🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой (и защо) се страхува от ваксината срещу COVID-19

Растящите нагласи срещу COVID ваксините може ненужно да удължат епидемията и щетите от нея. Проблемът е значителен в България, но и в други европейски страни

Темата накратко
  • Желаещите да се ваксинират глобално може да се окажат недостатъчно за колективен имунитет - особено в западния свят, сочат проучвания.
  • Това може да удължи епидемията и щетите от нея и да забави възстановяването на икономиките.
  • Редом с тревогите за безопасността колебанията се подхранват и от дезинформация и конспирации, а разсейването им ще е предизвикателство за властите.

Тази година милиарди хора по света вероятно ще споделят едно и също новогодишно желание: през 2021 г. да няма коронавирус. И всички предпоставки то да се сбъдне са налице - за рекордно кратко време ваксини бяха разработени успешно и първите ограничени ваксинации в западния свят ще се случат до седмици и дори дни, а в България първите дози ще пристигнат около Нова година. До лятото най-късно се очаква да започне и по-масова ваксинация.

В навечерието на решението на проблема с коронавируса обаче парадоксално колебанията спрямо ваксините растат и могат да провалят партито през 2021 г. Международно проучване на Ipsos сред 18 000 възрастни в 15 страни показва, че положителните нагласи за ваксинация в глобален мащаб са спаднали от 77% през август до 73% в края на октомври. Подобно ниво е на ръба - близо, но все пак под оптималните 80%, нужни, за да е сигурно изграждането на масов имунитет. В редица страни, особено в Европа, обаче делът на желаещите да се ваксинират е проблемно нисък - във Франция например е едва 54%, в Испания - 64%, в Италия - 65%. Това важи с особена сила и за България - само 26% са категорични, че ще се ваксинират, по данни на "Тренд" (виж графиките).

Редом с това хората не бързат - сред склонните да се ваксинират глобално само около една пета ще го направят веднага, а по-голямата част ще изчакат - 3, 6, 12 месеца и дори повече, което ще удължи периода за справяне с епидемията.

Водещата причина за тези тенденции са тревогите за безопасността на ваксината предвид нейното революционно бързо разработване, разкрива още проучването. Политическата и корпоративната надпревара около създаването на ваксината, както и някои комуникационни грешки също може би помогнаха донякъде за подкопаване на доверието. Но редом с обоснованите притеснения много видимо растат и нерационалните страхове, подхранвани от руската дезинформация и от конспиративните теории, разпространявани още от набиращите сила антиваксърски движения, от политически анархисти и откровени параноици.

Всичко това води към няколко проблема:

  • Първо, COVID-19 едва ли ще си тръгне толкова бързо, колкото ни се иска. Ако много хора не пожелаят да си сложат ваксина, битката с него ще продължи вероятно и през 2022 г. Това пък ще намали надеждите за по-бързо ускоряване на глобалния икономически растеж догодина.
  • Второ, в страни като България, където нежеланието за ваксинация срещу COVID-19 е по-високо, още по-бавно и трудно ще се стигне до масов имунитет. През това време заразата е възможно да продължава да мъчи епизодично икономиката и здравната система, макар и в много по-малък мащаб от сега.
  • Трето, разклащането на доверието във ваксините сега ще подхрани още повече антиваксърското движение, което дългосрочно крие опасност от по-сериозни глобални и локални здравни, икономически, а и политически проблеми.

Правителствата на западния свят вече се подготвят за процеса на масова ваксинация, който е предизвикателен дори само логистично и организационно. Предвид обаче, че налагането на ваксината като задължителна не е опция за демократичния свят, може би още по-предизвикателно би било да убедят достатъчно много хора да я приемат, така че на епидемията да бъде поставен истински край, и то още идната година.

Стрес, конспирации и дългата ръка на Кремъл

COVID-19 е несъществуваща болест, която цели да стресира хората и да ги държи под контрол чрез ваксини, маски, карантини, локдауни; зад нея стои собственикът на "Майкрософт" Бил Гейтс, който иска да чипира и следи всички чрез ваксините; коронавирусът е изкуствено създадено биологично оръжие, което се излъчва от предавателите на 5G мобилната мрежа; в най-лошия случай COVID-19 е не по-опасна от грип, но фармакомпаниите създават страх и истерия, за да продават скъпи и ненужни лекарства и ваксини.

Всички тези теории на конспирациите са плашещо широко разпространени и в българското общество, както разкрива и скорошно проучване на "Тренд" (виж графиката), но това далече не е местен феномен - протестите срещу "политическия контрол" и войнствено отношение срещу мерките, отричането на епидемията като цяло, както и все повече съмнения около ваксините се наблюдават в много страни в Европа, а и по света.

Зад тези тенденции се крият няколко различни фактора, които се пресичат и допълват. Огромна част от хората се чувстват потиснати и тревожни заради новите локдауни, което според анализаторите засилва недоверието в действията на правителствата. Това силно активизира настроенията на хората, които са склонни да гледат на коронавируса не през научната, а изцяло през политическата призма: за тях ваксините - редом с мерките, карантините и т.н., не са помощ или решение, а още един инструмент за потисничество, налаган им от правителствата.

От друга страна, мнозина избират да отричат епидемията изобщо като психологически механизъм за справяне със стреса и несигурността. Това до голяма степен обяснява и защо невярващите в коронавируса са така свръхактивни: включват се в протести, пропагандират яростно в социалните мрежи и дори повече от това. Изданието Politicо например разказва как в Италия в момента циркулират фалшиви "разследвания", които уж показват празните реанимации и спешни отделения на болници в Милано. "Виждате ли, всичко е лъжа, пациенти няма, коронавирус няма", казват авторите на фалшивите клипчета, качени в Youtube, които целят да убедят населението, че коронавирусът е измама, създадена от властите и лекарите. Записите обаче всъщност са правени в празните отделения за планов прием. "В такъв крехък исторически момент някои глупости не правят нищо друго, освен да подклаждат недоверието към институциите, държавата, болниците", казва зам.-министърът на здравеопазването на Италия Пиерпаоло Силери, цитиран от Politico. Според него това може да навреди и на дългосрочното възстановяване на страната.

Тази благодатна почва според изданието е изобилно полята и с руска дезинформация. Според експерти по дезинформация, до които медиата се е допитала, от лятото насам Москва провежда глобална кампания, насочена както към подкопаване на доверието във ваксините, произведени на Запад, така и към популяризиране на собственият ѝ продукт, особено в страните от развиващия се свят. Тактиките са няколко:

  • разпространение на конспиративни теории за коронавируса, които подкопават общото доверие в правителствата и карат хората да се бунтуват и да не вярват
  • фалшиви новини, свързани със западните ваксини - че са експериментални, опасни и вероятно ще се провалят, както и такива, които демонизират фармацевтичните компании като алчни и безсъвестни
  • активна промоция на собствения продукт - миналата седмица Путин обяви пред Г-20, че е готов да предложи руската ваксина на други страни. Унгария дори обяви, че е получила проби за анализ и че не е изключено да я използва.

И някои неприятни грешки

И други обстоятелства също внесоха известни съмнения дали процедурите за безопасност на ваксината се следват стриктно. Огромните икономически и социални щети от епидемията сами по себе си оказват огромен натиск над фармаиндустрията. Към него се прибавя и политическият и обществен натиск за по-бързо решение. Доналд Тръмп например директно извиваше ръцете на американските компании, като обявяваше конкретни срокове за ваксината с надежда това да му донесе нужните политически дивиденти за преизбирането му като президент.

Има и естествено напрежение от конкуренцията между самите производители. В последната седмица въпроси повдигна казусът с AstraZeneca. След като Pfizer и Moderna обявиха много добри резултати от междинните тестове на своите продукти - около 95% ефективност, британско-шведската компания също избърза да оповести оптимистични данни за своя продукт - 70% ефективност. Те обаче се оказаха частични, с някои необяснени разминавания, с нестандартизирана методология (което компанията обясни като случайна грешка) и породиха съмнения, че резултатите са представяни избирателно. Обясненията на самата компания впоследствие не бяха достатъчно изчерпателни.

Така остава неприятен привкус, че в системата все пак има недостатъци и компании може и да декларират не съвсем изчерпателни резултати - за пред пресата, нетърпеливото общество и променливите финансови пазари, както и в търсене на ранно одобрение от строгите регулатори.

И докато мнозина експерти подчертават, че подобни грешки не са фатални, че системата, разбира се, не е перфектна, но постигнатото от нея до момента е безпрецедентно и ползите от бързото разработване на ваксините ще са безброй пъти повече от негативите, грешките - макар и да не се окажат опасни, могат значително да подхранят и световното антиваксърско движение и да подсилят редиците му. Според анализ на базирания във Великобритания Център за противодействие на дигиталната омраза (CCDH) най-популярните 400 антиваксърски акаунта в социалните мрежи с общо 58 млн. последователи имат близо 20% ръст в броя на последователите в последната година.

И за да е картината пълна, към всички тези проблеми трябва да се добави и ролята на комуникаторите - много политици, здравни експерти, а и журналисти месеци наред комуникираха често противоречиви тези и послания през медиите. Тези смесени съобщения подхраниха още недоверието и отвориха богато поле за изява на конспиративните теоретици.

В България например бяха допуснати всички възможни грешки: пълна липса на комуникационна стратегия от страна на властите; авторитетът на здравните експерти в щаба бе директно подрит от премиера първо с формирането на "контращаб", а след това и със спирането на комуникацията на щаба изцяло през лятото; медийна трибуна бе давана безкритично и широко на псевдоексперти и корона скептици, а месеци наред дебатът бе превзет почти изцяло от тях.

За това време правителството не направи дори и опит да противодейства на все по-широкото разпространение на конспиративните теории и дезинформацията.

Какво може да се направи

Целенасочените комуникационни кампании от регулаторите и правителствата, които да разсеят страховете на хората и да им дадат нужната изчерпателна, ясна и конкретна информация за ваксината, може да обърнат нагласите и това вече заляга в плановете за масова ваксинация на големите европейски икономики. Това би било особено ефективно в държави с голям процент колебаещи се, които още не са взели информирано решение - според едно проучване в Швейцария например това е почти половината население. По-трудно ще е в страни като България, където месеци наред дезинформацията безпрепятствено формираше нагласи срещу ваксините и делът на категорично отхвърлящите ги е голям. Още повече че българските власти до момента не са представили публично нито плана си за масова ваксинация, нито по нещо личи да е започнала работа по промяна на общественото мнение.

Едно скорошно британско проучване показва, че сред най-важните фактори, които движат желанието за ваксинация - освен лично предпазване, е и предпазването на близките хора. Така според авторите на изследването кампаниите за ваксинация ще спечелят, ако подчертават необходимостта от ваксина по алтруистични причини.

Законите в много страни, които обвързват посещението в училища и детски градини с изискването да са ваксинирани, вероятно пък ще доведе до висок процент ваксинации сред децата и така ще се прекъсне важна верига на предаване на заразата.

Потенциал да помогне, изисквайки ваксина срещу достъп до услуги, има и бизнесът. Австралийската авиокомпания Qantas например вече обяви, че ще изисква анти-COVID ваксина за своите международни пътници. Дали това би било правно допустимо обаче все още не е изяснено, а и ефектът ще е ограничен - подобна мярка е нереалистична в много сектори - например за хотели, ресторанти и др.

Остава все пак и голямата вероятност, че въпреки декларираната си несигурност сега, голяма част от колебаещите се ще се убедят в безопасността на ваксината след първата пълна от най-смелите и ще предпочетат спокойствието пред риска. Още повече че ваксината ще е безплатна и ще се прилага от официалните здравни власти, което добавя доза сигурност.

Със сигурност предстои битка за доверието на мнозина. И ако искаме поне идната година по-добра от тази, която си отива, тази битка трябва да започне веднага и да се води умно.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 8
    • + 13

    Честно казано на мен не ми дреме за световния икономически растеж, за който споменавате в началото на статията. Това ли е най-важното за хората? Да пълним гушите на определени хора да станат трилионери, само и само да имало растеж. За чий? Ваксини за всички... Защо? Колко време ще имат имунитет ваксинираните - половин година, една, колко? Никой не знае. Имам познати, ваксиниращи се всяка година срещу грип и всяка година са болни. Защо? Тези, които са преболедували Ковид-а ще имат ли файда от ваксината? Има една камара въпроси, на които отговор никой не дава. А най-тъпото е, че се опитвате да убедите хората, че щом си сложат ваксината и край, всичко ще си бъде по старо му. Ами не, няма да бъде, никога вече и честно казано така май ще е по-добре и за хората, и за планетата като цяло...

    Нередност?
  • 2
    jazzi avatar :-|
    jazzi
    • - 10
    • + 12

    Позволявам си отново тук да копирам коментара си от другата свързана статия и моля някой аргументирано да ми посочи какво е конспиративно или невярно в което и да било от твърденията ми...
    Говори ли се истината на хората трудно ще се навият и 10% да се ваксинират, а неоспоримите факти досега са следните: 1. В процеса на разработка и изпитания на ваксината е било съкратено и пропуснато всичко възможно, за да се съкрати този срок от приблизително 10 години на 9 месеца, а дали това е за сметка на безопасността и ефиктивността, никой не може да гарантира именно заради този обективен факт. 2. Ваксината на Пфизер и Бионтех е в незавършена 3-та фаза на изпитания върху хора дори и в момента, а използването и свободно сред населението е на практика продължаване на изпитанията върху хора. 3. Технологията на ваксината (мРНА) е различна от всички познати досега, такава ваксина никога не е била успешно разработвана и одобрявана, респ. и никога досега не е била използвана масово върху населението, а с това последствията на практика са неизвестни и непридвидими. 4. Разработчика и производителя са освободени и не носят никаква отговорност за насъпили усложнения и причинени увреждания и смърт вследствие на ваксината. Не само Пфизер и Бионтех, но всички такива. 5. Не се съобщава нито какво е съдържанието на ваксината, нито какви биха могли да са страничните ефекти, а твърдяната ефеикасност и способите на доказването и са меко казано спорни...и това всичко предвид факта, че изпитанията се провеждат от производителя, който има пряк интерес от изхода им. https://pfe-pfizercom-d8-prod.s3.amazonaws.com/2020-11/C4591001_Clinical_Protocol_Nov2020.pdf 6. Одобрението на ваксината се дава в извънредни процедури, в съкратени срокове, под изключителен институционален и обществен натиск и очаквания. 7. Срещу всякакви опити за обективни изследвания, критични мнения и възгледи се води целенасочена дезинформационна кампания и цензура, а на обратната страна - непрестанни манипулации и пропаганда. Изборът и решението дали да се възползвате от безплатните (т.е. платените от данъците ви) „безопасни и ефикасни ваксини“ (засега) са Ваши! Мислете и репавайте мъдро и отговорно! Поздрави!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 15

    Съвсем логично след дългото плашене със смърт от ковид, сега Капитал дръпна пердето и ни показва единствената светлина в тунела - ваксината.
    Като на оперета.
    Скопената пропаганда отглежда единствено и само недоверие. И зорлем убеждава публиката, че тоя вирус е направен от Бил Гей с единствената цел едни трилиони да отидат при правилните хора, дето притежават фармакомпаниите.

    Не разбирам от ваксини, но в четивата около ковид-ваксината не можах да намеря отговор на няколко първосигнални въпроса:
    1. Колко продължителен имунитет създава? И създава ли изобщо? Защото САРС Ков-2 е непрекъснато изменящ се вирус. Имало случаи на повторно заразени. Техните антигени с турски сериали ли са се развличали, че не са реагирали?
    2. Основният контингент, върху който са тествани ваксините са от млади и здрави доброволци. Ваксините не са тествани върху бременни жени, възрастни, деца, хора с хронични заболявания. Никой не дава отговор какво може да се случи при ваксиниране на някой от неизследваните групи.
    3. Споменават се ВЪЗМОЖНИ странични действия на ваксините като болест на Алцхаймер, бъбречна недостатъчност, предавани в следващото поколение хаотични малформации, нарушения в системата на наследстваността и пр. Това са изключително тревожни възможности на фона на едно нетежко и с неголям брой жертви страдание като ковид. Нещо като да детонираме ядрен заряд в мазето, за да убием хлебарките...
    4. Никога досега фармакомпаниите не са били освобождавани от съдебна отговорност за предизвикани смърт, увреждания и страдания в резултат от употреба на техни препарати. За ковид-ваксините си издействаха такова изключение. Т.е. ако в резултат от ковид-ваксина се докаже, че сте развил Алцхаймер или друго сериозно страдание, просто ще пиете една студена...
    5. Защо за БГ се купуват 13 млн дози ваксини при положение, че 48% от попитаните казват, че няма да се ваксинират?

    Или ваксинирането няма да е доброволно, а под строй?

    И пак опряхме до Гейтс...

    П.П. Пишещата горните пропагандни конструкции дали ще се ваксинира?

    Нередност?
  • 5
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 10
    • + 7

    Ето и тук са налазили конспираторите - бързат да напишат конспиративните си теории: говори се това, има слухове, че не била безопасна, бил гейтс, никакви факти, само слухове и цитати от фалшиви новини. Ако ваксините бъдат одобрени в американската, европейските и да кажем израелската агенция по лекарствата не виждам никакъв проблем. Проучванията досега също доказват, че няма негативни ефекти върху десетките хиляди върху които са тествани (ама за да ги четеш трябва да знаеш английски-сложна работа). Най-много се страхуват тези с 500 лева заплата, които така или иначе няма какво да губят в живота си, нито пътуват, нито пък имат някакъв особен принос за човечеството. Глупавият българин просто трябва да разбере, че Бил гейтс не иска да му вземе 2-та лева от джоба..

    Нередност?
  • 6
    entwickler avatar :-|
    entwickler
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#1] от "geordgeo":

    Всяка година се ваксинирам за грип - и не боледува. Ако работи човек в офис или с много хира и/или пътува всеки ден, рисковете са големи.

    Нередност?
  • 7
    dr.watson avatar :-|
    dr.watson
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#6] от "entwickler":

    Аз пък никога не съм се ваксинирал за грип. Не казвам, че не боледувам, но повечето пъти го карам на крак, т.е. не излизам болничен. Може да прецениш боледувам ли. Подозирам, че подобни състояния ги имаш и ти, но не ги смяташ за грип, а настинка - щото нали си ваксиниран и не може да е грипа.

    А по темата на статията, много ми е интересно авторката след ползване на подобен тон и стил дали ще се ваксинира при първа възможност? Или си изпълнява поръчката, но написаното не съвпада с мислите й. Държавите като са толкова сигурни, че ваксината е безопасна защо не вкарат една колективна застраховка на всички ваксинирани - включваща застраховка живот и други потенциални тежки поражения след ваксиниране. Само че не някакви символични пари от типа да покрият разходите за погребение, а суми като 200-300 хиляди за смърт и 50-100 хил за други вреди. Хем и застрахователите ще клъвнат (и то доста) и ще окуражат хората, че нещата са сигурни. Или ваксината е внимателно проверена, но все пак всеки се съгласява на свой риск. Ако за ходене в чужбина се иска задължителна ваксина, нека държавата-домакин, която има претенции, да поеме застраховането.

    Нередност?
  • 8
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 4
    • + 6

    А дали сме сигурни...., че обявените създадени ваксини НАИСТИНА ще действат - а не че са медийни каскади?
    Фармабизнеса е известен с афинитета си към финансови печалби и как да сме убедени, че си струва да се плати за ваксината на определена фирма?
    Досега имаме само непотвърдени от практиката изявления пред Ройтерс и АП, които са нито надежен, нито научен източник....

    Нито откривателите на антибиотиците или на полиоваксината са искали пари и патент за откритието - но са получили са Нобел приз...
    Това е било преди Фридман, Рейгън и Татчър... Дали съвременните корпорации се заявяват като спасители или печалбари - с недоказани решения, но те са първите... Не е ли странно за вас, че китайците, от които произхожда тоя вирус и би трябвало да са с най-подробно познание не обявяват собствено решение... А?

    Нередност?
  • 10
    prostokiro avatar :-|
    Харвард
    • - 1
    • + 5

    Битката между световния ковидизъм и съпротивата навлиза в решителен етап.

    Нередност?
Нов коментар