🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какви иконoмически мерки взимат другите държави

Мерки за защита на бизнеса и работниците, които взеха няколко страни в ЕС

Не претендираме за пълна изчерпателност, защото ситуацията е твърде динамична и налага бързи решения.

Германия

Първоначално правителството реши да отпусне 750 млрд. евро за борба с кризата - това се равнява на 22% от БВП на страната за миналата година. Той е насочен към фирми с повече от 249 работници и с годишен баланс над 43 млн. евро и оборот над 50 млн. евро.

  • 400 млрд. евро бяха предвидени за гаранции за фирми, които може да изпаднат в неплатежоспособност. Други 100 млрд. евро държавата възнамерява да инвестира пряко в частни фирми и така да стане съсобственик. След края на кризата това дялово участие отново ще бъде приватизирано. Още 100 млрд. евро бяха предвидени за извънредни кредитни програми.
  • За по-малките предприятия е предвиден помощен фонд от 50 млрд. евро - от него се възползват занаятчии, майстори, малки счетоводни фирми и фирми за услуги, шофьори на такси, хора на изкуството. Работодатели с до 15 работници получават по 15 хил. евро помощи на месец, като първоначалната идея беше това да е три месеца.
  • Държавата пое доплащането за онези работници, които са минали на съкратено работно време или просто няма какво да правят, понеже работодателят им спира работа. Това е т.нар. програма Kurzarbeit, или схема за намалено работно време - описана от МВФ като "златен стандарт" на програмите за защита. Тя ще продължи да действа до края на годината, но може да работи до 24 месеца. През първото полугодие бяха закрити 820 хил. работни места. След това броят на заетите отново започна да нараства, като се очаква в средата на 2022 г. да достигне равнището отпреди кризата. През тази и идната година се очаква безработица около 6%.
  • От 1 юли до 31 декември ДДС беше намален от 19 на 16%, а специалният по-нисък данък, който важи например за хранителните продукти, падна от 7 на 5%. Целта е по този начин да се стимулира вътрешното потребление. За това са отделени 20 млрд. евро, като не е предвидено удължаване на мярката.
  • Семействата получават по 300 евро за всяко дете - тази сума се изплаща на няколко части заедно с детските надбавки, бонусът се облага с данък.
  • Насърчаване на покупките на бензинови и дизелови автомобили с по-ниски нива на вредните емисии. Премията за електроколите ще важи до края на 2021 г. и ще се увеличи от 3 хил. на 6 хил. евро за тези с цена до 40 хил. Ще се отпуснат допълнително 2.5 млрд. евро за разширяване на мрежата от зарядни колонки за електромобилите, както и за насърчаване на изследванията и развитието.
  • Гражданите и фирмите са облекчени при плащането на сметките за ток - намалена е добавката, която се дължи за добив на екоенергия.
  • Близо 14 млрд. евро ще бъде пакетът със стимули за фирмите, които са засегнати от новите блокади. Компаниите могат да получат до 20 хил. евро месечно за покриване на фиксирани разходи като наеми, а малки предприемачи - до 5000 евро.
  • За да предотврати увеличаването на свързаните със заплатите социални разходи, коалицията планира т.нар. Социална гаранция 2021. Сумата за социални осигуровки не бива да надхвърля 40% от заплатата, което ще бъде постигнато чрез помощи от бюджета.

Франция

Страната предвижда догодина 100 млрд. евро за стабилизиране на икономиката, което е почти 4.3% от БВП за 2019 г. При първата вълна Париж предостави държавни гаранции за бизнеса в размер на 300 млрд. евро, или 12.8% от БВП.

  • Президентът Еманюел Макрон планира нова програма за борба с вируса, според която държавата може да покрива голяма част от загубените доходи за две години, за да защити работните места. Той ще се стреми към компромис за по-целенасочената помощ, като ще се опита да накара профсъюзите и предприятията да сключват сделки за всеки отделен случай. Новата програма е продължение на спешната, създадена за защита на работните места по време на блокирането заради пандемията. Тя подпомогна над 13 млн. работници. Ако синдикатите и бизнесът се споразумеят за намаляване на работното време в замяна на сигурността на работното място, правителството ще плаща 85% от разходите.
  • За срока на новия локдаун правителството намали данъците за домакинствата и компаниите на обща стойност 45 млрд. евро, което е най-голямото понижение от 20 години.
  • За всеки месец от карантината от октомври до декември е предвидена финансова помощ 15 млрд. евро. Новото затваряне ще доведе до спад на икономическата дейност с близо 15%. При затварянето през пролетта икономическата дейност се понижи с 30%.
  • Ще има данъчно облекчение за собственици на имоти, които опростят част от наема на компании, които са спрели работа заради новите мерки за борба с коронавируса. От мярката ще се възползват компании с под 250 души персонал, на които е било наредено да затворят, както и хотели и ресторанти. Всеки собственик на недвижим имот, който от октомври до декември тази година опрости наема поне за месец, ще получи данъчен кредит, равняващ се на 30%.
  • При първия удар на вируса през пролетта беше отложено плащането на всички битови сметки, всички кредити и ипотеки, както и някои от данъците. Френските компании можеха да се възползват от държавни гаранции на стойност 300 млрд. eвро.

Италия

През март правителството обяви, че отпуска 25 млрд. евро като част от икономическите мерки за борба с коронавируса - 12 млрд. бяха насочени за подкрепа на семействата и компаниите.

  • Бяха замразени плащанията на ипотеки и данъци.
  • В края на октомври кабинетът одобри нов пакет от мерки в подкрепа на бизнеса, засегнат от новите ограничения. Той е за 5.4 млрд. евро и включва безвъзмездни средства, данъчни облекчения и допълнителни средства за временни схеми при съкращаване на работници. Парите трябва да стигнат до нуждаещите се още в средата на ноември.
  • Последният пакет от помощи включва 2.4 млрд. евро еднократни плащания за 460 хил. фирми, данъчни кредити за наеми и отпадане на плащането на жилищния данък, дължим през декември.
  • В одобрения от правителството бюджет за догодина се предвиждат 40 млрд. евро помощ за компаниите, училищата и трудовия пазар. Около 4 млрд. евро са планирани за здравната система, включително удължаването на временните договори на 30 хил. лекари и медицински сестри. Около 6 млрд. евро са предвидени за училищата и университетите, а 4 млрд. - за най-тежко засегнатите от коронавируса сектори.
  • Освен това правителството иска да допълни специален фонд за безработица. По-големите разходи ще бъдат финансирани частично с дълг и частично с помощта, предвидена от ЕС за справяне с последиците от коронавируса.

Румъния

Изпълнява се програма за 3.3 млрд. евро в подкрепа за малките и средните предприятия. Фирмите могат да получат грантове и държавни гаранции за инвестиции и заеми за оборотен капитал. Грантът за една компания не може да е над 800 хил. евро.

  • Правителството предложи кредити при изгодни условия за средните предприятия - те се гарантират до 80% от държавата. Максималната стойност на тези кредити, ако се ползват за работа, е до 5 млн. леи (малко над 1 млн. евро), а ако се ползват за инвестиции - до 10 млн. леи. За микропредприятията гаранцията достига 90% от финансирането, а кредитната линия може да достигне до 500 хил. леи за микропредприятията и 1 млн. леи за малките фирми. Министерството на финансите ще субсидира напълно лихвите за гарантираните по този начин кредити. Лихвите по тези кредити ще бъдат субсидирани от момента на отпускането до 31 март 2021 г. Срокът на гаранциите е 36 месеца с възможност за удължаване с още 36 месеца. За кредитите с цел инвестиция периодът ще е 120 месеца.
  • Близо 200 хил. трудови договора бяха замразени в началото на извънредното положение през пролетта. За периода, в който трудовият договор е замразен по инициатива на работодателя заради временно прекратяване на дейността, поне 75% от базовата заплата идва от обезщетенията за безработица. Работодателите могат да ползват подкрепата на фонда за обезщетения за безработица само за до 75% от своите служители с активни договори в момента на влизане в сила на заповедта за извънредно положение.

Гърция

Правителството обяви в началото на пандемията пакет от мерки в подкрепа на икономиката на стойност 10 млрд. евро - по 3 млрд. идват от държавния бюджет и структурните фондове на ЕС, страната беше включена в извънредната програма за покупка на облигации на ЕЦБ.

  • Осигурителните вноски бяха намалени от 39.7% на 36.7%, отменена беше вноската "солидарност", въведена по време на финансовата криза.
  • Беше създадена иновативна програма за субсидиране на 100 хил. нови работни места, за които държавата ще покрива осигурителните вноски.
  • В подкрепа на изследванията и иновациите се въвежда възможност за "свръхамортизация" на дигитални и зелени инвестиции в дългосрочен капитал за три години - от 2021 до 2023 г.
  • Отмени се данъкът върху недвижимата собственост за 26 от най-малките гръцки острови.
  • До април 2021 г. се удължи срокът за разсрочване на определени категории задължения на засегнатите от коронавируса сектори.
  • За още 6 месеца се удължи намалената ставка на ДДС за транспорта, кафето, безалкохолните напитки, киносалоните и туристическите услуги.
  • До края на 2020 г. остава в сила защитата на основното жилище от продажба заради просрочени задължения, а от януари 2021 г. най-уязвимите категории граждани ще могат да се възползват от новия кодекс за уреждане на задължения.
  • С още два месеца се удължават помощите за безработица, срокът на които вече е изтекъл.
  • През октомври на около 1 млн. пенсионери се изплатиха дължимите със задна дата плащания на стойност 1.4 млрд. евро заради намаленията на пенсиите през финансовата криза, а до декември ще бъдат изплатени още 460 млн.
  • Правителството подготвя закон, който ще предложи значителни данъчни стимули за работници, които се пренесат в страната от чужбина, с цел да бъдат създадени повече работни места за квалифицирани специалисти. Те ще имат право на опрощаване на 50% от подоходния данък в продължение на 7 години. Пакетът от стимули ще важи само през 2021 г. и само за хора, които не са имали гръцки данъчен адрес през последните седем години.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Напечатали пари бол взели мерки ...

    Нередност?
Нов коментар