🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Купи гора, опази гора

Фондовете, които купуват гори или помагат за опазването на земите на туземните населения в тропическите зони, са важен механизъм в борбата с промените в климата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"С помощта и на едно мое дарение колегите са успели да закупят 3200 декара тропическа гора, която е последния дом на тази световно застрашена птица!" На снимката под поста във фейсбук се вижда застрашената и с характерната си червена шийка птичка Cherry-throated Tanager, обитаваща бразилската дъждовна гора.

Постът казва всичко - натрупването на много малки дарения може да доведе до опазването на големи площи тропическа гора и на видовете, живеещи в нея. Полза има и за климата. И всеки има възможността да се почувства поне малко полезен в борбата с обезлесяването.

Организацията зад опазването на тази и още няколко застрашени птици в същото парче гора е The Rainforest Trust. Иновативният подход за консервация посредством закупуване всъщност не е никак нов. Официално регистриран на 8 декември 1988 г., The Rainforest Trust отпразнува първия си консервационен успех по-малко от година по-късно - в планините Сиера де Лас Минас в Гватемала, където девствената тропическа гора, дом на много редки видове, е изложена на риск от изсичане и превръщане в обработваема земя.

Организацията идентифицира опитен местен гватемалски партньор, Defensores de La Naturaleza, и събира средствата, необходими за осъществяването на първия си проект за опазване. На цена от само 4 долара на декар Rainforest Trust подкрепя закупуването на резервата "Сиера де Лас Минас" с площ 11 000 акра, като това полага основите на създаването на една от най-важните защитени зони в Централна Америка - биосферния резерват "Сиера де Лас Минас" с площ 600 000 акра. Днес той все още се управлява от същия местен партньор.

Способите за опазване на тропическите гори на планетата, които са едно от решенията в борбата с изменението на климата, стават все по-иновативни и все по-интересни за бизнеса. А нуждата от тях - все по-голяма.

Голям проблем - големи цели

През 80-те и 90-те години тропическите гори играят ролята на много мощен "въглероден филтър". От 1990 г. насам обаче светът е загубил 420 милиона хектара, или около милиард акра гори, според Организацията на ООН за прехрана и земеделие - главно в Африка и Южна Америка.

Горите падат в жертва на земеделието, пашата на добитък, дърводобива, минното дело и сондажите, урбанизацията, а част от борбата с горите е гарнирана с палежи, които да разчистят терените за бизнес начинанията. В Малайзия и Индонезия горите се изсичат, за да се направи място за производството на палмово масло. В Амазонка - за да се даде път на животновъдството и кравефермите, както и на соевите плантации.

Загубите напоследък нарастват. Организацията Amazon Conservation съобщава, че разрушенията са се увеличили с 21 процента през 2020 г., загуба с размера на Израел.

Преди няколко години според дългогодишно изследване на бразилския Национален институт по космически изследвания (INPE), посветено на парниковите газове, около 20% от територията в района на Амазония вече се е превърнала в нетен източник на въглероден диоксид. Основната причина за това е обезлесяването. Откритието, на което учените се натъкват, е изключително смущаващо: въпреки че по-голямата част от екваториалната гора все още абсорбира голямо количества въглероден диоксид (особено в годините с по-висока влажност), една част от нея вече е загубила тази способност. Става дума за югоизточната част от Амазония, която съставлява около 20% от цялата територия на джунглата и е обект на активно обезлесяване. Научната общност предупреждава от десетилетия за наличието на подобна "критична точка" в Амазония, при която гората ще загуби способността си да се самовъзстановява и ще отделя повече въглероден диоксид, отколкото поглъща.

Първоначално стартирана през 2014 г., Нюйоркската декларация за горите (NYDF) на ООН определи 10 цели за спиране на естествената загуба на гори до 2030 г., възстановяване на 350 милиона хектара горски земи, подобряване на управлението и правата на горските общности, увеличаване на финансовите потоци към горите и намаляване на въглеродните емисии от обезлесяването.

И все пак въпреки амбициозната програма светът не е на път да спре обезлесяването до 2030 г. Според неотдавнашната оценка на напредъка на NYDF глобалното обезлесяване продължава със скорост приблизително 10 милиона хектара годишно. За да се противодейства на това и да се постигне намерението на NYDF, обезлесяването трябва да намалее с близо 1 милион хектара годишно през следващите девет години.

Купуване на зелено

The Rainforest Trust е един от примерите за опазване на най-ценните гори, включително посредством закупуване, като от организацията изчисляват, че от създаването й до момента са спомогнали за опазването на повече от 37 милиона акра и жизненоважни местообитания в тропиците в Латинска Америка, Карибите, Азия, Африка и Тихия океан, работейки с местни партньори.

През 2002 с помощта на фонда 2 млн. акра в амазонските гори в Перу са превърнати в резервата "Мадре де Диос", където живее туземно население, и така гората е спасена от миньорската треска за злато. Подкрепя и закупуването на 44 хил. акра гори в Caloola в Австралия, осигурявайки важна връзка между вече съществуващи защитени зони. През миналата есен Джеймс Дойч, главен изпълнителен директор на Rainforest Trust, обяви, че Rainforest Trust ще предостави 500 милиона долара, за да гарантира, че 30 процента от планетата ще бъдат защитени и запазени до 2030 г. Към това се присъединиха осем други частни спонсори, като колективният ангажимент възлиза на общо 5 милиарда долара. Дойч се надява и на други частни и публични донори, на отделни държави като САЩ и Китай и на многостранни донори като Световната банка да удвоят инвестициите си.

Гората е на върха на копието

Подкрепата на туземното население, обитаващо тропическите гори по света, също е важен инструмент в опазването на зеленото богатство. Във Варшава на фестивала за документално кино Millennium Docs Against Gravity към режисьора на The Territory Алекс Притц летят порой от въпроси от публиката.

Филмът показва отблизо опасната битка за опазването на тропическата гора в Амазония на племето Uru-Eu-Wau-Wau срещу нашествениците, които изсичат и палят защитената им територия, за да разчистят терен за незаконните си ферми. Племето се бори иновативно. Освен с лъкове те са въоръжени с дронове и камери. А публичността на борбата се превръща в основно оръжие за противодействие.

Един от най-известните фондове за опазване на горските запаси на планетата и по-специално тропическите дъждовните гори на Амазония - The Rainforest Fund, бележи началото си именно от срещата на модерното и автентичното. Създаден е от музиканта Стинг и втората му съпруга му Труди Стайлър, след като двамата отиват на посещение през 1987 г. в амазонските гори. Там местният лидер Раони от народа каяпо, живеещ в бразилския щат Мато Гросо, отправя лична молба към тях да помогнат на неговата общност за защитата на техните земя и култура от инвазията на дървосекачи, миньори, фермери. Раони обикаля със Стинг 17 държави, правейки проблема публично достояние. Създават се 12 фондации, които събират средства за създаването на национален парк от 180 000 кв. км в района Xingu.

От създаването му в края на 80-те години от The Rainforest Fund изчисляват, че са успели да опазят повече от 37 милиона акра гори в тропиците, като са запазили и защитили жизненоважни местообитания в Латинска Америка, Карибите, Азия, Африка и Тихия океан, също работейки с местни партньори.

На ход са компаниите

Структурите за мобилизиране на средства за инвестиции в горите и тяхното опазване стават все повече и повече с вдигане на целите в борбата с изменението на климата и намаляването на емисиите.

Коалицията LEAF - The Lowering Emissions by Accelerating Forest Finance, успя да набере 1 млрд. долара през изминалата година. LEAF е доброволна глобална коалиция, която обединява частния сектор и правителствата, за да осигури финансиране за опазването на тропическите и субтропическите гори.

"Фокусът върху вътрешнокорпоративното намаляване на емисиите е абсолютно необходим за постигане на глобална нетна нула до средата на века. Но проблемът е, че дори ако всички компании постигнат нулеви емисии, това няма да доведе непременно до въглеродна неутралност за планетата. Това е така, защото няма път към глобалната нетна нула без опазване на природата и най-спешното - прекратяване на обезлесяването на тропическите гори в рамките на десетилетието", смятат от коалицията.

Все повече компании включват в зелените си политики именно горите, дори и те да не са част от веригата им на доставки. През 2019 г. Amazon създаде Right Now Climate Fund, фонд от 100 млн. долара за възстановяване и опазване на гори, влажни зони и пасища по целия свят, като част от плана за достигане на нулеви емисии през 2040 г. Apple се е насочила към опазването на мангрови гори в Колумбия. HP инвестира в преминаването към отговорно управление на 220 000 акра гори в Китай до 2025 г.

Обезлесяването остава един от неотложните проблеми, пред които е изправен и какаовият сектор, особено в Западна Африка. През 2017 г. Nestlé се присъедини към публично-частната инициатива Cocoa & Forests Initiative, за да помогне за прекратяване на обезлесяването и възстановяване на горите в Кот д'Ивоар и Гана. През март 2019 г. компанията публикува подробен план за действие в подкрепа на тези колективни усилия.

Списъкът е дълъг. Местата, имащи нужда от защита, за да оцелеят - също.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    npx141152214 avatar :-|
    Joye Asmiranda

    The best and most economical way to safeguard forests and the livelihoods of those who depend on them is through benefit sharing, https://bubble-shooters.co/ but many localities are having trouble coming to an agreement on how to put this solution into practice.

    Нередност?
Нов коментар