🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ПП-ДБ: Атаките на Радев и "Възраждане" - така звучи Путин на български

Решението е да се усмихнем, когато видим Костадинов да си купува кафе с евро. И това предстои

Депутати от "Възраждане" заобиколиха Явор Божанков от ПП-ДБ след негово изказване от парламентарната трибуна
Депутати от "Възраждане" заобиколиха Явор Божанков от ПП-ДБ след негово изказване от парламентарната трибуна
Депутати от "Възраждане" заобиколиха Явор Божанков от ПП-ДБ след негово изказване от парламентарната трибуна    ©  Юлия Лазарова
Депутати от "Възраждане" заобиколиха Явор Божанков от ПП-ДБ след негово изказване от парламентарната трибуна    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Декларацията на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", прочетена от Явор Божанков в парламента, която вбеси депутатите от "Възраждане" да стигнат почти до бой в пленарната зала.

Дребното на пръв поглед заяждане в тази зала е само върхът на айсберга. Изглежда, че една крайна, популистка проруска партия просто иска да ни закара отново на избори. Въпросът е защо. Те и сега, и след избори ще са токсични в политически план - без партньор и без мнозинство. Защо тогава - ако приемем техния призив за връщане на мандата, призива на Радев (този странен синхрон), усилията на службите, тези хора искат да закарат България отново на предсрочни избори. Защото:

  • Българският национален интерес е в този момент да имаме правителство. Чуждият интерес е да нямаме правителство;
  • Българският национален интерес е Путин да бъде спрян до Украйна, за да не дойде войната и при нас. И не подценявайте ролята на България в това. Чуждият интерес е агресорът да дойде тук. Този интерес има своите проводници по върховете на държавата;
  • Кой има интерес България да плаща 1 млрд. лева годишно за превалутиране от евро в левове? Кой печели от насаждането на страх и омраза? Какво се случи, когато Хърватия прие еврото? Пети месец инфлацията намалява.
  • Кой има интерес от референдум срещу еврозоната, НАТО и в крайна сметка иска да ни извади от ЕС? България гарантира сигурността си, като членува в най-силния военен съюз в света. На територията на НАТО война няма, не е имало и няма да има. Извън НАТО можем да видим сцените от Бахмут тук. Национални предатели са тези, които искат такова бъдеще за България.

Събитията от последните дни са част от подреден план. И когато точно "Възраждане" говорят за външна намеса, знаем си ги: ваксините, еврото, НПО-тата. Сега говорят за предатели - хората, посочени от Митрофанова. Говорят обаче и в синхрон с президента - същия президент, който ни убеждава, че Русия ще спечели войната. Противниците на агресивно налаганата визия за руски мир са заклеймени от президента като войнолюбци. Същият президент, който открито се противопоставя на подкрепата за Украйна срещу агресора.

ДПС поискаха Велико народно събрание. ИТН - президентска република. Близкият кръг на Радев не крие своите намерения. Случайно съвпадение ли е всичко това? Не мисля.

В атаката срещу втората политическа сила, която по конституция и по волята на народа получава втория мандат, се включиха службите - назначени от президента Радев, и прокуратурата - която открай време е политически играч. Включи се и служебният кабинет.

Радев каза в прав текст, че България не трябва да има редовно правителство. "Възраждане" са същият глас в залата на НС. Този глас е глас на чужда държава. Това е гласът на Кремъл. Така звучи Путин на български.

Навлязохме във втора година от конфликта, който Путин не може да спечели. Безумието на един диктатор коства близо половин милион живота на руснаци и украинци. Затова режимът в Кремъл залага на продължаването му до разколебаване и дестабилизиране на страните от ЕС и НАТО.

До момента постигат точно обратния ефект, но в тази стратегия уязвима е България. Причината е в това, за което говорят от "Възраждане" - национални предатели. И предателите са те.

Координираната атака на Радев, "Възраждане" и службите за сигурност ни задължава:

Да съставим редовен кабинет с ясен европейски профил, който гарантира членството на България в ЕС и НАТО. Кабинет, който ще направи следващите стъпки в интеграцията ни в сърцето на Европа - Шенген и еврозоната. Лекарството срещу крайния популизъм на партиите като "Възраждане" не е да слезем на тяхното ниво. Решението е да се усмихнем, когато видим Костадинов да си купува кафе с евро. И това предстои.

Най-добрият начин да парираме паравоенния служебен режим на управление е да го сменим с редовен кабинет. Така няма да слушаме как Радев от първо лице, първо число заявява: "България няма да помага на Украйна със снаряди или друго."

Законодателната програма, която предлагаме, е единственият шанс страната ни да направи крачка напред. Имаме ясна визия за бюджета, най-важните законопроекти за управление с хоризонт 18 месеца, стъпките за Плана за възстановяване и устойчивост и амбициозната цел да стигнем до дълбока промяна в съдебната система на конституционно ниво. Редовно правителство, което да пресече влиянието на режима на Путин в икономиката, политиката и службите за сигурност.

Изборът, който ще направим, е по-голям от един кабинет. Подкрепата за този кабинет ще определи кой от коя страна на историята застава. Изборът, който всеки ще направи, ще предопредели не следващите месеци, а следващите години от развитието на България.

Колкото и да не им се иска, агресията е обречена на провал. Интересите на кремълския режим свършват там, където започва свободният свят. И свободата винаги побеждава.

България е парламентарна република. България е член на ЕС и НАТО. България е свободна.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajq421111679 avatar :-|
    ajq421111679
    • - 5
    • + 10

    Браво! Точно в десятката! Ако се провалите обаче, ще е срамно и тежко! Имате мнозинаство от 132 гласа в НС, използвайте го в интерес на България! Бързо и без колебания!

    Нередност?
  • 2
    popopo avatar :-P
    popopo
    • - 6
    • + 7

    Копейката да каже къде са проблемите на Хърватия с еврото.
    Хърватия, Словения, Словакия, Прибалтийските държави - с тези държави трябва да се сравняваме, а къде са те - в Еврозоната.
    Ако някой си мисли как израждане, холограмата от учин дол и дпс либералите ще ни спасят, много жестоко се лъже.

    Нередност?
  • 3
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • - 5
    • + 5

    В текста няма една неточна или излишна дума.
    Който все още се двоуми дали да се обяви "за" новото правителство, да прочете още веднъж абзаца "Изборът, който ще направим, е по-голям от един кабинет. Подкрепата за този кабинет ще определи кой от коя страна на историята застава. Изборът, който всеки ще направи, ще предопредели не следващите месеци, а следващите години от развитието на България."

    Нередност?
Нов коментар