От полунощ: с маска навън, ако сте по-близо от 1.5 метра от останалите

Изключения се допускат в ресторантите, при спортуване и за децата до шест години

Задължително носене на маски не само на закрити, но и на всички открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за дистанция от останалите от 1.5 метра, въвежда със заповед здравният министър проф. Костадин Ангелов от полунощ до 30 ноември, когато приключва обявената извънредна обстановка. Мярката идва след продължилото две седмици стремглаво нарастване на броя на заразените с COVID-19 и надхвърлянето на психологическата граница от 1000 случаи на ден.

В заповедта е записано още, че лицата, които не са от едно семейство или домакинство, трябва да пазят дистанция от минимум 1.5 метра от своите колеги и познати не само на работа, но и навън. В текста няма детайли какво значи струпване.

Глобите за неносене на маска на открито и в закрити помещения са 300 лв. за гражданите и започват от 2000 лв. за работодателите, които не са осигурили защитни средства на служителите си на работното им място и могат да стигнат и до затваряне на съответното заведение или офис.

Освен маски заповедта на министъра позволява носенето на кърпи, шалове, шлемове и защитни средства, които могат да закриват носа и устата.

Маски на открито

В заповедта е описано, че маски трябва да се носят при струпване на хора и невъзможност да се осигури разстояние от 1.5 метра между хората. Такова струпване, обикновено, има по централните градски улици, на спирките на градския транспорт и в парковете през почивните дни.

Изричните изключения, при които няма да се носят маски на открито и закрито, са общо пет. От задължението са освободени децата до шест години. Маски ще продължат да не носят клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, но персоналът продължава да е длъжен да работи със защитни средства дори и в откритите части на заведенията. Спортуващите на открито и закрито също са освободени от носенето на маски, но само за времето на физическата дейност, тоест, ако човек тича в парка между разхождащите се, може да бъде без маска. Не е уточнено дали взимането на душ във фитнеса е част от физическата дейност.

Другите две изключения са за: участниците в конференции, конгреси и пресконференции, но само по време на изказването им и при спазване на физическа дистанция от 1.5 м от останалите участници; гостите и водещите в телевизионните предавания също са освободени от задължението да носят маски, но трябва да спазват минимална дистанция.

Задължителните закрити помещения

В заповедта е посочено, че маски трябва да носят и всички граждани, намиращи се в закрити обществени места, в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите. Мярката е задължителна и за посетителите на железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.

Задълженията на работодателите

В заповедта подробно е описано задължение на работодателите да осигурят на своите служители сапун, топла вода, дезинфектант и маски на работното им място. Освен това в заповедта се препоръчва редовно проветряване и дезинфекция на работните места и да не се допускат на работа служители с повишена температура, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса и други.

Заповедта задължава работодателите да осигурят физическа дистанция най-малко от 1.5 метра между служителите си, а ако това е невъзможно - те задължително да носят маска на работното си място.

Здравният министър препоръчва работният процес при възможност да се извършва дистанционно от дома на управителите и служителите или работодателите да направят график, по който служителите да се редуват на работа и да ограничат несъществените контакти на работните места.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Маскирания певец ще слага ли задължително маска ?

    Нередност?
Нов коментар