Новите екостикери за годишните технически прегледи: фиаско за повече пари

Без значение дали колата е с катализатор, на метан или газ - категорията се определя от ЕВРО стандарта, а чиповете просто се доплащат

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текстът е актуализиран на 6 август.
Темата накратко
  • И след реформата е без значение дали колата има нужните филтри - всичко зависи от ЕВРО стандарта в талона.
  • Изгорелите газове се мерят контролно и не влияят на определянето на екокатегорията.
  • Чиповете просто се доплащат и не е ясно каква точно роля ще изпълняват.

По-бавно, по-скъпо, но не и по-различно. Така минават автомобилите годишен технически преглед след "голямата" реформа с новите екостикери и чипове, която държавата въведе в средата на юли. Реален ефект от промяната на практика няма, поради което и притесненията на шофьорите, че колите им могат да попаднат в категория, която няма да им позволява да влизат в центъра на града, са напълно неоснователни. И по нищо не изглежда, че това ще се промени.

"И чист въздух да пусна в системата, все тая - пак ще излезе същата екокатегория." Това каза служител в пункт за годишни технически прегледи пред "Капитал" на въпрос какво се е променило след 12 юли, когато започнаха да се поставят новите екостикери. "Освен че трябва да ги слагаме в средата на предните стъкла на колите точно под огледалото за обратно виждане, което е страшно неудобно за шофьорите, друга разлика няма. Данните са едни и същи, а резултатът е както преди - каквото пише в талона, това е", казва служителят.

Какво се очакваше

Планът на изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" за реформата беше да се направи реална оценка на автопарка, като чрез измерване на изгорелите газове по време на техническите прегледи се определи коя кола колко точно замърсява. Евростандартът по талон (от ЕВРО-1 до ЕВРО-6 към момента) не трябваше да се взема под внимание, тъй като има много големи разминавания между автомобили с един и същ евростандарт - едни са поддържани добре, други не, едни имат катализатори и филтри, други не, трети са с монтирана газова уредба и т.н. А и при различна експлоатация на превозното средство отделяните вредни емисии се променят. Все неща, които звучат разумно.

Две седмици по-късно обаче резултатът е съвсем различен - реална екооценка на превозните средства не се извършва и всичко е както преди. Новата система буквално преписва ЕВРО стандарта от талона и разпределя колата в съответната категория (от 1 до 5, като последната е само за електрически и водородни коли), без да има никакво значение какви газове са измерени. Така дали автомобилът е с катализатор или без, дали е на газ или метан - няма никакво значение. Важен според хората, които правят технически прегледи, е само евростандартът и годината на производство. Все неща, които така или иначе ги има в талоните на колите, поради което не става и ясно защо беше нужно да се въвеждат новите стикери. Освен, разбира се, цената - тя е от 5 до 20 лв. по-висока в различните пунктове за годишни технически прегледи.

Гледай какво пише, не какво гори

Алекси кара кола с фабрична газова уредба, произведена през 2008 г. По талон колата е ЕВРО-4, но той е очаквал, че ще получи по-екологична категория. Задвижваните с метан двигатели имат по-ниски с до 25% емисии CO2 в сравнение с останалите двигатели с вътрешно горене и до 95% по-ниски емисии азотни окиси (NOx). Освен това почти не изхвърлят сажди.

Въпреки това обаче при преминаване на технически преглед преди дни му е даден стикер за трета категория, или толкова колкото би получил стар 15-годишен дизел, без DPF филтър. Парадоксално, но факт. Казали му, че системата така го е определила и досега нямало случай някой да получи по-висока екокатегория от тази, записана в талона му. В случая ЕВРО-1 и ЕВРО-2 са първа категория, ЕВРО-3 и ЕВРО-4 отпреди 2007 г. са втора категория, ЕВРО-4, 5 и 6 от 2007 до 2009 г., са трета категория, а всички след 2009 са в четвърта категория. Само електрическите и водородните коли са в пета категория.

И без катализатор се минава

Проверка на "Капитал" на произволно избран пункт за технически преглед в София потвърди разказа на Алекси. Служителите вдигаха рамене и не можеха да обяснят защо са нужни новите стикери, след като нищо не зависи от отчетените газове, а се гледат само годината на производство и евростандартът. "Освен че ни накараха да купим нови електрони устройства, в които вкарваме информацията, която преди набирахме на компютъра, и лепим тези големи и по-скъпи стикери, друго не се е променило. Само процесът стана по-бавен и съответно обслужваме по-малко коли на ден", казва техникът, пожелал анонимност.

Конкретната кола, която минава преглед в дадения момент, е дизел от 2014 г., но без катализатор и DPF. По талон е ЕВРО-5 и още преди да са замерени изгорелите газове, служителят в пункта се обзалага, че системата ще я определи в най-високата екокатегория за двигатели с вътрешно горене - четвърта. След 10 минути това се потвърждава.

А защо е така

От Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения обясниха за "Капитал", че по време на периодичния технически преглед не може да се определи екологичната категория на превозното средство, а само дали е технически изправно и в добро техническо състояние.

"Предвид това за основа при определянето на екологичната група на МПС се използва екологичната категория, отразена в свидетелството за регистрация на МПС. Министерството е отчело факта, че в България са регистрирани много стари автомобили, още преди България да влезе в ЕС, на които не е отразена екологична категория, за това като втори критерий се отчита датата на първа регистрация на автомобила", пишат от ведомството в отговори до медиата. От тях става ясно още, че на последно място по значение при определянето на екокатегория за новите стикери е стойността на емисиите от отработените газове, измерени по време на техническия преглед.

"Въпреки че е възможно едно превозно средство от дадена ЕВРО категория в определен момент да даде по-добри резултати от измерването на емисиите по време на техническият преглед от друго превозно средство с по-висока екологична категория, ако измерванията са в допустимите за прегледа граници, това не означава, че превозното средство от по-ниската екологична категория замърсява по-малко от превозното средство с по-висока екологична категория", поясняват още от транспортното министерство.

А това е така, защото според ведомството измерванията за определяне на екологичната категория, които се правят от производителите на автомобили, обхващат по-голяма набор от емисии и видът на теста е много различен от този при преминаване на ГТП.

Пореден пропуск

В годините назад е имало много опити за реформи в пунктовете за преглед, като те бяха връзвани с различни системи на държавата и дори видеонаблюдение, за да не се допускат корупция и движението на проблемни автомобили. Всичко това не направи нищо за изчистването на автопарка и повече безопасност по пътищата, най-вече заради дупките в системата.

Това е ясно видимо за всеки шофьор в България, но стана очевидно и за Европа, когато през 2019 г. в Германия бе спрян току-що минал преглед български бус, в който бяха открити 66 дефекта.

Проблемът с ГТП е, че от тях зависят доста други измерители и системи. Ако например новата система се окаже също така с пробойни и неработеща, тя ще обрече на мъртво раждане и идеята за нови зони в центъра на градовете, в които няма да се допускат замърсяващи автомобили - ключова стъпка към подобряването на околната и градска среда.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-?
    crusible
    • + 10

    Положението пак е: Мислехме го да е добре, пък то стана както обикновено...

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 11

    Абе кой я измисли тази глупост и няма ли кой да отмени тази вредна категоризация?!

    Нередност?
  • 3
    kratun.ko avatar :-@
    kratun.ko
    • + 9

    Нашата нефелна администрация не може да сътвори един завършен процес с гарантиран резултат и корективни дейности! Бяха пуснали информация, че печатницата за новите стикери била на някакъв депутат от БСП. Що да не плащаме повече? Решили са вкупом да ни бръкнат по-дълбоко в джоба. В тази държава само далаверки и селски трикове се въртят. От толкова паразити, приемникът отива на умиране.

    Нередност?
  • 4
    911 avatar :-|
    911
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#] от "":
    Някакъв депутат от БСП, ама иначе цялата схема е измислена от ГЕРП? Няма логика, ГЕРП пари не дели!

    Иначе поредната тъпотия на некадърните калинки….

    Нередност?
  • 5
    op avatar :-|
    op
    • + 3

    Защо беше нужно хората да чакат с дни да регистрат ГУ ,а като отидеш на преглед това да няма никакво значение,защо?

    Нередност?
  • 6
    kolisti avatar :-|
    бай кольо

    Както правилно е посочено по-горе, приемникът отива на умиране. Докога?

    Нередност?
  • 7
    whm1592130578665770 avatar :-|
    Стефан Николов

    а бе хора - как може да искате свестен тех. преглед ако колата ви не отговаря в нормите ................ и тогава знаете ли колко пари ще дадете за ремонт

    Нередност?
Нов коментар