Въпреки пандемията емисиите на метан са рекордно високи през 2020 г.

Учените определят ръста като притеснителен

Нивата на метан в атмосферата скочиха рязко през последната година, отбелязвайки най-големия ръст от началото на измерванията през 1983 г. Нови данни на Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания на САЩ сочат, че метанът и въглеродният диоксид са достигнали рекордни нива в атмосферата през 2020 г., въпреки че пандемията временно спря почти цялото производство в света.

Лори Брюхуилър, физик в Националната агенция, казва пред Financial Times, че скокът на емисиите на метан е, меко казано, "изненадващ и притеснителен". "Обикновено не очакваме резки промени в рамките на една година и причината за данните е неясна за нас", твърди Брюхуилър.

Метанът, който има 28 пъти по-мащабно въздействие върху атмосферата от въглеродния диоксид, се получава от изкопаемите горива, но и от микробни източници в депа, влажни зони, оризища и животновъдство. Около 60% от емисиите му се дължат на човешка дейност.

Данните на Националната агенция сочат, че концентрациите на метан са се увеличили с 14.7 части на милиард през 2020 г. при ръст от 412.5 части на милион при въглеродния диоксид. Според агенцията емисиите на въглероден диоксид са нараснали с 12% за последните две десетилетия. При временното затваряне на промишлени предприятия миналата година нивата на CO2 се понижиха с 6%, но бързо се върнаха към предишните си стойности при възобновяването на производство.

Професор Юън Нисбет от Royal Holloway University of London също изказа притесненията си. Според него рязкото покачване на метановите емисии се дължи на увеличението на емисиите от влажните зони и тропиците, които стават все по-горещи вследствие на глобалното затопляне. Това на свой ред задвижва високо отделяне на метан, който пък допринася за парниковия ефект и промените в климата.

Друга хипотеза е, че способността на атмосферата да "изчиства" метана чрез разграждането му с течение на времето е намаляла. "Затоплящата се планета може да причини повече естествени емисии на метан", казва Дърууд Зелке, президент на Института за управление и устойчиво развитие - благотворителна организация, базирана във Вашингтон, която се фокусира върху краткотрайните замърсители на климата като метан. Намаляването на емисиите на метан може да забави глобалното затопляне по-бързо, отколкото намаляването на тези на въглеродния диоксид, смята той, тъй като метанът не се задържа толкова дълго в атмосферата.

Проблемните данни доказаха нуждата за приоритизиране на мерките срещу ръста на метанови емисии в САЩ. Администрацията на Джо Байдън се готви да затегне регулациите за добив на природен газ и петрол, които Тръмп разхлаби значително през 2020 г., съобщава Reuters. Демократическата партия предупреди, че това би бил единственият начин САЩ да води ефективна борба с глобалното затопляне и замърсяването на въздуха.

Байдън ще представи план за действие на 22 април по време на онлайн среща за климатичните промени. Поканени са 40 световни лидери, за да обсъдят нуждата от по-ефективни мерки за опазване на околната среда. Още с избирането му за президент на САЩ Байдън заяви, че климатът ще е сред централните проблеми, с които ще се заеме. Върна САЩ в Парижкото споразумение за климата и обяви своя икономически план, целящ страната да развива повече зелени технологии.

Лукс, който само богатите могат да си позволят?

САЩ предлага планове за интеграция на зелени технологии, но кои страни могат да си позволят подобни инвестиции след пандемията? По-рано този месец управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди за повишаващото се на световен мащаб разделение между бедни и богати. Георгиева допусна също, че липсата на адекватни ваксинации носи риска развиващите се икономики да "пропуснат историческата трансформация към нова световна икономика, изградена върху зелени основи".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар