Какво става в държавата

Събитията от 1 до 31 май: месецът, който разтърси България (инфографика)

Какво се случи в последния месец в България дата по дата

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Вече точно месец България се намира в безпрецедентно състояние на нещо като прокуроро-политико-мутренска война. Събитията, които започнаха с взрива до автомобила, с който главният прокурор Гешев пътува на 1 май, са толкова наситени, че за обикновените хора е трудно да ги проследят и да се ориентират как действията и ефектите им се отнасят към основните герои. Някои от събитията са и така абсурдни, че е трудно да се повярва, че се случват в държава от Европейския съюз. Усещането е почти като за сериал - нещо като "Къща от карти", но с долнопробно-балкански сюжет.

С темата си на броя тази седмица "Капитал" опитва да внесе малко повече яснота и ред в объркания сюжет на войната и връзките между участниците в нея. По-долу тук можете да проследите инфографично събитията дата по дата:

  • в дясната колона се развива войната в прокуратурата между все още главния прокурор Иван Гешев и неговият заместник Борислав Сарафов, от една страна, а от друга - между Гешев и политиците, които той се закани да "измете" от Народното събрание
  • в лявата колона са събитията около опитите да се състави правителство, които са пряко повлияни от случващото се около прокуратурата

Вероятно ще забележите и някои тенденции. Така например ключови действия на Гешев видимо се отразяват върху преговорите за кабинет между ГЕРБ и ПП - ДБ. И обратно - колкото по-близо са партиите до договорка, толкова по-бурно реагира прокуратурата. Видимо е как събитията в последните дни на май месец стават много по-интензивни, а героите се множат. За съжаление по всичко личи, че сагата няма да приключи скоро. А таймлайнът остава отворен.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    curiousmind avatar :-|
    curiousmind
    • + 1

    А как се увеличава иконографиката в началото на текста?

    Нередност?
Нов коментар