ако възникнат спорове и различни виждания по конкретни законодателни промени. Тогава съществува риск депутатите от ГЕРБ да се опитат да ги налагат чрез тематични мнозинства с останалите формации. Този парламент ще трябва да избере членовете на редица ключови регулатори, чиито мандати са изтекли, а за някои като избора на членове на ВСС от парламентарната квота се изисква квалифицирано мнозинство от две трети, което няма как да стане без договорки с останалите политически сили.

От тази гледна точка най-големият негатив от евентуален провал на управлението ще понесе ПП, защото в изпълнителната власт ще влязат партийни фигури, сред които съпредседателят Асен Василев, и има опасност хората да започнат да го асоциират само с тази партия. Вероятно по тази причина другата формация от коалицията ще предложи за министри експертни фигури, а партия "Да, България" се отказа да предлага представители в изпълнителната власт.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 14

    Упорито и безпомощно продължават неспирно да се обговарят няколко опорки, като единствено им се сменя словореда.
    Тъжна работа!

    Панацеята, за която се обявява съставянето на всяка цена на редовно правителство, умишлено бяга далеч от отговора на въпроса: КАКВО РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО.
    Задаващото се е правителство на моралния компромис, хермафродитно правителство на антагонистични сили, които и по отделно нямат легитимност да управляват, камо ли сбрани заедно!

    Върви се по най-елементарния път - на политическата аритметика: моите + твоите са повече от техните! Но политическото събиране не е тъждествено с аритметическото! И последното такова политическо сливане на ПП и ДБ преди изборите го завря в очите на всички, които могат да виждат,защото коалицията привлече по-слаба подкрепа, отколкото двете групировки имаха по отделно.

    Защото разсъжденията горе въобще не целят да достигнат до нивото на мислене, че политическите партии не са ООД, чиито собственици могат за изкупят халетата и машините на друго (закъсало) ООД и да станат по-мощни на пазара, а са идеологически центрове за вземане на политически решения, които привличат съмишленици. И в това е силата им.

    Този ход на търговско сливане на партии е пълно отрицание на класическия политически модел! Той демонстративно разкъсва връзката между партийните водачи и съмишлениците им и превръща елитите във феодални велможи, на които им е trans penis (Гай Юлий Цезар) съдбата на крепостните им.
    Тази процеси в политическото в БГ в момента е безпардонно връщане именно към принципите на феодалните общества. Но да припомня Марксовото определение за причините за Великата френска - върховете вече не могат, а низините не искат повече да живеят така.
    И почват да падат главите на елита...

    Няма как средният гербаджия от градове и паланки да приеме съвукупляването с жълтопаветниците, които продължават да демонстрират абсолютното си презрение към него и да го наричат крадец и мафиот по аналогия с феодалите му.

    Няма как и тези, които мислехме, че след "въстанията" през лятото на 2020 ще забравим за баце, да приемем политическата му реинкарнация и то тъкмо от тия, които ни убеждаваха, че ще го изчегъртат - него и неговите методи на авторитаризъм и грабене. А сега просто ще грабят alle zusammen.

    И тикането в очита на правителството с цената на всичко е просто класически метод за отвличане на вниманието!

    Каквото е и атаката срещу Гешев.
    Пиратката на пътя, "осъзнаването" на Б.Сарафов, внезапният "катарзис" на шестимата от прокурорската квота на ВСС и нещата, които тепърва ще научаваме около гл.прокурор имат една-единствена цел - да грабнат общественото внимание и да го пуснат по улея на предварително подготвената тема за сатаната Гешев. Всъщност в момента той е най-лошият човек в държавата!

    А "най-лош" може да бъде само един! И доскорошният топ злодей - баце - фокуснически беше скрит в тъмен ъгъл на сцената, където доскорошните му врагове го преобличат целия в бяло...

    И последваха причудливите, нелогичните, изумяващи дори съратниците му в партията реплики и действия на видимо несамостоятелно вземащия решения собственик на най-електоралната партия в БГ!

    Тази нелогичност беше съпътствана от още една - медийна кампания в неолибералните газети, които за броени дни се завъртяха на 180 градуса в коментарите си за баце. И от негови жестоки критици се превърнаха във влюбени в своя вече домашен любимец.
    Дори хванаха уважавана адвокатка да твърди, че на доскорошния мафиот не може да се търси СЪДЕБНА отговорност...

    Видимо ни лъжат!
    Видимо ни успиват!

    И това не се прави "заради спасението на държавата", както четем по-горе.
    Целта е точно обратната - доразсипването на държавата, защото тези, които се гласят да правят правителство заедно, поотделно са доказали, че са майстори единствено в разсипването на държавата!

    Допускам, че както и след всяка национална катастрофа и след задаващата се ще има търсене на отговорност.

    P.S. Длъжко стана. Благодаря на тези, които са имали съсредоточението да стигнат до края.

    Нередност?
  • 4
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 11
    • + 6

    Капитал, някой трябва да контрира подивелия кремълски роб с линейката по-горе, който доминира форумите под вашите статии с обилна кремълска пропаганда, която ръси чрез своите няколко различни профила тук. За съжаление обаче, вместо да чистите сайта си от организирани кремълски тролове като него, вие триете моите коментари, които го разобличават. Наистина ли искате на вашия сайт да останат само "читатели" като него?

    Нередност?
  • 5
    weiss avatar :-P
    Weiss
    • - 6
    • + 12

    До коментар [#4] от "Любопитната Съседка":

    Дано не Ви разочаровам много, но доста от нас са тук заради неговите коментари :-) В този смисъл от Капитал са си прави, трафикът си е трафик, а Вие с Вашия стил не можете да го осигурите...

    Нередност?
  • 6
    todosi avatar :-|
    todosi
    • - 6
    • + 10

    От" Капитал" са много умни и не го трият, защото просто знаят ,че ако го няма него никой няма въобще да ги чете
    ...даже си мисля ,че може и е станал част от редколегията им:))),защото пише както звучеше този вестник някога мнооого много отдавна!

    Нередност?
  • 7
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 10
    • + 7

    До коментар [#5] от "Weiss":

    Ето те и теб, кремълски линейкаджия, дежурещ тук. Да, ясно е че обичащ да четеш своите коментари и да ги засипваш с комплименти от други твои профили. Само внимавай когато сам объркваш акаунтите, защото понякога се получава така че пишеш от един профил, а отговаряш от друг и става пълен ЦИРК. Не знам защо администраторите тук си затварят очите пред такова тролстване и го толерират.

    Нередност?
  • 8
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 4
    • + 8

    Битката е огромна, външният натиск – също (който от началото на тази седмица няма да опира само до простото САЩ/ЕС и Русия). Както Докторът отбеляза, пуснати са опорките и се обработва електората. Ето и малко по-реалистичен прочит на нещата:

    Ще има ли кабинет – въпреки изтеклия запис, най-вероятно ДА. Защото Баце в момента е в к@р капан и ще избере по-малко болезнения вариант за него. А те са пране през ППките и после борба за оцеляване като сменят ГешеФ или директно Магнитски. Все пак всичко трябва да е предварително одобрено, нали така?

    Борбата за прокуратурата – правилна е оценката за двете крила, но тук са ГешеФ и хората зад него срещу тия които одобряват и са одобрявани. Затова се почна и чистене на средните бушончета. Този катарзис срещу Еврото (човекът, не валутата) не е изобщо случаен, както и моменталната активация на бухалката АКФ. Последните почти бяхме забравили, че съществуват.

    Политическата борба – изпадаме в много интересна и погледната от определен ъгъл дори комична ситуация. Ако няма кабинет, почти сигурно последователите на „Вярата в 7-те %“ ще излязат на протест или на единственото нещо, което могат да правят. Ако се формира кабинет на „великото пране“ пак ще излязат на протест, само че Възраждане и може би скачените съдове около ДПС. Ако при защитата на Шиши съотношението на двете агитки беше в полза на жълтопаветниците, то сега може нещата да се обърнат. Почти сигурно ще бъде интересно преброяване на активния/зависим/грантов електорат в реално време.

    Съдебната реформа – отново е принизена до „личностна смяна“, без никаква мисъл отвъд ГешеФ-лош. Ще заменим „вашите“ с „нашите“ или СДС (Стани Да Седна). Или казано по-директно е, че тя е обречена да сработи в дългосрочен план. Градската десница не си научи урока от настъпената мотика с марка „Филчев“.

    Ефектът от записите – никой в Капитал не даде оценка на истинските поражения от изтеклия запис. Единствено Сега успя да направи малко по-хладнокръвен анализ - https://www.segabg.com/category-observer/5-skandalni-razkritiya-zapisa-na-pp?fbclid=IwAR1QTAuxOt3cpiYCfQJJSzYN9Mcbr3qh7VOionuBN3eforHXzCzm0uj4pY8
    Даже смятам, че са ги пощадили доста в посочения от мен материал. Имаме международен скандал, в който Урсула дори не иска да се срещне с Киро за да може да ѝ се извини. Та това трябва да го прави сега Радев. Политическата подмяна на директорите на силовите служби не е нова практика, но предварителното ѝ съгласуване и одобряване от „посолството“ може да се тълкува дори като престъпление. Защото е правено от политически лидери, а не от вече назначени министри при назначени вече директори, каквато е неофициалната практика. Прането на Баце го споменахме, по-интересно е признанието, че общият електорат на ПП и ДБ е 7-8% или при 40% избирателна активност – около 450 хил. души. Както и очакваният погром на местните избори, като единствената потенциална крепост на ПП и ДБ ще е София. Промяната на начина на гласуване и броене на гласовете при взимане на политическо решение от страна на ПП само доказва, че тези хора изобщо не разбират какво означават правила и демокрация. За закони и Конституция да не говорим.

    ПП Реакцията на електората на ПП и ДБ (тук и в социалните мрежи) поставя под дълбоко съмнение определението за "интелигенция" или поне за наличието на възпитание.

    Нередност?
  • 10
    popopo avatar :-P
    popopo
    • - 8
    • + 7

    Интересно защо някои си мислят, че колкото повече пишат, толкова са по-убедителни.
    D-r D - болният психически д-р, а може би и шизофрения.
    или
    kuranakyumura - с профил създаден преди 3 месеца / Февруари 2023 /
    Спокойно, спокойно - русия ке падне.

    Нередност?
Нов коментар