Пет европейски държави изискват карантина за пристигащи от България

В понеделник Словакия се присъедини към Естония, Латвия, Словения и Великобритания въпреки обявеното отваряне в ЕС

Влизането в Гърция с автомобил само през "Кулата-Промахон" доведе до километрични опашки на граничния пункт в понеделник.
Влизането в Гърция с автомобил само през "Кулата-Промахон" доведе до километрични опашки на граничния пункт в понеделник.
Влизането в Гърция с автомобил само през "Кулата-Промахон" доведе до километрични опашки на граничния пункт в понеделник.    ©  Велко Ангелов
Влизането в Гърция с автомобил само през "Кулата-Промахон" доведе до километрични опашки на граничния пункт в понеделник.    ©  Велко Ангелов

Увеличаващият се брой случаи на коронавирус в България води до повече ограничения в някои страни в ЕС и във Великобритания за български граждани, пътуващи в чужбина. Засега българите все още може да пътуват свободно в повечето европейски страни, но е добре преди това да проверят за евентуална промяна в противоепидемичните мерки в съответната държава в европейския портал Re-open EU.

В петък например Великобритания извади България от списъка с безопасни страни, за които задължителната 14-дневна карантина ще отпадне от 10 юли. В същия ден Министерството на външните работи изпрати нота до Лондон с искане на обяснение за това решение, но все още няма отговор, казаха от пресцентъра на МВнР.

Естония, Латвия, Словения и Словакия налагат задължителна карантина за пристигащи от България, поясниха от Външното министерство на въпрос на "Капитал". В Словакия мярката за карантина влезе в сила от понеделник след като в края на миналата седмица Братислава извади България от списъка си с безопасни държави поради ръста на случаите у нас. Докато карантината в останалите държави в списъка е 14 дни, в Словакия тя ще трае 5 дни, но се изисква и отрицателен PCR тест, направен до 96 часа преди пътуването, който се повтаря в края на петдневната карантина. Кипър пък изисква отрицателен PCR тест за влизане в страната, направен през последните 72 часа.

По какъв критерий се определя коя страна е безопасна

Страните, които ограничават пътуванията или налагат задължителна карантина на пристигащи български граждани главно наблюдават кумулативния брой потвърдени случаи на 100 000 души от населението за последните 14 дни. В Латвия например карантина се налага на пристигащи от страни с над 15 случая на 100 000 през последните 14 дни. Литва, която засега само силно препоръчва карантина на пристигащи от България, налага задължителна 14-дневна изолация за идващите от страни с над 25 случая на 100 000 за последните две седмици.

Към 3 юли, петък, по данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), случаите на 100 000 в България са 23.6.

През юни България отчете петия най-висок ръст на Covid-19 в Европа. ECDC публикува статистика за всички европейски държави веднъж седмично - ако ръстът, отчетен и през уикенда продължи, може да се окаже, че Литва и други страни също ще наложат задължителна карантина за пристигащи от България. Страница с отворени данни за вируса, ползваща базата данни на единния портал, показва, че към 6 юли новите случаи за последните две седмици са се увеличили с 54% спрямо предходните две седмици.

Как се пътува до Гърция

Засега Гърция не налага ограничения за граждани на ЕС освен за тези, пристигащи от Швеция. Страната използва онлайн регистрационна форма, която всички пътуващи трябва да попълнят до 48 часа преди пътуването си. Чрез регистрацията се получава QR код, който се сканира при влизане в страната. Влизащите се подлагат на случайни PCR тестове, свързани с алгоритъма по издаването на QR кода. От тестваните се изисква да се самоизолират 24 часа на мястото, към което са се насочили, докато излязат резултатите. Хората с положителни проби се задължават да прекарат 14-дни в специални хотели за карантина.

В същото време от понеделник Гърция ограничи влизането от България с автомобили единствено през граничния пункт "Кулата-Промахон", което създаде опашка от коли, дълга 8 км, в сутрешните часове. Също в понеделник Гърция забрани влизането от Сърбия в страната заради влошаващата се епидемична ситуация там.

Пътуванията до Гърция по вода с лично морско превозно средство също са затруднени. От пресцентъра на МВнР обясняват, че засега Гърция е обозначила единствено две пристанища, през които може да се влиза в страната с яхта - Игуменица и Пирея, където са устроени пунктове за сканиране на QR кодовете на пристигащите.

"Пътниците, които влизат в страната чрез сухопътните и морските граници, освен другите си, според случая, задължения, попълват електронната форма PLF в периода от 48 (четиридесет и осем) до 72 (седемдесет и два) часа преди пристигането си в Гърция,'' пише в гръцкия Държавен вестник бр. 2601/27.06.2020 г. Това може да създаде проблеми и с давността на QR кодовете при по-дългите морски пътувания, ако пътниците са попълнили регистрационните форми преди да тръгнат към Гърция, както е практиката при сухоземните пътувания.

Ананиев удължи извънредната епидемична обстановка до края на юли

Здравният министър Кирил Ананиев удължава до края на месеца извънредната епидемична обстановка заради нарасналия брой заразени от коронавирус.

На централно ниво няма да се засилват противоепидемичните мерки, но на областните щабове ще бъдат издадени препоръки да засилят контрола за носене на маски и спазване на дистанция, както и да забранят провеждането на масови мероприятия, тъй като се установило, че след тях броят заразени расте. През уикенда са установи общо 19 заразени футболисти и треньори от два футболни отбора.

Ананиев ще издаде допълнителна заповед, в която разрешава по време на публични професионални изяви - пресконференции, презентации, в телевизията, да не се носят маски. Ще има и заповед от кои страни по света българските граждани могат да влизат, без да бъдат поставяни под карантина и при кои тя е задължителна.

От здравното министерство съобщиха още, че българска фирма извършва клинични проучвания доколко познато българско лекарство срещу въшки и краста може да е ефективно срещу коронавирусна инфекция. В проучванията досега са се включили 30 пациенти от девет болници. След България проучвания за влиянието на продукта са започнали в САЩ, Испания и Бразилия.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 4
    • + 7

    Англичаните и без това толкова мразят българите, че дори и да няма корона вирус биха ни сложили карантина. Те май вече го направиха демонстративно чрез Brexit, въпреки че на много българи още не им е ясно какво се случи.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 4

    Реципрочност му е майката ...

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 4

    Скоро и други ще ни сложат в черния списък.

    Нередност?
Нов коментар