🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кабинетът извади прашка срещу взрива на COVID-19

Ресторантите и моловете остават отворени, само гимназиалният курс минава онлайн, затварят се клубове и барове

Правителството посрещна началото на изключително острата част от епидемията с леки мерки, които с голяма степен на вероятност няма да намалят ръста на заразените. След като във вторник дневният брой на починалите стигна 42, а регистрираните заразени - 2243, със заповед на здравния министър за две седмици, считано от 29 октомври, четвъртък, се преустановяват присъствените учебни занимания в гимназиалния курс на обучение и университетите.

Учениците от началните класове обаче ще продължат да ходят на училище, да посещават занимални и извънкласни занимания.

Със заповедта се затварят нощните заведения в цялата страна, а не само в градовете с най-висока заболеваемост. За две седмици спират организираните екскурзии и груповите посещения на туристически обекти.

В същото време болниците изнемогват от резкия прилив на заразени пациенти, а здравните власти подготвят отделения за лечение на коронавирус във всички възможни клиники.

Мерки в заведенията и магазините

В ресторантите и кафенетата трябва да бъде осигурена дистанция от един метър и половина между облегалките на най-близко разположените столове на две съседни маси. Няма да се допуска и събирането на повече от шестима души на една маса.

В магазините, както и в административните сгради трябва да се създаде организация, според която не трябва да се допуска повече от един човек на три квадратни метра.

На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито ще бъде осигурено еднопосочно движение и дистанция от метър и половина между посетителите. Независимо дали пазарът е на открито, всички клиенти трябва да са с маски.

Конференции до 30 души

Конгреси, конференции и семинари, както и други мероприятия на закрито, ще се допускат само при участието на не повече от 30 души.

Театрите, кината и концертните зали остават отворени при заетост на местата до 30%.

Спортните събития на закрито ще се провеждат без публика. В заповедта има и изключение, което се отнася до международния турнир по тенис Sofia Open 2020, на който зрителите ще се настаняват през две седалки.

Последното е и добра илюстрация за обърканата политика на правителството през последните месеци, която доведе до сегашната ситуация, в която здравната система е на ръба на сериозен колапс. Миналата седмица завеждащият на клиниката по кардиология в Александровска болница разказа как там са преоборудвали реанимацията в COVID реанимация. Процесът е бил приключен във вторник вечерта, а до сряда на обяд са били заети всички 20 легла. Една от най-големите български болници - "Пирогов", в момента практически насила е принудена да се превърне в COVID болница. Една след друга затварят ключови клиники, плановият прием на пациенти е прекратен, а вътре в нея заразата се разпространява масово сред пациентите и лекарите. Единият етаж на "Пирогов" в момента е запазен за лекуване само на собствения медицински персонал на болницата. Болни от COVID-19 се настаняват и в мазето на една от сградите, като за тях се грижат специализанти. Подобно е положението в болниците и в други големи градове.

Проблемът е, че липсата на достъп до качествено лечение - каквато в момента е ситуацията на много места, увеличава допълнително смъртността от COVID-19. Хора, които могат да бъдат спасени с добри медицински грижи, няма да имат този шанс. Допълнително увеличаване на смъртността от епидемията може да се очаква и от липсата на достатъчен капацитет за лечение на другите спешни случаи и контрол на хроничните болести.

В тази ситуация е нужно рязко намаление на заразените, за да може здравната система да си поеме глътка въздух. Мерките на правителството сега може и да доведат до леко успокоение в ръста на болните, но със сигурност са напълно неадекватни на тежкото положение в лечебните заведения в цялата страна.

Заведенията искат обезщетение

Държавата и общините да изплатят 80% от заплатите, както и осигуровките на всички служители на затворените нощни заведения за периода, в който не работят. Около това искане са се обединили сдруженията на заведенията на събрание, на което са били представени 400 клуба в страната. Те искат мярката да важи за целия екип на баровете, включително охрана и чистачи.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 1

    Не е съвсем "прашка" това, което правителството се опитва да прави. То направи правилните неща - но с голямо закъснение.

    В БГ упорито не искаме да признаем, че училищата са основния развъдник на Ковид. Всеки ден над 700 хиляди ученика прекарват по няколко часа в затворени помещения заедно с десетки други. Това е идеалната среда за разпространение на Ковид. Ненапразно Ковид изригна навсякъде около месец след началото на учебната година.

    Не съм фен на чалгарници, барове и дискотеки, но те в случая зорлем са нарочени за виновни. Колко хора дневно ходят на бар или дискотека? Я има 30-40 хиляди дневно, я не. И тази бройка е що-годе константна. Това, което се промени през последните няколко седмици са занятията в училище.

    Та, с известно закъснение, правителството най-сетне прави това, което направи и Швеция през март - затвори гимназиите и университетите.

    И понеже закъсняха това може да не е достатъчно. Допускам, че ще се наложи да затворят и прогимназиалните класове.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#4] от "Николов":

    Много е късно за затваряне на каквото и да било, освен на управниците. И с това закъсняхме, всъщност.
    При този етап на разпространение на инфекцията, можеш да пипнеш вируса от всеки, който без да подозира преди няколко дена го е прихванал от друг в магазина/банката/офиса и също толкова неподозирано да го разнасяш сред домашните, приятелите, колегите, случайните хора на улицата, трамвая... Веригата на контактните вече е необозрима и в БГ няма служба с административен капацитет да я обхване и канализира.

    Просто сме пред следващия етап след разпространението по геометрична прогресия, който не знам как се нарича в математиката. Вероятно - хаос.

    Нямам представа как е на острова, но тук на полуострова сме оставени да се оправяме сами и с мантрата да носим маски властта си мисли, че ни предоставя ковид ваксината. Доверието в политиците и експертите им е счупено, никой на никого не вярва!

    Видима е паниката у управляващите, които са изпуснали нещата, но не смеят нищо да предприемат (за да не изхвърчат като директорът на софийската РЗИ) без указания от Него. И той като др. Сталин в напреднала възраст изхожда велеречиви глупости по всички въпроси.

    Че няма да се затрием е сигурно, но много ми се иска за вярвам, че това премеждие ще накара любимите ми 80% да понамалеят...

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Ха! Май си сменихме ролите. Вие сега май сте по-голям песимист от мен.

    Не мисля, че положението е изтървано. В последния момент натиснаха спирачката (затварянето на гимназиите и университетите).

    И понеже стана в последния момент няма да се размине без допълнителни ограничения. Очаквам до няколко дена да затворят и прогимназиите.

    Следващите 2 седмици ще са много неприятни. Дневната бройка на смъртните случаи ще стигне (и може и да мине) 100. Но в средата на ноември положението ще се стабилизира на 70-80 смъртни случая дневно след което ще започне плавно да намалява.

    Ако оставим всички тинейджъри и студенти вкъщи ще успеем да изкараме зимата без да има повсеместен колапс на здравната система.

    Да, ще има затворени болници в доста области. Поне още 100-200 медици ще починат. Но системата като цяло ще издаяни.

    Нередност?
Нов коментар