🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Към гребена на третата вълна

Епидемията бързо се разраства и има риск от нова здравна криза малко преди изборите

В подножието на третата вълна в България почти няма действащи мерки срещу вируса
В подножието на третата вълна в България почти няма действащи мерки срещу вируса
В подножието на третата вълна в България почти няма действащи мерки срещу вируса    ©  Велко Ангелов
В подножието на третата вълна в България почти няма действащи мерки срещу вируса    ©  Велко Ангелов
Статията е публикувана оригинално със заглавие "Българският модел" срещу третата вълна" сутринта на 8 март и е обновена на 11 март.
Темата накратко
  • Леглата в COVID отделенията се запълват с бързи темпове и това изправя България пред риск от нова здравна криза.
  • Властите опитват да противодействат с регионални мерки, но ако те не дадат ефект, ще се стигне и до връщане на национални мерки.
  • Това ще изостри силно напрежението малко преди изборите.

Точно година откакто бе регистриран първият местен случай на коронавирус, България влиза в нова остра фаза от епидемията. Показателите се влошават бързо (виж графиките) и вече са приблизително на нивото от началото на ноември. COVID отделенията на болниците се пълнят динамично и на места вече доближават максимума си, а по-заразният британски вариант доминира в някои региони от страната. Aко темповете от последната седмица се запазят, малко преди изборите страната ще е на прага на нова здравна криза.

Всичко това съвсем не дойде като гръм от ясно небе. Епидемията расте плавно още от средата на януари, а след февруарското отменяне на ограничения се ускори. България избра да продължи разхлабване на мерки на едро и през март, макар случващото се в други европейски страни ясно да показваше рисковете: британският вариант заплаши здравните системи с претоварване от Португалия, през Чехия и Словакия до Сърбия.

С темповете, с които се развива епидемията, сега има няколко риска:

  • На лично ниво за хората, които не са преболедували и не са ваксинирани, опасността от заразяване с ковид отново е голяма, а (пре)натоварването на здравната система ще се отрази и на всички останали, които се нуждаят от нея.
  • Въпреки нежеланието на властта и хората скоро може да се наложат отново по-сериозни мерки на централно ниво и затваряне на скоро отворилите молове, фитнеси, заведения и училища. Засега властта опитва да действа с регионални мерки през местните щабове, но не е ясно ще има ли този подход достатъчен ефект.
  • Собствениците и управляващите такива бизнеси трябва да калкулират риска от ново затваряне през следващите седмици. Напрежението ще бъде високо, защото те инвестираха средства в преотварянето си (особено заведенията), след като им бе обещано изрично, че ще има предвидимост и няма да ги затворят отново след две седмици.
  • Пик на епидемията преди изборите може да затрудни тяхното провеждане или да повлияе на резултатите. Третата вълна в момента напредва с над 90.7% ръст на заболелите и жертвите на двуседмична база, делът на положителните тестове за месец скочи от 4 на 18%, а хоспитализациите се удвоиха спрямо началото на февруари. COVID отделенията в някои градове в страната вече са пълни, а лекари в София също посочват, че наблюдават тенденция за стръмно покачване на хоспитализираните пациенти, подобно на есента. Aко темповете от последната седмица се запазят, малко преди изборите страната ще е на прага на нова здравна криза.

Илюзиите на властта

В началото на март развитието на епидемията вече ясно индикираше за проблеми, но властите оставаха оптимисти. Здравният министър до миналата седмица беше категоричен, че "няма да се случи това, което се случи през ноември", а представители на щаба обясняваха, че тази вълна ще бъде ограничена и във времето, и в мащабите си. Основният им аргумент е, че много хора вече са преболедували и имат имунитет, а опитът от кризата през ноември и декември вероятно също дават увереност, че системата е по-подготвена.

Има обаче ред фактори, заради които епидемията може бързо да излезе извън контрол.

  • През есента мерките се затегнаха, докато сега те се разхлабват. Ниското доверие във властите и силното напрежение между бизнеса и управляващите прави връщането на мерки сега трудно, а и в предизборния период правителството няма особено желание за такъв ход.
  • През есента хората самоограничиха движението и социалните си контакти заради страха от случващото се още преди да бъдат наложени мерките. За това помогна и застудяването. Сега ситуацията е различна - след над три месеца без заведения, събития, молове хората са нетърпеливи да се върнат към социалния живот, а пролетта засилва това желание.
  • Кризата през есента бе причинена от класическия щам, докато в момента и у нас се разпространява значително по-заразният британски вариант.

Ваксинациите пък напредват бавно и нито ваксинираните, нито вече преболедувалите могат да бъдат "щит срещу заразата", както заяви премиерът Борисов. Получилите втора доза са малко над 51 хил. души. Официално преболедувалите пък са 230 хил. Дори да приемем, че те са 4 пъти пъти повече заради скритата заболеваемост и безсимптомните случаи, реално някаква защита срещу вируса в момента биха имали не повече от 15% от населението, т.е. много голяма част от хората са все още уязвими.

Чехия е показателна за тези тенденции. Тя бе най-засегната от втората вълна през есента в Европа и мина през тежка здравна криза, а в момента отново е в почти същата позиция - с 15 хиляди заразени дневно и болници пред колапс. Страната отново поиска помощ от Германия. Дори в Сърбия, където вече са ваксинирани над един милион души, шефът на кризисния щаб заяви, че "локдаунът няма алтернатива", защото здравната система ще се срине. В болница там са 4000 души (при над 6000 в България, като двете държави имат еднакъв брой население).

Всичко това създава предпоставки третата вълна да се развие остро и у нас, макар че колко силна и продължителна ще е тя на етапа не може да се прогнозира с абсолютна сигурност.

Каква е ситуацията в момента

В началото на тази седмица на българските власти им се наложи да сменят тона, защото макар и ръстът на случаите да е малко по-плавен, отколкото бе през ноември, акумулираната тежест над здравната система вече е голяма.

Не всички области са с еднакво висока заболеваемост, което все още позволява малко по-гъвкаво разпределение на натовареността на леглата между болниците и областите - във Варна например над ⅓ от пациентите са от Бургас и Шумен. Спирането на плановия прием и операции дава възможност те да се реорганизират и да освободят още легла за COVID болни.

Пълни са COVID отделенията и в Гоце Делчев. Пред "Нова" директорът на местната болница заяви в събота, че през изминалата нощ се е наложило да бъдат връщани пациенти заради липса на легла. Препълнена е и болницата в Шумен, като пациенти се пренасочват към Търговище, каза през уикенда пред телевизията директорът й д-р Димитър Костов, а проблеми има още в болници в Бургас, Благоевград и др.

Като цяло обаче системата има същия ограничен общ капацитет от персонал и брой легла и те много бързо се запълват - само за десетте дни на март хоспитализациите се увеличиха с 1300 до над 6000. Официално корона леглата в България са над 8000, но това включва и местата в санаториуми, очни клиники, онкологии и други неспециализирани здравни заведения. През есента здравната система се срина при около 7200 заети легла. Проблемът са не толкова местата - както каза неофициално член на щаба, "кревати имаме много", а лекарите и сестрите, които да се грижат за болните.

В някои градове капацитетът на болниците вече е на ръба - сред тях са Бургас, Шумен, Гоце Делчев, натоварването е голямо и в Благоевград, Плевен и т.н. В големите болници на София натовареността също расте, макар още да няма остър недостиг на места: в "Александровска болница" са заети половината от общо 300 легла, а в "Св. Анна" - 85% от 260 легла. В "Пирогов" пък вече 50% от капацитета на цялата болница е отделен за COVID-19. Настанените пациенти са 320 към вторник сутрин.

Д-р Диана Лекова, завеждащ COVID отделението на "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда", каза в края на миналата седмица за "Капитал", че вече 4 отделения в болницата са пълни - 160 пациенти с COVID-19. Според нея има рязко покачване на приема.

Според нас започна трета вълна, не е във фазата си на най-голяма разгърнатост, която се получи за две седмици през ноември и декември, но почти достигаме това лавинообразно покачване на пациентите в болниците.

д-р Диана Лекова
д-р Диана Лекова

завеждащ COVID отделението на

"Колкото по-голям е натискът върху здравната система, толкова повече хора ще останат извън, и то хора, при които болестта протича тежко. Вероятно другата седмица болницата, в която работя, ще се запълни. Това ще се случи и с другите болници. Новият вариант е по-инфекциозен и по-патогенен", казва д-р Коста Костов, специалист по белодробни болести и консултант в "Св. Анна", цитиран от "Дневник".

Доц. д-р Петър Атанасов, завеждащ COVID отделението на "Пирогов", запазва относителен оптимизъм. По думите му през есенната вълна там са били настанени между 400 и 500 пациенти, така че този предел не е достигнат.

Все се надявам, че ще има лек пик, плато, но не и трета вълна. Разчитам и да излезем от вирусния период, тъй като през март винаги има пик на вирусните заболявания.

доц. д-р Петър Атанасов
доц. д-р Петър Атанасов

завеждащ COVID отделението на

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обаче отчита, че британският вариант протича видимо по-тежко при млади хора. "Млади хора, 40-50-годишни, идват в болницата в изключително тежко състояние", каза той пред bTV в сряда.

Очаквано расте и натовареността на спешната помощ, като според здравния министър повикванията са се увеличили с 30%. Д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната помощ предупреди през страницата на организацията във фейсбук, че след седмица в болниците може ще постъпват по 600-800 пациенти на денонощие.

Третата вълна на епидемията вече е достатъчно напреднала, за да се отрази и на статистиката за жертвите (виж графиката). Те растат рязко, като във вторник и сряда достигнаха съответно 150 и 138 за ден - подобни стойности имаше по време на пика на епидемията през ноември.

С малко полезни ходове

На този фон в началото на седмицата управляващите бяха принудени да изоставят тезата, че всичко е под контрол и изненадващо заговориха за мерки. "Няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката", каза във вторник премиерът. Същия ден стана ясно, че стратегията засега ще е да се делегират пълни права на местните щабове да затварят бизнеси и училища на регионално ниво.

На пръв поглед в това има смисъл - заболеваемостта не е еднаква във всички области и такъв подход е по-гъвкав, по-щадящ и по-таргетиран. В същото време той облекчава от отговорност централните власти и я прехвърля на местните. Но, както отбеляза пред bTV миналата седмица епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков, налагането на локални мерки е ефективно най-вече в по-големи държави. България е малка и е много лесно за хората например да отидат на мол в съседния град, когато този в техния затвори. Друг проблем е, че местните власти имат задръжки да въвеждат строги мерки, тъй като директно ще понесат недоволството на местните хора и бизнеса.

Трябва да се мисли за обратно въвеждане на мерки, преди да е твърде късно. Налагането на локални мерки е разумно, когато държавата е по-голяма. България не е чак толкова голяма.

д-р Петър Марков
д-р Петър Марков

епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина пред "Нова телевизия"

Все пак в сряда, ден след като здравният министър даде зелена светлина на местните щабове да действат, няколко области показаха смелост: Благоевград затвори молове, кина, театри, фитнес зали и школи, ограничава всички събития и въвежда онлайн обучение за всички след 4-ти клас. Дистанционно обучение и ограничаване на работното време на заведенията до 22 ч. пък обявиха София, Шумен, Бургас. Ямбол също праща по-големите ученици вкъщи.

Други не бързат. В Плевен, първенецът по заболеваемост, мерките са само в болниците. Повечето области в страната предпочитат също да заложат на болнични мерки и други меки рестрикции като задължителни маски на открито. В Кюстендил пък, втората най-засегната област, дори отмениха задължителните маски на открито, въведени преди месец. Според местния щаб мярката била успешна, но натискът над болниците в областта в последните дни леко е намалял и тя може да се отмени.

Какъв ще е ефектът от този пачуърк от локални мерки с различна тежест е трудно да се прогнозира. "Ако няма резултат от мерките на регионално ниво, ще се въведат нови ограничения на централно ниво за цялата страна", каза проф. Балтов от "Пирогов", който е и член на щаба. Това обаче ще бъде предизвикателно.

Доверието към политиците в България е прекалено ниско и ограничителните мерки тук трудно могат да бъдат така строги и продължителни толкова дълго, както се случва в Западна Европа. Още повече че най-засегнатите бизнеси като заведенията бяха лошо и оскъдно компенсирани за дългия период, в който не работеха и на практика бяха докарани до ръба на оцеляването. Повторното им затваряне след само две седмици работа ще изостри напрежението, което в предизборния период е силно нежелано от управляващите. Въпреки това при лошо развитие на нещата те няма да имат друг избор.

Но как точно ще се развие третата вълна зависи в огромна степен и от разбирането на повече хора, че трябва да ограничат контактите си, за да се забави разпространението на заразата - с наложени от властите мерки или без. Остава и надеждата, че България ще има късмет с мека пролет, която може да помогне за по-бързо ограничение на вируса по естествен начин.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    venimus avatar :-(
    Волен от Ривиа
    • - 1
    • + 3

    Защо изборът на АЗ е неудачен, при условие, че в световен мащаб (както и в ЕС) най-много поръчани бройки има поръчани от нея, на практика 4 пъти по-голям борй отколкото на Пфайзер. Също така очевидно доставката на Пфайзер е в пъти по-малко. С някои редки изключения повечето страни разчитат точно на тази ваксина за масовата имунизация. Да не говорим, че поръчката е 50:50 и е направена преди да се получат разрешителните и само на базата на предварителни проучвания за ефективност. Ясно е, че имаме сериозен проблем с ваксините, но да се повтарят такива глупости дори да е добре за да се бие чумбери по Бойко, то не е добре за обществото, което все повече се настройва срещу ваксинирането, той рейтинга на Бойко по-зле няма да стане, но това което правят медиите е нож с 2 остриета и в момента реже с другото.

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 8

    Няма метод в този хаос - всичко винаги се прави на парче, от днес за утре, и най-вече когато падишахът в джипката усети, че рейтингът му спада. Това е нашият модел. А иначе, единственото предпазно средство за българина е "Господ да пази!".

    Нередност?
  • 3
    wvl56623693 avatar :-|
    wvl56623693
    • - 1
    • + 6

    Българският модел: отварят се ресторантите и се затварят болници. Уж няма основание за тревога, но плановият прием в София, Варна, Бургас и други градове се преустановява. Причината: политиците знаят, че лекарите (за разлика от представителите на затворените бизнеси) едва ли ще излезнат на протест. Лекарите и болните, чието лечение се отлага, плащат цената за липсата на адекватни мерки: провеждат се семинари, конференции и екскурзии, а заведенията са отворени, докато британският вариант се разпространява все повече и повече. Да не забравяме и че нощните клубове ще отворят "задължително" на първи април. Ангелов твърди, че случаите се увеличавали плавно. Той няма как като лекар да не знае, че случаите в един момент започват да растат експоненциално, особено ако се разпространява по-заразен вариант на вируса. Бясна съм на Борисов, но съм още по-бясна на Ангелов и на другите от щаба. Те се подчиняват на Борисов и говорят това, което той иска да чуе. Въпреки че са наясно със ситуацията, те я омаловажават и ръсят глупости: "българският модел", "няма място за тревога", "вълната ще е минала до 2-3 седмици".

    Нередност?
Нов коментар