🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И Пеевски ще пише конституционните промени

Лидерите на ПП-ДБ гласуваха с "въздържал се" при избора му за член на ресорната комисия в пленарната зала

Делян Пеевски    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Депутатът от ДПС Делян Пеевски стана в сряда член на парламентарната комисия по конституционни въпроси. Това се случи по настояване на Движението за права и свободи (ДПС) ден след като Пеевски и партийният лидер Мустафа Карадайъ гласуваха знаково "за" кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ.

ДПС вече беше излъчило друг депутат в комисията по конституционни въпроси, която трябва да изработи проект за промяна на основния закон. Ден след избора на кабинет обаче, когато Пеевски обяви, че подкрепя правителството, "за да има реформа на съдебната власт", той поиска да влезе в органа, който ще изработи реформата.

Гласуването в пленарната зала за избора на Пеевски като член на конституционната комисия предизвика първо сътресение в ротационното мнозинство на ГЕРБ и ПП-ДБ.

Очаквано ГЕРБ подкрепиха ДПС, а с тях отново без изненада гласуваха и ИТН.

Общо 109 депутати гласуваха "за", 67 "против", 8 - "въздържали се". Единствено присъстващите в залата депутати от ПП-ДБ и БСП гласуваха "против".

Проверка на "Капитал" показа, че лидерите на ПП-ДБ, както и народни представители от ПП са гласували с "въздържал се". Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев не са натиснали бутона "против". Същото са направили шефът на правната комисия Стою Стоев и колегите му: Христо Даскалов, Калоян Икономов и Васил Стефанов.

Доста любопитно беше поведението на"Възраждане", която има 37 депутати. В началото на дебата депутатът от партията Цончо Ганев призова на няколко пъти ПП-ДБ да подкрепят Пеевски, за да си платят цената за влизането в колаборация с ГЕРБ и ДПС.

След това обаче всички депутати на "Възраждане" не гласуваха, като така свалиха кворума и улесниха избирането на Пеевски.

Тошко Йорданов от ИТН коментира, че ДПС има право да изпрати Пеевски в конституционната комисия, защото това е вътрешно решение на партията.

Кой какво каза

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви, че обединението няма да подкрепи номинацията на Пеевски с обяснението, че излизането от кризата изисква справяне с корупцията и беззаконието, а за това е необходимо да се предоговорят условията, по които работи властта. По думите му инструментът на тази промяна е именно конституционната комисия.

Според Иванов тя не бива да се политизира с участието на политически лидери, а да бъде максимално експертна по състав. В същото време, промяната в конституцията изисква много широк обществен консенсус, като за целта ПП-ДБ ще преговаря с БСП, ИТН и дори "Възраждне". Иванов заяви също, че не трябва да се създават подозрения сред гражданите за задкулисна сделка. Именно това не позволява на неговата парламентарна група да избере Пеевски в комисията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви от трибуната, че никой не е разговарял с нейната партия. "Вашето задкулисие не ни харесва. Няма да бъдем част от това, но ще бъдем отворени за нормални, принципни и държавнически разговори за бъдещето на България", каза Нинова.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, който ръководеше правната комисия в предишния парламент, заяви, че персоналният състав на конституционната комисия е без значение, важното е съгласието. Той посочи, че за конкретните промени в основния закон, които трябва да се приемат, ще бъдат нужни 180 гласа.

Самият кандидат Пеевски не каза нито дума по време на разгорещения дебат. ДПС - също.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 4

    При 2357 прочитания този текст не е пожелал да коментира нито един читател...Или това не интересува никого, или няма смисъл да се коментира. И двете не са на добре.
    Защото за моето поколение Пеевски е синоним на политическата мръсотия. И щом символът на мръсотията заедно с променливите (колко е точно!) ще пише конституционните промени, егати промените, егати Конституцията!
    Фактът, че новата мафия не е против символът на българската мафия да се занимава със пипането на светая светих на всяка нормална държава - Конституцията й, говори пределно ясно колко го закъсахме с това мнозинство.

    Нередност?
  • 2
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • + 4

    Нищо му няма на Пеевски. Изпран е в същата пералня, която направи и Боце целия в бяло.
    По-интересно е да се напомни, че Деян Пеевски е под санкции по закона "Магнитски"! Ебати атлантическото мнозинство, на което санкциониран по "Магнитски" е депутат, който ще му дописва конституцията.
    Или щом е гласувал за про американското колониално правителство ония няма да настояват на санкциите по "Магнитски"?

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    Ще имаме намагнитчени промени на Конституцията, види се.

    Нередност?
  • 4
    gabera avatar :-|
    gabera
    • - 1

    Не знам, дали ПП-ДБ си вярват, че могат в този парламент да се постигнат такива законодателни промени, че да се пречупи корупцията - да не говорим за конституционни - или просто смятат, че с приказки ще въодушевяват публиката си. С този парламент, тези цели са невъзможни за достигане, дори чисто теоретически. А създават очаквания и като не стане, ще си навлекат още повече критика и обвинения за изпадане в зависимости. Губят и сили, и време да ги преследват сега. С 64 гласа са. Не им е дал народът овластяване за големите промени, колкото и нужни да са те, и колкото и нетърпящи отлагане да са.
    Вместо ясно да посочат няколко, малко на брой цели, които и доколкото може да се прокарат без необходимите дълбоки законови промени - например, бюджет и инфлация, помощ за Украйна и отслабване на медийната ни и енергийната зависимост от Русия, а с това и отслабване на властта на президента, и руската пропаганда. Пък, ако се постигне нещо повече, тогава да се похвалят.
    Сега, като се пънат с тази конституционна промяна, с Пеевски компания ще си правят.

    Нередност?
Нов коментар