🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спасение на върха на иглата

От ефективната организация за поставянето на ваксините зависи кога ще се възстанови икономиката

Темата накратко
  • С одобрението на първите ваксини срещу COVID-19 започва началото на края на пандемията.
  • От ефективната организация за поставянето им зависи кога ще се възстанови икономиката.
  • Ако постави епидемията под контрол и управлява добре ваксинациите, най-тежкото за България ще е свършило в първите месеци на 2021.

Обратното броене за края на пандемията от коронавирус започва буквално тези дни. В сряда лекарственият регулатор във Великобритания одобри за спешна употреба ваксината на Pfizer и BioNTech и тя ще започне да се поставя практически веднага. Следващата седмица се очаква същото да се случи и в САЩ, а в края на декември Европейската агенция по лекарствата вероятно ще разреши тази ваксина и за употреба в ЕС, включително и в България. Извън западния свят този процес е дори по-напреднал. До момента в Китай са ваксинирани над един милион души. Накратко, започва началото на края на пандемията.

Още през март, когато се правеха първите опити за прогноза как ще приключи здравната и свързаната с нея икономическа криза, се знаеше, че това ще се случи, когато има ефективна ваксина или лекарство. Най-оптимистичните прогнози бяха за началото на следващата година и благодарение на неистовите усилия на хиляди учени и лекари по целия свят това се случи дори по-рано. През идващите месеци вероятно ще бъдат одобрени още няколко ваксини. В момента освен тази на Pfizer и BioNТech одобрение в САЩ очаква и кандидатът на Moderna, а в последната си фаза на клинични изпитвания са още девет препарата на различни компании.

България заради това, че е част от ЕС, получава възможността да бъде сред първите, които ще започнат да излизат от здравната криза. Това обаче не значи, че ще се случи със сигурност. Достъпът до ваксини е само единият компонент от задачата - разпространението, съхранението и създаването на организация за поставянето им ще има също много сериозно значение. Има и нещо друго важно.

За да се сложи край на епидемията, ваксините трябва да бъдат поставени на по-голямата част от българите. И тъй като ваксинацията ще бъде доброволна, това означава те да бъдат убедени да го направят с добре премерена комуникация и разумни аргументи - важна част от усилията за преодоляване на кризата, която също се пренебрегва в България през последните месеци. Тази задача всъщност ще стои и пред останалите в Европа и света, тъй като колебания спрямо ваксината има сред хората в много държави.

Със старта на ваксинациите се влиза в изцяло нов етап от борбата с коронавируса

От научна гледна точка през последните месеци се случи истинска революция, но за да се стигне до крайния резултат - спиране на пандемията и връщане към нормалния живот, тя трябва да бъде последвана от умна политика и енергични действия.

Новият етап идва и с нови проблеми, на които трябва да се търсят решения. Едно от тях например е, че въпреки положителното усещане, което създава наличието на ваксини, другите усилия за ограничаване на епидемията не трябва да спират. Сега е началото на процес, който ще продължи между половин и една година, и през това време мерките срещу разпространяването на заразата - спазването на дистанция, носенето на маски и личната хигиена, ще продължават да бъдат важни. Би било истински глупаво, ако сега, броени месеци преди края на коронакризата, България реши да се върне към безконтролно разпространение на вируса и съответно да рискува още повече вече напълно предотвратими жертви.

Началото на края на здравната криза означава и че хоризонтът на икономическото възстановяване вече е много по-ясен. "Бързото поставяне на ваксини и по-доброто сътрудничество за дистрибуцията им ще засили доверието и ще ускори възстановяването, но продължаващата несигурност създава рискове от бъдещи слабости", предупреждава в свой доклад икономическата организация OECD. Според нея забавянето на програмите за масова ваксинация и провалът да се контролира епидемията на отделни места заради това, че не са научени уроците от първата вълна, може да влоши икономическата прогноза. Отблъскването от дъното на икономическата криза ще бъде най-силно за държавите, които успяват да контролират епидемията, смятат от OECD, като според организацията това са най-вече страните от Югоизточна Азия, които отбелязват до момента най-малък спад и имат потенциал за най-бързо връщане към предкризисни нива на растеж.

По тази логика за българската икономика ключовите въпроси са два:

  • дали правителството ще успее да постави и удържи епидемията под контрол
  • как ще бъде организирано ефективно ваксиниране през следващите месеци.

Първата доставка от ваксината на Pfizer и BioNТech се предвижда да дойде в България в началото на януари и да е от 125 хил. бройки, стана ясно тази седмица след заседание на правителството. Това няма да спре епидемията, но със сигурност ще я забави. Ако същият брой хора трябва да придобият естествен имунитет с преболедуване, цената на това, при най-оптимистичната сметка за смъртността от коронавирус, ще бъде животът на 750 души. Докато се поставят първите бройки, вероятно ще се появят и другите ваксини. Светлината в края на тунела вече се вижда съвсем ясно. Въпросът сега е как да се стигне до нея най-бързо и с най-малко щети.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    prostokiro avatar :-|
    Харвард
    • - 7
    • + 7

    Вчера ми попадна този интересен материал, където вече пенсионираният вицепрезидент на Pfizer оборва нуждата от масова ваксинация срещу ковид и оборва опорните точки на ковид пропагандата.
    https://www.lifesitenews.com/news/former-pfizer-vp-no-need-for-vaccines-the-pandemic-is-effectively-over

    Нередност?
  • 2
    hou1510481221539200 avatar :-P
    Stoyan Dimitrov
    • - 6
    • + 6

    До коментар [#1] от "Джигара":

    Сериозен източник изглежда. Мога да подпиша и петиция "Stand with president Trump to protect the vote" ;)

    Нередност?
  • 3
    prostokiro avatar :-|
    Харвард
    • - 4
    • + 7

    До коментар [#2] от "Stoyan Dimitrov":

    Извинявай, но не разбрах нито защо споменаваш петиция за Тръмп, нито кое е несериозното на източника. Господинът е съвсем истински, учен, работил 16 години на директорски пост в Pfizer. Може да му издириш биографията в LinkedIn.
    Ако ти и интересно, тука е неговото видео-обръщение
    https://youtu.be/D1onx7LaNio

    Нередност?
  • 4
    jazzi avatar :-|
    jazzi
    • - 6
    • + 10

    Говори ли се истината на хората трудно ще се навият и 10% да се ваксинират, а неоспоримите факти досега са следните:
    1. В процеса на разработка и изпитания на ваксината е било съкратено и пропуснато всичко възможно, за да се съкрати този срок от приблизително 10 години на 9 месеца, а дали това е за сметка на безопасността и ефиктивността, никой не може да гарантира именно заради този обективен факт.
    2. Ваксината на Пфизер и Бионтех е в незавършена 3-та фаза на изпитания върху хора дори и в момента, а използването и свободно сред населението е на практика продължаване на изпитанията върху хора.
    3. Технологията на ваксината (мРНА) е различна от всички познати досега, такава ваксина никога не е била успешно разработвана и одобрявана, респ. и никога досега не е била използвана масово върху населението, а с това последствията на практика са неизвестни и непридвидими.
    4. Разработчика и производителя са освободени и не носят никаква отговорност за насъпили усложнения и причинени увреждания и смърт вследствие на ваксината. Не само Пфизер и Бионтех, но всички такива.
    5. Не се съобщава нито какво е съдържанието на ваксината, нито какви биха могли да са страничните ефекти, а твърдяната ефеикасност и способите на доказването и са меко казано спорни...и това всичко предвид факта, че изпитанията се провеждат от производителя, който има пряк интерес от изхода им.
    https://pfe-pfizercom-d8-prod.s3.amazonaws.com/2020-11/C4591001_Clinical_Protocol_Nov2020.pdf
    6. Одобрението на ваксината се дава в извънредни процедури, в съкратени срокове, под изключителен институционален и обществен натиск и очаквания.
    7. Срещу всякакви опити за обективни изследвания, критични мнения и възгледи се води целенасочена дезинформационна кампания и цензура, а на обратната страна - непрестанни манипулации и пропаганда.

    Изборът и решението дали да се възползвате от безплатните (т.е. платените от данъците ви) „безопасни и ефикасни ваксини“ (засега) са Ваши! Мислете и репавайте мъдро и отговорно! Поздрави!

    Нередност?
  • 6
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • + 3

    Прекаленият оптимизъм и безразсъдното бързане водят до пандемична глупотия.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    Ако има нещо сериозно останало в Капитал - това е публиката му!

    Чета, че интелигентната публика на Капитал еднозначно е разгромила поредния от серията обидно елементарни лобистки текстове. Този път на главния...

    Пълен нонсенс е твърдението му: "От ефективната организация за поставянето на ваксините зависи кога ще се възстанови икономиката".

    Нека икономиката да почака, за да не избием в суматохата населението, а?
    Защото доста преди да се запретне ръкава и се изкара въздуха от спринцовката, трябва да получим отговори на много въпроси:
    1. Тези ковид ваксини създават ли имунитет към вируса? Коя - колко? За това, въпреки старанието си, аз никъде не намерих данни.
    2. При положение, че никоя от фармакомпаниите не е тествала продукта си върху подрастващи, бременни, кърмещи, върху пациенти с различни фази на различни онко, ендокринни, сърдечно-съдови и пр. заболявания, върху възрастни - също, те ще бъдат ли ваксинирани? Кой ще поеме отговорност за експеримента?
    3. Тъй като ваксините се поставят на здрави хора, как ще се проследява доброволците дали не са неинфектирани със САРС Ков-2, дори и да нямат симптоматика?
    4. Някои от ваксините са двукомпонентни. Как ще се проследи дали ваксинираният с първата доза междувременно не се е инфиктирал. Тогава какво се прави?
    5. Много тъпо е обяснението, че 120 х. ваксини са в рОдината, ама чакаме листовката... Не е ли по-логично първо да се сертифицира препарата, да се запознаят с него и приложението му специалистите, които ще работят с него, и едва тогава да пълним хладилниците!?
    6. Вчера уважаваният проф. Коста Костов между редовете каза, че не би препоръчал поставяне на ковид ваксината на хора в детеродна възраст. И препоръча на всички, които вече го карат само на спомени... Ако бях на 30, бих се замислил над думите му.
    7. Доброволците ще могат ли да избират с чия ваксина да бъдат ваксинирани, защото е нормално една от ваксините да е по-добра от другите? Разбира се, преди това трябва да има достатъчно достъпна информация за всяка.
    8. Страничните ефекти от ваксините - те кога ще станат ясни? Защото доста глупаво е някой доброволец да се обзаведе с Алцхаймер/бъбречна недостатъчност/срив на имунната система или да си родят деца с увреждания само и само да се предпазят от грипоподобно вирусно заболяване.
    9. Към коя институция в БГ следва да се насочват сигналите за страничните действия на ваксините? И има ли смисъл от тоя напън, при положение, че ЕК прие уникалното решение фармакомпаниите да не подлежат на съдебни процеси при предизвикана смърт, трайни увреждания или страдания, вследствие на тяхната ваксина.

    Настоятелно моля г-н Лазаров и подведомствения му екип на газетата преди да продължава да ни пуска рекламни съобщения на тема ковид ваксини, да се потруди на отговори на тези, а и на поставяните и в другите коментари, въпроси.

    Иначе и новите зависимости на Икономедия блясват ослепително и крехкият й авторитет отива пак при прасетата - в калта...

    Нередност?
  • 8
    hou1510481221539200 avatar :-P
    Stoyan Dimitrov
    • - 4

    До коментар [#7] от "D-r D":

     Докторе, ние тебе що не вземем да те направим един председател на Европейската агенция по лекарствата? Глей кви умни неща ти идват на ума, едва ли някой друг се е сетил да е толкова критичен, а и е толкова компетентен по медицински въпроси. Ти преди време и от епидемиология разбираше, ама като взехме да мрем като мухи взе да разбираш и от статистиката на НСИ, сега от имунология.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    До коментар [#8] от "Stoyan Dimitrov":

    Стоянчо, можеш да влезеш в новините като се набуташ да те боцнат пръв. Тогава ще спреш да мреш като муха, сигурен съм.

    Нередност?
  • 10
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov

    До коментар [#9] от "D-r D":

    Официалният paper от изследването:
    https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa2034577?articleTools=true
    С него и с малко обща култура ще си отговориш на въпросите. По-точно ти едва ли, но хората, които подвеждаш.

    Нередност?
Нов коментар