🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вярно или не: Възможно ли е да има 3 милиона ваксинирани българи през май?

За съжаление "блянът" на Борисов е напълно недостижим и това е сериозен проблем

Математиката може и да е най-точната наука, но не и в устата на Бойко Борисов. Когато премиерът говори за инвестиции или километри построени магистрали например, споменаваните от него числа растат правопропорционално на броя изказвания по темата - колкото повече, толкова повече, особено в предизборни периоди. Следизборната математика на Борисов обаче, изглежда, е още по-абстрактна. В неделя лидерът на ГЕРБ обяви, че "с Pfizer са договорени 2.7 млн. дози допълнително да бъдат доставени в България през следващите два месеца" и също така "ние мислехме август месец, но аз съм убеден, че май месец вече ще са ваксинирани над 3 млн. души".

Ако това може да се случи, би било изключително добра новина - за здравната система, за туризма, за икономиката като цяло, а и за всеки един човек лично. За съжаление обаче посоченият от Борисов брой ваксини е двойно по-амбициозен от реалните очаквания. Но дори и по чуден начин България да получи накуп 2.7 млн. дози от Pfizer, то с демонстрираните дотук темпове на имунизации ще отнеме между пет и десет месеца тези дози да бъдат поставени. И ако скоростта не се ускори, и то в пъти, страната ни ще има доста по-сериозен проблем от хроничното преувеличаване на премира или срама от това, че ще сме последни в ЕС и в тази класация.

Колко ваксини от Pfizer ще пристигнат до юни?

Едно е ясно - няма да са 2.7 млн. дози. В началото на месеца стана ясно, че България - като една от най-изоставащите в темповете на ваксиниране в ЕС, ще получи предсрочно близо 1.26 млн. дози от Pfizer/BioNTech. Ваксините ще бъдат доставени през второто тримесечие, т.е. до юни, вместо през четвъртото, както бе първоначалният план.

Между този брой и посочения от Борисов брой дози от Pfizer/BioNTech обаче има разлика от близо милион и половина. Силно вероятно е премиерът да включва в сметките и допълнителната поръчка на точно 1.5 млн. ваксини от компанията, за която стана ясно на заседанието на кабинета миналата сряда. Да се очаква те да пристигнат в близките два месеца на фона на настоящото огромно търсене на ваксини и при ограничените производствени капацитети обаче е по-скоро в рамките на фантазията.

Реалистично от настоящия момент до края на юни страната ни се очаква да получи извънредните 1.26 млн. дози от Pfizer, а също така и други над 300 хил. дози от компанията, които трябва да дойдат през април и май по регулярния график за доставките. Или общо около 1.6 млн. дози само от Pfizer.

Това разминаване е важно, защото Pfizer се очертава наистина като водещата ваксина за имунизациите у нас в идните месеци. Освен доставките от нея България чака още около около 170 хил. дози от Moderna, но поръчката към американската компания е изначално малка - едва половин милион дози за цялата година. Страната ни ще получава и стотици хиляди дози от AstraZeneca (график за тези доставките не е публикуван досега, но България е поръчала най-много от нея - общо 4.5 млн. дози), но след всички проблеми около тази ваксина интересът към нея в момента е символичен. Скоро в микса с доставки ще се включи и Johnson&Johnson, но доставките от нея няма да са ударни в началото. В крайна сметка до юни все пак България ще разполага със сносно количество дози, а проблемът започва да се измества от "няма ваксини" към "ваксинираме прекалено бавно".

Ще имаме ли колективен имунитет през май?

С една дума: не. Просто няма сценарий, в който това е възможно. И не само че няма да се случи нито през май, нито през юни, нито през юли, но по-тревожното е, че вероятно няма да се случи изобщо тази година, че и повече, освен ако темповете на имунизация не се увеличат поне 7-8 пъти.

Представители на здравните власти нееднократно са заявявали, че "ако имаме достатъчно ваксини, можем да имунизираме и по сто хиляди на ден". Реалността е съвсем друга. До момента "рекордът" е 20 хил. дози, посатвени за ден, като този връх е достиган едва три пъти. На седмична база бройките са силно непостоянни, като рекордът е 93 хил. дози, но в последния месец не е подминавано ниво от 70 хил. дози (виж графиката).

Под 70 хил дози са поставени и последната седмица, въпреки че между 30 март и 5 април в страната пристигнаха общо над 260 хил. ваксини от трите производителя. С две думи - имунизациите вървят бавно, дори когато има налични ваксини.

С подобни темпове достигането на колективен имунитет до края на май, разбира се, е абсолютно невъзможно. За това е нужно 70% от населението (около 4 млн. души) да е ваксинирано изцяло (с две дози), или общо да бъдат поставени 8 млн. дози. Дотук обаче България е поставила общо 570 хил. дози, като едва 113 хил. души, или под 2% от населението, са напълно ваксинирани. Тоест до изпълнението на целта остават още 7.43 млн. дози, което със среден темп от 70 хил. дози седмично би отнело около две години. Дори да приемем, че ваксинациите ще вървят на максималната показана дотук скорост от 20 хил. на ден, или 140 хил. седмично, то ще е нужна поне година.

Ако направим компромис и от тази сметка извадим да поне 1 млн. българи, прекарали вируса (официално са 370 хил., но има недиагностицирани и безсимптомни случаи), то възможните срокове за достигане на колективен имунитет при тези темпове на имунизации са в началото на идната година (в оптимистичния сценарий) или към средата й (в средностатистическия).

Европейският съюз всъщност очаква заедно с "подаръка" от 1.26 млн. дози от Pfizer България да имунизира напълно около 45% от населението си (около 3.1 млн. души) до края на юни. За да стане това факт обаче, в идните 12 седмици страната ни трябва да администрира над 5.6 млн. дози, или по около половин милион седмично - близо шест пъти повече от досегашния рекорд.

Ако пък здравните власти искат да изпълнят "визията" на Борисов за колективен имунитет през май, то скоростта трябва да бъде вдигната до над 700 хил. дози седмично (при това, ако приемем, че се има предвид края на май, а не началото или средата).

За съжаление нищо от показаните дотук организация и скорости на ваксиниране не подсказват, че подобно нещо е възможно. Напротив - неравномерната дистрибуция на ваксините в страната, преобърнатият с главата надолу план за ваксинации, опашките от лични лекари с хладилни чанти, които прекарват часове пред РЗИ, за да вземат по 1-2 флакона с ваксина, говорят за предстоящ пълен провал на целите. България до лятото едва ли ще е и на една трета от пътя към очакваното от ЕС 45% имунизирано население.

А провал на имунизационния план означава лоши новини: затруднено пътуване, второ поредно лято с празни морски курорти, риск от нови вълни на епидемията, необходимост от ограничителни мерки, отново пълни болници и в крайна сметка по-бавно икономическо възстановяване.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 14

    Абсолютно безсмислено е да се коментира баце. Всяко второ негово съждение е неистина, а нечетните са полуистини.

    Коментиращият неговия поток на съзнанието неусетно се оплита в неизбродимия му космарлак от причудливи твърдения и изглежда жалък в опитите си да се измъкне от абсурда.

    Пък и непрекъснатите опити за надговорване на Борисов по медиите му осигурява абсолютен медиен комфорт. Което е и целта на занятието - да не слиза от телевизора и вестниците. Каквото и да пишат писарушките за него - все е реклама.

    Според учебниците, за да се говори за класически колективен имунитет, трябва да са налице две цифри:
    1. Да се знае колко са преболедувалите като процент от населението;
    2. Да се знае колко са имунизираните като процент от населението.
    И кога сборът на двете ще достигне над 70%.

    Официални данни колко са преболедувалите в БГ няма.
    И няма как да има при положение, че около 80% от вирусоносителите прекарват инфекцията без симптоми, други около 15% се лекуват вкъщи с парацетамол и чайове и само 5% търсят медицинска помощ. Всъщност РЗИ отчитат само тези 5% и направилите си положителен ПСР и антигенен тест от останалите.

    С имунизацията всичко е ясно- пълна катастрофа!
    Познати ми обясняват, че техни познати ги вписват по втория начин в някакви списъци за Модерна и Пфайзер. Което крещи с пълно гърло, че в БГ с ваксинациите е както при соца с кренвиршите: ако познаваш Пепи, тя ще ти скрие едно кило, ако не - картофи (АстраЗенека)...

    Тънкостта при ковид-19 е, че колективен имунитет при коронавирус няма как да се постигне по логиката на описания в учебниците при едрата шарка, варицелата, туберколозата и пр. Просто защото коронавирусът за разлика от всички останали познати вируси е неимоверно изменчив.

    В този ред на мисли е много съмнително дали масово прилаганите ваксини вече предпазват от новите мутации на САРС Ков-2.
    Говори се, че не предпазват.

    И оттук заключението, че надеждата за достигане на колективен имунитет при невероятно изменчивия к-вирус чрез класическите средства - естествен имунитет след преболедуване или изкуствен след имунизация - не работи.

    Т.е. баце пак лъже.
    Но той хвърли на публиката едно идиотско съждениение, транслирано от всички, дето се мислят за журналисти, а аз се опитвам да му опонирам с цял трактат, който я бъде прочетен от 10 души, я не. Колко ще го разберат е отделен въпрос.

    В този смисъл моля уважаемия Капитал да не губи енергия в гризане опинците на баце и да го отминава с презрение.

    Иначе просто се включва в неговата игра да му носи вода от девет кладенци.

    Нередност?
  • 2
    janeausten avatar :-|
    janeausten
    • + 4

    Не се съгласявам само с последното изречение - напротив, трябва да се говори и обяснява защо Баце и компания лъжат! дори за 10 души
    Нали трябва да се гради отнякъде потребността да се търсият фактите и истината.
    Когато журналистите - или поне, част от тях - престанаха да считат за симпатична проява на личен стил изхвърлянията на Баце, а за брътвежи, в добрия случай, и отявлени лъжи, в лошия - започна и краят на илюзията , която и го крепи на власт 12 години.

    Нередност?
  • 3
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • + 1

    Аууу... как подарък! Здравният министър е видял с очите си как Борисов се е борил като лъв, за да отмъкне ваксини от злодеите на ЕС и "как се воюва за България на експертно и политическо ниво, как се защитава интересът на всеки български гражданин". Мила моя майнольо, с какво заслужихме този титан!

    Нередност?
  • 4
    baza avatar :-P
    Божидар Здравков

    Има смисъл да се пише за лъжите и Баронмюнхаузеновите истории. Но и тук трябва "колективен имунитет". Когато мнозинството разсъждава като бая ви Ганя - пишкин момче излезна, всинца ни преметна - така ще е. Все ще падаме в дерето начело с опитния каруцар.

    Нередност?
Нов коментар