🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Издирваният" от над 10 години "брат" Галев изненадващо почина в... България

Смъртта на дълго укриващия се дупнишки подземен бос Ангел Христов в имението му до Дупница е пореден шамар по правоохранителната ни система в навечерието на кандидатурата ни за влизане в Шенген

54-годишният Ангел Христов (вдясно) е починал в дупнишкото село Ресилово. Партньорът му Пламен Галев все още се укрива от правосъдието.
54-годишният Ангел Христов (вдясно) е починал в дупнишкото село Ресилово. Партньорът му Пламен Галев все още се укрива от правосъдието.
54-годишният Ангел Христов (вдясно) е починал в дупнишкото село Ресилово. Партньорът му Пламен Галев все още се укрива от правосъдието.    ©  Асен Тонев
54-годишният Ангел Христов (вдясно) е починал в дупнишкото село Ресилово. Партньорът му Пламен Галев все още се укрива от правосъдието.    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската правораздавателна система и правоохранителни органи получиха този уикенд поредната звучна плесница, нагледно демонстрираща неспособността им да изпълняват ефективно своите ключови за държавното управление задължения. В събота късно вечерта изненадващо стана ясно, че на българска територия изненадващо е починал Ангел Христов - Геле, който е единият член на дупнишкото криминално дуо "братя Галеви".

Заедно с партньора си в подземния бизнес Пламен Галев (който всъщност не му е брат) 54-годишният бивш служител на специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) се издирва с червена бюлетина на Интерпол, след като през 2012 г. двамата получиха ефективни присъди за рекет и изнудване. Броени часове преди да чуят присъдата си, да бъдат задържани и вкарани в затвора, "братята" изненадващо изчезнаха под носа на МВР и повече от десетилетие местонахождението им беше неясно. Дълги години двамата "бизнесмени" неофициално се приемаха за местните феодали в Дупница.

Този уикенд пък се видя, че българската полиция и спецслужби са неспособни не само да спрат законнонарушителите да напускат страната необезпокоявано, но и да им попречат от време на време да се връщат в нея. Неочаквано за всички се оказа, че Ангел Христов най-вероятно е починал от естествена смърт (по всяка вероятност от инфаркт) не в някоя екзотична дестинация без опция за екстрадиране от типа на Дубай или Южна Африка, а в село Ресилово до Дупница, където има имение.

За момента за никой, включително за правоохранителните органи на българската държава, не е напълно ясно кога и как осъденият се е озовал там и как е пресякъл обратно границата на страната без да бъде разпознат.

В комбинация с бягството на Галеви преди 10 години този факт е поредна грозна демонстрация за проблемите на страната ни ефективно да контролира влизането в и излизането от България. Всичко това се случва в изключително лош момент - точно когато управляващите в София се опитват да убедят Европейската комисия, че изпълняваме всички технически и политически критерии за влизане в Шенгенското пространство на свободно придвижване.

Внезапната смърт на Ангел Христов съмнително съвпада във времето и с още едно криминално събитие с българско участие, което подкопава усещането за ефективна борба с мафията у нас - убийството на Красимир Каменов - Къро в ЮАР. Знае се, че въпросният "брат Галев" е имал общи фирми с Христофорос Аманатидис-Таки - бивш най-близък партньор и сочен за настоящ враг на Къро заради контрола над дейностите на ГКПП Капитан Андреево, вкл. т.нар. "златен гьол" и лабораторията за фитосанитарен контрол.

В опит за кризисен PR министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев още в неделя сутрин е издал заповед, с която погребението на 54-годишния Ангел Христов е било спряно, докато се разбере по какъв начин той тихомълком се е оказал на българска земя. В системата на МВР няма данни той да е пресичал границата легално, което означава, че или е влязъл с фалшиви документи, или че никога не е напускал България.

Демерджиев също така е назначил проверка в РДВР - Кюстендил, за да изясни как местните структури на полицията "не са имали" информация, че дупнишкият беглец от правосъдието се намира в къщата си в село Ресилово. Също така още веднъж ще се проверява причината за смъртта на Христов, въпреки че според първоначалните данни по тялото му няма следи от насилие. Това е и конкретната причина погребението му днес да бъде отложено. Работи се дори по версията Ангел Христов да не е влязъл жив в страната, а само тялото му да е внесено нелегално в България, коментира Демерджиев в неделя следобед.

Решението, че дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов трябва да влязат в затвора, беше взето окончателно от Върховния касационен съд (ВКС) още в началото на май 2012 г. Магистратите отсъдиха, че криминалното дуо е виновно за организиране на престъпна група, и окончателно им наложиха по пет години затвор. Софийският апелативен съд вече също ги беше признал за виновни през юли 2011 г., като двамата получиха съответно 7 и 5 години. Това се случи, след като през ноември 2010 г. окръжният съд в Кюстендил ги беше оправдал изцяло. "Братя Галеви" заедно с Апостол Чакалов, Владимир Ангелов, Георги Градевски и Георги Блатски бяха подсъдими за организиране, ръководене и участие в престъпна група за принуда, изнудвания, извличане на облаги чрез внушаване на страх.

Делото срещу Братя Галеви започва през септември 2009 г. Пламен Галев е обвинен за изнудване, средна телесна повреда и принуда, а Христов - за извличане на облаги чрез внушаване на страх. Двамата остават на свобода срещу парична гаранция от по 50 хил. лв. и са пуснати от ареста след кандидатирането им за депутати на парламентарните избори. Преди това Пламен Галев бива задържан през декември 2008 г. заради заплахи към журналистката Лидия Павлова, а Ангел Христов е арестуван през януари 2009 г. след разпит в Националната следствена служба.

Всичко това се случва, след като стана известно, че двамата са се срещнали с бившия вътрешен министър от т.нар. "тройна коалиция" Румен Петков, а посредник е бил тогавашният съветник в ДАНС Алексей Петров.

Феодалното влияние на Галеви и обкръжението им в Дупница очевидно продължава и години по-късно в тяхно "отсъствие", както стана ясно покрай изчезването на живеещия във Франция Янек Миланов. За неговото отвличане е заподозрян Васил Капланов - Каплата, считан за един от "лейтенантите" на двете бивши барети.

Прикачен файл

През март 2008 в Комисията по национална сигурност и обществен ред е изслушан бившият директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност Ваньо Танов. На него генералът разказва за контактите на тогавашния вътрешен министър Румен Петков с Пламен Галев и Ангел Христо, известни като братя Галеви, както и за разпъване на чадър върху престъпници, корупция и изтичане на оперативна информация към разследвани лица. Изслушването стана повод за подаване на оставка от Румен Петков от поста министър на вътрешните работи.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 1
    • + 2

    Ружица Игнатова онзи ден необезпокоявано си пиеше кафето в Starbucks, до офиса на One Coin на площад Славейков, въпреки че е "издирвана" по целия свят. Няма друга такава държава!!!

    Нередност?
  • 4
    tyc16215409341055258 avatar :-@
    Maria Simova
    • + 2

    Няма друга такава държава! Политика, мафия, полиция , служби, прокуратура, съдебна система! Трябва рестарт!

    Нередност?
Нов коментар