COVID кризата в България се задълбочава, но кабинетът отмени мерките си от петък

Три фолкпевици на протест бяха достатъчни, за да се отворят отново нощните заведения. Болниците обмислят спиранена плановите операции

През седмицата България отбеляза най-големия брой пациенти в болница от началото на пандемията
През седмицата България отбеляза най-големия брой пациенти в болница от началото на пандемията
През седмицата България отбеляза най-големия брой пациенти в болница от началото на пандемията    ©  Надежда Чипева
През седмицата България отбеляза най-големия брой пациенти в болница от началото на пандемията    ©  Надежда Чипева

След абсолютния рекорд в България досега - 330 случая на коронавирус в петък, броят на новите регистрирани заразени намаля в събота и неделя, но остана висок - над 200, и то при увеличен брой тестове. Тази тенденция вероятно ще се запази, а по-вероятно и ще се засили, по няколко причини.

След като в петък правителството обяви връщане на част от мерките, два дни по-късно те пак бяха отменени. Нощните заведения бяха затворени със заповед в четвъртък, но отворени отново в неделя. Освен това ще могат да се провеждат и сватбени тържества със спазване на дистанция. Два дни по-рано те не можеха да са с повече от 30 човека. Така от всички забрани заради рекордния ръст на регистрирани болни остана само тази за публиката на футболните мачове, но тя така или иначе е безсмислена, защото първенството приключи.

До отварянето на заведенията в неделя се стигна след като в събота вечерта трима фолкпевци и певици излязоха на протестите пред президентството, но не срещу правителството, а срещу противоепидемичните мерки, които им пречат да работят в нощните заведения. Реакцията беше светкавична - в неделя следобяд заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, след среща с ресторантьорите, обяви, че нощните заведения ще бъдат отворени от следващия ден, като посетителите трябва да имат пространство от 1 кв. м. всеки.

Страхът от това, че беззаконието завзема държавата, се оказа по-силен от този от коронавирусната инфекция, видно от протестите в центъра на столицата и други места из страната. Големите демонстрации по принцип са високорискови за зараза събития, ако не се носят маски и не се спазва дистанция.

По данни от лекарите всъщност всеки ден в столицата се разрешава провеждането на поне 40 събития със струпване на повече от 30 души, които би трябвало да са забранени според последната заповед на здравния министър.

Накратко, комбинацията от много масови събития и нощни заведения, вероятно ще засили и то много ръста на установените заразени. Проблемът в случая е, че налагането на мерките едва ли ще може да бъде избегнато, но колкото по-късно стане това, толкова по-сериозни трябва да са те.

Според експерти, ако дифузното разпространение продължава с пълна сила, вероятно ще се наложи да бъдат въвеждани и нови мерки - поне в болниците, след като в кабинета очевидно няма желание за други мерки.

Тревожната тенденция

Според анализа на Петър Велков, учител по математика, експерт по управление на кризи и доброволец във ВМА, най-тревожната тенденция е, че независимо че броят на тестовете се увеличава, процентът открити новозаразени не спада, а също расте.

"През тази седмица имаме увеличение спрямо предната седмица на позитивни новооткрити спрямо направените тестове - 6.7% (спрямо 5.2% в предната), което е много по-реален показател за влошаване на ситуацията от общия брой новооткрити. Това е и при малко повече направени PCR тестове през тази седмицата - 22 483 спрямо 20 082 за предходната седмица", коментира Велков.

"Само увеличеният брой тестове не може да обясни увеличения брой диагностицирани с COVID-19. Броят на направените тестове е нараснал с 12%, на което обаче отговаря нарастване на откритите заразени с цели 43%. Седмичният ръст на новите случаи е 49%. Двуседмичният ръст е 77%", казва Велков.

Според него данните показват нарастване на относителния дял на броя на положителните лица в страната, което е индикация за повишаване на интензивността на епидемичния процес и увеличаване на разпространението на вируса на територията на България и през този месец.

Той допълва, че процентът позитивни тестове е и най-добрият индикатор за овладяване на кризата - повечето тестове би трябвало да намаляват процента на открити нови заразени, но в България този процент не намалява.

Много нови антирекорди

Изминалата седмица бележи няколко нови черни рекорда - рекорден брой новооткрити случаи за ден и за седмица - съответно 330 и 1501 за седмицата.

София бележи също рекорден брой нови случаи в една област за ден - 140. Тази седмица имаше и ден, в който 26 от общо 28 области в страната отчетоха нови случаи - само две области нямаха.

Рекорд има и при новозаразените медицински лица. През юни най-високият брой е пет на ден.

"Среднодневният брой за юли е 8.45 в момента, за седмицата е 8.57. За само 12 дни от месец юли вече имаме 18% от всички заразени медицински лица за всичките дни пандемия у нас", отбелязва Велков.

В неделя България достига и най-високият брой хоспитализирани от началото на пандемията - 532 души.

Освен това миналата седмица е първата с над 200 заразени на ден в няколко поредни дни.

Според прогнозата на Велков 16.6% от всички активни случаи през седмицата се лекуват в болница, като средно 6.06% от тях са в критично състояние. Тези числа са близки до световната статистика.

"Лошата новина, е че ако продължаваме да поддържаме тези проценти и случаите нарастват, то в абсолютни числа няма да имаме капацитет здравната система да се справи", смята Велков.

По думите му много тревожен показател е, че в последните седмици няколко пъти повече са новозаразените от излекуваните у нас. За тази седмица показателят става още по-лош и е 3,63 (при 2,49 в предходната) пъти в полза на заразените, а за изход от кризата съотношението трябва да бъде в обратната посока.

Какво още може да се предприеме

Лекарите очакват, че при нарастващото дифузно разпространение мерките би трябвало да бъдат затегнати още повече. "Това обаче ще бъде трудно, при положение че много хора не вярват, че вирусът съществува. Хората се умориха да спазват рестрикции и затова в момента мерките са по-леки. Само спазването на дистанция би могло да намали с 36% новите случаи", коментира проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Според него, ако броят на новозаразените в болниците продължи да нараства, клиниките вероятно ще минат на друг режим на работа - първоначално част от пациентите ще се отдръпнат, а с нарастването на лекуваните с коронавирусни инфекции вероятно болниците ще трябва отново да се откажат от плановите операции и да отделят по-голям ресурс за лечение на коронавирусна инфекция.

Щабът към политиците: Оставете ни да работим или ни сменете и правете каквото искате

Докато щабът и много лекари са категорични, че оставена да се развива безконтролно, епидемията би нокаутирала здравната система рано или късно, тези, които смятат, че опасността от вируса е преувеличена и са против затягането на мерките, продължават да държат на своите си аргументи.

Според доц. д-р Атанас Мангъров, началник на отделение в Инфекциозната болница - София, и един от най-големите критици на мерките срещу коронавируса, "ако сме така глупави отново да затворим икономиката, след нейното ново отваряне броят на заболелите ще бъде същият". Той вижда и проблем с данните за тестовете, тъй като от обявявания им брой не става ясно дали става въпрос за повторни тестове на вече заразени или за нови. "Това е игра без правила, в която няма рефер и всеки прави каквото си иска, затова хората не вярват, че има проблем. Трябва да се знае колко от новозаразените са без симптоми, колко влизат в болниците в тежко състояние", казва той.

В петък премиерът Бойко Борисов настоя за дебат между Националния оперативен щаб и противниците на по-строгите мерки и да се реши дали да бъдат отново отворени нощните заведения. Такъв дебат първоначално искаше и групата около доц. Мангъров. От НОЩ обаче отказваха, посочвайки като аргументи, че подобен дебат само би объркал повече населението. Сега, изглежда, позициите им остават същите.

"Аз имам отрицателно мнение за един такъв дебат, защото ние няма да се съберем да си говорим, а да си викаме", каза днес главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНР. Той опроверга и казаното от премиера преди месец, че мерките се разхлабват, защото "специалистите" му били обяснили, че вирусът е отслабнал. Така и не стана ясно кои са въпросните специалисти. Кунчев коментира, че има доказателства, че вирусът се разпространява по-лесно, но не и че се прекарва по-лесно от хората.

Той посочи още, че има две основни причини за разрастването на епидемията: преждевременното убеждение на хората, че тя е приключила, и политизирането на проблема. И се обърна с апел към политическите лидери да не се занимават с медицинската страна на кризата. "Оставете ни да работим. Ако не, сменяте щаба и правите каквото искате", каза доц. Кунчев.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    anihilatrziurkiu avatar :-|
    anihilatrziurkiu
    • - 5
    • + 12

    който постави спасението на бизнеса над спасението на живота на гражданите, няма да спаси нито бизнеса, нито живота. за жалост

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 6
    • + 3

    Накрая 80% няма да разберат , че са го карали , още 10 ще имат сополи , допълнителни 5 - 6 ще влязат в болница и последно остатъка ще предаде богу дух ...

    Нередност?
  • 3
    Rosko avatar :-|
    Rosko
    • - 2
    • + 5

    Защо има повишаване на броя положителни тестове и по-големия брой направени тестове ли е причината за това?
    Накратко - не. Броя на тестваните, не е причина за увеличаването на положителните резултати.

    А, защо това е така?

    Защото - направените проби, са функция на броя постъпили със симптоми. Ако много хора се разболеят и потърсят помощ - ако имат симптоматиката ще им бъде направен тест и при позитивен резултат ще се изследват епидемиологичните пътеки, което означава тестване на всички контактни и техните контактни и техните и т.н...

    Т.е. много болни = много тестове!

    Това което хората, обикновено без медицинско образование предполагат, че броят на болните е функция на броя тестове - допуска, че разпределението на заразоносителите е хомогенно разпределено, почти неизменящо се с времето и в зависимост от броя проби получаваме и съответния резултат.

    Има 2 проблема с тази хипотеза, че повече направени тестове са причината за повечето положителни резултати:

    1-вият е, че заразата няма да стои константна при дифузно разпределение, а или ще се разраства или ще затихва - в зависимост от способността да си намира гостоприемни организми. Такова е поведението на всички функции с кратък живот на едно поколение и динамично променящ се коефициент на размножение.

    2-рият проблем е, че емпиричните данни не подкрепят това твърдение, тъй като наблюдавахме голяма девиация на дневният процент от новозаразени спрямо тествувани.
    Той варираше от 0.8% до 12.2% и напълно липсваше корелация между двете функции.

    Един позитивен може да има 50 контактни лица - всичките отрицателни. А може да има само 4 контактни лица - всичките положителни.

    Всичко е малко или много стохастично (случайно), но един позитивен резултат обикновенно води до много повече тестове (има повече контакти хора). Именно голямата девиация на процента заболели от броя тестове, добре подкрепя този научен факт.
    -------

    За допълнение, ако ви бъде направен тест (PCR) и той е положителен, а след това втори тест и той е отрицателен - много по-вероятно е втория да е фалшиво отрицателен заради специфичното изолиране на РНК-то на CoviD-19 (както и някои от геномите му, които го отличават от останалите коронавируси - E, N1 и N2) отколкото първия да е фалшиво позитивен!

    Данните показват, че от направени 1 000 PCR теста - 84 са фалшиво отрицателни и само са 11 фалшиво положителни.
    Тоест, дори и да ви направят трети тест, е много вероятно да е също фалшиво отрицателен!
    -------

    Нередност?
  • 4
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 1
    • + 7

    пълни нещастници, играят си с живота на хората, за да угодят на кръчмите и фолкпевиците. Аз ще ги бойкотирам и няма да им стъпя!

    Нередност?
  • 5
    dzo001134422 avatar :-|
    dzo001134422
    • - 4
    • + 3

    Авторката, на някой в тази медия прави ли му впечатление, че в Швеция дневния брой новозаразени и смъртни случаи е намалял драстично? Без мерки...

    Нередност?
  • 6
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • - 2

    През Юли и Август може без официални мерки, вече знаем че трябва дистанция пък който както го разбира. През есента обаче не очаквам да е така. Ще видим като тръгнат учениците, но дистанцирането вероятно ще бъде поискано от болшинството.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 6

    Айде, пак се почна...

    Никаква криза не се задълбочава!
    Броят на хоспитализираните и на тежките случай, които се нуждаят от интензивно лечение е константен четвърти месец!
    Увеличение има единствено сред положителните случаи при целенасочено тестване на КОНТАКТНИ лица.

    Ако на Славейков, например, се тестват задължително всички преминаващи на случаен принцип, резултатите ще са идентични с тези като на гръцкото тестване на Кулата-Промахонас: от 31 хил теста - 100 заразени! Но ако на всеки заразен се тестват контактните лица - семейство, колеги, приятели - резултатът ще е като по БГ новините.
    Съвсем друг е въпросът защо се прави така?
    Единият отговор е, за да се вдигнат показателите и да се изкрънкат повече пари от ЕС. Другият е, че така правителството винаги може да се позове на "повишената заболеваемост" и да забрани протестите, както вече го направи Вучич в Сърбия. Кантарджията вече предупреди, че ако при тая "обстановка" се протестира, трябва да се прави ... Т И Х О...

    Видимо короната се експлоатира политически. Всяването на паника е част от този сценарий.

    Нередност?
  • 8
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#7] от "D-r D":

    Една от основните опорни точки на търсещите конспирация, невярващите във вируса и другите подобно рапони е, че броят на заразените ще служи за получаване на пари от ЕС. Повече болни - повече пари. Да, ама не - няма абсолютно никакви индикации за подобна връзка, от ЕС засега не са идвали пари, кой знае и кога ще дойдат, за да се мисли, че се увеличават бройките заради това. Нито болниците ще се замогнат и спасят от фалит с пътеката за коронавирус, която беше 600лв, нито ще дойдат повече пари, ако имаме повече заразени

    Нередност?
  • 9
    kqz41547348 avatar :-|
    kqz41547348

    Простите Гербери си мислят, че като отворят дискотеките и младите ще се юрнат на купон вместо на протести!....

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#8] от "western_":

    Не възразявам да имате някакво виждане, различно он моето.
    Само че трябва да можете да го мотивирате.

    А сега си отговорите какъв е смисълът от тестовете?
    С тях и без тях нуждаещите се от болнично лечение от март досега са постоянна спрямо населението величина - 0.0071%, а при над 2000 реанимационни легла в БГ нуждаещите се от интензивно лечение пациенти И СЪС САРС Ков2 се движат от 15 до 35.

    Защо са нужни тестовете?

    Нередност?
Нов коментар