Как се отрази пандемията върху здравето на бежанците и мигрантите

Анкета на СЗО показва, че здравословното състояние на търсещите убежище е пренебрегнато по време на кризата

Reuters    ©  Reuters

Коронавирусът е в центъра на прожекторите, а бежанците и мигрантите без документи изчезнаха от общественото внимание. Това, което измести тези общности от дневния ред, ги засегна най-много. Повече от 30 хил. мигранти и бежанци участват в първата анкета на Световната здравна организация (СЗО) и говорят за сериозното влияние на пандемията върху психическото и физическото им състояние. Изследването хвърля светлина върху част от глобалното население, чието здравословно състояние е пренебрегнато по време на кризата.

Какво се случи с хората, пристигащи в Европа, по време на пандемията? На първо място броят им намаля. Вентимиля остава една от най-често преминаваните граници от мигранти в Италия. Якопо Коломба, който е проектен координатор на неправителствената организация WeWorld Onlus, споделя, че 12 хил. души не са били допуснати да преминат границата само през първите девет месеца на 2020 г. "Интересно е също така, че контрабандистите искат повече пари, за да помогнат на хората да преминат границата, дори 500 евро за 40 км, по време на първата карантина", добавя той.

Лоши условия за живот

Условията на живот се влошават и принуждават хората да живеят на открито. Преминаването на граници става толкова трудно, че през септември неправителствената The Good Lobby и няколко адвокати, работещи pro bono, внасят жалба до Европейската комисия, за да подложат под отговорност Гърция за нарушаване законите за убежище. Те твърдят, че условията на задържане на бежанци са лоши, нарушават се процедурите на ЕС, а търсещите закрила трябва да направят обаждане чрез Skype, което в момента е трудно да се организира.

След това интеграцията започна или стана по-зле. Хората в България и Франция не могат да си намерят работа или да пътуват с автобус. Мариана Стоянова от бежанската служба на Българския Червен кръст си спомня, че по време на първата пълна карантина е затворено всичко, включително парковете. Това се отразява силно върху бежанците, защото те не са допускани до приемните центрове в страната. Във Франция вече има проблем с полицейското насилие към мигранти. Терористичните атаки се използват като оправдание, а въпреки скорошното отваряне на център за временно настаняване повечето хора живеят навън.

Почти 50% от участвалите в анкетата на СЗО смятат, че са били засегнати от пандемията що се отнася до работата, безопасността и финансовото им състояние. Според проучването някои форми на дискриминация се усещат особено сред по-младата възрастова група (20-29 години), където поне 30% от анкетираните смятат, че са третирани по-лошо заради произхода си.

Липса на здравни грижи

На последно място, здравословното състояние на хората се влошава. "Много хора с хронични заболявания, живеещи заедно в лоши условия, без лекарства и с психологически проблеми... всичко това наистина ме тревожи", казва Сане ван дер Коой, холандски гинеколог от лекарската организация SOSMoria.

Повечето от бежанците и мигрантите, участвали в проучването на СЗО, вземат предпазни мерки, за да избегнат заразяване с COVID-19. Когато не го правят, това е, защото не могат, а не защото не искат. Преброяването на заразените и на смъртните случаи сред мигрантите обаче е сложно. Всички доброволци и участници в анкетата са на мнение, че условията на живот често са толкова компрометирани, че никой не се интересува от коронавируса, а ако го направи, то практически няма начин хората да бъдат тествани, докато прекосяват континента.

В същото време проучванията показват, че хората в риск са по-склонни да се заразят. Мигрантите също, особено ако нямат документи. Анкетата на СЗО показва, че основните причини да не се търси медицинска помощ са финансови, страх от депортация, липса на здравни грижи или липсата на правна защита. Всеки шести мигрант без документи не би потърсил медицинска помощ при симптоми на COVID.

Невидимото население

Цели общности не могат да бъдат невидими. По-скоро домакините им се опитват да си затворят очите за тях. Докато не стане невъзможно да се преструват, че те не съществуват. Ето защо малко държави - включително Ирландия, Португалия и Италия - въведоха специални мерки, които позволиха на мигрантите без документи да имат достъп до здравни грижи по време на пандемията.

"Тази година показа, че пандемията изостри съществуващата уязвимост на групи в рамките на населението и още по-голямата нужда да се обърне внимание на факторите, които ги правят уязвими", твърди Мишел Левой, директор на Платформата за международно сътрудничество за мигранти без документи (PICUM). "Ако искате да бъдете интелигентни по отношение на общественото здраве, не изключвайте никого. Общественото здраве не познава граници и вирусите не носят паспорти."

Статията е публикувана в рамките на проекта EDJNET, в който "Капитал" е партньор.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sparti avatar :-|
    sparti
    • - 1
    • + 2

    "Преминаването на граници става толкова трудно, че през септември неправителствената The Good Lobby и няколко адвокати, работещи pro bono, внасят жалба до Европейската комисия, за да подложат под отговорност Гърция".

    Не е истина колко ниско могат да паднат лицемерите. Може би опазването на границите трябва да се разхлаби при тази продължаваща безкрайна вълна от нашественици?

    Нередност?
  • 2
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • + 1

    До коментар [#1] от "sparti":

    Не само това - границите въобще трябва да паднат, а помощите за клетите бежанци и мигранти - удвоени и утроени. Както индианците са бъдещето на България, така и бежанците и мигрантите са бъдещето на Европа. Който оспорва тези постулати, следва да бъде отхвърлен от обществото и заклеймен. Така се движи светът.

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 1

    Лицемерие до безкрай!!!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    До горните трима:

    Хора, на мига ще бъдете заклеймени като атавистични останки от умрелия свят на национализмите. Това ще го направят неолибералистите, за които нация и държава са отминали понятия.
    По тая идеологема за българите ваксини може да няма, ама трябва да се пазят за прескочилите оградата нелегали.

    Защо на никого не хрумва да доплува с лодка (или Ричард Гиър не ги докарва с яхтата си) до САЩ ?
    Защо това с незаконното преминаване на границите не става в Китай?
    Защо от Бангладеш до Мароко всичко живо иска да легна на ръцете на данъкоплатците в Европа?

    Просто е: защото днешна Европа е обладана от неолибералните щуротии и крещи с пълно гърло за мултикултурализъм, за предимствата на малцинствата пред мнозинствата, за зачеркването на нациите, за потъпкването на историята и все от тоя сорт.

    И тук става много видимо лицемерието на европолитиците. Като започнем от тантето, която бързо забрави велкоме-призивите към нашествениците от 2015 г и се стигне до племенника Мицотакис, който ще пуска европейците в Гърция само с ваксинационен септификат, а тия от азиатските племена - без.

    Единственото спасение и от мигрантите, и от измислени епидемии е националната държава с демократичните си институции. Защото първата грижа на националната държава е грижата за нацията. Вече чак по-нататък в скалата са "евроатлантическите" и неолибералните "ценности".

    П.П. И да внеса яснота: националната държава не се отъждествява нито с Каракачана, нито с Неволята, нито с Волен. Националната държава сме всички ние, които мислим най-вече за бъдещето на децата си.

    Нередност?
  • 5
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 1

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Така е, колега. Напълно прав сте.

    Нередност?
Нов коментар