🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите визи

Общите европейски сертификати за ваксинирани или преболедували ще заработят най-рано през лятото

Капитал/Shutterstock    ©  Капитал/Shutterstock
Темата накратко
  • Въвеждането на дигитални удостоверения за имунизация ще възстанови по-бързо свободното и безопасно придвижване в ЕС
  • Сертификатите обаче и може да разделят света на ваксинирани елити и неимунизирани граждани "втора категория"
  • Въпросът с ваксинното неравенство става още по-актуален покрай недостига на достатъчно дози за всички и бавното имунизиране

Паспорти, пари, застраховки, телефон. Преди пътуване в чужбина всеки има списък с най-важното, което не трябва да забравя. От началото на лятото към него ще се добави още нещо, без което няма да може да се мине границата. Много хора го наричат "ваксинен паспорт", но това не е съвсем коректно. Това ще е електронен сертификат - информация за това дали конкретният човек има имунитет срещу COVID-19 или тест, че не е заразѐн. Имунитетът може да бъде придобит както с ваксина, така и след боледуване. Всеки ще може да пътува в чужбина, но много страни (включително вероятно България) ще изискват на влизане това доказателство за антитела или че човекът не е болен в момента.

Основното оправдание за това е, че с подобни медицински визи ще може по-бързо да се възстановят пътуванията в рамките на ЕС. За колко време ще важи този режим обаче все още не се казва и има много важни подробности, които тепърва ще се уточняват. Едрата рамка обаче е ясна.

Въпреки че станаха популярни като "ваксинни паспорти", Европейската комисия, която има амбицията да координира този процес, ги нарича цифрови зелени пропуски (Digital Green Pass). Брюксел се опитва да избяга от "ваксинни", за да не създава усещането, че те ще са само за ваксинирани, тъй като в много държави от съюза кампанията се случва все още твърде бавно. Комисията не иска да използва и "паспорти", за да не остават хората с впечатлението, че без тях не могат да пътуват в чужбина.

Целият процес е все още в началото и има много неясни въпроси, но на етапа са сигурни няколко неща:

  • Всяка държава ще решава сама за какво да използва цифровите сертификати; някои могат да ги искат само на границата, другаде и за вход на масови мероприятия, например концерти.
  • Всеки ще може да има сертификат, но данните в него ще му дават свобода да пътува за различно време в зависимост от това дали има ваксина, антитела след боледуване, или PCR тест. Кое колко време ще важи все още се обсъжда.
  • Някои държави вече въвеждат и вътрешни ограничения - в Израел например, който не е ваксиниран, скоро няма да може да бъде учител.
  • Има възможност сертификатите да станат и част от системите за граничен контрол и информацията за всеки пътник да се проверява от властите, без да е необходимо показване например на телефона.

Привържениците на тази идея смятат, че "паспортите" ще улеснят пътуванията между държавите и по-бързо ще се създаде усещане за сигурност. Не случайно южните туристически държави в Европа - Гърция, Малта, Кипър, Испания, а и България настояваха най-много за сертификатите. Тяхната надежда е, че така пътуванията между държавите могат много по-лесно да бъдат възстановени. Това е и причината работният срок за въвеждането на зелените пропуски да е началото на лятото. Темата обаче не е толкова еднозначна.

Противниците на този подход са убедени, че ако липсата на документ за имунизация води до каквито и да било ограничения, това ще е пореден удар върху изключително важни индивидуални свободи. Правните и етични капани са много. Предоставянето на огромно количество лични данни за здравния статус на много хора в други държави е изключително чувствителен момент. В същото време, ако има ограничения за хората, които не са склонни да споделят информацията за себе си с други, това ще е сериозно нарушение на правата им. Ако достъпът до данните се случва например само през смартфон, това може да изключи една голяма група хора, които не ползват такива устройство. Ако се вярва на премиера Борисов например, той още ползва "една Нокия с копчета" - на нея няма да може да се показва дигитален сертификат.

Какво предстои

Всички тези въпроси ще бъдат уточнявани през следващите седмици. След като миналия четвъртък лидерите на държавите в ЕС се договориха по принцип да уеднаквят стандартите, на които трябва да отговарят бъдещите сертификати за имунизация, в понеделник председателят на Европейската комисия Урсула фон ден Лайен обяви, че ще внесе законодателно предложение по въпроса на 17 март в Европейския парламент. Ръководителите на европейските страни ще дебатират по него на своята среща на 25 март. Техническата работа по стандартизирането ще отнеме най-малко три месеца.

Противниците на идеята - в Европа това са основно Франция и Германия, смятат, че все още е твърде рано да се въвеждат подобни сертификати, тъй като нивото на ваксинация е изключително ниско. Официални представители и на двете държави твърдят, че от гледна точка на равните права и свободи на хората налагането на ограничения за неваксинирани би било грубо потъпкване на доста базови принципи. Френският държавен секретар по европейските въпроси Клемон Бон заяви, че никога няма да подкрепи програма, която дава права само на една група хора, а на друга не, независимо по каква причина. Френският министър на културата Розелин Башело беше дори по-остра, като нарече тази идея "атака срещу нашите свободи". На подобно мнение са и други европейски правителства - например в Белгия и Нидерландия. В същото време настроенията на хората във Франция са повече в подкрепа на сертификатите - според социологическо проучване там 60% казват, че са съгласни, ако това ще им даде възможност да пътуват по-лесно.

Отворен остава въпросът как ще се процедира с хората, които са имунизирани с нелицензирани в ЕС ваксини. Пример за това е Унгария, която реши да допусне на своя територия руската ваксина "Спутник V", както и китайската на Sinopharm (с която премиерът Виктор Орбан публично се инжектира). Властите в Будапеща също обявиха намерение да не изписват името на ваксината в своите сертификати за имунизация. Аналогичен казус вероятно ще има със Словакия, която вече внесе 200 хил. дози "Спутник V", както и с Португалия, която обяви подобни планове. Подобна ситуация вероятно ще възникне и с гражданите на Сърбия (макар да не е член на ЕС) страната е шампион по имунизиране на Балканите, но залага основно на руски и китайски ваксини.

"Обсъдихме тази тема. Както знаете, има доста отворени въпроси на политическо ниво. Първият, разбира се, е за какво точно ще се използват тези сертификати. Разбира се, има и отворени въпроси от научен характер. Все още не е ясно дали можеш да пренасяш болестта, дори и да си ваксиниран. И все пак това е притеснение, което с времето ще намалее покрай увеличаването на броя на ваксинираните. Имаме обещаващи данни от Израел, където ваксината на BioNTech/Pfizer показва, че след две дози човек вече не е зара̀зен", коментира след края на срещата председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон ден Лайен.

"На 27 януари 2021 г. страните от ЕС с подкрепата на Европейската комисия приеха насоки относно удостоверяването на ваксинация срещу COVID-19 за медицински цели. Те допринасят за това свидетелствата за ваксинация срещу COVID-19 за медицински цели да станат оперативно съвместими и за установяването на минимален набор от данни, включително уникален идентификатор. Целта на насоките е да се създаде схема, при която се съчетават носители на хартия и цифрови носители, да се осигурят гъвкавост и съвместимост със съществуващите решения на национално равнище и стриктна защита на личните данни. България винаги е изразявала подкрепа за координиран подход по този въпрос", коментираха за "Капитал" от Министерския съвет. По всичко личи също така, че на настоящото заседание на европейските лидери българската позиция по темата е еволюирала в посока "по-бързо отваряне на границите". "Със Себастиан Курц, с гръцките и други колеги от Европейския съвет сме съгласували предложението, за да облекчим всички, които са ваксинирани и преболедували, и да живеят нормалния си живот", уточни премиерът Бойко Борисов преди видеосъвещанието. "Разбира се, това може да влезе в действие само когато всички желаещи европейски граждани са получили ваксина", допълни той след края на разговорите, вероятно за да не влиза в челна конфронтация с Германия и Франция, които водят групата на скептиците спрямо инициативата.

Как точно и от кого е взето решението България да подкрепи тази позиция не е публично ясно. От правителствения пресцентър не дадоха конкретен отговор на този въпрос.

Как ще изглеждат

"На ниво ЕС трябва да използваме сертификатите, за да осигурим функционирането на единния пазар, и добрата новина е, че не започваме от нулата", разясни след края на форума Урсула фон ден Лайен. В края на януари лидерите на ЕС конкретно са се договорили точно какви данни ще съдържа въпросният COVID сертификат за медицински цели, уточнява тя.

Документът за имунизация ще има уникален номер по подобие на IBAN код и унифицирана информация за това точно каква ваксина е получил съответният човек, дали е боледувал от коронавирус и евентуално количеството на антителата, които има. Вътре ще може да се въвежда дали съответният човек си е направи PCR или антигенен тест и кога. Данните ще са машинно читаеми чрез уникален QR код, който граничните служби или ще сканират, или ще имат директен достъп до информацията чрез данните от личната карта/паспорта. Също така е важно да се уточни, че гражданите ще получават ваксинен сертификат едва след като получат втората доза от своята ваксина.

До лятото държавите членки технически трябва да въведат стандартизирания информационен набор в своите медицински системи и служби за граничен контрол. Европейската комисия от своя страна предлага да координира системата на ниво стандартизация по същия начин, както вече направи това при създаването на смартфон приложенията за проследяване на заразените, коментира Урсула фон ден Лайен. За целта ще се създаде европейски портал, който ще свързва отделните софтуерни решения на национално ниво и ще гарантира, че информацията е съвместима и защитена. "Всичко това ще отнеме време, поне три месеца. Това е важно да се каже, за да не бъдат ранните очаквания твърде високи", обобщава председателят на ЕК. И добавя: "Важно е също така, че системата ще е неутрална по отношение на политическите решения (на отделните държави - бел. ред.). Ще може да се предава информация, че даден човек е ваксиниран. Ще може да предаде, че има негативен PCR тест или че е преболедувал ковид и има имунитет. Просто има техническа работа, която трябва да се свърши."

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че има легитимни притеснения, че въвеждането на подобна система създава риск за дискриминация и даване на повече права на ваксинираните спрямо останалите. Притеснения в тази посока бе изразена от страна на Германия и директно от румънския президент Клаус Йоханис. Водещи държави в ЕС като Франция и Италия дори нямат публично обявени планове за въвеждане на подобни свои имунизационни сертификати. Очакванията все пак са въпросът с евентуалната ваксинна дискриминация в голяма степен да бъде изчистен до следващата среща на европейските лидери през март.

Има ли план Б

Според Шарл Мишел общият европейски подход по темата ще е ключов, защото ако няма такъв, празнината ще бъде запълнена от двустранни споразумения между държавите, които ще усложнят проблема още повече. Пример в тази посока е Австрия, която заплашва, че ако сертификатите не бъдат готови на европейско ниво до лятото, тя ще въведе едностранно свои. "Важно е да имаме европейско решение, в противен случай други ще запълнят този вакуум. Компании като Apple и Google вече предлагат свои решения на СЗО и понеже става дума за чувствителна информация, искаме да сме много ясни в това, че искаме да предложим европейско решение", допълва и Урсула фон ден Лайен.

От ЕК уточняват също така, че въпросният период от три месеца засяга само изграждането на техническата част от системата за постигане на съвместимост на европейско ниво. И изрично добавят, че чувствителната информация ще остава в държавите членки, като ще се обменя само минимален набор от данни.

Едно от фундаменталните опасения около въвеждането на сертификатите за имунизация все пак е, че бавното ваксиниране в ЕС може да създаде разделение между своеобразни ваксинирани елити и неваксинирани граждани "втора категория". Затова ръководството на евросъюза набляга на това, че ваксинните паспорти не трябва да са дискриминационни, а просто още една опция за по-свободно трансгранично придвижване, която е алтернатива на карантините и тестовете при влизане в държавите.

Въпросът с ваксинното неравенство става още по-актуален в контекста на недостига на достатъчно дози в момента, така че някои хора не могат да се имунизират, дори и да искат (съответно ще са ограничени в придвижването си). До голяма степен това се превръща и в поколенчески проблем, тъй като в Европа (с изключение на България) приоритетно се ваксинират първо по-възрастните и болните, което ще лиши от мобилност много от по-младите и здравите. "Според мен е важно винаги да се поддържа баланс, така че да има опции, отворени за всички. Докато нямаш достъп до ваксини, разбира се, трябва да съществува опцията за PCR или бърз антигенен тест. Или други варианти, които да дават достъп до нещата, разрешени със сертификат", коментира по този повод Урсула фон ден Лайен. Също така отворен остава въпросът как ще се процедира при посещенията на граждани от държави извън евросъюза, имунизирани с други ваксини, които за момента не са одобрени в ЕС.

По-фундаментален обаче е въпросът кой точно ще има достъп до сертификатите за имунизация и дали това да са само държавни органи или и частни субекти. Доста вероятно е фирмите да поискат да се възползват по-бързо и по-агресивно от ваксинните документи за достъп до своите услуги, което в много по-голяма степен създава условия за неравенство и дискриминация спрямо неимунизираните. От другата страна на барикадата са правата на всички потребители, които имат право да ползват услугите безопасно и с минимален риск да бъдат заразени. В по-дългосрочен план това вероятно ще създаде сложни казуси и на пазара на труда, където някои работодатели директно ще започнат да изискват сертификати за имунизация при назначаване на работа на служители. И тогава наистина може да започне да се говори за "ваксинни елити" и неимунизирани граждани "втора категория".

Преди година много хора се надяваха, че COVID пандемията ще свърши и светът ще стане отново такъв, какъвто беше. Ваксинните паспорти сега показват, че поне в близките месеци пътуванията ще продължат да са много различни. Светът вече е друг.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 10
    • + 1

    " Затова ръководството на евросъюза набляга на това, че ваксинните паспорти не трябва да са дискриминационни, а просто още една опция за по-свободно трансгранично придвижване, която е алтернатива на карантините и тестовете при влизане в държавите."

    Аз също смятам, че въвеждането на сертификати ще разшири свободата на придвижване и не ограничава ничии права - и без друго придвижването сега е силно ограничено.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 14

    Сега ни тестват.
    Ако ваксиограниченията за пътуване минат, това ще отвори широко вратата за всякакви други ограничения: за работа, за обучение, за местожителство и т.н. и така до "окончателното решение" на въпроса.

    Не много отдавна един бивш германски ефрейтор направи нужното за "окончателното решение" на един друг въпрос - еврейския, и цялата германска (и не само тя) нация бе убедена, че евреите са причина за всичките им злини.

    И задимяха комините на крематориумите в концлагерите...

    Сега пръстът на политическата пропаганда започва да посочва като изкупителна жертва тези, които не желаем да участваме в експеримента ковид ваксиниране. Дори някакъв си проф. Момеков нареди, че на противниците на ваксините трябва да им се запуши устата...

    Преди мнозинството да бъде насъскано да тръгне на факелни шествия и да започне да линчува отказващите да си поставят ковид ваксина, трябва да се помнят няколко необорени досега факта:

    1. Няма научно доказателство, че ваксинираните/преболедувалите не продължават да са преносители на заразата със САРС Ков-2;
    2. Има научни доказателства, че различни щамове на САРС Ков-2 (бразилският) при 68% от случаите преодоляват имунния отговор на организма,без значение как е придобит - вследствие на имунизация или преболедуване;
    3. Няма научни данни каква е продължителността на придобития имунитет. И дали след приключването му имунната система - да го кажем достъпно - не колабира и не се налага своеобразна ваксинационна хемодиализа през определено време за поддържане на системата;
    4. Наричането на нежелаещите да се ваксинират с ковид ваксини "антиваксери" и сатанизирането им е нова форма на фашизъм и прехвърляне на проблема с несправянето с болестта от болната на здравата глава;
    5. Незаконно отвсякъде е под каквато и да било форма да се принуждават хора да се подлагат на експериментална генна терапия, която все още е в етап на клинични изпитания;
    6. Ковид ваксините не са одобрени, а са ауторизирани за спешна употреба. Целта на условното разрешение е дори с риск от фатален изход при малка част от ваксинираните да се спаси голямата част от най-уязвимите групи - възрастни и с хронични заболявания.
    А не да се прилагат масово върху млади здрави хора! !
    Тези от тях, които се ваксинират, реално за доброволци в тртата фаза на проучване на препаратите.

    Намирисва на медицински фашизъм.
    Никой фашизъм досега не е бил вечен.
    След сгромолясването му винаги е имало ужасни последици за налагащите и прилагащите прийомите на фашизма.

    Нередност?
  • 3
    jazzi avatar :-@
    jazzi
    • - 2
    • + 3

    Какви ваксинационни сертификати и паспорти, моля?!? Това са конспиративни теории и фалшиви новини или...или вече не са...хм ?!? А защо просто не се въведе задължение или принуда за ваксиниране, при положение, че в България вече има такива?! No jab, no human rights! Конспиративна теория?! Почакайте малко...а друга конспиративна теория (или бъдещ конспиративен факт) гласи, че гражданите на новия световен ред, покрай големия рестарт, ще се легитимират и разплащат с дигитална идентичност (напр. ID2020) и дигитални кинти (CBDC), непременно по някое време импантирани за удобство и сигурност, а сега обсъжданите сертификати и паспорти (а и 5G) са просто основата на тази инфраструктурата и после просто ще бъдат съвместно интегрирани. Ето това вече е истински конспиративна теория и ние никога няма да допуснем подобно нещо, нали?!? Дали?!? Или?!? Кой би си представил преди време, че заради грипната вълна ще ни се случи всичко това...локдаун, маски, тестове, карантини, експериментални генни инжекции, а сега логично и принуда за налагането им...вече ми писна, честно! Наистина искам най-после всеки, който е решил да се инжектира, да получи час по-скоро мечтаната си синтетична мРНК инженкция! Защото да сe/ни пазите от вируса и да се върнем към нормалното?! Към кое нормално ще се върнете, оФци!!! Ако изобщо преживеете следващите 2 години, най-вероятно ви очаква горния сценарий, честито!!!

    Нередност?
  • 4
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood
    • - 3
    • + 4

    И всичко това за болест със смъртност 0.2%, засягащи предимно възрастни и болни хора? Що за простотия? Защо просто който е уязвим не се пази? Защо ограничаваме 100% от всички - млади и стари, болни и здрави - за да спасим хора на 80+ години, които и без ковид са на преклонна възраст?

    Колкото до въпроса колко ще трае този режим, отговарям - завинаги. Постепенно ще привикнем и ще измислят нови и нови дребни поводи, за да ни събират данните. А след 10 години ще се чудим как е възможно да сме били такива диваци, че да пътуваме, без да знаем дали пренасяме някаква потенциално опасна болест - като грип например, който винаги е взимал немалко жертви, но никога не ни е хрумвало да се ограничаваме заради него.

    Нередност?
  • 5
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 8

    Все едно не се познаваме. Разни крипто-комунисти, поддръжници на тавариш льотчк, продължават да твърдят че всичко е ОК и че няма нужда от ваксини. Ама вие и без това си стоите вкъщи бе, другари!

    Нередност?
  • 6
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 5

    А да, и мъжа на Деса го изгониха от Естония щото и той е заклет невярващ.

    Нередност?
  • 7
    kop38350917 avatar :-|
    kop38350917
    • + 2

    Цялата ситуация в едно изречение, цитат от статията:

    "Затова ръководството на евросъюза набляга на това, че ваксинните паспорти не трябва да са дискриминационни, а просто още една опция за по-свободно трансгранично придвижване, която е алтернатива на карантините и тестовете при влизане в държавите."

    С една дума "лицемерие".

    С повече от една дума: "Нищо не ви ограничаваме без ваксина, пътувайте си "свободно", ама ще ви скъсаме г?за (за сега в преносен смисъл, но по пример от Китай скоро може и буквално) от тестове и карантини по границите".

    Нередност?
Нов коментар