Ваксините: без ред и план, "хубавите" само с връзки

Управляващите обявиха хаотична имунизация за всички. Това временно ще ускори темповете й, но ще забави изграждането на общностен имунитет и носи риск за икономическото възстановяване

В петък опашката за ваксинации се изви първо пред "Пирогов".
В петък опашката за ваксинации се изви първо пред "Пирогов".
В петък опашката за ваксинации се изви първо пред "Пирогов".    ©  Надежда Чипева
В петък опашката за ваксинации се изви първо пред "Пирогов".    ©  Надежда Чипева
*Статията е публикувана за първи път на 22 февруари и е обновена в 21:30 ч. на 25 февруари 2021 г.
Темата накратко
  • След като създадоха скандал с изцяло преобърнатия ред за ваксините, управляващите обявиха хаотична имунизация за всички.
  • Това временно ще ускори темповете, но ще забави изграждането на общностен имунитет и носи риск за икономическото възстановяване.
  • Най-ощетени са силно уязвимите - възрастните и хората с хронични заболявания, които се оказаха последни на опашката.

България към днешна дата е уникална в Европа с три неща: тя още е последна в ЕС по дял на ваксинираното население, но за сметка на това стана първата на континента, която започна масовата ваксинация за всички, без значение от възрастта, степента на уязвимост и професията на желаещите и тя продължи общо взето пет-шест дни, преди да катастрофира поради недостиг на ваксини. Те просто свършиха, а следващите доставки остават с неясни хоризонт и параметри.

Същевременно обаче планът и редът за ваксинация се разпаднаха, в големите градове се извиха опашки пред ваксинационните кабинети, в малките ваксини нямаше и желаещите да се ваксинират там можеха да гледат процеса по телевизиите. А сега пък ваксини няма за никого - управляващите форсираха масовата ваксинация, въпреки че са знаели, че доставките от AstraZeneca ще са силно ограничени.

Дотук се стигна по ред причини, започвайки от лошото управление на комуникационната част от кампанията - сериозно количество хора отказват ваксината на AstraZeneca, която бе широко налична в миналите две седмици и предпочитаха да чакат другите два варианта. Те обаче се разпределят почти изключително и само с връзки.

Ваксините на Pfizer и Moderna се превърнаха в ценен актив за тези, които могат да ги "дават" - приятели, роднини и познати, които могат някога да са полезни, в момента изпреварват официалния ред и хората, които реално имат нужда от тях. Истинският "зелен коридор" беше за настоящи и бивши политици, хора от бизнеса и медиите, заедно с техните близки. Много от тях вече са с втора доза от смятаните за по-ефективни ваксини. За всички останали са опашките на официалните зелени коридори, и то ако са в големите градове и лесно подвижни. В много от по-малките населени места личните лекари все още не разполагат с достатъчно дози за всички желаещи, нито имат яснота кога ще получат, за да могат да кажат на хората и да се подготвят. Възрастните и по-трудно подвижни хора от големите градове също не могат да се възползват от "масовата" ваксинация, защото сегашната организация не е пригодена за тях.

На този фон управляващите изглеждаха особено доволни от случващото се. Това, че масовите ваксинации стартираха преждевременно, без да е подготвена организация за подобен ход (макар да имаше предостатъчно време за това) е по-краткосрочен проблем. Начинът, по който се стигна дотук, обаче говори за сериозен дефицит и на организационен капацитет, и на стратегическо планиране от страна на държавата:

  • Първо, България не се справи умело с поръчката на ваксини, като първоначално пренебрегна продуктите на тези, които се оказаха най-ефективни и най-бързи - Pfizer/BioNtech и Moderna, и заложи най-много на по-евтините, но и по-бавни и дотук по-спорни като качества (AstraZeneca и Sanofi, като последната дори няма да стане тази година). Така месец и половина доставките бяха изключително оскъдни.
  • Второ, националният ваксинационен план се оказа преобърнат с главата надолу, като най-уязвимите групи в лицето на възрастните и хронично болните без обяснение и в разрез с практиката в целия ЕС бяха оставени назад, а напред бяха изведени редица "основни за обществения живот дейности" - без да се уточнява кои точно.
  • Трето, миналата седмица здравните власти създадоха неприятен скандал, като започнаха да ваксинират приоритетно и предимно млади и здрави офис служители от банки, телекоми, IT и други големи компании, които трудно могат да минат за "основни за обществения живот". Заедно с това сериозно количество хора успяха да се уредят и с "връзки", като изпревариха тези, на които им бе ред. Това засили рязко чувството за несправедливост и недоверието във властите и изостри напрежението в обществото.

Обявяването на "зелени коридори" за "масова" ваксинация си свърши работата да спаси Борисов от сериозен скандал, който набираше скорост заради видимото процъфтяване на връзкарството и липсата на ясен план. От този ход имаше и една добра страна - процесът по ваксиниране ще се ускори, поне първоначално, а страната ни най-после може да догони другите в ЕС.

Дял на населението по страни, получило поне една доза

Но така здравните власти на практика абдикираха от управлението на ваксинациите и ги оставиха на самотек, а това води до верижни проблеми. Плановете за ваксинация, които държавите изготвят, не са просто формални документи. Техният смисъл е да концентрират все още оскъдния ресурс първо към определени групи, в които е важно бързо и ударно да се изгради общностен имунитет:

  • медиците, за да могат да лекуват ефективно и безопасно;
  • възрастните и хронично болните, за да се намалят жертвите на вируса и хоспитализациите, които претоварват здравните системи;
  • и така надолу по стълбицата на приоритетите.

С преждевременното отваряне на ваксинациите към всички този ефект на концентрация се губи и се разпилява сред много групи. В момента например все още не са ваксинирани всички желаещи лекари, нито всички учители, заявили интерес, продължават активно ваксинациите на "приоритетните" групи, а за възрастните хора вече дори няма специален ред - те ще минават заедно с всички останали. Те всъщност ще са най-ощетени, защото ваксините са много по-достъпни в големите градове, където е концентрирана голяма част от икономически активното население, а в малките градове и селата, където има по-голям дял възрастни хора, доставките ще са по-бавни и трудни. Така процесът ще напредва бавно сред всички групи и няма да доведе до по-бързо изграждане на общностен имунитет в тях - ваксините засега ще носят защита предимно на индивидуално ниво. Да не говорим, че чисто статистически процесът за това какво покритие е постигнато в отделните групи трудно може да бъде следен.

Пряк риск от бавния ход на ваксинационната кампания е нивото на заразените в България да се задържи високо, което може да забави икономическото възстановяване.

"Надеждите за възстановяване [на икономиките в Европа] са изцяло свързани с ваксинационните програми, които започнаха късно, случват се бавно и са пълни с проблеми"

анализ на консултантската компания Gavekal, цитиран от Bloomberg

А ти във фаза 3 ли си?

Кашата, която в крайна сметка доведе до т.нар. начало на масовата ваксинация, започна в рамките на фаза 3 от националния план - приоритетната ваксинация на служители от "основни за обществения живот дейности". Оказа се, че служители на някои банки, телекоми, IT фирми и други големи компании от различни сектори тихомълком са били добавени в нея. Някои са можели дори и да избират ваксина, а част от компаниите пък предлагали като "бонус" и възможността да запишеш и роднини - почти като корпоративна програма за мотивация на служителите.

Няколко дни и няколкостотин снимки в социалните мрежи по-късно случващото се стана публично достояние и здравните власти в четвъртък бяха принудени да дадат обяснение. Според тях тези ваксинации били напълно в реда на нещата: просто IT секторът редом с други бил добавен във въпросната фаза 3 на ваксинационния план, която течеше към този момент.

"Увериха ни, че всичко е официално - някаква инициатива от държавата към фирми и организации, за да се улесни ваксинацията. Приех, въпреки че смятам, че не е редно ние да минаваме преди възрастните хора, не е честно", сподели за "Капитал" една от служителките в голяма софтуерна фирма. По думите й от разясненията на ръководството е станало ясно, че на фирмата е била предложена тази възможност, а не са я търсили сами. Служител от друга компания обаче казва, че при тях случаят е друг - мениджмънтът е научил, че във ВМА вече тече "масова ваксинация", и са потърсили болницата, за да попитат за възможностите и те да се включат. И получили положителен отговор.

Има и компании, които са научили за възможността, но са решили да не се възползват по морални причини. "Не искаме да отнемаме ваксини, които могат да отидат при по-нуждаещи се. Честно казано, то е и абсолютно излишно, при положение че средната възраст на хората във фирмата ни е под 30 и всички в момента работят от вкъщи", казва служител на друга фирма, която се е въздържала от "изкушението".

Ако официалната стратегия на България бе да се ваксинират първо хората от най-ключовите за икономиката сектори (виж в карето как държавите избират стратегии за ваксинация), ситуацията щеше да е друга. Това обаче трябва да е ясно предварително и обяснено и прието от всички. Властите не посмяха да го направят официално, защото излиза, че пренебрегват умишлено най-уязвимите групи, макар че премиерът Борисов през цялото време на епидемията видимо дава приоритет на икономиката - въздържането до последно от рестриктивни мерки, дори когато заразата бе извън контрол, е показателно. Но в крайна сметка се случи точно това - хората, които са с най-голям риск от тежко протичане - възрастни и с придружаващи заболявания, останаха последни, а служители от няколко големи компании изпревариха дори част от личните лекари.

Сред причините да се досрути планът за ваксинациите бе и масовото нежелание на хората да си слагат ваксината на AstraZeneca. В тази ситуация правителството се оказа с няколко десетки хиляди дози, без да има на кого да ги постави. Това обаче издава отново сериозна слабост на цялата кампания - липса на достатъчно убедителна информация за ползите и от тази ваксина. От друга страна, властта не посмя да започне да я дава на възрастни хора с приоритет заради липсата на категорични данни от проучванията за тази група. В същото време от другите ваксини няма за всички желаещи.

Месец и половина преди изборите подобно решение на правителството създава и друго съмнение - че се ваксинират с предимство тези групи, които са важни за изборния резултат на ГЕРБ. Това едва ли е вярно - резултатът е по-скоро следствие от провал на официалната стратегия, отколкото на тайна такава, но неприятното усещане остана.

Фазите на плана за ваксинация в България

Фаза 1: медицински лица, зъболекари, фармацевти, помощен персонал;

Фаза 2: резиденти и персонал на социални институции, учители, персонал във ферми за норки;

Фаза 3: служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности;

Фаза 4: хора над 65 г. и хора между 45 и 65 г. с рискови хронични заболявания;

Фаза 5: уязвими групи поради високия риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Какво, по дяволите, е фаза 3?

В интерес на истината много компании от "приоритетни" сектори дори не са знаели, че има възможност да ваксинират служителите си. И това не е изненада - никой не е обявявал официално, че тези сектори са част от фаза 3. Всъщност кой точно е в нея е неясно от самото начало.

"Това е доста голяма група, която не е много коректно описана във ваксинационния план, но IT компаниите и медиите са в нея", обясни миналата седмица ген. Мутафчийски от ВМА. Тя всъщност съвсем не е само за медиите, още по-малко за IT компаниите. Принципно в много държави има такива приоритетни за ваксинация длъжности и групи, макар и да не са поставени преди възрастните и хронично болните, както е тук (виж плановете на други държави в карето). Идеята е в тях да се включат хората, които поддържат критична инфраструктура - например служителите в ядрени централи или други ключови за държавата системи - полиция, пожарна и т.н.

На опитите на "Капитал" да изясни какво точно се съдържа във фаза 3 от здравното министерство миналата седмица отговориха лаконично, че там попадат "лицата, ангажирани със сигурността - МВР, МО, с поддържането на енерго-, топло- и ВИК инфраструктурата, представителите на медиите, участващите в организацията и провеждането на изборния процес и т.н.".

В това "и т.н." обаче може да се побере почти всичко, защото официалната формулировка на фаза 3 е удобно неопределена, конкретните дейности не са посочени никъде, нито пък има публикувани критерии за преценка кои точно служители влизат в нея. Няма дори официално изискване те да са поне от т.нар. първа линия. В последвал коментар на директора на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов стана ясно, че това е умишлено търсен ефект - да се държи групата отворена и гъвкава и да могат да се добавят в нея сектори според търсенето.

С "гъвкавите" си и некомуникирани решения обаче здравните власти създават други проблеми. Липсата на правила за приоритетните ваксинации създава неравенство, настройва едни социални и професионални групи срещу други и отваря врата и за потенциални злоупотреби като официализирано "връзкарство" на едро. Освен това спорното решение имунизациите при възрастните и хронично болните да са след фаза 3 изправя хора и компании пред твърде трудна морална дилема - да се възползвам и да защитя себе си или да остана принципен и да не отнемам дозата на по-нуждаещите се. Да бъдат поставяни в подобна позиция от държавата е, меко казано, смущаващо.

Защо всички други са преди най-уязвимите?

Именно решението най-уязвимите да са толкова назад е сред най-слабите моменти на плана. В условията на недостиг на ваксини кой да ги получи първи е трудно решение за всяко правителство. Западните страни избраха най-горе в списъците им да са медиците, възрастните хора и хронично болните, които са с най-висок риск от хоспитализации и смърт. Силната втора вълна на епидемията в края на миналата година пренатовари здравната система в България, взе хиляди жертви и ни нареди сред лидерите по тази най-черна статистика в ЕС. Сега с пълзящата трета вълна този най-лош сценарий може да се повтори и най-логичен би бил изборът на стратегия за ваксинация, която да предпази здравната система и да намали жертвите.

Планът, разработен от работна група от здравното министерство, РЗИ-тата, агенция по лекарствата, медицински специалисти, съсловни организации и др., обаче има друга подредба. Той бе публикуван в началото на декември, но мотиви за приоритетите му така и не станаха ясни. Обществено обсъждане и дебат по него нямаше, а ако трябва да сме честни - и интересът от страна на обществото не бе особено голям.

Българският план очевидно бе недообмислен, несъобразен с реалностите и просто не сработи. На този фон отварянето за масова ваксинация е по-работещо решение, но е временно. Проучване на "Алфа рисърч" от миналата седмица показа, че едва под 10% от населението е готово да се ваксинира веднага, още 36% ще изчакат, а над 50% нямат намерение да се имунизират. С регулярни доставки на ваксини въпросните 10% могат да бъдат достигнати сравнително бързо. Но след това какво? Без целенасочена работа по убеждаване на останалата част от населението, която вече е много закъсняла, цялата ваксинационна кампания може да се окаже обречена на неуспех.

Кой да е с предимство за ваксина?

Недостигът на ваксини изправя правителствата по света пред труден избор между интересите на три основни групи:

  • болните и възрастните, които са и най-рисковите за вируса;
  • бедните, маргинализираните и малцинствата, които са икономически уязвими, а епидемията вече задълбочи неравенството в тези групи;
  • работещите, активни хора, които са двигателят на икономиките.


Изборът зависи от обществения консенсус, от структурата на обществото, от логистичните и организационни възможности на страната и т.н. Но към него има и по-прости отправни точки. Бившият шеф на американската Агенция по лекарствата д-р Скот Готлиб ги обобщава пред NY Times така: "С ваксинациите се преследват две основни цели: спасяването на човешки живот и връщането към някаква нормалност. Ако целта ви е намалите хоспитализациите и жертвите, то ваксинирате първо възрастните и уязвимите. Ако пък целите да намалите разпространението на инфекцията, то приоритизирате масово работещите в най-съществените индустрии. Зависи коя цел си поставяте".

Този избор може да бъде взет и на съвсем прагматична основа. Дотук и трите одобрени в западния свят ваксини гарантират, че могат да се справят с първата цел - те напълно предотвратяват тежък ковид, хоспитализации и смърт. Изпълнението на втората цел обаче - бързо ограничаване на разпространението на заразата, е доста по-неясна, защото още не се знае дали ваксинираните продължават да пренасят (и доколко активно) заразата.

Така някои правителства, като британското, залагат изцяло на сигурния ефект - ограничаване на жертвите и хоспитализациите, и приоритизират само възрастните, уязвимите и здравните работници. В британския план няма приоритетни и служители в дейности от съществено значение. Дори и учителите.



Планът за ваксинации във Великобритания

  • Резиденти в старчески домове и персонал.
  • Всички над 80 г., здравни и социални работници на първа линия.
  • Всички над 75 г.
  • Всички над 70 г. и хора с тежки заболявания, които ги правят уязвими за COVID-19.
  • Всички над 65 г.
  • Всички между 16 и 65 г. в рискови групи поради определени заболявания (по списък).
  • Всички над 60 г.
  • Всички над 55 г.
  • Всички над 50 г.
  • Останалата част от населението.


В САЩ от своя страна ваксинационният план приоритизира и десетки милиони служители от ключови индустрии - от продавачите в хипермаркети през строителните работници до заетите в производството на храни, но не преди, а на равно начало с възрастните и хората с рискови състояния. Стратегията на страната бе гласувана публично след тежки дебати от членовете на независима комисия от медицински експерти. А основният аргумент за тази подредба е големият дял на малцинствата и нискообразованите, както и масово ниските доходи сред заетите в основните дейности (т.нар. essential workers), които са около 70% от работната сила на страната. Те са разделени в две групи, като първата включва дейности на "първа линия", а втората - останалите.

Планът за ваксинации в САЩ

  • Фаза 1а: медицински служители и дългосрочно настанени в социални домове.
  • Фаза 1б: работещи на "първа линия" в основни за обществото и икономиката дейности и всички над 75 г.
  • Фаза 1в: всички между 65 и 74 г.; хора между 16 и 64 г. с рискови заболявания; всички останали работещи в основни за обществото и икономиката дейности.
  • Фаза 2: всички над 16 г.


В ЕС е даден приоритет първо на възрастните, хората в рискови групи и медиците. Чак след това идва ред на служители от важни за отделните страни дейности. В Германия например сред тях ще са правителството и парламентът, полицията, аварийните служби, работещите в ключовата инфраструктура, учителите, ритейл секторът; в Гърция - заетите в туристическия и ресторантьорския сектор, учителите и доставчиците; а в Дания - оператори в електроцентрали и доставчици на храни.

Планът за ваксинации в Германия

Група 1: Най-висок приоритет:

  • Всички над 80 г.
  • Резиденти и служители в домове за възрастни и хора, които се грижат индивидуално за възрастни или ментално болни.
  • Здравни служители от COVID отделения, интензивни и спешни отделения, в спешната помощ и които обгрижват хора с рискови за COVID състояния.


Група 2: По-висок приоритет:

  • Всички над 70 г.
  • Хора със съпътстващи заболявания, вкл. ментални, които увеличават риска от тежък и фатален COVID-19.
  • Работещи в тесен контакт с бременни жени.
  • Медицински служители, изложени на по-висок риск от COVID-19.
  • Работници, които поддържат инфраструктурата на публичните болници.


Група 3: Висок приоритет:

  • Всички над 60 г.
  • Хора с хронични заболявания като диабет, рак, ХИВ, сърдечни заболявания, астма и др.
  • Всички останали здравни работници.
  • Хора от ключово значение за поддръжката на държавния апарат, вкл. правителство, парламент, полиция, пожарна и т.н.
  • Служители на критичната инфраструктура - енергетика, водни системи, доставка на храни, телекомуникации, транспорт, отпадъци и аптеки.
  • Учители и възпитатели.
  • Работещи на непълен работен ден или почасово.
  • Служители в ритейла.


На този фон планът България, в който възрастните и хората в рискови групи са едва във фаза 4, е рядко изключение.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    majormajormajor avatar :-P
    Hans
    • - 13
    • + 11

    Мрън-мрън. На прост народ ваксина не се набива, друго се набива, Боко ви го каза. Лекарите и учителите около 20% или искат И имат желание за ваксинация, другите като вас мрън-мрън или искат, ма немат желанание. Какво остава за простия народ?

    Това беше едно от малкото умни решения на Боко последните години. Ако даде и кило кренвирши и 20 лева на ваксинираните, сме първи в света по ваксинация. Не е толкова много, 120 милиона лева са, 10% от "санирането".

    Нередност?
  • 2
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 7
    • + 1

    До коментар [#1] от "Hans":

    Айде стига, по 10лв за поставяне на доза, по 5 лв самата доза. Айде първо да минат желаещите и после като има ваксина, от нежелаещите който е жив, ще има и кило суджук, Борисов лично ще го осигури.

    Нередност?
  • 3
    toshiro avatar :-|
    Lazar Petrov
    • - 9
    • + 15

    какъв ред да има в държава, в която от записали се 100 идват 30. този прост народ заслужава съдбата си да виси по опашки. ние сме безотговорни и всеки ни е длъжен, мързеливи и безхаберни. Бойко е прав и взе умно решение.

    Нередност?
  • 4
    uco42841387 avatar :-|
    uco42841387
    • - 1
    • + 20

    Статията е изключително точна. Болните и старите не са приоритет на държавата, както обикновено...нали живеем в джунгла, за слабите обитатели няма място.

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 4
    • + 14

    Кое ни е наред, че и ваксинацията да бъде организирана както трябва! Така ще е, докато ни управляват неграмотници и некадърници.

    Нередност?
  • 6
    mso1613994832891375 avatar :-|
    Petti Schmidt
    • - 1
    • + 6

    В Германия има ред. Съседите ми 87, 88 г. ще бъдат ваксинирани на 1.04. Ако им каже човек, веднага литнат към България - да се имунизират ✌

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 12

    В питомните държави има някакъв ред: приоритетни и застрашени групи. В БГ стана: "Миче, тичай, пуснали са банани..."
    ОК в хаоса за седмица-две ще се изповаксинират всички, дето са си решили. И ваксинартиците ще опустеят...
    И никой в държавата няма дя знае:
    1.колко от първа, втора и трета група са обхванати;
    2. какво правим с над 60-те% нежелаещи да се ваксинират лекари, учители?

    Кое в БГ не е хаос, та това да е у ред?
    Пък и избори идат. Не бива да има недоволни! Затова баце от Банкя инспектира, санира, ваксинира...

    Нередност?
  • 10
    martin48 avatar :-|
    Мартин Константинов
    • - 13
    • + 6

    Нормални, Дневник е опозиционен, знаем много добре кого обслужва и никога няма да похвали сегашните управляващи.

    Нередност?
Нов коментар