🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Ваксинни паспорти" ще има, въпреки че нарушават правата и свободите

Общите европейски сертификати за ваксинирани или преболедували ще заработят най-рано през лятото

"Тази вечер се случва чудо." Така израелският музикант Авиф Гефен се обърна към 300 души в залата в Тел Авив на един от първите концерти, който беше отворен само за имунизирани - хора с ваксина или преболедували COVID-19. Те доказваха това с т.нар. ваксинни паспорти - приложение на телефона им, което доказва наличие на антитела. Израел стана първата държава в света, която въведе масово тези "паспорти", но в много други страни тази идея среща сериозна съпротива.

Миналата седмица Бойко Борисов официално обяви позицията на България, че подкрепя въвеждането на подобен документ в рамките на Европейския съюз. Как и защо е взето това решение тук, не е известно. Сигурно е само, че е станало без някакво публично обсъждане.

Привържениците на тази идея смятат, че "паспортите" ще улеснят пътуванията между държавите и по-бързо ще се създаде усещане за сигурност. Противниците са убедени, че ако липсата на документ за имунизация води до каквито и да е ограничения, това ще е пореден удар върху изключително важни индивидуално свободи.

На ниво Европейски съюз всички тези дискусии към момента водят до няколко резултата:

  • След като миналия четвъртък лидерите на държавите в ЕС се договориха по принцип да уеднаквят стандартите, на които трябва да отговарят бъдещите сертификати за имунизация, в понеделник председателят на Европейската комисия Урсула фон ден Лайен обяви, че ще внесе законодателно предложение по въпроса на 17 март в Европейския парламент. Ръководителите на европейските страни ще дебатират по него на своята среща на 25 март. Ясно е, че коронавирус-сертификатите ще са дигитални и ще обхващат не само ваксиниралите, но и преболедувалите COVID-19.
  • Фон ден Лайен за първи път нарече сертификатите "зелен пропуск" - по същия начин, както те се казват в най-имунизираната страна в света Израел. Еврейската държава вече ги използва не само за пресичане на границата, но и за вътрешни цели
  • Техническата работа по стандартизирането ще отнеме най-малко три месеца, като идеята е всеки, който е ваксиниран или е изкарал COVID-19 и има антитела (тоест хората с какъвто и да е имунитет), да има т.нар. имунизационен сертификат в електронен вариант (на телефона си)
  • Всяка отделна държава ще решава как конкретно да го използва - Гърция например официално иска той да осигурява влизане в държавата като алтернатива на PCR тестовете, които сега се изискват
  • Към Гърция постепенно се присъединят и други туристически държави - например Испания, Австрия и Кипър, а сега вече и България, които искат, от една страна, да улеснят достъпа до себе си, от друга, да създават усещането, че са безопасно място
  • Швеция и Дания вече въведоха собствени дигитални сертификати, чийто собственици могат да пътуват свободно в страната, като посещават ресторанти и културни събития без ограничения.

Противниците на идеята - в Европа това са основно Франция и Германия, смятат, че все още е твърде рано да се въвеждат подобни сертификати, тъй като нивото на ваксинация е изключително ниско. Официални представители и на двете държави твърдят, че от гледна точка на равните права и свободи на хората налагането на ограничения за неваксинирани би било грубо потъпкване на доста базови принципи. Френският държавен секретар по европейските въпроси Клемон Бон въпроси заяви, че никога няма да подкрепи програма, която дава права само на една група хора, а на друга не - независимо по каква причина. Френският министър на културата Розелин Башело беше дори по-остра, като нарече тази идея "атака срещу нашите свободи". На подобно мнение са и други европейски правителства - например в Белгия и Нидерландия. В същото време настроенията на хората във Франция са повече в подкрепа на сертификатите - според социологическо проучване там 60% казват, че са съгласни, ако това ще им даде възможност да пътуват по-лесно.

Така на етапа изглежда, че отделни държави със сигурност ще въведат т.нар. паспорти и след няколко месеца това вероятно ще бъде неразделна част от пътуването. Европейският съюз се опитва да контролира този процес, но тъй като неговите решения винаги са следствие на сериозни компромиси, ролята му е по-скоро на място, в което дебатът по темата се случва.

Миналата седмица макар и бавно лидерите на Европейския съюз започнаха да сближават своите позиции по въпроса за въвеждането на т.нар. ваксинни паспорти, или както ще е по-правилно да се наричат - "сертификати за имунизация". По време на видеоконферентна среща на високо равнище те се договориха, че през следващите три месеца ще бъде изработено единно дигитално решение за целия ЕС. Това е сериозна стъпка напред, след като на предишната среща на Европейския съвет ръководителите на държавите членки се бяха договорили тези сертификати да се използват единствено за медицински цели.

"Обсъдихме тази тема. Както знаете, има доста отворени въпроси на политическо ниво. Първият, разбира се, е за какво точно ще се използват тези сертификати. Разбира се, има и отворени въпроси от научен характер. Все още не е ясно дали можеш да пренасяш болестта, дори и да си ваксиниран. И все пак това е притеснение, което с времето ще намалее покрай увеличаването на броя на ваксинираните. Имаме обещаващи данни от Израел, където ваксината на BioNTech/Pfizer показва, че след две дози човек вече не е зара̀зен", коментира след края на срещата председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон ден Лайен. По-важното в случая е, че според нея конкретното решение за какво точно ще могат да се използват въпросните сертификати за имунизация ще се взима на национално ниво от всяка отделна държава членка. Повече яснота по темата се очаква след следващото заседание на Европейския съвет през март.

За момента ЕС в общи линии е разделен на два лагера - държави, според които не трябва да се бърза с въвеждането на въпросните дигитални документи, докато нивото на ваксинация в съюза все още е ниско, и такива, които искат налагането им да бъде форсирано, по възможност преди летния сезон. България попада във втората група, чийто неформален лидер е силно зависимата от туристическия си сектор Гърция. Освен южната ни съседка, активни лобисти за въвеждането на ваксинните сертификати/паспорти за немедицински цели са също така Испания и Австрия.

"На 27 януари 2021 г. страните от ЕС с подкрепата на Европейската комисия приеха насоки относно удостоверяването на ваксинация срещу COVID-19 за медицински цели. Те допринасят за това свидетелствата за ваксинация срещу COVID-19 за медицински цели да станат оперативно съвместими и за установяването на минимален набор от данни, включително уникален идентификатор. Целта на насоките е да се създаде схема, при която се съчетават носители на хартия и цифрови носители, да се осигурят гъвкавост и съвместимост със съществуващите решения на национално равнище и стриктна защита на личните данни. България винаги е изразявала подкрепа за координиран подход по този въпрос", коментираха за "Капитал" от Министерския съвет. По всичко личи също така, че на настоящото заседание на европейските лидери българската позиция по темата е еволюирала в посока "по-бързо отваряне на границите". "Със Себастиан Курц, с гръцките и други колеги от Европейския съвет сме съгласували предложението, за да облекчим всички, които са ваксинирани и преболедували, и да живеят нормалния си живот", уточни премиерът Бойко Борисов преди видеосъвещанието. "Разбира се, това може да влезе в действие само когато всички желаещи европейски граждани са получили ваксина", допълни той след края на разговорите, вероятно за да не влиза в челна конфронтация с Германия и Франция, които водят групата на скептиците спрямо инициативата.

Как точно е взето решението България да подкрепи тази позиция и от кого точно не е публично ясно. От правителствения пресцентър не дадоха конкретен отговор на този въпрос.

Как ще изглеждат

"На ниво ЕС трябва да използваме сертификатите, за да осигурим функционирането на единния пазар, и добрата новина е, че не започваме от нулата", разясни след края на форума Урсула фон ден Лайен. В края на януари лидерите на ЕС конкретно са се договорили точно какви данни ще съдържа въпросният COVID сертификат за медицински цели, уточнява тя.

Документът за имунизация ще има уникален номер по подобие на IBAN код и унифицирана информация за това точно каква ваксина е получил съответния човек, дали е боледувал от коронавирус и евентуално количеството на антителата, които има. Точно затова ще е много по-правилно документът да се нарича "сертификат за имунизация", а не "ваксинен паспорт", защото ще обхваща не само ваксинираните, а всички, които имат някаква форма на защита срещу предаването на новия коронавирус. Вътре ще може да се въвежда дали съответният човек си е направи PCR или антигенен тест и кога. Данните ще са машинно читаеми чрез уникален QR код, който граничните служби ще сканират. Също така е важно да се уточни, че гражданите ще получават ваксинен сертификат едва след като получат втората инжекция от своята ваксина.

До лятото държавите членки технически трябва да въведат стандартизирания информационен набор в своите медицински системи и служби за граничен контрол. Европейската комисия от своя страна предлага да координира системата на ниво стандартизация по същия начин, както вече направи това при създаването на смартфон приложенията за проследяване на заразените, коментира Урсула фон ден Лайен. За целта ще се създаде европейски портал, който ще свързва отделните софтуерни решения на национално ниво и ще гарантира, че информацията е съвместима и защитена. "Всичко това ще отнеме време, поне три месеца. Това е важно да се каже, за да не бъдат ранните очаквания твърде високи", обобщава председателят на ЕК. И добавя: "Важно е също така, че системата ще е неутрална по отношение на политическите решения (на отделните държави - бел. ред.). Ще може да се предава информация, че даден човек е ваксиниран. Ще може да предаде, че има негативен PCR тест или че е преболедувал ковид и има имунитет. Просто има техническа работа, която трябва да се свърши."

"Впечатлението ми след продължилата няколко часа среща е, че нямаме такъв консенсус като през януари - сближаваме позициите си, но не всичко още е изчистено", коментира след срещата председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Според него това, което е целта в момента, е да има общ европейски подход по въпроса със сертификатите, така че информацията да може да се споделя и валидира свободно. Едно от нещата, които още са в процес на дискусии, е например дали в документа да се добави и информация, която да показва и какво е нивото на имунитет.

Шарл Мишел също така отбелязва, че има легитимни притеснения, че въвеждането на подобна система създава риск за дискриминация и даване на повече права на ваксинираните спрямо останалите. Притеснения в тази посока бе изразена от страна на Германия и директно от страна на румънския президент Клаус Йоханис. Водещи държави в ЕС като Франция и Италия дори нямат публично обявени планове за въвеждане на подобни свои имунизационни сертификати. Очакванията все пак са въпросът с евентуалната ваксинна дискриминация в голяма степен да бъде изчистен до следващата среща на европейските лидери през март.

Има ли план Б

Според Шарл Мишел общият европейски подход по темата ще е ключов, защото ако няма такъв, празнината ще бъде запълнена от двустранни споразумения между държавите, които ще усложнят проблема още повече. Пример в тази посока е Австрия, която заплашва, че ако сертификатите не бъдат готови на европейско ниво до лятото, тя ще въведе едностранно свои. "Важно е да имаме европейско решение, в противен случай други ще запълнят този вакуум. Компании като Apple и Google вече предлагат свои решения на СЗО и понеже става дума за чувствителна информация, искаме да сме много ясни в това, че искаме да предложим европейско решение", допълва и Урсула фон ден Лайен.

От ЕК уточняват също така, че въпросният период от три месеца касае само изграждането на техническата част от системата за постигане са съвместимост на европейско ниво. И изрично добавят, че чувствителната информация ще остава в държавите членки, като ще се обменя само минимален набор от данни.

Едно от фундаменталните опасения около въвеждането на сертификатите за имунизация все пак е, че бавното ваксиниране в ЕС може да създаде разделение между своеобразни ваксинирани елити и неваксинирани граждани "втора категория". Затова ръководството на евросъюза набляга на това, че ваксинните паспорти не трябва да са дискриминационни, а просто още една опция за по-свободно трансгранично придвижване, която е алтернатива на карантините и тестовете при влизане в държавите.

Въпросът с ваксинното неравенство става още по-актуален в контекста на недостига на достатъчно дози в момента, така че някои хора не могат да се имунизират, дори и да искат (съответно ще са ограничени в придвижването си). До голяма степен това се превръща и в поколенчески проблем, тъй като в Европа приоритетно се ваксинират първо по-възрастните и болните, което ще лиши от мобилност много от по-младите и здравите. "Според мен е важно винаги да се поддържа баланс, така че да има опции, отворени за всички. Докато нямаш достъп до ваксини, разбира се, трябва да съществува опцията за PCR или бърз антигенен тест. Или други варианти, които да дават достъп нещата, разрешени със сертификат", коментира по този повод Урсула фон ден Лайен. Също така отворен остава въпросът как ще се процедира при посещенията на граждани от държави извън евросъюза, имунизирани с други ваксини, които за момента не са одобрени в ЕС.

По-фундаментален обаче е въпросът кой точно ще има достъп до сертификатите за имунизация и дали това да са само държавни органи или и частни субекти. Доста вероятно е фирмите да поискат да се възползват по-бързо и по-агресивно от ваксинните документи за достъп до своите услуги, което в много по-голяма степен създава условия за неравенство и дискриминация спрямо неимунизираните. От другата страна на барикадата са правата на всички потребители, които имат право да ползват услугите безопасно и с мимизиран риск да бъдат заразени. В по-дългосрочен план това вероятно ще създаде сложни казуси и на пазара на труда, където някои работодатели директно ще започнат да изискват сертификати за имунизация при назначаване на работа на служители. И тогава наистина може да започне да се говори за "ваксинни елити" и неимунизирани граждани "втора категория".

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 5
    • + 8

    Направо за по удобно да си закачат жълта звезда на която да пише ваксиниран ...

    Нередност?
  • 2
    jae27685119 avatar :-|
    jae27685119
    • - 1
    • + 7

    Значи тия който се пазеха, и пазеха хората около се е си да не се заразят, ще са прецаканите. Да живеят партитата за заразяване.

    Нередност?
  • 3
    bejbi avatar :-|
    bejbi
    • - 3
    • + 5

    Определено трябва да се помисли как една голяма част от активното общество - хора, които са преболедували или ваксинирани да не бъдат ограничавани. За останалите ще си останат PCR тестовете и антигенните тестове, както е в момента.

    Нередност?
  • 4
    beky avatar :-|
    1999
    • - 5
    • + 10

    При няма и 7-8% имунизирани в ЕС да се правят на привилегирована каста е някаква форма на апартейд.
    Своеобразно чипиране...

    Нередност?
  • 5
    prostokiro avatar :-|
    Харвард
    • - 2
    • + 9

    От другата страна на барикадата са правата на всички потребители, които имат право да ползват услугите безопасно и с мимизиран риск да бъдат заразени.

    А тази "барикада" методично се насажда в главите на хората от кукловодите, чрез денонощно облъчване по телевизии, радиа, вестници и социални медии. Допреди година някой споменавал ли е правото да пътуваш със самолет, без да бъдеш заразен с грип, например?!

    Нередност?
  • 6
    sla1607692938696266 avatar :-?
    Teodora Nikolaeva
    • + 3

    Именно!

    До коментар [#5] от "KERUX":

    Нередност?
  • 7
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 2
    • + 2

    Доста грозно взе да става... Влязохме всички заедно в тази каша, като ограниченията бяха за всички. Тези, които не ги спазваха и съответно представляват по-голямата част от разболелите се, сега ще излязат от кашата първи. Пълен обществен провал. Дано все пак ценностите надделеят над масовия туризъм и излезем от кашата както влязохме - заедно.

    Нередност?
  • 8
    denim59 avatar :-P
    Denim

    До коментар [#7] от "Stoyan Dimitrov":

    Браво 'точно казано!!!

    Нередност?
Нов коментар