🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата спира училищата, заведенията и екскурзиите и дава 156 млн. лв. на бизнеса

Общо насърчаването за служители, безработни и родители ще достига около 300 млн. лв.

За да се ограничи разпространението на коронавирусната инфекция със заповед на здравния министър от нула часа в събота се прекратяват присъствените учебни занятия в детските ясли, градини, училищата и университетите до 21 декември. Спира и културният живот, с изключение на посещенията в театрите. Затварят се моловете (без хранителни магазини, аптеки и офиси на банки и телекоми в тях), фитнесите, образователните центрове, спортните зали и се спират организираните екскурзии. Заведенията за хранене ще работят само за поръчки за доставки. Няма да се провеждат още присъствени конференции, конгреси и тимбилдинги. Забранени са и частните партита у дома с повече от 15 посетители.

Прикачен файл

С тези мерки се очаква след три седмици да бъде намалена заболеваемостта с 50% спрямо сегашните нива и да се даде глътка въздух на претоварената здравна система. В същото време ограниченията ще бъдат задушаващи за засегнатия бизнес, ако няма насрещни компенсации и мерки. "Защото няма процъфтяваща икономика с болни или заразени с COVID-19 хора. Но няма и здравна система, която да може да функционира без силна икономика. Затова е необходим баланс, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията", категоричен бе премиерът Борисов.

Сега беше обявено, че затворените фирми ще получат помощ в размер на 156 млн. лв., но как, кога и по какви критерии тепърва ще се решава. Останалите мерки са насочени към самите служители и родителите на деца, които са останали у дома заради затварянето на учебните заведения.

Защо сега

Според световната статистика България вече е на първо място по смъртност от коронавирус в света на седемдневна база и в понеделник здравният министър Костадин Ангелов и оперативният щаб обявиха, че ще предложат затягане на мерки. "Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да удържи на натиска, който става непосилен. Имаме достатъчно болнични легла, но намалява броят на медицинските екипи, който може да се грижи, те се заразяват, в момента имаме заразени над 2000 души на първа линия. Човешкият живот е абсолютната ценност, ние като лекари не можем да повярваме в друга, ние сме призвани да браним човешкия живот", коментира ген. Венцислав Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допълни, че България не въвежда най-строгите мерки, като пълна изолация у дома и затваряне на всички магазини, но обясни подробно защо се затварят училищата, моловете и фитнесите. "Научно доказано е, че децата от най-ниска възраст са активни разпространители на заболяването, няма съмнение. В училищата и детските градини те са заедно по 5-6 часа, което води до това, че при един заразен заболяването се разпространява много бързо. Във фитнеса, дори и на разстояние, поради високата активност хората излъчват много повече вируса", каза той.

Икономическите и социалните мерки

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че държавата пренасочва общо 156 млн. лв. от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за подпомагане на бизнеса. Средствата най-вероятно ще бъдат разпределени между затворените фирми като процент от пропуснатите обороти. Тепърва обаче ще се обсъжда модела, по който това ще стане, както и базата за оборота - дали ще бъде съответния за въпросните седмици през 2019 г. или средно за цялата година. При всички случаи това е добър подход, тъй като досега се компенсираха само служителите, които не могат да работят, но не и работодателите, чийто постоянни разходи за наем, поддръжка, лихви и т.н. вървят дори когато обектите са затворени. "Ако средствата не са достатъчни, ще търсим допълнителни резерви, които да насочим към тази мярка", каза още министър Борисов.

Отделно от това продължават и досегашните социални мерки - 60/40, 80/20 за някои сектори, подпомагането на родителите. Въвеждат се например по-облекчени критерии за помощта за родителите в неплатен отпуск, които трябва да гледат децата си у дома, която е в размер на 610 лв. В случая вече ще се отпуска дори при среден доход на член от семейство от 915 лв.

Служителите във временно затворените бизнеси ще получават и компенсации по 24 лв. на ден директно по банковите си сметки, без парите да минават през работодателите. За целта обаче последните трябва да представят списък на служителите си и съответни сметки, по които да им се превеждат парите. Всички тези мерки са на стойност 300-400 млн. лв., съобщи социалният министър Деница Сачева, като размерът ще зависи от подадените заявления.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sgq30693986 avatar :-|
    sgq30693986
    • - 2

    Лицемери, защо не кажете направо- всички ученици с ваканция месц и полвина, всички майки с деца под 6 години в неплатен отпуск месец и полвина, студентите от виртуално обучени направо в изпитна сесия. Докога ще си мислите, че другите не мислят?

    Нередност?
  • 2
    ___b avatar :-?
    ___b
    • - 2

    Студентите дали ще си останат вкъщи или ще празнуват 8ми декември :D Блаженни са вярващите, че скучаещ човек на 20 при възрастните си мама и тате, излизащ всеки ден на телефонен онлайн урок с приятели, е по безопасен от същия такъв изолиран в клъстера наречен студентски град...

    Нередност?
  • 3
    nrc1603603013689780 avatar :-|
    Valerius
    • + 1

    Вярвам, че мерките са необходими. Дали ще дадат резултат ще видим след 3 седмици.

    Нередност?
Нов коментар