🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кабинетът "Денков-Габриел" беше официално обявен - само с една промяна

Атанас Славов от ДБ ще е правосъден министър, вместо обявения по-рано Емил Дечев

Николай Денков и Мария Габриел обявиха окончателния състав на бъдещия кабинет на ГЕРБ и ПП-ДБ
Николай Денков и Мария Габриел обявиха окончателния състав на бъдещия кабинет на ГЕРБ и ПП-ДБ
Николай Денков и Мария Габриел обявиха окончателния състав на бъдещия кабинет на ГЕРБ и ПП-ДБ    ©  Надежда Чипева
Николай Денков и Мария Габриел обявиха окончателния състав на бъдещия кабинет на ГЕРБ и ПП-ДБ    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ротационният кандидат за премиер Николай Денков потвърди в петък сутринта, че изтеклият предишната вечер списък с имената на бъдещите министри от правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ е окончателен, но по-късно се оказа, че това не е съвсем така. През целият ден в парламента продължиха консултациите между ГЕРБ и ПП-ДБ по окончателното одобрение на кандидатите за министри, като те се водеха на две нива - веднъж за състав на правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ ,и втори път за сформиране на мнозинство за промени в конституцията, в които бяха включени и ДПС. Структурата и съставът на кабинета ще бъдат върнати на президента Румен Радев в понеделник от първия в ротацията премиер, излъчен от ПП-ДБ.

В петък дойде и съобщението, че главният прокурор Иван Гешев е внесъл в деловодството на парламента искане за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов по казуса "Барселонагейт". В сряда Борисов заяви, че няма сам да се откаже от него, тъй като смята, че искането на Гешев е с цел да не бъде сформирано правителство, а самият Борисов вече платил "със съдебната реформа".

Смяна на кандидата за правосъден министър

В крайна сметка се оказа, че единствената промяна от вече обявения списък е само една - на министъра на правосъдието. Новото име е това на депутата от ДБ Атанас Славов. Първоначално за поста беше номиниран настоящият зам.-министър на правосъдието от служебния кабинет Емил Дечев, който заемаше същата позиция и в кабинета на Кирил Петков, когато министър беше Надежда Йорданова. Атанас Славов е член на "Да, България" и влизането му в правителството означава, че формацията на Христо Иванов на практика ще участва в изпълнителната власт. Досега от партията твърдяха, че ще подкрепят правителството, но няма да излъчват свои представители в него, а като причина посочваха присъствието в състава му на политически лица от ПП, а не изцяло експертни фигури, за каквито настояваха. Останалите две формации от обединението ДБ също ще имат свои министри. Номинираната за министър на туризма Зарица Динкова е от "Зелено движение", а кандидатът за министър на здравеопазването Христо Хинков се счита за близък до ДСБ.

Славов е преподавател по конституционно право в Софийския университет и в предишното Народно събрание беше председател на парламентарната комисия по конституционните въпроси, която на практика не проработи.

По неофициална информация възражения към кандидатурата за правосъден министър на Дечев са имали ГЕРБ, като така и не станаха ясни мотивите им за неодобрението. Другото име, което се споменаваше в парламента като спорно за партията на Борисов беше на номинирания за министър на транспорта Георги Гвоздейков. Неговото име според депутати от ГЕРБ беше обвързано с желанието на партията преди папката със състава на кабинета да бъде върната на президента двете формации да се споразумеят за разпределението на областните управители, които се назначават от Министерски съвет. От партията на Борисов настояват това да стане на квотен принцип между първата и втората политически сили като се отчита резултата от парламентарните избори.

Има - няма вицепремиер по еврофондовете

"Техническа грешка" на кандидата за ротационен премиер Николай Денков по време на обявяването на окончателния състав на проектокабинета за малко не върна отново ГЕРБ, ПП-ДБ на масата на преговорите за правителство. При изчитането на имената на кандидатите за министри той представи съпредседателят на ПП Асен Василев като кандидат за вицепремиер по еврофондовете и финансов министър. Във всички варианти на кабинета досега имаше само един вицепремиер и това беше Мария Габриел, която ще бъде и външен министър през първите девет месеца, а след това ще заеме премиерския пост. Това предизвика нова бърза среща между представители на двете формации, след която от ПП обявиха, че Денков е допуснал "техническа грешка" и Василев ще е само финансов министър, но ще отговаря и за еврофондовете. В същото време от пресцентъра на ПП разпространиха състава на правителството, където не е посочено кой ще отговаря за еврофондовете.

"Имаме конституционно мнозинство"

Освен разговорите за състава на правителството в основна интрига се превърнаха и изненадващо започналите преговори за сформирането на конституционно мнозинство, в които бяха включени и ДПС. Първо лидерите на ПП и ДБ срещнаха с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в стаята на движението в парламента, а след това разговорите се прехвърлиха и в кабинета на ротационния председател на НС Росен Желязков, където бяха и номинираните за ротационни премиери Николай Денков и Мария Габриел. Изненадващо в тях беше включен и депутатът Делян Пеевски, който на два-три пъти влизаше и излизаше от стаята.

След първия разговор съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който е натоварен от коалицията ПП-ДБ да води преговорите за промени в конституцията, обясни, че няма значение с кого се договаря конституционната реформа, ако тя е правилно осъществена. "Ние

сме казвали винаги, че ще правим съдебна реформа. Не с кого, а каква! Ако тя е правилната, няма никакво значение с чии гласове.", каза той пред журналисти.

Карадайъ потвърди, че ПП и ДБ са потърсили ДПС за разговори само за конституционните промени, но заяви, че движението "няма да пречи да се състави правителство". Два дни преди това Карадайъ заплаши първата и втората политически сили в парламента, че ако съставят правителство, ще има "граждански бунтове" и нарече заявеното намерение на ПП и ДБ да сформират кабинет "порочна сватба".

"Имаме мнозинство за конституционна реформа", каза и Мария Габриел след приключването на срещите с ДПС. А Денков уточни, че само със законодателни промени няма да бъде завършена съдебната реформа. "Затова беше важно да видим дали може да осигурим поне 160 гласа за промени в конституцията", каза той.

ГЕРБ и ПП-ДБ имат общо 132 гласа и за да прокарат промени в конституцията, са им необходими минимум 160.

В изявлението си след срещите Денков посочи, че по време на разговора е бил обсъден и въпросът за предстоящите смени на членовете на регулаторните органи, чиито мандати вече са изтекли. Не стана ясно обаче дали са обсъждани смените само в тези, за които е необходимо мнозинство от ⅔, каквито са Висшия съдебен съвет и Инспектората към него, или и в останалите, за които обаче се изисква обикновено мнозинство, каквото ГЕРБ и ПП-ДБ имат. По неофициална информация в замяна за подкрепата си за конституционните промени от ДПС са поискали техен представител да бъде избран за председател на правната комисия, срещу което от ПП са възразили. Предстои обаче допълнително да се обсъди депутат от ДПС да я оглави на ротационен принцип. Председателският пост в ключовата правна комисия вече беше договорен между ПП и ДБ също на ротационен принцип. По силата на тази договорка сега неин председател е Стою Стоев от ПП.

Няма да има чистка в администрацията

След срещите Габриел и Денков излязоха и с обща декларация, в която обявиха, че всеки способен служител в държавната администрация ще бъде оставен да работи спокойно. Изявлението им беше в отговор на изтеклия запис от заседанието на националния съвет на ПП, в който се говореше за чистка в държавната администрация от страна на новото правителство. "Ние заставаме зад всеки един служител в администрацията, който отговаря на професионалните и етичните стандарти за заеманата длъжност и с работата си е показал, че защитава интересите на държавата и гражданите", се казва в декларацията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 1
    • + 8

    Комбинацията ГЕРБ-ДПС във властта е абсолютно токсична. Към нея се присъедини и БСП (Тройната коалиция) и 12 г червените не спечелиха избори. Реформаторите, предшествениците на ДБ, управляваха с тях във втория кабинет на Борисов. След това РБ сублимира. Силно се надявам, че заразата ГЕРБ-ДПС се тръшне и ПП-ДБ.
    Преди те да тръшнат нас.

    Нередност?
  • 2
    xte29566872 avatar :-P
    xte29566872

    А комбинацията ГЕРБ+ППДБ с подкрепата на ДПС трябва да е направо радиоактивна!

    Нередност?
Нов коментар