Кога ще има ваксини в България

Първата партида на Pfizer и BioNtech се очаква след няколко седмици, а планът кой, как и с кои ваксини ще бъде имунизиран ще бъде готов през тази седмица

Темата накратко
  • Първата партида на Pfizer и BioNtech се очаква след няколко седмици.
  • Планът кой, как и с кои ваксини ще бъде имунизиран ще бъде готов през тази седмица.
  • България до последно се е колебаела дали да заяви всички потенциални ваксини срещу COVID-19.

Плановете кои потенциални ваксини да поръча България срещу COVID-19 и защо точно тях бяха държани в пълна тайна през цялото лято и есента, когато страната е преговаряла с Европейската комисия. От предложението на правителството до парламента за ратификация на договорите с ЕК, което беше гледано през тази седмица, се вижда, че към средата на ноември правителството е заявило само две от потенциалните тогава шест ваксини, въпреки че обясняваше, че има договори за всички три или четири. От документа става ясно, че към 18 ноември правителството още се е колебаело за ваксината на Pfizer и е единственото в ЕС, отказало да сключи договор с ЕК за ваксината на Janssen (фармацевтичната дивизия на Johnson & Johnson), като и до днес публично не е ясна причината за това. Затова сега ще се търси начин друга страна членка да достави тези ваксини на България.

По думите на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов първите ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигнат в България до края на годината или в началото на следващата и има готовност поставянето им да започне седмица след това. "Рано или късно ще започнем ваксинация, но ако не имунизираме 60-70% от населението, няма да успеем да опазим общественото здраве, а само онзи, който се е имунизирал", допълни доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Какви договори сключи правителството

Европейската комисия е натоварена от страните членки да преговаря от тяхно име с производителите на ваксини и да сключва предварителни договори за покупка от тяхно име. Споразуменията, които сключва, са два вида - такива, които дават право на държавите да придобият ваксини, и такива, които съдържат задължения за придобиването им на база на процент от населението. ЕК е сключила три договора.

В доклада на правителството до парламента е отбелязано, че до момента EК преговаря със седем компании, сключила е договори с три - AstraZeneca, Sanofi и Janssen, и предстои договор с Pfizer. Към днешна дата България вече участва във всички европейски процедури.

Две от ваксините изискват съхранение при специален режим и температура от минус 75 градуса, което пък изисква да се изградят складове и хладилници за тях във всяка държава. Здравното министерство е предложило на правителството през септември страната да участва в договорите за всяка потенциална ваксина.

В споразуменията е записано, че участващите държави могат да дарят или продадат излишните ваксини на трета страна, като държавата, която ще го прави, трябва да върне на комисията авансово платената от ЕК цена на съответния производител.

В документа е записано още, че всяка членка може да се откаже от договора за задължение за придобиване на ваксина в рамките на пет работни дни.

До момента България е сключила предварителни договори с AstraZeneca и Sanofi, като на 18 ноември е изтекъл петдневният срок за сключване на договор с Pfizer, който вероятно е бил сключен след това. През октомври обаче здравното министерство е предложило на правителството да не сключва договор с Janssen, като впоследствие ЕК информира, че от всички страни членки само България се е отказала от тази ваксина. Затова правителството решава да сключи договор, но тъй като доставката не е заявена, това ще стане от друга страна членка.

По принцип договорите на ЕК са за количества ваксини, които се разпределят пропорционално според населението на всички страни членки. Очаква се доставката на първата ваксина за България, която ще получи разрешение - тази на Pfizer, да бъде за около 1 млн. дози, съобщи източник на "Капитал" от здравните институции, като 125 хил. от тях ще дойдат в края на тази година или първите седмици на следващата.

По думите на премиера Бойко Борисов преди няколко седмици с първите договори България си е осигурила потенциално 13 млн. ваксини на евентуална стойност около половин милиард лева. От здравното министерство така и не обясниха дали в това число се включват по две дози, тъй като повече ваксини се поставят на два пъти, или изобщо ще придобием 13 млн. бройки. Отделно от това всяка от ваксините би трябвало да струва 7-8 евро или щатски долара, като към цената ще бъдат добавени разходи за транспорт и съхранение.

Фризерите идват

След като се разбра, че САЩ, Великобритания и Германия започват имунизации с ваксината на Pfizer, която първа получи разрешение във Великобритания, българското правителство подготви план за имунизацията и спешно проведе поръчка за доставките на фризери. Те са необходими, тъй като ваксината се съхранява при минус 75 градуса, което налага специална логистика и обучение на екипите за поставяне на ваксината.

Затова до края на тази седмица здравното министерство организира покупката на специални съоръжения за регионалните здравни инспекции, както и специален координационен център за имунизацията срещу коронавирус. В момента вече са доставени четири големи фризера, които да поемат първите пристигнали количества.

"В обръщението си председателят и главен изпълнителен директор на Pfizer д-р Албърт Бурла каза: "Знаем от началото на това начинание, че пациентите чакат, и сме готови да доставим дозите за COVID-19 ваксината, когато ни позволи потенциалната оторизация." Разработихме подробни логистични планове и инструменти за поддръжката на ефективното транспортиране, складиране и непрекъснато наблюдение на температурата на ваксината. Дистрибуцията ни е изградена на базата на гъвкава и навременна система, която ще транспортира замразените шишенца до мястото на ваксиниране", коментираха от Pfizer за "Капитал".

Как ще стават имунизациите

"Ваксините ще бъдат доброволни - всеки гражданин, който пожелае, ще има възможност да се имунизира и ще бъдат абсолютно безплатни", каза проф. Костадин Ангелов.

В бюджета за следващата година са предвидени общо 175 млн. лв. за покупка на четирите вида ваксини.

Според плана за имунизация първата пратка от вероятно над 125 хил. ваксини ще бъде използвана за ваксиниране на служителите на първа линия.

Първо ще бъдат имунизирани работещите на първа линия - лекарите, зъболекарите, фармацевтите, медицинския персонал на лечебните заведения, като общият брой на тази група е 243 600 души.

Във втората фаза попадат служителите в социалните институции, учителите и 80 души, работещи във фирми за норки.

Работещите във важни за обществения живот инфраструктурни предприятия и институции като МВР, ВиК, енергоразпределителните дружества, АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат ваксинирани трети поред. В четвъртата група попадат възрастните хора над 60 г. и пациентите с хронични заболявания. Работещите и децата попадат в петата по приоритетност група.

Първите ваксини няма да се поставят от личните лекари, а в самите болници.

След това масовата имунизация ще бъде извършена при личните лекари, като ваксината ще бъде безплатна и доброволна. В момента личните лекари получават за имунизации по програмите на здравното министерство за доброволни ваксини по 4 лв. на поставена ваксина и 7 лв. от здравната каса за ваксините от задължителния имунизационен календар. Вероятно лекарският съюз ще сключи договор със здравната каса за заплащане на имунизациите. "Експертите на Българския лекарски съюз научават, че ваксините идват и кой ще ги поставя, от медиите. С нас никой не е водил конкретни разговори", коментира д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз по извънболничната помощ.

Кога ще дойдат другите ваксини

AstraZeneca е първата компания, постигнала споразумение с Европейската комисия за доставка на до 400 млн. дози за страните членки след одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

"AstraZeneca вече е осигурила глобален капацитет за доставки на около три милиарда дози и е изградила заедно с нашите партньори паралелни вериги, за да осигури доставки за рекордно кратко време след одобрение от регулаторните органи. За да изпълни ангажимента си за широк и справедлив достъп до ваксина, компанията ще предостави ваксината без печалба за периода на пандемията", коментираха от компанията, като допълниха, че количествата ще бъдат получени веднага след получаването на одобрението на ваксината, а организацията и разпределението, както и процесът по ваксинирането, ще се базират на стратегията на българското правителство.

От Johnson & Johnson обясниха, че не са в позиция да коментират национални правителствени решения във връзка с борбата с пандемията, но се ангажират да предоставят своята ваксина своевременно на хората по света, когато се докаже, че е безопасна и ефективна в координация с регулаторните и здравните органи.

Sanofi също коментираха пред "Капитал", че ваксините им ще стигнат до потребителите по най-бързия начин след получаването на одобрение от лекарствения регулатор.

"Обединихме силите си, за да разработим две ваксини срещу COVID-19: мащабните клинични проучвания за първата започват през декември, като очакваме първите дози на ваксината да са готови най-рано до средата на 2021 г. Плановете ни за втората са да започнем клинични проучвания в началото на 2021 г.", казаха от Sanofi.

ЕК е одобрила споразумение, за да осигури 80 млн. дози и от ваксината на Moderna за европейските граждани. В съответствие с условията на предложеното споразумение ЕК ще има опцията да увеличи закупуването от 80 до почти 160 млн. дози. От Moderna казаха пред "Капитал", че ще произведат около 20 млн. дози за САЩ през тази година, а глобалните доставки, включително и за Европа, ще започнат през първата четвърт на 2021 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    faj1609109926698216 avatar :-|
    Arhimed Sofoklis
    • - 1

    Ваксината която искат да си инжектираме е опасна за хората и не са изследани страничните и ефекти.В бюлетина накомпанията Bio N Tech-Pfizer,пише че ваксината може да доведе до сериозни усложнения ,а при жените води до фригидност.С тази ваксина се цели редуциране в световен мащаб на населенинето на планетата ни поради намалелите ресурси и затрудненията с изхранването на тоава население.Мисля че за България " големия брат" изисква определена бройка хора които трябва да бъдат умъртвени ,както и че това е световен заговор.Това показноинжектиране наздравния ни министър и на останалите в този псевдо загрижен за хората щаб не е с реална ваксина ,а със витамини които са безвредни,Заобикновенния и безвластен човек е отредена тази отрова на Био Н Теч -Пфайзер с която искат да ни избият.Спомнете си самокак преди време бандитската шайка на Борисов избиха ,кравите на хората,послептиците,след това прасетата и на края дребния рогат добутък,и как в нитоединслучай неможаха да докажат зараза от чумапоживотните или каквото и да било.Сега това се повтаря само че в по-ужасен мащаб.Защо например Борисов не ваксинира блиските си и внуцуте си ,ами се е загрижил занас без да сме го ,молили за това?Защо създателя на ваксината не се е ваксинирал,и защо отказва да се ваксинира? Спомнете си и за световния еврейски заговор и така наречения "златен милиард" Аз лично не желая и няма да се ваксинирам до като не се докаже че ваксината е на 100% безвредна за хората.Освен всичко друго защо от Пфайзер има такава клауза че ако се случи нещо с някой човек и той почине ,да неможем да ги съдим и да търсим обезщетение? Замислете се сами.Преотстъпвам моята ваксина за Борисов и обкръжението му.Насилствена ваксинация ще доведе до безредици и дори далеч по страшнинеща от страна на обикновените хора.ПРЕПОРЪЧВАМна всеки да НЕ СЕ ВАКСИНИРА защото тази ваксина е ОПАСНА за вашето здраве.

    Нередност?
Нов коментар