България влиза в изключително остра фаза на растеж на епидемията

Здравната система вече е на границата на възможностите си

Новата седмица започва с абсолютен рекорд от 2243 случая и 42 жертви на коронавируса, а ако се запази динамиката дотук, при която инфекциите нарастват през следващите дни, то е вероятно в седемдневния период те да доближат и 3000.

Особено тревожни са тенденциите в София-град, където за последното денонощие са регистрирани почти 1000 случая. Само за десетина дни заболеваемостта в столицата се утрои и вече надхвърля 340 случая на 100 хил. население. Още по-лошо е в Търговище - над 460 случая на 100 хил. души, а малко по-назад са Шумен, Благоевград, Габрово и Сливен - с над 200 на 100 хил. Едва две области на страната са в умерената зона до 60 случая на 100 хил. Тези данни трябва да се анализират с уговорката, че реалният брой случаи е няколко пъти по голям, тъй като системата за тестване в България е сред най-слабите в ЕС.

Всичко това означава изключително лоши новини за здравната система, която вече е на границата на възможностите си. По оценка на експерти на подобен натиск тя може да издържи не повече от дни, като в момента новоразкритите легла се запълват за броени часове. Темповете на хоспитализации към момента е от рода на стотина души дневно, което и така е огромно предизвикателство на фона на острия недостиг на кадри и многото случаи на зараза сред медицинския персонал, но броят им ще расте правопропорционално на ръста на случаите.

Реални и ефективни мерки на централно ниво обаче премиерът Борисов, макар и самият той заразен, все още не е наложил, въпреки настоятелните призиви на цялата система и тревожните прогнози. Известни ограничения въведоха няколко областни щабове - основно затваряне на нощните заведения и ограничения за масови мероприятия, но на фона на стръмния ръст на епидемията и дифузното разпространение на заразата те сами по себе си не са достатъчни за ограничаването му. Нужни са спешни и много по-комплексни мерки, каквито има вече в много други страни - като затваряне на всички заведения, стадиони и други спортни центрове, кина и театри, дори големи търговски центрове, както и училища. Техният ефект би се усетил след едва две седмици, което е ще е мъчително дълго време за здравната система, но всяко забавяне ще удължи фатално този срок.

Тежка ситуация за болниците

Вече сме на границата на възможностите на здравната система, а те не са много, коментира пред БНР днес пулмологът проф. Коста Костов.

"За последните две денонощия общият брой на заразените с коронавирус лекари и персонал в "Пирогов" е 61. Има и 60 пациенти, които са заразени в болницата", каза и директорът на болницата проф. Асен Балтов пред bTV. От днес в лечебното заведение ще започне преразпределение на етажите и два от тях ще бъдат отделени за новозаразените с COVID-19. Единият етаж ще е за пациентите, а другият - за заразените лекари и друг персонал на "Пирогов", които имат нужда от лечение.

Балтов призова за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. "Иначе няма да можем да лекуваме никого", предупреди лекарят. В момента в "Пирогов" заради липса на персонал не работят три клиники - коремната хирургия, неврологията и едната травматология. По данни на "Капитал" в спешната болница работят 2360 души, което означава, че заразени са 2.5% от персонала.

Всичките 70 легла в Пулмологията и в Инфекциозното отделение на столичната болница "Света Анна" са заети, както и 5-те реанимационни легла за пациенти с Covid. В белодробната болница "Св. София", която разполага с 49 легла за пациенти с коронавирус, от които 5 интензивни, също няма места, съобщи директорът д-р Любчо Пенев. В университетската болница "Св. Иван Рилски" има общо 40 легла, но само за пациенти диагностицирани с коронавирус по време на лечението си там. И ако това е състоянието на водещите големи столични болници, то в областните и общински градове ситуацията е много по-лоша.

"Очаквано стигнахме до тази ситуация. Задълбочено проучване сочи, че след като се отворят училища, ръстът на новоинфектираните е минимум с 25%. В момента консумираме най-вече ефекта от започването на учебната година. Сега е моментът да преосмислим нашето отношение към мерките", каза пък проф. Костов. "Където не може да се спазва дистанция, трябва да бъдат въведени ограничения. Такива места са стадионите, нощните заведения. Нищо няма да загубим, ако временно спрем възможността да спрем събирането на много хора на едно място, смята той.

Тревожни прогнози

Очакванията на щаба за идния месец са тревожни, стана ясно от медийните изяви на математика на НОЩ проф. Николай Витанов в последните дни. Той отказва да разкрие по-песимистичните модели, за да "не всява паника сред хората", но днес пред "Нова" съобщи "оптимистичната" прогноза за новозаразените през ноември - 68 500, или по около 1000 случая на ден. Витанов уточни, че "песимистичните" числа ще бъдат съобщени от щаба, ако той прецени. И допълни: "Радвам се, че няма да ги казвам аз".

От думите му стана ясно, че броят на реалните случаи е поне 8 пъти по-голям, т.е. активните случаи са не 20 хил., а около 160 хил., но огромна част от тези хора не знаят, че са заразени и продължават да разпространяват заразата. По изчисленията му базовото репродуктивно число е 1.56, тоест 100 заразени предават инфекцията на 156 други - това е доста високо темпо на разпространение на инфекцията, при което епидемията видимо расте динамично.

На този фон проблем остават и ниските нива на тестване. България продължава да има силно ограничен капацитет - около 2000 теста се правят дневно от РЗИ, няколкостотин са изследванията в болници при прием, а останалата, основна на практика, част от тестовете, се правят в частните лаборатории. Дотук най-големият брой изследвания е 11 500 теста дневно, което вероятно е близо до тавана на възможностите. Острият ръст на инфекциите обаче изисква много повече тестове, така че да се обхване много по-голяма част от периферните контакти на заразените. При липсата им съответно и делът на положителните проби очаквано е висок, като днес той достигна рекордните 29.3%.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 3
    • + 8

    Спомняте ли си как месец юни Тиквомутрата обясняваше, че националния lockdown ще бъде върнат, ако бройката на инфектираните надхвърли 100 на ден? Сега сме октомври месец и имаме над 2000 инфектирани на ден, но разбираме че държавата-бутафория не се е подготвила по никакъв начин за това през последните 7 месеца.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 4
    • + 8

    За помнене - помним всичко.
    Но вместо да си разказваме спомени или да рисуваме апокалипсиси, крайно време е да опитаме да правим изводи, пък и нещо да предприемем.

    Защото стресът от пролетта заради забранените паркове, затворените магазини, сервизи, училища, ресторанти, хотели, блокираните градове, психозата от обещаваните от властниците чували с трупове по улиците и "яко ще се мре" още ми е чудно защо, но не направи дори гънчица по мозъчната кора на нацията. Мина и замина!

    А тогава се случи нещо, което и нашите родители не са преживели: животът просто спря!
    И какво стана? К-вирусът не изчезна. Просто хората пренебрегнаха опасността. И се качихме на влакчето на ужасите!

    Което трябва да ни отвори очите, че болест с катинари и милиционери не се преборва. Трябва адекватно мислене у всеки, модерно здравеопазване и стратегическа перспектива. И тъй като нямаме нито едното, нито другото, нито третото - остава ни единствено отново да се примолим на власниците да ни заключат. Вместо да натикаме тях в килиите!

    Защото състоянието на днешното БГ здравеопазване е техен принос!
    Те принудиха с мърлявите заплати току-що завършилите академията доктори да хващат самолета за белите държави!
    Те години издевателстваха над мед.сестрите и зорлем ги накараха да учат немски, за да мият задници в Австрия и Германия!
    Те раздаваха лицензи на стотици частни болници, чиято единствена цел беше да виснат на вимето на НЗОК и в които и сега няма разкрити ковид отделения!
    Те оставиха средната възраст на БГ лекаря да е над 50 години!

    Не гледайте с надежда към напъните на дебелия войвода да прави военно-полева болница в Армеец! Това няма да е болница, а концентрационен лагер, защото лекари, сестри, парамедици, санитари за нея няма откъде да се вземат! Просто физически ги няма!

    Сега берем плодовете на десетгодишната си глупост и търпение да оставим тия човекоподобни мутри да ни команзорят!

    Ха дано проумеем, че това дередже го дължим на себе си!
    Ха дано, ама надали...

    Нередност?
  • 5
    1con avatar :-|
    1con
    • + 2

    Аурата на Supreme Leader съвсем издиша...

    Нередност?
Нов коментар