Ваксинни паспорти на хоризонта

Сертификатите за имунизация срещу COVID-19 са спорни, провокират разгорещени дебати, но изглеждат неизбежни в средносрочен план

Ако планирате лятна почивка в Гърция това лято или работата ви по принцип е свързана с много пътуване зад граница, вероятно ще се наложи сериозно да се замислите за ваксиниране срещу COVID-19. В стремежа си да възстановят по-облекчения режим на международното придвижване все повече държави започват да въвеждат различни форми на имунизационни сертификати, с които да гарантират, че пътуващите няма да разпространяват новия коронавирус на тяхна територия. И в близко бъдеще документите, придобили популярност под името "ваксинни паспорти", вероятно ще станат правило, а не изключение за всички онези, които искат да посетят друга държава без тежки ограничения и бюрократични пречки.

Всичко това започва да става реалност доста по-бързо, отколкото може би си давате сметка. Евентуалното въвеждане на ваксинни паспорти, които да позволят трансграничното придвижване на туристи и пътуващи по работа, които са получили своите имунизационни дози, ще бъде обсъждано на среща на високо равнище на ЕС в четвъртък. Основен двигател на инициативата е група държави, водена от Гърция, която лансира идеята преди около месец. Страните - членки на евросъюза, обаче все още са разединени по темата и според дипломатически източници ранно въвеждане на подобен режим все още е малко вероятно. Основните страхове са, че подобна стъпка би въвела дискриминационна система, ограничаваща свободното право на придвижване и достъп до услуги, като индиректно би създала "втора категория" граждани.

Имунизирани на море (в Гърция)

Гръцкият министър на туризма Хари Теохарис обаче директно призова лидерите на ЕС "да действат по-бързо" с въвеждането на ваксинните сертификати, които да позволят възстановяването на масовите пътувания. "Виждайки реакциите на някои държави по отношение на предложенията за ваксинните сертификати, имам усещането, че става дума за голямо късогледство. Много неща трябва да се направят сега, за да се подготвим", коментира той, цитиран от FT.

Гръцкият туристически министър твърди, че въпросните мерки няма да направят ваксинациите задължителни при пътувания и само означават, че онези, които са имунизирани, няма да си правят PCR-тестове преди влизане в страната или пък да се карантинират. Според Теохарис планът за въвеждане на общ режим за безопасни пътувания трябва да бъде одобрен скоро, за да знаят хората дали през тази година ще имат възможност за лятна ваканция в чужбина.

Агресивната кампания на правителството в Атина в подкрепа на ваксинационните паспорти е закономерна, тъй като икономиката на страната е силно зависима от туризма и подобна мярка ще позволи завръщането на платежоспособните клиенти от Западна Европа. Според Гръцката туристическа конфедерация този сектор е отговорен около 20% от БВП и приблизително толкова от заетостта в страната. Въпреки периодичното разхлабване на мерките срещу коронавируса и режима за трансграничните пътувания миналото лято пандемията е свила с около 4% икономиката на Гърция, а печалбите на хотелиерите са се сринали с около 2/3, отбелязва FT.

Същевременно туристическият бранш е изключително зависим от чуждите посетители, тъй като местното население е твърде ограничено и като численост, и като финансови възможности в резултат от трудното възстановяване след гръцката дългова криза от 2008 г. Най-голям е делът на туристите, които идват от Германия - около 4.4 млн. души по данни от 2018 г. Именно Германия задно с Франция обаче са са сред лидерите на групата европейски държави, които се противопоставят на бързото въвеждане на ваксинационните паспорти в евросъюза. За момента позицията на ниво ЕС е, че ваксинационните сертификати трябва да се ползват само за медицински цели.

"Ваксинна" дипломация в действие

На второ място по брой туристи в Гърция е Великобритания, с която правителството в Атина в момента се опитва да сключи двустранно споразумение за свободно пътуване на базата на имунизационни сертификати. Допълнителен стимул за Гърция е обстоятелството, че Обединеното кралство е сред шампионите по имунизация и вече е покрило с ваксини около една четвърт от своето население. За да се стигне до подобен договор обаче Великобритания ще трябва да започне да издава имунизационни сертификати на гражданите си, каквито гърците вече получават малко след инжектирането на втората доза.

Гърция вече е сключила такива споразумения с Кипър и с държавата Израел, която е ваксинирала почти половината от своето население и се очертава като световния номер едно в изкореняването на ковид. По време на подписването на споразумението гръцкия премиер Кириакос Мицотакис обяви, че това ще е "нещо като демонстрационна версия на това, което бихме могли да направим и с други държави". Израел вече е въвела за вътрешна употреба ваксинационни сертификати и т.нар. "зелени паспорти", които гарантират на притежателите им по-разхлабен режим на ограничения и по-свободен достъп до различни места и дейности. Твърде вероятно е в близко бъдеще Атина да се опита да сключи подобно споразумение и със Сърбия, която се очертава като регионален лидер по имунизация срещу Covid-19 и гъвкаво се снабдява както с ваксини на Pfizer, така и с препарати от Русия и Китай.

Въпреки че са най-шумни и видими на политическо ниво, Израел и Гърция не са единствените държави, които бързат с въвеждането на ваксинните паспорти. Подобни хартиени и дигитални сертификати вече има в Исландия, Полша и Бахрейн, а Швеция, Дания и Естония планират да ги въведат в следващите 2-3 месеца. И въпреки че за някои идеята за ваксинационни паспорти може да изглежда радикална, тя не е без прецеденти в историята.

Още през далечната 1922 г. голяма част от училищата в САЩ изрично изискват сертификат за имунизация на учениците срещу дребна шарка, за да ги допускат в класните стаи. От около 100 години съществува и международно признатият сертификат "жълта карта" за ваксинация срещу болести като тиф, холера, жълта треска и едра шарка. Дори в наши дни много държави изискват удостоверение за имунизация срещу жълта треска, за да допуснат някого на своята територия.

Но докато въвеждането на обща ваксинна регулация на държавно и международно ниво е по-скоро бавен и сложен процес, много частни компании вече започват ударно да я налагат. Например британската компания Saga Cruises, която е част от съсипаната от коронавируса индустрия за увеселителни и ваканционни пътувания с кораби, вече изисква от всички пасажери доказателство, че са били ваксинирани, преди да се качат на борда.

Изпълнителният директор на австралийската авиолиния Qantas Airways Алън Джойс от своя страна твърди, че фирмата ще изисква от всички пътници на самолетите си, които летят за Австралия, да представят имунизационен сертификат. Почти сигурно е, че много други авиопревозвачи ще изберат същия подход. Подобни намерения обявява и компанията Ticketmaster, която продава билети за публични събития и прояви, където социалната дистанция е трудно постижима. Технологичните компании iProov и Mvine пък провеждат полеви тестове на електронен имунизационен паспорт за нуждите на британската система за управление на здравни кризи, който ще позволи контрол при придвижването в районите на страната, където са наложени различни ограничения на базата на различното ниво на заразяване с COVID-19.

Дискриминационни ли са?

Въвеждането на имунизационни сертификати за международни пътувания и участието в определени обществени дейности обаче е доста проблемно от морално-етична гледна точка, защото създава предпоставки за неравенство и създаването на глобални ваксинни елити. За момента доставките на ваксини са ограничени като количество и това означава, че подобни задължителни изисквания биха наложили ограничения на по-голямата част от населението на планетата, което за момента няма да успее да се инжектира, дори и да иска. Също така според международните здравни регулации държавите могат да въвеждат по-строги мерки отвъд препоръчаните от СЗО, но само ако те не са дискриминационни. По принцип СЗО се обявява против въвеждането на ваксинните паспорти. Организацията обаче също така беше против и масовото затваряне на границите, което не спря повечето държави да ограничат достъпа до своята територия.

Основните притеснения са, че ваксинните паспорти може да създадат огромна прослойка от хора "второ качество", които ще бъдат лишени от правото на свободно придвижване в чужбина и достъп до услуги. Дори и в момента статистиката сочи, че новият коронавирус засяга в по-голяма степен цветнокожите общности в развития свят и работниците в развиващия се, които се трудят в "сивия" сектор. Също така сертификатите могат да доведат до дискриминация на базата на достъп до технологии, тъй като най-вероятно повечето от тях ще бъдат дигитални и ще изискват използването на смартфон. Графиците за ваксинация на населението пък ще поставят в неблагоприятна позиция младите и здрави хора, които по принцип са приоритизирани за по-късно имунизиране спрямо възрастните и хронично болните, и които още дълго време може да не се доберат до ваксина.

Един от сериозните научни аргументи срещу бързото въвеждане на имунизационните паспорти е, че все още не е ясно доколко новите ваксини предпазват срещу разпространение на COVID-19. Данните от клиничните проучвания ясно сочат, че препаратите спасяват човешки животи като предотвратяват тежко боледуване, но би могло да се окаже, че някои от хората все още могат да предават болестта. За момента предположенията са, че дори в подобни случаи заразността на пациентите многократно намалява. И колкото повече данни в тази посока се появяват в научните издания, толкова по-голям ще става натискът за отпускане на ограниченията за всички онези, които вече са получили своите дози.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • - 1
    • + 5

    Пазарът ще предложи решения и за ваксинирани и за не-ваксинирани. Примерно Гърция може да изисква имунизационен паспорт, но България -не. Кантас вече ги бойкотират заради решението им да допускат само ваксинирани. Вероятно ще има авиокомпания компании с друг подход. Така ще се види хората какво предпочитат.

    Нередност?
  • 2
    vmware18 avatar :-P
    vmware18
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#1] от "vzoran":
    вероятно е така. ще бъде по-спокойно в Гърция, като всичкото "антиваксъри" и други конспиративно-ориентирани лица си седят в БГ

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 6

    Ръчкането на темата за "ваксинационните паспорти" прави много видим фактът, че медицинският проблем ковид отдавна се експлоатира политически.

    Темата за вексисегрегацията съм я развивал няколко пъти и сега ще я спестя.
    Ще нахвърлям няколко други теми за размисъл:

    Ендемични огнища на заразени с бактерията на чумата гризачи, чиито щамове се прехвърлят и на местни жители и днес има на отделни места по руско-монголската граница, в Казахстан, Мадагаскар и пр. Да, да - същата оная чума, която през Средновековието обезлюди Европа.
    И защо на никой политик не му хрумва да въведе каквито и да било ограничения за движение за/от там?
    И защо управляващите в Гърция и Дания (не знам да има други ЕС страни) искат ваксипаспорти?)

    Видимо целта не е предпазване на собственото население, защото - за Дания не знам, но Гърция ми е като втора родина - темповете на ваксиниране в Елада в проценти от населението са до палеца от пръстите на едната ръка. Каквито, между впрочем, са цифрите и в останалите страни от ЕС.

    И тук започвам с въпросите, на които няма отговори:
    1. Гръцките политици смятат страната си за толкова туристически неустоима, че гръкомани от целия свят ще извият опашки да се ваксинират, само и само...? Подозирам, че ще се получи обратния ефект
    2. Нелегалните мигранти от Ирак, Афганистан, Бангладеш и пр., дето "акостират" с гумени лодки на Лесвос, Самотраки и другите им егейски острови , как занапред ще влизат в страната? Видимо НД се гласи да отмени освен части от Лисабонския дговор и цялата Конвенцията за бежанците;
    3. Държава, на която туризмът преди ковид докарваше 20% от приходите в бюджета, как смята да ги компенсира с рестрикции?
    Наши приятели, собственици на хотела, където отсядаме от години, м.г. ни платиха ПСР тестовете, само и само да не се отказваме да им гостуваме. Толкова пуст през август хотелъът им не съм го виждал. Тях как ще ги компенсират, защото само заради едната Гърция - колкото и да ми скъпа - твърде съмнителни (по мои виждания) ваксини няма да рискувам да си сложа.

    Пък и Бил Гейтс вече разви и новата конфронтационна линия: богатите държави да преминат изцяло на синтетично месо. На един миг сме от времето след ваксипаспортите, когато месоядните ще ни заклеймят и вкарат в лагери.
    Разбира се, ще го обяснят, че унищожаваме Земята.
    По-страшното е, че няколко млрд. с промити мозъци ще се втурнат с брадви и вили "да пазят Земята" от нас.
    По подобие на тия, дето ще си вкарат незнамкаквоси, само за да отидат до Елада...

    Нередност?
Нов коментар